X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
פוטין. היעד: אסיה-פסיפיק [צילום: מיכאיל קלימנטייב, ספוטניק/AP]
ספינת טילים רוסית. צי מיושן ובלתי יעיל [צילום: סוכנות AP]
הדוקטרינה הימית החדשה של רוסיה משקפת שינויים גיאו-פוליטיים רבי חשיבות ההתייחסות לים התיכון מחייבת תשומת לב ישראלית
▪  ▪  ▪

הנשיא ולדימיר פוטין אישר בסוף חודש יולי את הנוסח המעודכן של הדוקטרינה הימית הרוסית. זהו מסמך אסטרטגי המבטא את המדיניות הרשמית של מוסקבה בכל התחומים הקשורים בים. המהדורה החדשה משקפת שינויים ניכרים לעומת קודמתה מ-2015, הן ברוח המסמך והן במבנהו.
כמו בגרסה הקודמת, העולם מחולק לשישה מרחבים גאוגרפיים, שסדר תיאורם מרמז על מדרג בחשיבותם עבור מוסקבה. מרחבי האוקיינוסים הארקטי והשקט קודמו לשני המקומות הראשונים, בעוד שב-2015 הופיעו במקומות השני והשלישי. תיעדוף זה נובע מהמפנה לכיוון אסיה של מדיניות החוץ הרוסית, שאותו בחר הקרמלין להאיץ בעקבות המלחמה באוקראינה, והתפיסה של המרחב הארקטי כ"פרה חולבת" חדשה עבור הכלכלה הרוסית. כך, הפרויקט עתיר המשאבים "נתיב השיט הצפוני" (ממזרח אסיה לאירופה דרך האוקיינוס הארקטי), שקודם על-ידי הרוסים כחלופה לתעלת סואץ, מופנה מאז המלחמה דווקא בכיוון מזרח – לייצוא משאבי האנרגיה הרוסיים לאסיה.
באופן מפתיע, בניגוד למסמך מ-2015 – שבו הרצון להעמיק שיתוף פעולה עם בייג’ינג הוגדר כנושא מפתח באסטרטגיה הרוסית במרחב הפסיפי – סין אינה מוזכרת כלל במסמך החדש, אלא מובע עניין להעמיק קשרים עם כל מדינות אסיה-פסיפיק. מרחב זה מתואר כבעל חשיבות אסטרטגית לאינטרסים הכלכליים והביטחוניים של רוסיה, ומצוין האינטרס לחזק את כוחה הצבאי הימי במרחב. נראה, כי רוסיה מבקשת להימנע מתדמית של מעצמה מן השורה השנייה התלויה באופן גובר בסין ומזוהה עם עמדותיה התוקפניות במרחב זה.
המרחב האטלנטי, הכולל בתפיסה הרוסית את מדינות נאט"ו (וכן את הימים הבלטי, השחור, התיכון והאדום) הופיע במהדורה הקודמת של הדוקטרינה במקום הראשון, וכעת "הורד בדרגה" למקום השלישי. הדבר מעיד על התפיסה בקרמלין, לפיה שוב אין המדובר במרחב של הזדמנויות, כי אם במרחב של עימות. ברוח זו נקבע במסמך כי "כל קיומו של נאט"ו נועד לצורך עימות עם רוסיה", שמצידה תפגין "עמידה איתנה בהגנה על אינטרסיה", ו"תבטיח את היציבות האסטרטגית" – לשון אחרת להרתעה גרעינית. בדומה לגרסת 2015, במקום הרביעי נמצא הים הכספי, שרוסיה מבקשת לשדרג את המסדרונות הלוגיסטיים בסביבתו; במקום החמישי – האוקיינוס ההודי, לנוכח רצונה של רוסיה לשדרג את קשריה עם הודו ל"שותפות אסטרטגית" ולפתח עימה שת"פ צבאי-ימי; ובמקום השישי – אנטארקטיקה.

