X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בימים אלה מלאו 68 שנים לרצח שומרי הכרם בבנימינה. אירוע רצח זה שהתרחש כשנה לאחר הקמת המדינה נשכח עם השנים כמעט לגמרי וידוע רק למתי מעט. סביב מצבותיהם של שומרי הכרם שנרצחו קיימת תעלומה שעדין לא נפתרה והובררה דיה ועל כך בהמשך הכתבה
▪  ▪  ▪
ברם של אברהם מוסמן ומשה בר יהודה בבנימינה [צילום: אלי אלון]

ימים ספורים לפני תום מלחמת העצמאות, אור ליום שני, בין ה-3 ל-4 ביולי, 1949 (ז' בתמוז תש"ט), נרצחו ביריות שני יהודים, עולים חדשים ממחנה העולים בבנימינה, שהועסקו עם אחרים בעבודות יום בכרם בבנימינה ובלילה נשארו שם לשמירה על הכרם והשדות. השניים נמצאו עם בוקר על-ידי חבריהם שבאו לעבוד בכרם כשהם שרועים הרוגים זה לצד זה בסוכת המחצלות שבכרם, במרחק של כמה עשרות מטרים מהכביש הראשי, סמוך לפסי הרכבת באזור בנימינה. ברשותם של שני שומרי הכרם לא היה כל נשק. הכרם בה עבדו ושמרו שני השומרים שנרצחו, הייתה בבעלות מרדכי פַּיְיקוֹביץ', יו"ר מועצת המושבה בנימינה, ואחיו של מפקד הפלמ"ח יגאל אלון (פַּיְיקוֹביץ'). לימים סגן ראש ממשלת ישראל.
משטרת נפת שומרון הוזעקה למקום ופתחה בחקירה. מחקירת המשטרה עלה כי שני השומרים, אברהם (אלברט) מוסמן, מיוצאי צרפת, וז'ק בכר, מיוצאי צפון אפריקה, נרצחו, כנראה על-ידי מסתננים שחדרו מירדן והגיעו בלילה, אור ליום שני(3-4.7.49) לאזור בנימינה. שני השומרים נורו מקרוב ויתכן מאוד שאף בשנתם. אחד מהשומרים נורה בראשו, והשני בחזהו. יש לציין כי באותם ימים גברו אירועי חדירות מסתננים מירדן לשטחי ישראל וחדירת מסתננים ערבים לשטחי ישראל ובכלל זה לאזור השרון למטרות שוד ורצח היה דבר שבשגרה. נוכח מציאות זו הסבירות כי שני השומרים נרצחו על-ידי מסתננים ערבים גבוה ביותר, אולם לא נמסר אם המשטרה חקרה גם בכיווני חקירה אחרים.
מקרה רצח שני השומרים בבנימינה, עורר סערה במושבה בנימינה ויישובי האזור. תושבי האזור הביעו מחאתם וכעסם על כי דמם ורכושם הפך להפקר בשל תופעת ההסתננות ההולכת וגוברת. הרצח זכה לסיקור רחב יחסית בעיתונות דאז. ידיעות על הפרשה התפרסמו למחרת הרצח בעמודים הראשיים של העיתונים. שמות שני השומריים שנרצחו מופעים באתר הממלכתי לזכר חללי פעולות איבה אך הפרטים על תולדות חייהם כפי שמופיעים באתר מצומצמים למדי.
אברהם (אלברט) מוסמן - על אברהם (אלברט) מוסמן נכתב באתר כי נולד נולד בצרפת, בתרע"ד 1914, מעט לאחר קום המדינה עלה לארץ. התגורר במעברת בנימינה. הוא הועסק עם אחרים בעבודות יום בכרם של אחד מתושבי בנימינה, ובלילה שמר על הכרם והשדות. נהרג בפעולת איבה בז' בתמוז תש"ט 4/7/1949 מקום אירוע: בנימינה. הובא למנוחת עולמים בבנימינה, אברהם מונצח באנדרטה בהר הרצל בלוח מס' 22 בן 35 היה במותו .
ז'ק בכר - על ז'ק בכר נכתב כי נולד בצפון אפריקה בתרפ"ד, 1924, עלה לארץ לאחר הקמת המדינה, התגורר במעברת בנימינה. הוא הועסק בכרם של אחד מתושבי בנימינה, ובלילה שמר עם חברו אברהם מוסמן בסוכה בכרם. נהרג בפעולת איבה בז' בתמוז תש"ט 4/7/1949 מקום אירוע: בנימינה הובא למנוחת עולמים בבנימינה ז'ק מונצח באנדרטה בהר הרצל בלוח מס' 15 בן 25 היה במותו.
תעלומה: מי הוא משה בר יהודה והיכן נקבר זאק בכר?
דורון לייטנר, חובב ופותר תעלומות היסטוריות מסב תשומת ליבי כי בבית העלמין בבנימינה ליד מצבת אברהם (אלברט) מוסמן, אחד מהשומרים שנרצחו בכרם בבנימינה שוכן ממש בצמוד אליו, קבר שעל מצבתו מופיע השם "משה בר יהודה, בן ניני". על מצבתו, של "משה בר יהודה" בדיוק כמו על מצבתו הצמודה של אברהם מוסמן, נכתב כי נפל במילוי תפקידו, ותאריך הנפילה זהה, ז' בתמוז תש"ט.
