X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בית הדין הארצי לעבודה אישר קנס של 300,000 שקל על שיכונם של פועלים סינים בתנאים מחפירים
▪  ▪  ▪
בני אנוש [צילום: פלאש 90]
עו"ד אהוד פאי  [אלבום פרטי]

בית הדין הארצי לעבודה דחה לאחרונה ערעור שהגישו חברת כוח אדם ומנהלה אשר הורשעו בעבירת אי-העמדת מגורים הולמים ל-11 פועלים סינים בדרום תל אביב ונקנסו ב-300,000 שקל.
בספטמבר 2009 ביצעו מפקחי משרד התמ"ת ביקורת מגורים במבנה בו התגוררו העובדים שהועסקו על-ידי החברה, בה נמצאו הליקויים הבאים: "שטח מגורים – ללא ארונות, שקעי חשמל מאולתרים. מטבח – מאולתר ללא ארונות אחסון, ללא חדר אוכל, ללא ברז מים למים חמים, אין מקרר במטבח, מתחם המטבח מלוכלך ומיכל האשפה אינו מכוסה. שירותים – מאולתרים ומלוכלכים. מקלחות – מלוכלכות. תברואה לקויה ללא סדרי איסוף וסילוק אשפה, תחזוקת מבנה לקויה, ריח צחנה ועובש בקירות".
עצימת עיניים
בית הדין האיזורי לעבודה לא קיבל את עדותם של מנהל החברה ורכז שטח מטעמה, אשר טענו, כי המבנה היה מאורגן, מסודר או "מדוגם". הוא קבע, כי במועד בו התגוררו העובדים במבנה, היו בו ליקויים רבים. "עולה מראיות המאשימה תמונה קשה ביותר של הזנחה ולכלוך, באופן שיש בו אף כדי סיכון הבריאות... בנסיבות אלה, לא ניתן לכנות את המגורים 'הולמים'. רחוק מכך".
עוד טענו החברה ומנהלה, כי העובדים הם האחראים לחלק מן הליקויים שנמצאו במבנה, כגון לכלכוך מבישול ואלתורי חשמל. גם טענה זו נדחתה על-ידי בית הדין האיזורי, אשר קבע, כי הליקויים החמורים אינם קשורים להתנהלות שוטפת של העובדים,
עוד קבע בית הדין האיזורי, כי הוכח בפניו היסוד הנפשי בעבירה: "החברה הייתה מודעת לכך שהעמידה לרשות עובדיה מגורים שאינם הולמים". המבנה נשכר על-ידי החברה בזמן שכבר היו בו ליקויים, חודש בלבד לפני שבוצעה הביקורת על-ידי המפקחים, אולם החברה ומנהלה התעלמו מכך ועצמו עיניהם. החברה נקנסה ב-250,000 שקל ומנהלה נקנס ב-50,000 שקל.
בית הדין הארצי קבע, כי פסק הדין של בית הדין האיזורי היה מפורט ומנומק ודחה את הערעור. חוק עובדים זרים נועד להגן על זכויותיו של העובד הזר, לרבות אספקת מגורים הולמים, הזכיר בית הדין הארצי. הוא קיבל את עמדת האיזורי, לפיה החברה והמנהל עצמו את עיניהם בפני הליקויים. למרות ש"נורות אזהרה מסוג זה ודאי הבהבהו לנגד עיני המערערים", הם בחרו להתעלם מכך.
בפסקי דין רבים עמדו בתי הדין בהרחבה על החובה המוטלת על המעסיק לדאוג למגורים הולמים לעובדים הזרים, בהתאם להוראות חוק עובדים זרים ותקנותיו, אשר נועדו להגן על זכויותיהם הבסיסיות: "עובד זר אינו כלי עבודה זמין לעת מצוא. עובד זר הוא, בראש וראשונה, בן-אנוש הזכאי לזכויות בסיסיות כעובד וכאדם... הדרך הנכונה להבטיח את זכויותיו הבסיסיות של העובד הזר היא קביעת נורמות העסקה מחייבות בחקיקה ויצירת מערך של פיקוח ואכיפה על הוראות החוק".
תנאי מינימום
חוק עובדים זרים קובע, כי על המעסיק להעמיד "על חשבונו, לשימוש העובד הזר, מגורים הולמים למשך כל תקופת עבודתו אצלו". תקנות עובדים זרים (איסור העסקה שלא כדין והבטחת תנאים הוגנים) (מגורים הולמים) קבעו תנאים אשר רק כאשר התקיימו במלואם, ייחשב המבנה בו גרים עובדים זרים כמגורים הולמים.
כך לדוגמה נקבע, כי המבנה צריך להיות מאוורר ומוסק לפי הצורך ובהתאם לעונות השנה; יהא בו מטבח ששטחו מתאים למספר העובדים המשתמשים בו; בכל חדר לא ישוכנו יותר משישה אנשים; לכל עובד יהיו מיטה נפרדת, ארון בגדים או תא נפרד בארגון בגדים. על המעסיק לדאוג לאספקת מי שתייה למבנה, ולנקוט בכל פעולה הדרושה למניעה סדירה של מפגעי תברואה, לרבות חרקים ומזיקים אחרים.
עוד קובעות התקנות גודל מינימלי של שטחים מסוימים שצריכים להיות במבנה. לדוגמה: שטח מקום לינה של עובד צריך להיות לפחות 4 מ"ר; בחדר אוכל צריכים להיות לפחות 1.5 מ"ר; נפח תא בארון בגדים יהיה לפחות 0.5 מ"ק לכל עובד; וכמות המים החמים המינימלית היא 30 ליטר לכל עובד.

האמור לעיל אינו ייעוץ משפטי, תחליף לייעוץ משפטי או חוות דעת
הכותב עוסק בתחום המשפט האזרחי-מסחרי
תאריך:  25/08/2014   |   עודכן:  25/08/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 עובדים זרים
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רו"ח אריאל פטל
רשות המיסים צריכה לשנות מן היסוד את שיטת הפיצויים על הנזקים שנגרמו לעסקים במבצע צוק איתן. המידע מצוי בידיה, וכל מה שצריך לעשות הוא להשתמש בו
אבי דוידוביץ
משפחת החלל סמ"ר לי מט מנהלת מאבק ציבורי למען יורשה לה להוסיף כיתוב על המצבה החורג מהכיתוב האחיד בבתי העלמין הצבאיים    לא קל להתעמת עם משפחה שכולה    למען הנופלים לדורותיהם, למען משפחותיהם שחלקן הגדול כבר לא נמצאות איתנו, למען האומה כולה - יש להתייצב ולומר למשפחת מט בהרכנת ראש "לא!"    האחידות היא לכבודם של כל הנופלים
מתי דוד
אשליות: שיקום עזה? פיקוח בינלאומי בעזה? שוב חוזרים המומחים ומעלים רעיון נאיבי שלפיו ניתן יהיה להמליך את אבו מאזן על החמאס ועל עזה, בסיוע ביטחוני ישראלי וכלכלי בינלאומי
אדלינה קליין
ההתייחסויות אל 'האי-ודאות' בכלל זה בקובץ, מפרות את יצר הסקרנות ומלבות את האש הפנימית הדומיננטית, שבסופה נפתחת לקראת פשרות, ומשם מובילה אל 'הגאות' הברוכה
אפרים הלפרין
המוסר החמסאי נוקפם, זה לא שהם מכוונים לאזרחים, זה במקרה יוצא להם, כי מדינת ישראל בחוכמתה סגרה להם את הים, ולא אפשרה להם לייבא נשק מדויק.
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il