אינטרסים בכל הימים והאוקיינוסים
פוטין ביום הצי, 31.7.22 [צילום: AP]

ההתייחסות לאגן הים התיכון, שהוא כאמור תת-אזור של המרחב האטלנטי, מעודכנת ומפורטת בהשוואה לגרסת 2015. נקבע, בין השאר, כי רוסיה תרצה לחזק את השותפות עם סוריה ותבטיח את נוכחותה הצבאית בים התיכון על בסיס המאחז הצבאי הרוסי בטרטוס; תבקש להקים מאחזים טכנו-לוגיסטיים נוספים באזור; תפעל במרץ להבטחת היציבות הצבאית-מדינית במזרח התיכון; ותבקש להעמיק את שיתוף הפעולה עם מדינות המזרח התיכון.
התייחסות מפורטת נוספת למזרח התיכון מופיעה גם בהקשר של מרחב האוקיינוס ההודי: הרוסים מעוניינים בהרחבת שיתוף הפעולה עם אירן, סעודיה ועירק, וחותרים לפיתוח קשרים מגוונים, לרבות בהיבטים הביטחוניים, עם כל מדינות אגן האוקיינוס ההודי. יעד נוסף שנקבע הוא שמירה על נוכחות צבאית-ימית במפרץ הפרסי, "על בסיס מאחזים טכנו-לוגיסטיים בים האדום ובאוקיינוס ההודי ושימוש בתשתיות מדינות המרחב לטובת קיום פעילות צבאית-ימית רוסית". זוהי אמירה מוזרה מעט, שכן ספינות רוסיות פוקדות את המפרץ הפרסי לעיתים רחוקות, ורוסיה נעדרת בסיסי קבע במרחב הזה. יתרה מזאת: רוסיה נכשלה שוב ושוב זה שלוש שנים בניסיונותיה לכפות על ממשלת סודן ליישם את ההסכם לחכירה לטווח ארוך של חלק מפורט-סודן, שנחתם מול הרודן דאז עומר אל-בשיר.
המסגרת התפיסתית של המסמך היא, כי רוסיה היא "מעצמה ימית גדולה", ולה אינטרסים בכל הימים והאוקיינוסים. שימור מעמד זה ופיתוחו הוצבו במקום הראשון בפרק "היעדים האסטרטגיים של המדיניות הימית הלאומית". שינוי חשוב נוסף הוא בסיווג כל המרחבים הימיים בעולם לפי חיוניותם והנכונות להשתמש בהם בכוח מזוין:
  • "אזורים בעלי חשיבות קיומית", בהם רוסיה יכולה להשתמש בכל מרכיבי עוצמתה בהגנה על אינטרסיה, לרבות בכוח מזוין. בקטגוריה זו כלולים המים הטריטוריאליים והכלכליים (EEZ) של רוסיה, החלק הרוסי של הים הכספי, ים אוחוצק (ליד יפן) וחלקים נרחבים מהאוקיינוס הארקטי.
  • "אזורים חשובים", בהם השימוש בכוח מזוין ייעשה כאמצעי האחרון לאחר מיצוי שאר האפשרויות. בין האזורים האלה נמנים האגן המזרחי של הים התיכון, הים השחור וים אזוב, הים הבלטי, המְצָרִים הטורקיים, הדניים והקוריליים, ואף נתיבי שיט בינלאומיים לחופי אסיה ואפריקה.
  • "האזורים האחרים": שאר המים הבינלאומיים, שבהם יקודמו האינטרסים בשיטות לא-כוחניות.
מעבר לכך, הדוקטרינה החדשה מקבעת את עליונות החוק הרוסי על החוק הבינלאומי; מעניקה דגש חזק מבעבר להפקה ולייצוא של משאבי אנרגיה ממאגרים ימיים והגנה על צינורות גז תת-ימיים; מתווה אפשרויות לגיוס בחירום של כל היכולות הימיות, לרבות האזרחיות; קוראת לחיזוק הצי הרוסי הצבאי והמסחרי ופיתוח היכולות הטכנולוגיות והתעשייתיות הנחוצות לכך, לרבות בניית נושאות מטוסים; וממליצה על האצת הפעילות הדיפלומטית הרוסית בהקשר הימי בארגונים בינלאומיים העוסקים בנושא וכן בנוכחות ספינות קרב ומחקר רוסיות "באוקיינוס העולמי".

כאשר דוקטרינה פוגשת מציאות
שיגור טיל "זיקרון" מפריגטה רוסית [צילום: AP]

