X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עבאס ובן-זאיד בפגישת התנחומים [צילום: AP]
הרשות הפלשתינית במאמצי התקרבות לאמירויות
עבאס יצא לביקור תנחומים לאחר מותו של נשיא האיחוד, בשיאם של נסיונות הרש"פ לשקם ולו חלקית את היחסים עם האמירויות לישראל כדאי לעודד מהלכים אלו, גם כדי לחזק את הרש"פ על חשבון חמאס

לאחרונה נרשמו עדויות לשינוי מסתמן ביחס הנהגת הרשות הפלשתינית כלפי מספר מדינות ערביות במפרץ, העשויות להעיד על רצון הרשות והעומדים בראשה לשקם את היחסים הרעועים עם אותן מדינות. ראש הרשות, מחמוד עבאס, שלח לבחריין ב-9 במאי את בנו יאסר, שאינו נושא תפקיד רשמי, לפגישה עם המלך, חמד בן עיסא אל-ח'ליפה. קודם לפגישה החזירו הפלשתינים את שגריריהם במנאמה ובאבו-דאבי, אשר נקראו משם בעקבות החתימה על הסכמי אברהם.
כשבוע לאחר מכן, ב-15 במאי, בחר עבאס להגיע בראש משלחת פלשתינית רמת דרג לביקור תנחומים באיחוד האמירויות בעקבות מות הנשיא, שייח ח'ליפה בן-זייד. הביקור היה הזדמנות לעבאס להיפגש עם מוחמד בן-זייד ולברכו על-כניסתו הרשמית לתפקיד נשיא איחוד האמירויות, לאחר נתק ממושך בין השניים ושנים רבות שבהן לא ביקר עבאס במדינה.
ברקע מאמציה של הרשות הפלשתינית ליישר הדורים עם איחוד האמירויות נמצא מצבה האסטרטגי המוחלש עקב התחזקות חמאס, שחיקה נמשכת בתמיכה הציבורית בה, ואובדן המשילות האפקטיבית באזורים הפריפריאליים של יהודה ושומרון, בפרט במרחב ג'נין. לכך יש להוסיף מצוקה תקציבית בשל קיצוצים ניכרים בתמיכה הבינלאומית והערבית, מבוי סתום מדיני מול ישראל, שחיקה משמעותית במידת העניין והסולידריות שמגלה העולם הערבי לגבי הסוגיה הפלשתינית וכרסום ניכר בציפיות שהממשל האמריקני יפעיל לחץ על ישראל בקשר לזירה הפלשתינית.
למרות ניסיונות בשנתיים האחרונות מצד הפלשתינים לשכך את המתיחות עם מדינות המפרץ, בעיקר עם איחוד האמירויות, לא נרשמו עד כה צעדי התקרבות משמעותיים מצידן של אלו. איחוד האמירויות לא מיהרה לסלוח וסביר להניח שגם בתפקידו כנשיא, מוחמד בן-זאיד לא יתמסר בקלות למאמצי ההתקרבות הפלשתינים.
היחסים בין איחוד האמירויות ובחריין לבין הרשות הפלשתינית התדרדרו במיוחד מאז נחתמו הסכמי אברהם, שנתפסו בעיני הפלשתינים כתקיעת סכין בגבם וכ"בגידה בעם הפלשתיני". כינון הקשרים עם ישראל הגביר את החשדנות והעוינות ששררו בין הרשות הפלשתינית לאיחוד האמירויות בשל התמיכה רבת השנים של האמירתים במוחמד דחלאן, יריבו המר של עבאס, והעדפתם לסייע לו כספית, ולא ישירות לרשות הפלשתינית. ההנהגה הפלשתינית, ובעיקר עבאס ומעגל מקורביו ותומכיו, לא השלימו עם טיפוח דחלאן על-ידי איחוד האמירויות, שם הוא מתגורר מאז גירושו משורות פתח ומשמש יועץ קרוב למוחמד בן-זאיד. ההנהגה הפלשתינית אף מייחסת לדחלאן השפעה על החלטת בן-זאיד לקדם את הסכם הנורמליזציה עם ישראל.
כהצדקה לכינון היחסים עם ישראל וכדי לשכך ביקורת פלשתינית וערבית, טענו פומבית האמירתים, כי באמצעות הסכמי אברהם הם מנעו למעשה מישראל לממש את כוונתה לספח שטחים ביו"ש, שכן השעיית המהלך הוצגה כתנאי לנורמליזציה. הפלשתינים מצידם דחו את ההסבר וראו בהסכמי אברהם אמצעי לקידום האינטרסים האמירותים על חשבון האינטרס הלאומי שלהם. הנורמליזציה עם ישראל הוצגה כזניחת הסולידריות עימם, ובתגובה הם אף פעלו לחסום מעורבות של איחוד האמירויות בפורום הגז הים-תיכוני.
ההיבט של היחסים עם קטאר
מעמד חלש יחסית בזירה הפלשתינית [צילום: AP]

