X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות / מבזקים
ילדים שעלו מתימן משחקים בשלג במחנה אוהלים בראש-העין [צילום: דוד אלדן/לע"מ]
מדוע כשלה מערכת המשפט בפרשת ילדי תימן
מחקר של הד"ר עינבל מימון-בלאו: תביעות הנזיקין בפרשת ילדי תימן לא הובילו להכרה ונשיאה באחריות. בתיהמ"ש טיפלו בפורמליסטיקה במקום להתייחס לתמונה המלאה. הממשלה העניקה פיצוי כספי אך ללא הכרה רשמית עו"ד ניסים עוג'ר הציג תמונה קשה של אימוצים לא חוקיים, הטעיית הורים והיעדר פיקוח משפטי, תוך שימוש בעדויות ובמסמכים רשמיים תוך העלאת שאלות נוקבות לגבי תפקוד הרשויות והמערכת המשפטית באותן שנים

מהלך הגשתן לבתי המשפט של תביעות הנזיקין בפרשת ילדי תימן, מזרח והבלקן לא הוביל להכרה בפרשה ולנשיאה באחריות. כך אומרת הד"ר עינבל מימון-בלאו, מהפקולטה למשפטים בקריה האקדמית אונו.
מימון-בלאו חקרה את סוגי התביעות ותחומיהן השונים, מה ארע בהן וכיצד, בסופו של דבר, הן לא הביאו לתוצאה המיוחלת. את ממצאיה הציגה ביום המודעות ה-11 לפרשת ילדי תימן, שנערך השבוע (17.6.24) ביד יצחק בן צבי בירושלים, בהרצאה שכותרתה "על עוולות היסטוריות ומשפטיות מזרחיות והשלכותיהן" - תולדת מחקר שערכה באוניברסיטת מישיגן בפלוושיפ, שבעקבותיו הגיעה למסקנה בצורך ל"צדק מעברי" בפרשה.
המרצה הצביעה על כך שהסיבה לחוסר ההצלחה נעוצה בפירוקים המשפטיים שעשו בתי המשפט בתביעות הנזיקין והיצמדותם לפורמליסטיקה, תוך העדפתה על פני ראיית התמונה בכללותה. היא סיפרה על כוחו של כלי התביעות הנזיקיות ויכולתו לשמש ככלי ל"צדק מעברי", אך מנגד כיצד בפרשה זו הזדמנות זו הוחמצה בישראל.

עוד הדגימה מימון-בלאו את הקשר ההיסטורי שיש בין הגשת תביעות נזיקין לקידומם של מנגנוני פיצוי נזיקיים. גם בפרשה זו, הסבירה, התביעות היו הגורם שקידם את החלטת ממשלה 821 בעניין פרשת ילדי תימן. לדבריה, ההחלטת הממשלה לכשעצמה אומנם העניקה פיצוי כספי מסוים למשפחות, שניתן לומר שעצם הפיצוי הוא הכרה משתמעת מסוימת, אך בפועל אין בהחלטה כל הכרה או נשיאה באחריות, שלה כל כך מצפות המשפחות במשך עשרות שנים. בכך הייתה ההחלטה, כפי שכינתה זאת המרצה, בבחינת "הכרה עקרה".
ההרצאה הסתיימה בקריאה לתהליכי צדק מעברי, שיכללו ועדות אמת ופיוס, שיאפשרו למשפחות לספר את סיפורן ולקבל הכרה בסבלן. הד"ר מימון-בלאו הדגימה את הצורך במציאת פתרון שאינו כספי בלבד בפרשה זו, אלא תהליך צדק מעברי הכולל גם אמת, פיוס ובסופו של דבר גם פיצוי וקראה לממשלה ליזום תהליכים אלו, ולמצוא פתרון שיאפשר למשפחות להגיע לסגירת מעגל ולהחלמה, כלשונה.

דובר נוסף בכינוס היה עו"ד ניסים עוג'ר, מייסד התנועה להכרה מדינית בחטיפת ילדי תימן, שהרצאתו עסקה בוועדות הבין-משרדיות לאימוץ וזיקתן לפרשת ילדי תימן. עוג'ר חשף את הידע שהיה קיים אצל משפטנים בכירים ושופטים על הפרשה, עוד לפני שנודעה בשם "פרשת ילדי תימן". הוא הציג מסמכים ועדויות המעידים על המודעות לקיומם של אימוצים לא חוקיים, כבר משנות ה-50 המוקדמות.
  • אימוץ כ"מוצר מדף" - עוג'ר תיאר את התופעה הקשה בה ילדים נלקחו מבתי תינוקות ללא הליך משפטי מסודר, כאילו היו מוצר מדף. הוא הציג נתונים סטטיסטיים על מספר בקשות האימוץ הגבוה בתל אביב באותן שנים, שהגיע לפי שלושה ויותר מאשר בערים אחרות, והעלה את השאלה האם מספר הבקשות תאם למספר האימוצים בפועל. הוא אף ציין מקרה מסוים, שבו יגאל אלון לקח תינוקת לחברו בקיבוץ גינוסר.
  • "פיקציה משפטית" - המרצה ציטט את השופט חשין, שתיאר כיצד הורים מאמצים "צירפו" ילדים למשפחותיהם באמצעות "פיקציה משפטית", כלומר עקיפת החוק והליכים משפטיים. עוג'ר הדגיש כי השופט חשין עצמו היה מודע לפעילות זו, אך לא עשה דבר כדי לעצור אותה. חשין אף ציין בספרו כי "אנו מוצאים כמה וכמה מקרים המספרים על בני אדם שלקחו לבתיהם ילדים זרים וגידלו אותם בחזקתם ובחינוכם בלי לתת למעשה זה צורה כחוק".