מאז עלייתו לשלטון השקיע פוטין משאבים רבים בשיקום הפוטנציאל הצבאי של רוסיה, שנפגע קשות בעקבות התפרקות בריה"מ, וכחלק מכך – גם בבנייתו מחדש של הצי. במקביל, החברות הרוסיות המסחריות הגדילו את פעילותן בתחום הקידוחים הימיים, הנחת צינורות גז תת-ימיים ופיתוח האזור הארקטי. אבל למרות תוכניות לאומיות שאפתניות והשקעה כספית לא מעטה, נותרו בעינן, ובמספר מקרים אף החריפו, בעיות רבות שמגבילות את התפתחותה של רוסיה כ"מעצמה ימית". התעשיות הרוסיות, צבאיות ואזרחיות כאחת, חסרות ידע טכנולוגי, תשתיות ייצור וכוח אדם מתקדמים בתחומים רבים.
כך, למשל, מאז התפרקות בריה"מ, לרוסיה נושאת מטוסים מיושנת אחת שהיא מתקשה לתחזק. לאחר הטבעת הסיירת "מוסקבה" במלחמה באוקראינה, יש לה רק ארבע ספינות בגודל סיירת או סיירת קרב וכעשר משחתות. כל הספינות האלה הושקו או שהוחל בבנייתן בתקופה הסובייטית, ולרוסיה אין יכולת לבנות ספינות גדולות חדשות. בתחום האזרחי רוסיה חסרה יכולת טובה להנחת צינורות גז תת-ימיים, לקידוחי מים עמוקים או להנזלת גז, והיא הסתמכה בכל אלה על חברות מערביות שהפסיקו/מפסיקות לעבוד ברוסיה לנוכח העיצומים שהוטלו עליה לאחר פרוץ המלחמה.
צוללות נושאות נשק גרעיני הן בסיס העוצמה המרכזי של חיל-הים הרוסי, והן מאפשרות לרוסיה להציב איום חמור על מעצמות אחרות. רוסיה מצליחה לבנות צוללות חדשות כאלה ולקדם מודרניזציה שלהן. בשנים הקרובות היא תציג מערך ייחודי של צוללות נושאות טורפדו על-קוליים החמושים בראש קרב גרעיני רב-עוצמה ("פוסידון"). בתחום הקונבנציונלי הרוסים מצליחים לייצר קורבטות, פריגטות וצוללות דיזל ולחמשן בטילי שיוט חדישים ומדויקים: "קאליבר" – עד טווח של כ-2,500 ק"מ, שהופעל בהרחבה נגד אוקראינה ובסוריה; ובקרוב "זירקון" – טיל על-קולי בעל טווח משוער של 1,000–1,500 ק"מ. רוסיה היא מובילה עולמית בייצור שוברות קרח מונעות בגרעין, הנחוצות לטובת פיתוח המרחב הארקטי.
עם זאת, כל הפרויקטים הימיים הרוסיים סובלים מריבוי דגמים – מה שמקשה על תחזוקה; רמת איכות לוקה בחסר ורשלנות – מה שמוביל לתאונות קטלניות תכופות; דחיות בלוח הזמנים של פיתוח וייצור; מחסור בכוח אדם טכנולוגי ותלות רבה ברכיבים מחו"ל. העיצומים המערביים, שהקשו על התעשיות הרוסיות עוד לפני המלחמה הנוכחית באוקראינה, צפויים להציב אתגרים ניכרים בפני פיתוח העוצמה הימית הרוסית, המגוללת בדוקטרינה החדשה.
מאחר שהצי הרוסי בנוי בעיקר מספינות קטנות – "צי מים ירוקים", להבדיל מ"צי מים כחולים", כלי שיט שנועדו לאוקיינוס הפתוח – רוב פעילותו ממוקדת באגני המים הסמוכים לגבולותיה של רוסיה (בעיקר הים הצפוני, הים השחור, הים הבלטי, הים הכספי, ים אוחוצק וים יפן). חלקו המזרחי של הים התיכון הוא אזור חריג ויחיד שבו הצליח הצי הרוסי לבסס נוכחות קבע בעידן הבתר-סובייטי. הבסיס הימי בסוריה, בנמל טרטוס, הוחכר למוסקבה לעשרות שנים, וכך גם בסיס חיל-האוויר בחמימים, המעניק לו הגנה. חשיבותו הצבאית של מזרח הים התיכון מומחשת בימים אלה: רוסיה ריכזה בו ובים השחור את חלק הארי של ספינות המלחמה שלה, במטרה להרתיע את ברית נאט"ו מפני העמקת מעורבותה במלחמה באוקראינה.

