X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אסד וראיסי בפגישה בדמשק [צילום: עומר סנדיקי, AP]
"ביקור הניצחון" של ראיסי אצל אסד בדמשק
נשיא אירן ובכירי משרדו הגיעו לדמשק במטרה להפגין את היחסים החמים בין שתי המדינות, כמו גם את התמיכה האירנית ב"ציר ההתנגדות". אבל המבחן האמיתי יהיה יכולתה של אירן לקטוף פירות מעשיים

נשיא אירן, איברהים ראיסי, קיים ב-3-2 במאי ביקור רשמי בסוריה בראש משלחת רמת דרג, שכללה את שרי החוץ, ההגנה, הנפט והתחבורה. זהו ביקור ראשון של נשיא אירני בדמשק מאז ביקור הנשיא מחמוד אחמדינג'אד בראשית 2010. אירן וסוריה כאחת הציגו את הביקור כמפגן של אחדות במציאות אזורית משתנה וכביטוי לניצחון "חזית ההתנגדות" בהובלתן, לאחר 12 שנים של מלחמת אזרחים. מקורביו של ראיסי הגדירו את הביקור כסימן לניצחון האסטרטגי של הרפובליקה האיסלאמית באזור וכנקודת מפנה ברמה האזורית.
ואכן, הביקור התקיים על-רקע מספר תהליכים אזוריים משמעותיים במיוחד. ראשית, שיפור הקשרים בין אירן וסוריה לבין מספר מדינות ערביות, ובראשן סעודיה. בחודשים האחרונים הואצה מגמת ההסדרים במזרח התיכון עם ההסכם לחידוש הקשרים בין אירן לסעודיה, חידוש היחסים הדיפלומטיים הצפוי בין סעודיה לסוריה וההחלטה להשיב את סוריה לשורות הליגה הערבית לאחר שהודחה ממנה בתחילת מלחמת האזרחים.
בנוסף, נמשך תהליך התקרבות בין אירן וסוריה לבין מדינות ערביות נוספות, בהן איחוד האמירויות, ירדן ומצרים. בראיית אירן, תהליכים אלה מספקים הזדמנות להפגת המתיחויות בעולם הערבי, ובינה לבין מדינות ערב - תהליך שטומן בחובו לצד הזדמנויות פוליטיות חשובות גם פוטנציאל להישגים כלכליים.
טהרן רואה בתהליך זה ביטוי להכרה מצד מדינות ערב הסוניות בניצחונו של הנשיא בשאר אסד במלחמת האזרחים. זאת ועוד: לאירן יש אינטרס ברור לסייע לביסוס משטר אסד בשטחים שבשליטתו, ולשם כך נדרש מימון רב הנמצא ברשות מדינות המפרץ. לצד זאת, בטווח הרחוק יותר, מימוש הכוונות לחידוש יחסים כלל-ערבי עם דמשק עלול, בראיית אירן, לאפשר לאסד יכולת תמרון משופרת בין מספר רב יותר של שחקנים וכך לצמצם את תלותו באירן. לפיכך, טהרן חותרת להבטיח את האינטרסים החיוניים שלה גם בעידן ההסדרים במזרח התיכון תוך ניצול הביקור להעברת מסר ברור, הן כלפי העולם הערבי והן כלפי יריבותיה, ובמיוחד ישראל, בנוגע לעוצמת השותפות האסטרטגית והמחויבות ההדדית בינה לדמשק.
גורם נוסף ברקע הידוק היחסים בין אירן לסוריה הוא העימות בין ישראל לבין אירן על אדמת סוריה במסגרת המב"ם. בחודש האחרון גברו תקיפות ישראל בסוריה למניעת התבססות צבאית אירנית בשטח המדינה ולמניעת העברות אמל"ח לחיזבאללה. בראשית אפריל נרשמה עליית מדרגה מסוימת בעימות, עם הפלתו על-ידי צה"ל של מל"ט אירני, ששוגר מכיוון סוריה לשטח ישראל - ככל הנראה בתגובה למותם של שני קצינים במשמרות המהפכה בתקיפת צה"ל בסוף מארס באזור דמשק.
