X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  חדשות
גרוניס ונתניהו. חקירה בדלתיים סגורות [צילום: ג'ק גואז, AP; הדס פרוש, פלאש 90]
ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות מזהירה את נתניהו, יעלון ויוסי כהן
ועדת החקירה הממלכתית הגיעה למסקנה מקדמית לפיה בנושא רכש כלי השיט "חל שיבוש עמוק בתהליכי עבודה ובמגנוני קבלת החלטות בשורה של סוגיות רגישות. זאת, תוך יצירת סיכון לביטחון המדינה ופגיעה ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל" אומרת על נתניהו: מסתמן שהוא סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ של ישראל, במיוחד במגעיו עם מרקל לגבי מכירת הצוללות למצרים שלחה אזהרות גם למפקד חיל-הים לשעבר, רם רוטנברג, ולעובד המל"ל אבנר שמחוני

ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות מזהירה את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, את שר הביטחון לשעבר, משה יעלון, ואת ראש המוסד לשעבר, יוסי כהן, שהם עלולים להיפגע ממסקנותיה. הוועדה, בראשות נשיא בית המשפט העליון בדימוס, אשר גרוניס, שיגרה (24.6.24) מכתבי אזהרה גם למי שהיה מפקד חיל-הים, רם רוטנברג, ולעובד המטה לביטחון לאומי (המל"ל), אבנר שמחוני.
הוועדה, הפועלת בדלתיים סגורות והרחק מידיעת הציבור, אומרת כי "מהתמונה הלכאורית המצטיירת בשלב זה עולה, כי בנושאים הנחקרים על-ידי הוועדה חל שיבוש עמוק בתהליכי עבודה ובמגנוני קבלת החלטות בשורה של סוגיות רגישות. זאת, תוך יצירת סיכון לביטחון המדינה ופגיעה ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים של מדינת ישראל". הוועדה אינה מדברת על חשדות לפלילים, אשר ממילא אינם מצויים בסמכותה, ואשר כבר מטופלים בתיק המתנהל בבית המשפט המחוזי בתל אביב. יתר חברי הוועדה הם שופט בית המשפט העליון בדימוס, צבי זילברטל; קרנית פלוג, שהייתה נגידת בנק ישראל; גדעון פרנק, לשעבר מנהל המרכז הגרעיני שורק ומנכ"ל הוועדה לאנרגיה אטומית; ופרופ' יעקב בורטמן, לשעבר ראש להק ציוד בחיל-האוויר.
הוועדה בודקת את רכש הצוללות מקונצרן טיסנקרופ הגרמני לאורך השנים, את רכש ארבע ספינות המגן "סער 6" מגרמניה בעשור שעבר, את בקשתו של נתניהו מהקנצלר אנגלה מרקל לרכוש ספינות נגד צוללות במאות מיליוני שקלים, את יוזמת המל"ל למכור את מספנת חיל-הים לטיסן-קרופ ואת הסכמתה של ישראל שגרמניה תמכור צוללות למדינה נוספת (לפי פרסומים קודמים מדובר במצרים). לאחר ששמעה 42 עדים ו-122 מרואיינים במשך שנה וחצי, הגיעה הוועדה למספר מסקנות לכאוריות.

המסקנות-לכאורה בנושאי החקירה
נתניהו על סיפון צוללת [צילום: קובי גדעון, לע"מ]

על הצוללות אומרת הוועדה, כי הדרג המדיני והמל"ל ניסו שוב ושוב לקדם את רכישתן, אך יוזמות אלו לא עלו בקנה אחד עם הצרכים המבצעיים שקבעה הממשלה ועם עבודות שנעשו בנושא. חלק מהיוזמות קודמו ללא דיון וללא תשתית, וחלקן - על יסוד נתונים מוטעים. מאחר שמדובר בכלי הנשק היקר ביותר שבידי צה"ל, ההחלטה לרכוש צוללות משמעותה אי-רכישת מערכות אחרות. החלטות אלו התעלמו מהפגיעה במוכנות לאתגרים ביטחוניים בטווח הקצר והארוך, למרות שצה"ל הציג אותה בזמן אמת. הלהיטות של הדרג המדיני ומל"ל לקדם את רכש הצוללות גרמה נזק כלכלי במיליארדי שקלים.
על ספינות המגן אומרת הוועדה, כי מערכת הביטחון לא אישרה בעשור הראשון של המאה את בקשת חיל-הים לרכוש אותן, בשל מחירן הגבוה. לאחר גילוי מאגרי הגז הים התיכון התעורר צורך להגן עליהם, ביקשו חיל-הים ומערכת הביטחון לרכוש ספינות שטח; הן הוצגו כמיועדות להגן על אסדות הגז, במטרה שהרכש לא ייעשה מתקציב מערכת הביטחון. לאחר שהממשלה אישרה את רכישתן, פעל חיל-הים לשנות את ייעודן - מה שהוביל לעיכובים והתייקרויות.
בנוגע לספינות נגד צוללות (עוד שתי ספינות "סער 6" במאות מיליוני שקלים) אומרת הוועדה, כי נתניהו העלה את הנושא בפני מרקל למרות שמערכת הביטחון לא ביקשה זאת ואפילו לא ידעה על כך; היוזמה הייתה של המל"ל. רק כאשר התחלף ראש המל"ל, נודע הדבר לצה"ל ומשרד הביטחון, אשר הבהירו שאין בהן צורך והמהלך נבלם.
על הפרטת המספנה אומרת הוועדה, כי המל"ל הוביל את המהלך בלא בקשה של מערכת הביטחון ובלא בחינה סדורה של הנושא. המהלך נבלם לאחר פרסומו.
לגבי מכירת הצוללות למדינה זרה אומרת הוועדה, כי גרמניה הביאה בחשבון את עמדת ישראל בנושא זה. תוך כדי הרכש הישראלי, חל שינוי בעמדתה של ירושלים בנושא, אך למרות שהיה צורך בהתנהלות זהירה והרמונית המבוססת על ניתוח מעמיק - הדרג המדיני והמל"ל הובילו אותו באופן לא מסודר ולא מאורגן, בערוצים סותרים וללא בקרה. התנהלות זו, לצד הסתרת מידע מגורמים רלוונטיים, יצרה סיכון לביטחון המדינה ופגעה ביחסי החוץ שלה.