ביקרתי בימים אלה בבית העלמין בבנימינה. ואכן על קברו של אברהם (אלברט) מוסמן הנמצא במתחם החלקה הצבאית בבית העלמין, נחקק בזו הלשון: "אברהם (אלברט) מוסמן נפל במילוי תפקידו ז' תמוז תש"ט. על מצבת קבר צמוד אליו מופיע הכיתוב הבא: "משה בר יהודה בן ניני נפל במילוי תפקידו ז' בתמוז תש"ט" (ראו צילום שצילמתי) על שני הקברים תאריך נפילה זהה: ז' בתמוז תשכ"ט ועל שניהם מצוין "נפל במילוי תפקידו" אך אין על המצבה סמל צה"ל בניגוד לרוב רובם של הקברים בחלקה הצבאית. מיהו אם כן משה בר יהודה הקבור ליד אברהם (אלבט) מוסמן שנרצח בכרם בבנימינה והיכן קבור ההרוג השני "זאק בכר"? תעלומה. חיפשתי בין הקברים בבית העלמין בנימינה את השם זק בכר אך לא מצאתי. ייתכן שקיים קבר כזה.
דורון לייטנר מסביר לי כי לדעתו משה בר יהודה / ז'ק בכר הינם שמותיו של אותו חלל, שנרצח בכרם יחד עם אברהם (אלברט) מוסמן. רמז לכך אפשר למצוא בידיעה מעיתון "קול העם" מיום שלישי, 5 ביולי, 1949, לפיה: "שני עולים חדשים ממחנה העולים בבנימינה, נמצאו הבוקר הרוגים בכרם, שם שמרו במשך הלילה. לע"ע (לעת עתה, א.א) ידועים רק שמותיהם הפרטיים - משה ואברהם".
לייטנר מציין עוד כי בארכיון העיתונות ההיסטורית, ברוב הכתבות והידיעות על רצח שומרי הכרם, שמות הנרצחים הנם: אברהם אלברט מוסמן וז'ק בכר. לעומת זאת, באנדרטה בבית יד לבנים בבנימינה, מופיעים השמות "אריה מוסמן" ו"משה ניני", כאשר הקישורים לשמם, "שבורים". כלומר, אינם "מובילים" לדף נופל ולסיפור חיים באתר "נזכור את כולם" של משרד הביטחון, כמו רוב השמות האחרים המונצחים באנדרטה. את שמו של מוסמן, אגב, מצאתי גם באתר להנצחת חללי חטיבת הנח"ל! מספר לי דורון לייטנר דבר שמגביר את התעלומה. לייטנר מוסיף מאחר שהשניים נפלו בעת מלוי תפקידם, במהלך מלחמת העצמאות, ייתכן שיש מקום לשקול הכרה בהם כחללי מערכות ישראל.
מיהו אם כן משה בר יהודה הקבור ליד אברהם (אלבט) מוסמן בבית העלמין בנימינה בבנימינה והיכן קבור "זאק בכר" שנהרג בשעה לילה ששמר בכרם יחד עם אברהם מוסמן? תעלומה מעניינת ומסקרנת לא פתורה. מי שיש לו מידע שעשוי לסייע בפתרון התעלומה מוזמן לשתף ולהגיב במדור התגובות שליד כתבה זו.
תאריך:  16/07/2017   |   עודכן:  16/07/2017
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
68 שנים לרצח שומרי הכרם בבנימינה
תגובות  [ 3 ]מוצגות  [ 3 ] כתוב תגובה 
1
נושא מאד מרגש
ק.ר.  |  17/07/17 18:32
2
ללא פתרון..עוד גירסות בעיתונות
מיכה כרמון  |  17/07/17 19:58
3
על ה דוד שלי
אברהם בן הני   |  25/04/23 13:03
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יורם דורי
זכיתי להצצה אל נבכי מרכז התיעוד של ההעפלה לישראל פתחה לי צוהר מרגש לעברי ולימדה אותי עוד משהו על דרך התלאות שעבר אבי בדרך לישראל. על התנאים הנוראים באונייה, על קבלת הפנים הכל כך לא אנושית של הבריטים למי שנמלטו בעור שיניהם מזוועות הנאצים, על הריסוס בדי.די. טי ועל השתלבותו המהירה בחברה הישראלית
דוד סנדובסקי
ספריות, אקדמיות ומוסדות שימור מורשת, הם גופים של ידע    מנגישים כמויות ידע ומידע עצומות לציבור הרחב
יהודה קונפורטס
כמה פרויקטי מחשוב שבוצעו במשרד הכונס הקלו את התהליכים המבוצעים שם ושיפרו את השירות לאזרח    וגם: הפריימריז במפלגת העבודה מוכיחים שהגיע הזמן שגם מערכת הבחירות הארצית תתנהל בצורה ממוחשבת
הרצל ובלפור חקק
ראיון עם ראובן בר חיים. מבחינת התודעה העצמית שלו, הוא קודם כל משורר. אם נזדקק למשל הסיני על הפרח והלחם - הרי בעיניו הפרח קודם לכול, כמשורר הוא מבקש את הרוח והמילים שנותנים טעם, בשביל מה לחיות
יואב יצחק
משרד עורכי הדין בראשו עומדים שלום גולדבלט, אהוד גינדס והראל יריב מציג עצמו כמשרד ייעוץ משפטי מקצועי ואיכותי בתחומים של חברות ושיקום חברות, משפט וליטיגציה מסחרית, שוק ההון ונדל"ן    בפועל, פועל השותף הבכיר, הוא שלום גולדבלט, בדרך של ניגוד עניינים מובנה וחמור, רמייה, מסירת כזבים, הולכת שולל וספסרות באמת הכתובה    מהכסף נהנים שני השותפים האחרים: אהוד גינדס והראל יריב    עכשיו הגיע זמן אמת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il