חרף תקיפות צה"ל בסוריה, לא נפסקה פעילותן של אירן והמיליציות השיעיות הפועלות בחסות משמרות המהפכה, גם אם תוך שינויי היערכות: לאחרונה דווח על הקמתן של שתי מיליציות פרו-אירניות מקומיות בעיר אל-מיאדין שבמזרח סוריה. ניתן לראות בכך ביטוי למאמץ אירני מתמשך לחזק את המיליציות המקומיות הנאמנות לה ולהישען יותר ויותר על לוחמים סורים מקומיים, כתחליף לנוכחות אירנית ישירה, באופן שיקשה על ישראל לטעון שהיא מותקפת על-ידי כוחות אירניים.
במקביל ניצלה אירן את טיסות הסיוע לנפגעי רעידת האדמה, שפקדה את סוריה בפברואר השנה, כדי לתגבר את העברת הנשק לסוריה שכללה, ככל הנראה, גם מערכות וציוד לשדרוג יכולות ההגנה האווירית של סוריה. נראה שהצטרפות שר ההגנה האירני, מוחמד-רזא אשתיאני, לביקור ראיסי, וכן פגישתם עם מפקדי מיליציות המזוהות עם כוח קודס בסוריה, הן עדויות נוספות לכוונה להעמיק את שיתוף הפעולה הצבאי והביטחוני בין המדינות על-רקע המשך התקיפות הישראליות.
אי-אפשר להפריד בין המדינות
לקדם את שיתוף הפעולה [צילום: עומר סנדיקי, AP]

בנוסף, אירן מובילה מאמץ להגביר את התיאום בין רכיבי "ציר ההתנגדות" ולבסס את הנרטיב של "אחדות הזירות", שהתעצב על-רקע ההסלמה סביב אירועי הר-הבית במהלך רמדאן. ירי הרקטות משלוש זירות (עזה, לבנון וסוריה), מנוצל היטב על-ידי אירן ושלוחיה כהזדמנות לביסוס מאזן ההרתעה מול ישראל.
על-רקע זה התקיים המפגש בדמשק בין ראיסי לראשי הפלגים הפלשתינים, ובראשם מנהיג הג'יהאד האיסלאמי הפלשתיני, זיאד אל-נח'אלה, ובכיר חמאס, חליל אל-חיה, שבמהלכו שב והדגיש ראיסי את מחויבות הרפובליקה האיסלאמית להמשך "ההתנגדות למען שחרור ירושלים". כמו-כן נפגש ראיסי בדמשק עם משלחת רמת דרג של חיזבאללה. המאמץ האירני להפגין בפומבי את חיזוק הקשרים עם "ציר ההתנגדות" ניכר גם בביקוריו האחרונים של מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, אסמאעיל קאא'ני, בדמשק ובלבנון וכן בביקורו של שר החוץ האירני, חוסיין-אמיר עבדאללהיאן, בלבנון בסוף חודש אפריל.
לצד סוגיות צבאיות-אסטרטגיות אלה, נראה, כי במוקד הביקור עמדו גם מאמציה של אירן לקדם את שיתוף הפעולה הכלכלי והמסחרי עם סוריה. במהלך הביקור חתמו שני הנשיאים על מזכר הבנות לתוכנית לשיתוף פעולה אסטרטגי, וכן על 15 הסכמי שיתוף פעולה בתחומים שונים, לרבות חקלאות, משאבים טבעיים, תחבורה, אזורי סחר חופשי, נפט, תקשורת וטכנולוגיה. לדברי ראיסי, אירן נחושה לפתח את הקשרים בינה לבין מדינות האזור וכי מזכרי ההבנה, במיוחד בתחום הכלכלי והמסחרי, משרתים את טובת שתי המדינות. תחומים אלה קריטיים לטהרן בשל המצב הכלכלי המחמיר באירן.
הצורך בשיקום הכלכלה ההרוסה של סוריה בתום מלחמת האזרחים מספק לכאורה לאירן הזדמנות להעמיק גם את אחיזתה הכלכלית במדינה זו. בשנים האחרונות התקיימו מגעים בין בכירים משתי המדינות במטרה לקדם שיתוף פעולה בין חברות אירניות וסוריות בתחומים כלכליים מגוונים. גם בביקורו אשתקד של אסד באירן, היווה שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות נדבך מרכזי בשיחות והכשיר את הקרקע לשורת הסכמים בתחומי התעשיה, ההון, האנרגיה, התחבורה, הבינוי והמסחר.