  • מעורבות פקידות הסעד - הדובר הציג מסמכים ועדויות המעידים על מעורבות פקידות הסעד באימוצים שלא כחוק. לדבריו, הפקידות פעלו עד שנת 1955 ללא פיקוח, ולאחר מכן החלו להתארגן ולהסדיר את פעילותן, אך עדיין תוך עקיפת החוק והנחיות משרד הבריאות. לדוגמה, הוצגו מסמכים בהם פקידות הסעד מורות לרשום ילדים שנולדו לאימהות צעירות כילדים שנולדו לאימהות מבוגרות יותר, כדי להקל על הליך האימוץ. בנוסף, הוצג מסמך בו פקידת סעד מציינת כי היא מתנגדת למסירת פרטים מדויקים על ילד לאימוץ, בניגוד לתקנות.
  • הטעיה והסתרת מידע - עוג'ר תיאר מקרים בהם פקידות הסעד הטעו הורים ואמרו להם שילדיהם מתו, בעוד שבפועל הילדים נמסרו לאימוץ. הוא הדגיש את הדפוס השיטתי של הטעיה והסתרת מידע, שהיה חלק בלתי נפרד מהמנגנון שאפשר את האימוצים הלא חוקיים. הוא ציין כי היועץ המשפטי דאז, חיים כהן, היה מודע להטעיות אלו, אך לא פעל למנוע אותן.
  • היעדר פיקוח משפטי - כמו-כן, הציג את עמדת ההשופט זלמן שניאור חשין, שהתריע על אי-הסדרים בתחום האימוץ והצביע על כך שילדים נמסרים לאימוץ ללא הליך משפטי תקין. המרצה טען כי למרות האזהרות, לא נעשה דבר כדי לפקח על התופעה ולמנוע אותה. הוא אף ציין כי היועץ המשפטי עצמו ערך ספר בנושא אימוץ, בו השמיט מידע על אימוצים לא חוקיים.
  • קשרים אישיים ואינטרסים - עוד חשף את הקשרים האישיים בין פקידות הסעד לשופטים, שלטענתו סייעו להכשיר את האימוצים הלא-חוקיים. הוא הציג מסמכים המעידים על "דלת מסתובבת" בין התפקידים, ומקרים בהם שופטים פעלו בניגוד עניינים. הוא אף ציין כי שופטים מסוימים התמחו בענייני אימוץ, והיו מקיימים קשרים אישיים עם פקידות הסעד.
  • תשלום עבור אימוץ - עוג'ר הציג עדויות על קבלת כספים בתמורה לאימוץ, בניגוד לחוק. הוא הדגיש כי מדובר בתופעה רחבה וממוסדת, ולא במקרים בודדים. הוא אף הציג מסמך בו פקידות הסעד מתרצות את קבלת הכספים בטענות שונות.
עו"ד עוג'ר הדגיש את החשיבות של חשיפת האמת והבאת צדק למשפחות הקורבנות, גם שנים רבות לאחר האירועים.

תאריך:  22/06/2024   |   עודכן:  22/06/2024
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 חיים כהן / Haim Choen
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדוע כשלה מערכת המשפט בפרשת ילדי תימן
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
אותם פושעים וצאצאיהם - בקפלן ! ל"ת
מתעב בוגדים  |  22/06/24 23:20
2
ואיך טרם זוהה ילד גנוב אחד?
יחיא בן סעדיה  |  23/06/24 02:32
3
ילדי תימן והבלקן
שוש  |  23/06/24 08:27
4
ילדי תימן והבלקן
שוש  |  23/06/24 08:50
5
היכן ומתי היא כן הצליחה
שאול א.  |  23/06/24 18:35
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חטיפת ילדי תימן
עידן יוסף
בבית העלמין הישן נמצאו שרידים בקבר שנפתח ואלה הועברו למכון לרפואה משפטית להמשך הלכי הזיהוי והפקת דנ"א
עידן יוסף
שר הבריאות מקים ועדה לבחינת פרשת ילדי תימן, המזרח והבלקן בראשות השופטת בדימוס שולמית דותן    נענה לבקשת ח"כ משריקי לבחון את הדוח שחיברה הד"ר שלומית אבני וצוותה מחקר אשר בחן את הנושא של מעורבות אנשי בריאות בפרשה
מירב ארד
ההחלטה מגיעה ברקע העובדה כי עד כה, מתוך סכום של 162 מלש"ח שהוקצה למשפחות, מומשו רק 25 מלש"ח ו-35 מלש"ח נוספים צפויים להיות משולמים בהמשך בעד בקשות שהוגשו ונמצאות בבחינה
עידן יוסף
ההסדר הכספי למשפחות הוארך עד חודש מרס השנה, אך זכאים רבים התקשו לנוכח סרבול שיטת ההגשה וסירובם של חלק מהנהנים להכיר בפשרה    ח"כ משריקי קורא לערוך רשימת הקלות למשפחות    הארכת המתווה תידון בקרוב על-ידי שר האוצר    גפני: כתם על החברה הישראלית
איציק וולף
לפני כחודש הופק פרופיל גנטי משרידים שנלקחו בפתיחת קברו של המנוח יוסף מלמד ז"ל מילדי תימן שמת בבית חולים בשנת 1948    בהמשך לכך נדגמו בני משפחתו מקרבה ראשונה ונמצאה התאמה מלאה בין הפרופיל הגנטי של המנוח לבין בני משפחתו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il