שורה ארוכה של מוצרי מזון הנצרכים בצריכה יומיומית בארץ מכילים חומצות שומן טראנס, שנאסרו לשימוש על-ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני. מדובר בגבינת קוטג', גבינה לבנה, לבן, גבינה צהובה, לחם אחיד, שמן זית, סלמון מעושן, טונה מעושנת, במבה, שוקולד, עוגיות מכל הסוגים, אבקות מרק, קרוטונים ועוד.
חומצות שומן טראנס משמשות בתעשיית המזון כאמצעי זול להארכת חיי המדף של המוצרים ולהשבחת טעמם. בעקבות מחקרים שהוכיחו את קיומו של קשר מובהק בין צריכת שומן טראנס לבין התפתחות של מחלות לב ומחלות כלי דם, הורה מינהל המזון והתרופות האמריקני ב-2015 לכל יצרניות המזון בארה"ב להסיר בתוך שלוש שנים את שומני הטראנס מכל מוצרי המזון. המינהל קבע ששומני הטראנס מסוכנים לצריכה לבני אדם, היות שהם מגבירים את הסיכון למחלות לב וכלי דם, והסרתם מהמדפים תמנע אלפי מקרי התקפי לב קטלניים מדי שנה.
ארגון הבריאות העולמי הצטרף למינהל המזון האמריקני ופרסם ב-2018 תוכנית להפסיק את השימוש בשומן טראנס, שגורם למיליוני מקרי מוות עד לשנת 2023, ובכך למנוע את מותם של כעשרה מיליון בני אדם.
ועדת השרים דחתה הגבלת שימוש
למרות שמשרד הבריאות מכיר בכך ש"חומצות שומן מסוג טראנס עלולות להזיק לבריאות", לא ניתנו בארץ הוראות המגבילות את השימוש בשומן טראנס בתעשיית המזון. המשרד הסתפק בתקנות סימון מוצרים, שחייבו לכתוב על גב המוצר את כמות שומן הטרנס.
יוזמה של קבוצת ח"כים בראשות ח"כ
מאיר כהן (יש עתיד) לתיקון בפקודת בריאות הציבור שתגביל את השימוש בחומצות שומן טראנס, נדחתה על-ידי ועדת שרים לענייני חקיקה ב-29.6.17. התוצאה: השימוש בשומן טראנס רווח בתעשיית המזון הישראלית גם במוצרים שנחשבים בריאים כמו קוטג' ובמוצרים שנצרכים על-ידי ילדים כמו במבה ושוקולד.
תגובת משרד הבריאות נמסרה על-ידי אייל בסון דובר המשרד: "בדומה לרבות ממדינות העולם, בארץ ננקטה גישה לפיה יש לסמן את תכולת שומן הטראנס במוצרי מזון ארוזים מראש. לפיכך, כל מוצרי המזון הארוזים מראש החייבים בסימון תזונתי על-פי תקנות בריאות הציבור (מזון)(סימון תזונתי). לפיהן מחויבים, החל בחודש פברואר 2014, בפירוט תכולת חומצות שומן טראנס כחלק מסימון השומנים. החובה חלה על כל מוצר מזון המכיל סך שומנים העולה על 2% ובמזונות המכילים סך שומנים נמוך מ-2%, אם המזון כולל בסימונו התייחסות לאחד מרכיבי השומן (היינו: כולסטרול, שומן רווי או טראנס) אם תכולת חומצות שומן טראנס במזון נמוכה מ-0.5% ייכתב בסימון התזונתי 'פחות מ-0.5%' ואם התכולה היא מעל ערך זה, יצוין הערך המבטא את תכולתם במוצר בפועל. לאור כל זאת, במסקנות ועדת האסדרה לתזונה בריאה בראשות מנכ"ל משרד הבריאות שהתפרסמו בנובמבר 2016 נקבע כי יש להגביל את השימוש בחומצות שומן טראנס, ובעקבות מסקנות אלה הגורמים המקצועיים במשרד יכינו הצעת תקנות אשר יעגנו המלצות אלה".