המשמעויות לישראל ולשותפותיה האסטרטגיות
מלחים רוסים באימון בים התיכון [צילום: AP]

הדוקטרינה הימית היא מסמך הביטחון הלאומי הראשון שרוסיה מפרסמת מאז תחילת המלחמה באוקראינה, ומשקף את החשיבה האסטרטגית השאפתנית של הקרמלין בעת הנוכחית. במוקד המסמך – העימות הכולל של רוסיה עם ארה"ב ונאט"ו, הענקת מקום מרכזי יותר להפעלת כוח בהגנה על האינטרסים הרוסיים הגלובליים, וחיפוש חלופות כלכליות ואסטרטגיות למערב בעולם המתפתח.
ההתייחסות של הדוקטרינה למזרח התיכון היא מהפכנית בהשוואה למסמכי אסטרטגיה רוסיים קודמים, והיא מגשרת על הפער שנוצר בעשור האחרון בין חשיבות המרחב בפועל עבור מוסקבה לבין תיאורו במסמכי המדיניות. בעבר הוא לא הוזכר כלל, או שהוזכר רק בשם וללא פירוט. רוסיה רואה את מזרח הים התיכון, ולכן גם את המזרח התיכון, כ"מרחב חשוב", ונכונה להפעיל כוח כדי להגן על האינטרסים שלה, בראש ובראשונה – במסגרת העימות עם המערב.
ישראל, בתכנון מדיניותה לטווח ארוך, נדרשת לקחת בחשבון את השאיפות הרוסיות להעמיק אחיזה צבאית ופעילות מדינית הן בים התיכון והן בים האדום. רוסיה אומנם מבינה, כי אירופה צפויה להיגמל מהגז הרוסי, אך אינה ממהרת להיפרד ממנופיה האנרגטיים על מדינות היבשת. מכאן שקידום ייצוא הגז מאזור מזרח הים התיכון לאירופה, כחלופה לגז הרוסי, עלול בתקופה מתוחה זו – שלא כבעבר – לעורר רגישות רוסית ואף מאמצים להקשות על קידום הפרויקטים.
נוכח העלייה בחשיבותה של אירן עבור רוסיה, כפי שמשתקף מהדוקטרינה, עולה השאלה האם מוסקבה תוסיף גם בעתיד להפריד את יחסיה עם ירושלים מקשריה עם טהרן. האחרונה רלוונטית לא רק למרחב האוקיינוס ההודי, שבו היא מוזכרת בשמה, אלא גם קריטית בים הכספי ובנוגע לנוכחות הרוסית בסוריה. אירן מוגדרת כ"שותפה", להבדיל מ"שותפה אסטרטגית" – כינוי שבו רוסיה משתמשת לגבי הודו בלבד.
כמשקל נגד לאירן מוזכרת סעודיה, החיונית לרוסיה בדחיקת מחירי הנפט כלפי מעלה. בשל מרכזיותם של הכנסות הנפט עבור רוסיה ייתכן שישראל תצליח להסתייע במנופי ההשפעה שיש לממלכות הסוניות של המפרץ כדי להרחיק את רוסיה מאירן, אם כי הדיווחים על רכש כטב"מים אירניים על-ידי רוסיה אינם מבשרים טובות.
הפאתוס שבו נכתבה הדוקטרינה הימית מעורר אצל חוקרים רבים נטייה להתמקד בנתק בין פוטין והאדמירלים שלו לבין המציאות העגומה של הצי הרוסי. אכן, בסבירות גבוהה מאוד רוסיה תתקשה לעמוד במלוא שאיפותיה, בייחוד ביחס לבניית צי ל"מים הכחולים". הצי הרוסי נופל ביכולותיו מהצי האמריקני בכל קטגוריה, ואלמלא הנשק הגרעיני לא היה נתפס כאיום כה חמור. גם אם תגדיל רוסיה במידה רבה את השקעתה בבניית הצי, ספק אם תקרב את יכולותיה – לא לאלה של ארה"ב ולא לאלה של סין, שמשיקה כיום כלי שיט צבאיים בקצב מהיר מכל מדינה אחרת.
עם זאת, דווקא באזורנו הפער בין השאיפות של הרוסים לבין ההישגים עלול להתברר כמצומצם יותר הודות לבסיסים בסוריה, הקרבה הגאוגרפית והיות הים התיכון "מים ירוקים". כך, ב-2015 הציגה הדוקטרינה חידוש, לפיו רוסיה תקיים נוכחות קבע ימית-צבאית בים התיכון, וזו אכן הפכה עובדה מוגמרת בשנים שחלפו מאז.
הפעילות הימית של ישראל, המתואמת עם זו של ארה"ב ביתר שאת מבעבר, תצטרך בנסיבות אלה לתת את דעתה לאילוצים המבצעיים (מניעת חיכוך) וליכולות האיסוף המתקדמות של רוסיה, שיש להניח שישפיעו על חופש הפעולה של ישראל, בדגש על מזרח הים התיכון. קשיים אלה עלולים להחריף אם יתהדק הקשר הרוסי-אירני ואם רוסיה תפעל במתכוון להצר את צעדיה של ישראל, כולל בהקשרי "המערכה בין המלחמות" בסוריה.