הרשות הפלשתינית עצמה מסרבת להשתלב ביוזמות אזוריות בתחומי כלכלה, תשתיות ואנרגיה, המבוססות על הסכמי אברהם, ודחתה הצעות לסיוע מצד איחוד האמירויות. בתגובה לביקורת הפלשתינית, האמירתים קיצצו דרמטית את הסיוע שהם מעניקים לאונרא, אך הנתק עם הרשות פגע גם בהם שכן נפגעה יכולתם לבסס השפעה בשטחי הרשות, גם כמשקל נגד להשפעה הגוברת של קטאר.
עבור קטאר - שלמרות הסכם הפיוס עם מדינות המפרץ מצויה בתחרות עימן - מעורבות בזירה הפלשתינית היא אמצעי חשוב לביסוס מעמדה. מנוף ההשפעה העיקרי של קטאר הן מול ישראל והן מול חמאס הוא כוחה הכלכלי. אלא שקיים מתח בין האינטרס הישראלי ברגיעה ביטחונית בזירת עזה באמצעות שיפור המצב ההומניטרי ברצועה על-ידי סיוע קטארי, לבין תרומתה השלילית של קטאר למתרחש בזירת הסכסוך עקב תמיכתה בחמאס ובאחים המוסלמים, וכן מעורבותה בהסתה נגד ישראל באמצעות רשת אל-ג'זירה. בנוסף, לישראל אינטרס ביחסים תקינים עם מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות, המתנגדות לחתירתה של קטאר לקדם את מעמדה האזורי על-ידי מעורבות בנעשה ברצועת עזה והשפעה על חמאס.
עקב מעמדה החלש יחסית בזירה הפלשתינית, בין שבשל סירובה להידבר עם חמאס ובין שבשל המשקעים הכבדים בינה לבין הנהגת הרשות הפלשתינית ביו"ש, איחוד האמירויות מתקשה למלא תפקיד ממתן בזירה זו והיא מתמקדת בסיוע הומניטרי ושליחת ציוד רפואי ואחר לרשות הפלשתינית ולרצועת עזה. זאת עשתה בעיקר בשיאה של מגפת הקורונה.
עם זאת, משבר האמון, כמו גם מוטיבציה אמירתית מוגבלת להירתם למאמץ משמעותי בזירה הפלשתינית ובכלל זאת חידוש הסיוע הכספי לרשות, יקשו על פתיחת דף חדש. מבחינת האמירתים, מעורבות מוגברת בזירה הפלשתינית תהיה כרוכה במחיר במונחים של קשב מדיני ומשאבים. מאידך-גיסא, בתנאים מסוימים ייתכן שינוי בגישה האמירתית, אם למשל תתאפשר מעורבות שלהם בניסיון לשתף את הרשות הפלשתינית במיזמים תשתיתיים וכלכליים אזוריים, שיובלו בתמיכת ארצות הברית ובשיתוף פעולה עם ישראל, ירדן ומצרים, ושיהיה בהם כדי להגביל את ההשפעה הקטארית וגם לחזק את מעמדה האזורי והבינלאומי של ארצם.
למרות הכל, יש להתייחס לאפשרות שהתקרבות בין הנהגת הרשות הפלשתינית לבין איחוד האמירויות וגם לבחריין תעלה בקנה אחד עם מספר אינטרסים חשובים ישראלים ואזוריים ועשויות להיות לה השלכות משמעותיות על הזירה הפלשתינית:
• חידוש התהליך המדיני. גורמי השפעה חדשים עשויים לשלב את התהליך המדיני במערכת האזורית המתהווה, וכחלק ממנה גם לקדם יוזמות אזוריות בתחומי כלכלה, תשתיות ואנרגיה, מבוססות על הסכמי אברהם, שישרתו אינטרסים ישראלים ופלשתינים כאחד.
• פוטנציאל לדחיקת קטאר ממעמדה בזירה הפלשתינית, במיוחד ממעורבותה ברצועת עזה וביו"ש, ולפחות יצירת חלופה להשפעתה.
• עידוד סעודיה להצטרף לתהליך הנורמליזציה עם ישראל, ובתוך כך להגביר את מעורבותה בזירה הפלשתינית.
אפשר שמאמצי ההתקרבות המחודשים של הרשות הפלשתינית לאיחוד האמירויות ולבחריין מעידים על התפכחות פלשתינית מהאשליה להסיג לאחור את תהליך השתלבותה של ישראל במרחב, ובה בעת מהסיכוי להגיע לפיוס בין-ארגוני עם חמאס. לפיכך, על ישראל לעודד את מגמת ה"נורמליזציה" בין הרשות לבין איחוד האמירויות ובחריין לאור הפוטנציאל החיובי שבמגמה זו מבחינתה. עליה לנסות ולהשפיע על ידידותיה במפרץ לשקם יחסים אלה, מתוך הבנה שכך יעלה הסיכוי לחזק בזירה הפלשתינית גורמים מתונים יחסית על חשבון גורמים רדיקאליים כמו חמאס, כך שיעלה הסיכוי לחדש את התהליך המדיני הישראלי-פלשתיני כרכיב בעיצוב המערכת האזורית החדשה.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  11/06/2022   |   עודכן:  11/06/2022
+הפגיעה בסוריה: הטיסות הופנות מדמשק לשדה בחלב
09:12 11/06/22  |  יוני בן-מנחם

