X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
רוסיה תספק לסוריה טילי שיוט האם צעד זה הוא ביטוי לאי-שביעות רצון רוסית לגבי אי-שיתופה הראוי, לתפיסתה, בתהליך השלום; או שמא רוסיה מודאגת מהמאמץ האמריקני להחיות את הערוץ הסורי ללא שיתופה
▪  ▪  ▪
בשאר אסד ודמיטרי מדבדב. יד רוחצת יד? [צילום: AP]

בסוף השבוע האחרון הודיע שר ההגנה של רוסיה, אנטולי סרדיוקוב, כי רוסיה תספק לסוריה טילי שיוט מדגם P-800 "יאחונט". הודעתו זו באה במהלך שיחותיו בוושינגטון עם מזכיר ההגנה רוברט גייטס.

מאפיינים טכניים

הטיל נושא מטען של 200 ק"ג חומר נפץ, ומונחה אל מטרתו בשילוב של הנחיה אינרציאלית וגלאי מכ"ם אקטיבי

היאחונט (סוג של אבן חן ברוסית) הוא גרסת הייצוא של הטיל 3M55 Oniks (כינויו המערבי הוא SS-N-26). הוא טיל שיוט על-קולי נגד אוניות. הוא מונע בשילוב של מנוע רקטי (מאיץ) ומנוע מגח סילון לשיוט. טווחו נע בין 120 ל-300 ק"מ על-פי המסלול הנבחר. הוא ניתן לשיגור מאוניות, מצוללות, ממטוסים וממשגרים קרקעיים. הוא נושא מטען של 200 ק"ג חומר נפץ, ומונחה אל מטרתו בשילוב של הנחיה אינרציאלית (או אולי גם הנחיית לווינים - כנראה לווייני GLANOSS), וגלאי מכ"ם אקטיבי.
לא ברור אם לטיל יש יכולת לתקוף מטרות יבשתיות, שכן תקיפה כזו מסובכת הרבה יותר - הן בשל הצורך להתחמק, במהלך מסלול טיסה נמוך ממכשולים קרקעיים, והן בשל הקושי הטכנולוגי לזהות מטרה יבשתית ספציפית באמצעות מכ"ם.
הטיל מסופק על-ידי היצרן כשהוא ארוז במארז המהווה גם את המשגר שלו, ועל כן תפעולו ותחזוקתו אמורים להיות פשוטים. לטיל יש גם גרסה הודית - גרסה שפותחה בפרויקט משותף הודי-רוסי, ונקראת "בראה-מוס" (על שם הנהרות בראהמפוטרה ומוסקבה). הטיל נוסה בהצלחה בהודו, ואמור להיכנס לשימוש בספינות הצי ההודי.

משמעויות מדיניות

אפשרי, שהנכונות לאספקת טילים אלה, היא דרך לרצות או לעודד את סוריה לגבי המדיניות הרצויה לרוסיה

סוריה אינה הלקוח היחיד במזרח התיכון שהובטחה לו מערכת זו. המערכת הוצעה לאירן עוד בשנת 2001, ושוב בשנת 2007, אולם העסקה מעולם לא יצאה לפועל.
ראוי לזכור שסוריה לא רכשה מרוסיה שום מערכת נשק משמעותית מאז התמוטטות ברית המועצות - הרכישות היחידות היו של טילי הנ"ט מדגם קורנט-E (שחלקם הגיע בסופו של דבר לידי חיזבאללה), ומערכת ההגנה האווירית Pantsyr-S1. בשנה האחרונה הוצעו לסוריה כמה מטוסי מיג-31 (שקרוב לוודאי ייועדו למשימות מודיעין). בקשות נוספות של סוריה - כגון למערכות הגנה אווירית S-300 או טילי קרקע-קרקע מדגם Iskander-E לא נענו.
רוסיה נוהגת להשתמש באספקת האמל"ח כבמנוף השפעה בזירה הבינלאומית, מה גם שאין לה יותר מדי מנופים אחרים. ברוב המקרים הסירוב לאספקה, השינויים בעיתוי וכדומה משמשים כמסרים מדיניים. ובכן, מה הסיבה לתפנית זו במדיניות אספקת אמצעי לחימה מרוסיה לסוריה.
בשנים האחרונות סוריה הפכה לשחקן מפתח אזורי עבור רוסיה, ובעזרתה היא מקווה לשפר את מעמדה בזירה הבינלאומית ולהפוך לשחקן משפיע במזרח התיכון. לסוריה שיקול דומה, של ניצול יחסיה עם רוסיה לקידום האינטרסים שלה. במקרה הנדון נראה, שהעיתוי הנוכחי הוא ביטוי לאי-שביעות רצון רוסית לגבי אי-שיתופה הראוי, לתפיסתה, בתהליך השלום. יוזכר שרוסיה הציעה לקיים ועידה בנושא זה במוסקבה וכן היא הציעה שירותי תיווך, לרבות בערוץ הסורי. נראה גם, שרוסיה מודאגת מהמאמץ האמריקני להחיות את הערוץ הסורי, ללא שיתופה. אפשרי, שהנכונות לאספקת טילים אלה, היא דרך לרצות או לעודד את סוריה לגבי המדיניות הרצויה לרוסיה. הטילים הנדונים מאתגרים בעקיפין גם את ארצות הברית (איום אפשרי על הצי ה-6), וגם בכך משוגר המסר לארצות הברית. באשר לישראל, הרי אף כי יש התקדמות חיובית למדי במישור הדו-צדדי, לרבות חתימת ההסכם לשיתוף פעולה ביטחוני, כפי שדווח, אין לפסול את האפשרות כי לרוסיה יש שיקולים נוספים, הן בהקשר אזורי כולל והן בהקשר הדו-צדדי, הקשור בהתנהלות הישראלית.
יחד עם זאת, יצוין שסוג האמל"ח שנבחר בהקשר הנדון, אף כי איננו תמים, הוא בכל זאת מהדגם הפחות "בעייתי". הרי ניתן היה לספק גם מערכות הגנה אווירית מתקדמות, טילי קרקע-קרקע, מטוסי קרב מתקדמים ועוד כלים מהרשימה שסוריה ביקשה ולא קיבלה. על כן, אפשר לטעון, אולי, שמדובר במהלך רוסי "מתחשב". ובסופו של דבר, קיימת אפשרות סבירה, כפי שכבר הוכחה לא אחת בעבר, שטילים אלה יסופקו, אם בכלל, אחרי "גרירת רגליים" ממושכת.