האזהרות הפרטניות
יעלון. מצג שווא לבג"ץ [צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90]

באזהרה לבנימין נתניהו נאמר כי הוא עלול להיפגע אם הוועדה תגיע למסקנה שבשנים 2016-2009 הוא קיבל החלטות בעלות השלכות משמעותיות לביטחון המדינה ולבניין הכוח של צה"ל, ללא תהליך סדור של קבלת החלטות; הגיע לסיכומים עם גרמניה בשורה של נושאים מדיניים, ביטחוניים וכלכליים ללא תיעוד מסודר ותוך עקיפת הממשלה; הפך את המל"ל לגוף ביצוע שלו, אשר פעל במקביל ובסתירה למשרד הביטחון בתחומי האחריות והמומחיות של משרד הזה.
הוועדה מייחסת לכאורה לנתניהו אחריות אישית להחלטה פגומה על רכש צוללת שישית, ניסה להגדיל את צי הצוללות בלא עבודת מטה ובסטייה קיצונית מהחלטות הממשלה, שיבש את ההליך המקצועי של החלפת הצוללות הישנות, קיבל את ההחלטה בנוגע למכירת הצוללות [למצרים] ללא בחינה סדורה ותוך הדרת גורמים ביטחוניים רלוונטיים, לא תיעד פגישות בנושא זה ובכך שלל את היכולת לעקוב אחרי החלטות בעלות משמעות אסטרטגית לביטחון המדינה, טיפל בנושא בערוצים מקבילים ובכך גרם סיכון לביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ שלה.
הוועדה מסכמת: התנהלותו של נתניהו "הובילה לשיבוש עמוק ושיטתי בתהליכי עבודה ובניין הכוח ולפגיעה במנגנוני קבלת החלטות בשורה של סוגיות רגישות. בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ של מדינת ישראל".
באזהרה למשה יעלון נאמר כי הוא עלול להיפגע ממסקנות הוועדה לגבי תפקידו כשר לעניינים אסטרטגיים (2013-2009) וכשר הביטחון (2016-2013) בכך שהצהיר בבג"ץ שהצוללת השישית נרכשה שלא לצורך למרות שתמך בעסקה זו, הציג מצג שווא לבג"ץ לפיו גורמים אחרים ולא הוא הובילו לרכש היקר של ספינות ה"סער 6", היה מעורב עמוקות ברכש זה בניגוד להחלטת הממשלה וגרם לעיכוב ביצירת מערך ההגנה על שדות הגז, ופעל באופן נמהר ובלתי זהיר מול גורם זר לבירור האם ישראל שינתה את עמדתה לגבי מכירת הצוללות באופן גרם למבוכה מדינית, למרות שידע או צריך היה לדעת על השינוי.
באזהרה ליוסי כהן נאמר כי הוא עלול להיפגע בנוגע לתפקידו כראש המל"ל וכיועץ לביטחון לאומי (2015-2013) אם ייקבע שהוא התנהל בחוסר מקצועיות, בחוסר זהירות ובחוסר שקיפות בנוגע לרכש ספינות ה"סער 6" (כולל פעולות בניגוד להחלטת הממשלה, הדרת מערכת הביטחון ומתן עדיפות לטיסנקרופ), רכש הצוללות (כולל קידום הגדלת הצי בסטייה קיצונית מעבודת הממשלה ובלא עבודת מטה, עיסוק בהחלפת הצוללות הישנות למרות שהנושא לא היה בסמכותו ותוך דחיקת מערכת הביטחון), קידם את רכישת הספינות נגד צוללות והפרטת המספנה למרות שהנושא לא היה בסמכותו ובניגוד לעמדת מערכת הביטחון, טיפל במכירת הצוללות ללא בחינה סדורה של השיקולים הרלוונטיים. גם לגבי כהן אומרת הוועדה, כי לכאורה הוא סיכן את ביטחון המדינה ופגע באינטרסים של ישראל בתחומי יחסי החוץ והכלכלה.
באזהרה לרם רוטנברג נאמר כי הוא עלול להיפגע אם הוועדה תגיע למסקנה שהוא אפשר למל"ל לעצב ולהשפיע על חוות הדעת המקצועיות של חיל-הים, פעל עם הדרג המדיני והמל"ל לקדם רכש לחיל-הים תוך עקיפת המנגנונים הסדורים של צה"ל ומשרד הביטחון ומסר לוועדת החקירה מידע לא מדויק. מסקנות לכאורה אלו נוגעים לכל הנושאים, למעט רכש הצוללות, והוועדה סבורה שרוטנברג נהג בצורה החורגת מהנורמות המצופות מקצין בצה"ל, פגע בתהליכי העבודה ובניין הכוח ויצר אפשרות לפגיעה בביטחון, ביחסי החוץ ובאינטרסים כלכליים.
באזהרה לאבנר שמחוני נאמר כי הוועדה עשויה לקבוע שהוא פעל עם חיל-הים לקידום הרכש תוך עקיפת הנהלים הסדורים, שיתף את מנהלו לשעבר במידע מסווג לגבי עסקות רכש תוך שהוא מודע לקשר בין האיש לבין טיסנקרופ ועוד. הוועדה מייחסת לשמחוני כשלים אלו בכל הנושאים שבדקה.