אולם, חלק גדול מההסכמים נותרו על הנייר ובאירן נשמעת ביקורת גוברת על התנהלות משטר אסד, הממשיך, לטענת בכירים כלכליים אירנים, להטיל מגבלות על יבוא סחורות אירניות למדינה ומעדיף ייבוא סחורות מטורקיה. זאת, חרף ההסכמים ועל אף קו אשראי במיליארדי דולרים, שאירן העניקה לסוריה בעשור האחרון, וגם למרות העוינות כלפי טורקיה הכובשת שטחים בצפון סוריה.
עם זאת, בעקבות ביקור ראיסי בדמשק, ראש לשכת המסחר המשותפת לאירן ולסוריה, פהד דרויש, הביע אופטימיות בנוגע לעתיד הקשרים הכלכליים בין המדינות. בראיון ליומון הסורי הממסדי אל-וטן אמר דרויש, כי ההסכמים יאפשרו הקמת חברות משותפות, שבעזרתן תוכל סוריה לשלם את חובותיה לאירן דרך קווי האשראי באמצעות רווחים מהפרויקטים המשותפים.
בסיכומו של דבר, אירן וסוריה יכולות להציג את הביקור כהישג מדיני משמעותי וכביטוי נוסף למערכת היחסים האסטרטגית והיציבה ביניהן. אירן מצידה ממשיכה לראות בסוריה "עומק אסטרטגי" ורכיב חיוני ב"ציר ההתנגדות" ובנתיב העברות האמל"ח לחיזבאללה, שהוא עבורה בעל חשיבות גיאו-פוליטית וביטחונית רבה. מפגן הלכידות האירנית-סורית מספק עדות נוספת לכך שהשאיפה של ישראל ומדינות ערב הסוניות להרחיק את משטר אסד מאירן אינה מציאותית בעת הנוכחית.
עם זאת, המבחן האמיתי להצלחת ביקורו של ראיסי בדמשק טמון ביכולתה של אירן לנצלו כדי לקטוף פירות מעשיים, במיוחד במישור הכלכלי. לנוכח המשבר הכלכלי החריף באירן ובסוריה, הסנקציות הכלכליות המוטלות על שתי המדינות, חתירת משטר אסד לשוב לעולם הערבי והמשך הפעילות הצבאית הישראלית על אדמת סוריה, קיים ספק במידת יכולתו של הביקור לחולל קפיצת מדרגה משמעותית נוספת ביחסים בין אירן לסוריה. מכל מקום, הביקור – לצד שורת ההתפתחויות האזוריות האחרות – מציב את אירן במאזן הישגים משמעותי שמהווה מבחינתה גם תשובה לתהליך הנורמליזציה של ישראל עם האמירויות, בחריין ומרוקו.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  20/05/2023   |   עודכן:  20/05/2023
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספותהעולם הערבי
איתמר לוין
ארה"ב צריכה לכפות על הנשיא הפלשתיני הליך סדור לבחירת יורשו, כי החלופה היא אלימות נרחבת - טוען חיאת אל-עומרי ב-Foreign Affairs
תמיר הימן, יואל גוז'נסקי
הפשרת היחסים בין שורה של מדינות מפתח במזרח התיכון אמורה להיות חיובית מבחינת ישראל, אך תהליכים מקבילים מהווים התפתחות שלילית
יוחנן צורף, יואל גוז'נסקי
בכירים בחמאס ביקרו בשקט בסעודיה, אשר במקביל קיבלה בכבוד רב את אבו מאזן    האיתות לישראל: הבעיה הפלשתינית לא תוכל להישאר רדומה
איתמר לוין
אקונומיסט מסביר מדוע מדינות ערב והליגה הערבית מושיטות את זרועותיהן לרודן הסורי    חלקן מקוות להיפטר מהפליטים הסורים ולהחליש את אירן, אך אל להם לטפח תקוות גדולות מדי
יוני בן-מנחם
הליגה הערבית אישרה השבוע את חזרתה של סוריה לליגה הערבית לאחר שחברותה בליגה הוקפאה בגלל מעשי הטבח שעשה משטרו של הנשיא אסד בבני עמו. מדובר בניצחון מדיני של הנשיא אסד שהינו פושע מלחמה שניצח במלחמה בזכות סיוע צבאי רוסי ואירני, הקהילה הבינלאומית מתוסכלת וחסרת אונים מול החלטת הליגה הערבית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il