משמעות צבאית

יתרונו הגדול של הטיל הוא במהירותו: הטיל על-קולי - הוא נע במהירות של 2.5-2.0 מאך. מסלול השיגור האופייני הוא טיסה בגובה רב (המאפשרת מהירות גבוהה יותר, וטווח ארוך יותר), צלילה לגובה "לחיכת גלים" לפני חציית קו האופק למטרה (כ-25-15 ק"מ מן המטרה), וטיסה עד המטרה בגובה של 4-3 מ' מעל פני המים. בשל מהירותו הגדולה - חולפות רק 25-20 שניות מרגע התגלותו על-ידי המטרה ועד הפגיעה.
קרוב לוודאי שאם יסופק הטיל לסוריה, הוא יסופק בגרסה היבשתית, כמערכת להגנת חופים (תחליף לטילי ה"סטיקס" וה"ספאל" המיושנים שהיו בידי סוריה). סביר שמצבן הגרוע של ספינות הצי הסורי ימנע מהן לשאת את הטיל, ולחיל האוויר הסורי אין מטוסים המסוגלים לשאת את הטיל.
בשיגור ממשגר חופי, יוכל הטיל לכסות את חופי צפון הארץ עד קו תל אביב בערך, ואת כל שטח הים עד קפריסין. אם יוצב בלבנון, הוא יוכל לכסות את כל חופי הארץ, עד לחופי רצועת עזה. לכך משמעות על חופש הפעולה של חיל הים הישראלי, וכן על נתיבי הספנות האזרחית בעת מלחמה. כאמור לעיל, הסבירות ליכולת פגיעה במטרות יבשתיות היא נמוכה.

תאריך:  21/09/2010   |   עודכן:  21/09/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
תכשיטים לכלה הסורית?
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
ברק ברוסיה: שיחות משביעות רצון
חשדנית  |  21/09/10 13:46
2
אספקת טילים לסוריה ל"ת
י.א  |  22/09/10 04:37
3
טילים לסוריה
י.א  |  22/09/10 04:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מחלקה ראשונה
לקראת החג, מעניקים מומחי כביסה מגוון טיפים לכביסת בדי הסוכה שיעזרו להם להיראות כמו חדשים
אורן קאשי
אם תדבר איתי על משהו שתיקח מהארץ הזו - אני חולה, אני אינני יכול לסבול את זה פיזית, אמר שמיר, שנים לאחר שפרש    נדמה לי, שגם ללא הכותרת, לא קשה להבין כי לא מדובר במנהיגי הדור החדש    פרסום מכתביו של שמיר לאשתו מתוך ספר שכתב    וגם: אולמרט מתנבא
ענבל בר-און
פסק דין שניתן השבוע הורה לעירית י-ם לתקצב את הבית הפתוח    במסגרת פסק הדין סוקר השופט יצחק עמית את המהפכה ההומוסקסואלית במשפט הישראלי    כך הכירה שיטת המשפט הישראלית בזכויות ההומוסקסואלים - לסביות - בי - וטראנס - צעד אחר צעד
ענת גנדלב
הרפואה הטבעית מציעה מספר דרכים נוספות לטיפול בבעיה עצמה. למשל, צמחי מרפא או שינוי בהרגלי החיים הכולל תזונה נכונה, שימוש בארומתרפיה, תוספי תזונה ועוד
אדוארד אטלר
רנו קליאו ספורט השתוללה בניחותא מול בית הקברות. אין לה מה להשתגע, היא יודעת שהיא האחרונה מסוגה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il