תאריך:  24/06/2024   |   עודכן:  24/06/2024
+ברדק אטומי על טיל שיוט
19:55 24/06/24  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

במקרה הטוב שרר ברדק מוחלט בקודש הקדשים של ביטחון ישראל; במקרה הרע - מי יודע מה היו האינטרסים  ▪  יש מדינות בהן אמירות כמו של ועדת גרוניס היו מביאות להתפטרות מיידית  ▪  שימו לב מיהם חברי הוועדה

נתניהו בקבלת אחת הצוללות. חייב להינתן הסבר [צילום: קובי גדעון, לע"מ]
+יעלון בתגובה לועדת החקירה: אני שלם עם כל מהלכיי, מאמין שלא נפל בהם כל רבב
15:57 24/06/24  |  מירב ארד

משה בוגי יעלון בתגובה לועדת החקירה הממלכתית בעניין הצוללות: "מה שמצוטט מהמכתב ששלחה הוועדה לנתניהו מאושש לחלוטין את שטענתי לגביו וסביבתו, שרבים מתוכה כבר הואשמו בדין בפרשה. אני שלם עם כל מהלכיי, מאמין שלא נפל בהם כל רבב, ואציג בפני הועדה את תשובותיי בבוא העת."

+נתניהו: רכש הצוללות מבטיח את קיום המדינה, ההיסטוריה תוכיח שצדקתי
12:18 24/06/24  |  מירב ארד

מטעמו של ראש הממשלה נמסר בתגובה לאזהרות ועדת הצוללות: "הצוללות הן יסוד מרכזי בביטחון הלאומי של ישראל ובהבטחת קיומה נגד אירן שמנסה להשמידנו. רכש הצוללות וכלי השייט לא רק שלא פגע בביטחון המדינה - הוא מבטיח את קיומה. ההיסטוריה תוכיח שגם בנושא הזה ראש הממשלה נתניהו צדק וקיבל את ההחלטות הנכונות לביטחון ישראל".


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ועדת החקירה הממלכתית לפרשת הצוללות מזהירה את נתניהו, יעלון ויוסי כהן
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
פתאום עכשיו פתאום היום?
באום  |  24/06/24 15:36
2
סקופ!! יש הסכם עם חיזבאללה
חשדנית  |  24/06/24 19:06
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת כלי השיט
דן מרגלית
מתעוררת השאלה המסקרנת איך הגיע ביבי למסקנה כי תחזיתו של ליברמן שגויה? לא הטעות בלבד מעניינת אלא גם איך המנהיג קיבל החלטה נגד התחזית של ליברמן
איתמר לוין
יעלון טען שבן-דודו ופרקליטו של נתניהו קיבל עמלות של מיליוני אירו בפרשה; שמרון טען שקיבל שכר טירחה לגיטימי של 800,000 שקל שקל ממיקי גנור
איתמר לוין
פוגלמן דחה את בקשתו של בר-יוסף לדיון נוסף בפסק הדין בו קבע ביהמ"ש העליון, כי צווים עשויים להיות חומרי חקירה שלא ייחשפו בפני נאשם
איתמר לוין
סניגוריו של בר-יוסף מבקשים מוועדת הבדיקה הממשלתית לבדוק את טענותיהם להפעלת הרוגלה בצורה בלתי חוקית נגדו - למרות שהמשפט בפרשה מצוי בעיצומו
איתמר לוין
ברק-ארז דחתה את בקשתו של אבריאל בר-יוסף לחשוף צווים שיפוטיים שהוצאו במסגרת חקירת תיק הצוללות    קובעת גם שהתביעה אינה צריכה לחשוף את קיומם ברשימת חומרי החקירה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il