+בכירים אמריקנים: ארה"ב מוכנה "לאתחל" היחסים עם סעודיה
09:04 11/06/22  |  יוני בן-מנחם

בכירים אמריקנים מסרו לסעודיה כי ארה"ב מוכנה להתקדם עם "אתחול" מחדש של מערכת היחסים ביניהן ולשנות מדיניותיה כלפי הממשל בסעודיה. כך דיווחה רשת החדשות האמריקנית CNN. ההודעה מגיעה לאחר שביידן התחייב בעבר להתייחס לסעודיה כאל מדינה מצורעת, ושלל את האפשרות לתקשורת עם מוחמד בן סלמאן, יורש העצר של סעודיה.

ביידן. שינוי מדיניות ו [קרולין קסטר, AP]
בן סלמאן. יורש העצר [צילום: AP]

מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
הרשות הפלשתינית במאמצי התקרבות לאמירויות
תגובות  [ 1 ]מוצגות  [ 1 ] כתוב תגובה 
1
ניתוח שגוי
אפמינונדס  |  11/06/22 13:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספותישראלי-ערבי
יוני בן-מנחם
התוכניות של הקומנדו הימי של הזרוע הצבאית של חמאס היא לפגוע באסדות גז ומתקני נפט ישראלים בים התיכון באמצעות סירות נפץ מהירות או באמצעות טילי ים-ים    ישראל נערכת לאפשרות שאירן תבצע פעולת נקם נגדה שתכוון לעבר מתקני הגז הטבעי והנפט שלה מול חופי הרצועה    ביקשה ממצרים להפעיל לחץ על חמאס להימנע מפעולות כאלה שיפגעו באספקת הגז הטבעי מישראל למצרים ולמדינות נוספות
עידן יוסף
לפי צבא סוריה מערכות ההגנה האווירית הופעלו ויירטו את רוב הטילים    כתוצאה מהתקיפה אזרח נפצע ונגרמו נזקים    מדובר בתקיפה שנייה שמיוחסת לישראל השבוע באותו אזור
איציק וולף
מנהיג חיזבאללה הצהיר כי הארגון לא יישב בחיבוק ידיים מול מה שהגדיר כ"גניבת אוצרות הטבע של לבנון" על-ידי ישראל או על-ידי כל גורם אחר    "אנחנו לא רוצים מלחמה, אבל לא חוששים ממנה אם תפרוץ"
מירב ארד
שני המנהיגים שוחחו על שורת נושאים אזוריים ודנו גם בנשא האיום האירני    זוהי פגישתם השלישית בחודשים האחרונים    בנט חתם את ביקורו, המתקיים בעיצומו של המשבר הפוליטי, ושב לארץ
יואב יצחק
שאיבת גז ממאגר כריש המצוי במים הכלכליים של ישראל תגביר עצמאותה האנרגטית של ישראל    לבנון טוענת כי המאגר בצוי בשטח המים הכלכליים שלה    ראש ממשלת המעבר בלבנון נג'יב מיקאת: "פלישה של האויב הישראלי למרחב העושר הימי"    נשיא לבנון: "פרובוקציה ופעילות עוינת    מנכ"ל אנרג'יאן מתיוס ריגס: נספק גז ממאגר כריש ברבעון השלישי של 2022
ראשייומניםבלוגריםערוציםסקופיםקישוריםעוד...
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il