לרגל יום העצמאות ה- 66 לתקומת מדינת ישראל, אין ספק כי אפשר לחכך ידיים בהנאה נוכח ההישגים הנפלאים שבתחום בניית הארץ, בין ביהודה ושומרון ובין בתל אביב רבתי ולמעשה בכל אתר.
ההישגים לא נמדדים רק על-פי מגדלי היוקרה שצמחו לגבהים בגוש דן, אלא גם במערכת התקנות והתקנים במסגרת חקיקת המשנה, ובשורה ארוכה של פסקי דין שבסך הכול מאוששים את הבנייה כחוק ואת הבנייה באיכות גבוהה.
אין ספק כי לבלי משים, ללא תיאום וללא תכנון, חברו יחדיו מומחים מכל גווני קשת הבנייה במדינת ישראל, עם מחוקקים, משפטנים, שופטים ומחברי מאמרים וספרים בעלי השפעה, כדי לגבור על זרמים המפריעים להתקדמות ברמת התכנון והבניה וכפועל יוצא מכך - באיכות המגורים.
הדבר בא לידי ביטוי במודעות הציבור הרחב לביטול ומניעה של ליקויים בתכנון ובבניה, וגם במודעות יזמים.
שמעתי בקשב רב את אחד מגדולי היזמים במדינת ישראל מתבטא כי הוא יקדים את החקיקה הפוטרת רישוי וייחוד פעולות מיזמי בניה, והוא, כיזם, ילמד את החומר המקצועי הרלוונטי. אין זאת כי אם מודעות חיובית לנושא.
בבחירת האירוע של השנה בתחום, איני יכול להעדיף פרויקט מרשים כמו גשר המיתרים בירושלים, או מערכת הגשרים הנבנית ממש עתה להארכת כביש 6, ואף לא את הצמיחה למרומים של גורדי שחקים.
נאלץ אני לבחור באירוע "שלילי" בבחינת "מעז יצא מתוק" כמאמר חידתו של השופט שמשון.
השולט בכיפה הוא אירוע מצער של התמוטטות מרפסות גינדי בחדרה, אירוע שהמחיש יותר מכל את החשיבות והחיוניות של הקפדה על חוקי הבנייה. עניין זה לא ניתן לבחירה אלא הוא מחויב המציאות ונמצא תמיד במרכז הכובד של נושא התכנון והבניה. הקפדה כזו הייתה מונעת את הכשל, וקיומו של הכשל ממחיש זאת.
איני מתרשם מכך שכן היו נפגעים או שלא היו נפגעים, שאלה המהווה שיקול זר לניתוח המקצועי.
זהו אירוע השנה, שארע בליל 23 לדצמבר 2013 וטרם פוענח - המומחים ואני בכללם עדיים לא יודעים אל נכון את כל סיבות ההתמוטטות כי מי שביצע בדיקות מעבדתיות מסתיר את התוצאות.
מדובר בכשל רב מערכתי של יזם, קבלן ומשרד מהנדס העיר, הנבוכים על המדוכה ולא יודעים כיצד להיחלץ ממנה [עדיין].
כל זאת בצל תביעה על סך של 59 מיליון ש"ח שהוגשה על-ידי 36 משפחות נגד האחראים לכשל ועניינה השבת הכספים בצירוף פיצויים.
אמרנו, מעז יצא מתוק.
חייב לצאת.
נעשה כל שלאל ידנו כדי שהמסקנות המתבקשות יוסקו וייושמו - דבר שימריץ את הבנייה למעלה בכיוון הנכון, דבר שבו כולם מכל עברי המתרס מעוניינים - ותקוותי ופתילתי כי זהו הכיוון שישלוט בכל ההליכים העומדים לפנינו על סף החלטת החלטות הנדסיות, אופרטיביות, משפטיות ואחרות.