חברת פלסגן ממושב בית חרות מציגה מוצר חדש ומיוחד - "קָפִּטְרִיָּה".
ערכה ביתית לגידול פטריות גורמה הגדלות על גבי מצע של קפה ממוחזר הנאסף מבתי קפה. שם המוצר קָפִּטְרִיָּה (קפה ופטריה).
מדובר בזן מיוחד של פטריות גורמה (הנקראות בארצנו בטעות פטריות יער), שמן העברי הנכון הוא צדפת היער או אוזנית הצדף ובאנגלית Oyster Mushroom.
את נבגי הפטריה מוסיפים אל שקית מיוחדת ובה מצע הקפה המממוחזר. הנבגים שוהים כחודש בתנאי אקלים מיוחדים ומבוקרים, לאחר מכן נארזת השקית בקופסת קרטון מהודרת ונשלחת אל נקודות המכירה.
הצרכן רוכש את הקופסה, שולף מתוכה בקבוקון מתז המיועד להשקייה, תולש חלונית מיוחדת בחזית הקופסא, מבצע חתך בשקית הניילון שמול החלונית ומכאן במשך 10-7 ימים משקה בהתזה ובאהבה את החתך שבחלונית פעמיים ביום.
לאחר מספר ימים גדל מתוך הקופסה זר גדול של פטריות כפי שתוכל לראות בתמונות המצ"ב. לאחר הקטיף יכול הצרכן לגדל עוד מספר מחזורי גידול בהביאו בכל פעם את אחת מפאות השקית אל מול החלונית תוך חזרה על הפעולות הראשונות.
לאחר גידול כל המחזורים ולאחר שהפטריה ניצלה את הקפה עד תום כמזון, נותרת שקית ובה קומפוסט מדהים, חזק משמעותית מקומפוסט רגיל. מיותר לציין כי התהליך כולו חוסך אשפה רבה, שהרי הקפה המשומש נזרק בבתי הקפה לפח. גידלנו עליו פטריות מאכל והשתמשנו במצע כקומפוסט, זהו מהלך מקיים מושלם (מלשון קיימות) אשר אין רבים כמותו. אגב גם הקרטון, המתז והשקית הם בני מיחזור.
הפטריה מצטיינת כמקור טבעי לסטטינים מפחיתי כולסטרול, עשירה בחלבון ומינרלים וטעמה עדין ומשובח. חברת פלסגן עוסקת בימים אלה בהתאמת זני פטריות נוספים וגידולים אחרים לשיטה זו של גידול מוצרי מזון על גבי מצעים ממוחזרים שונים, ובהם פטריית השיטקי הידועה.
בכל שלבי הגידול וההכנה התהליכים הם טבעיים ואורגניים לחלוטין ללא שימוש בחומרי הדברה או כל תוסף שאינו מן הטבע. טעם או ריח הקפה נעלמים כבר בתחילת התהליך ואינם משפיעים כלל על המוצר הסופי – הפטריה.
כבר היום ניתן למצוא את הערכה בחנויות הטבע הנבחרות ובמשתלות המובילות. רשימת אתרי מכירות מלאה ניתן למצוא בדף הפייסבוק של קפטריה (
www.facebook.com/kapitriya).
מתכונים, סיפורי פטריות ועוד ניתן למצוא באתר פלסגן בכתובת (
www.plasgan.co.il) במדור הנושא את השם קָפִּטְרִיָּה.