הכותב הוא ממכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS).
סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.
תאריך:  24/09/2022   |   עודכן:  24/09/2022
+שולץ: גרמניה מעוניינת בשותפות עמוקה עם סעודיה
21:25 24/09/22  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

קאנצלר גרמניה עורך ביקור בין יומיים בחצי האי ערב ובמפרץ הפרסי בניסיון להביא לגיוון מקורות האנרגיה של ארצו, אשר צפויה להתמודד עם מצוקת אנרגיה בשל העיצומים על רוסיה

פגישת שולץ ובן סלמאן, היום בסעודיה [צילום: לשכת העיתונות הסעודית דרך AP]
+פוטין חתם על חוקים חדשים: עד 10 שנות מאסר לנמלטים מגיוס
17:55 24/09/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

נשיא רוסיה עושה צעד נוסף כדי להשיג את מבוקשו: גיוס מאות אלפי גברים נוספים למלחמה נגד אוקראינה  ▪  פוטין חתם על סדרה של חוקים המחמירים את הענישה נגד גברים הנמנעים או נמלטים מגיוס ושירות צבאי

פוטין. חתם על החוקים [צילום: הקרמלין/AP]
+זלנסקי מותח ביקורת על ישראל: "לא נתנה לנו כלום, אפס"
09:47 24/09/22  |  יואב יצחק   |   לרשימה המלאה

נשיא אוקראינה זועם על מדינת ישראל  ▪  טוען: ישראל מסרבת להעביר נשק ותחמושת לצבא אוקראינה - באמתלה שהיא זקוקה לזאת להגנתה; אך במקביל "ישראל מייצאת את הנשק שלה למדינות אחרות"  ▪  זלנסקי בטוח: עם ישראל תומך באוקראינה במלחמה הזו

זלנסקי שואל:
זלנסקי. "אני בהלם" מישראל [צילום: לשכת נשיא אוקראינה]
+סרבני גיוס נמלטים מרוסיה לפינלנד
09:12 24/09/22  |  יואב יצחק

העיתונאי דב גלהר (ערוץ כאן11) מדווח מגבול רוסיה-פינלנד. עשרות אלפי גברים מרוסיה ממשיכים להימלט מהמדינה בעקבות הכרזת הנשיא ולדימיר פוטין על חובת גיוס למלחמה באוקראינה. סרגיי ברח ממוסקבה לגבול רוסיה-פינלנד והשאיר הורים, אישה ושני ילדים. הוא מספר לגב גלהר: "אני לא רוצה להשתתף במלחמה הזאת, אני מתנגד לה".

דבר גלהר מדווח מגבול רוסיה-פינלנד
+מאות אלפי רוסים מגויסים למלחמה באוקראינה
08:55 24/09/22  |  יואב יצחק

מאות אלפי גברים מרחבי רוסיה מגויסים למלחמה ברוסיה על-פי צו עליו חתם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. הצו חייב גיוס 300 אלף חיילים ושליחתם לחזית, אך בפועל נערך צבא רוסיה לגיוס של כמיליון חיילים.


מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יואב יצחק
נשיא אוקראינה זועם על מדינת ישראל    טוען: ישראל מסרבת להעביר נשק ותחמושת לצבא אוקראינה - באמתלה שהיא זקוקה לזאת להגנתה; אך במקביל "ישראל מייצאת את הנשק שלה למדינות אחרות"    זלנסקי בטוח: עם ישראל תומך באוקראינה במלחמה הזו
יאיר נבות
פוטין מנסה למנף את סוגיית "משאלי העם" כדי להפעיל לחץ ואיומים כלפי המערב ואוקראינה, ומגדיל את סכום ההימור בתקווה לחתוך הפסדים וככל שזה תלוי בו - לסיים את המלחמה לאחר הסיפוח, לפחות זמנית
יאיר נבות
סעיף סודי בחוק הגיוס שעליו חתם נשיא רוסיה מתיר למשרד ההגנה הרוסי לגייס עד מיליון איש    אינדיקציות מרחבי רוסיה שמתבצע גיוס של מי שלא עומדים בקריטריונים שפורסמו    מחירי הטיסות מרוסיה זינקו במאות אחוזים
איתמר לוין
דווקא קולם של הניצים גובר לנוכח המפלות באוקראינה, וצעדיו של פוטין השבוע מלמדים שהוא מפנים את ביקורתם - מנתח ניו-יורק טיימס
מירב ארד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il