X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
פסק דין בתביעת נזיקין מעורר אצל התובעים כמו גם אצל הנתבעים את רפלקס הערעור רגע לפני שקופצים, השופט יצחק עמית מספק כללי 'עשה ואל תעשה' לעורכי הדין כדאיות/אי-כדאיות הערעור בתיק נזיקין
▪  ▪  ▪
משטים הפכו להיות טראומתיים לאחרונה, גם לימאים [יח"צ]

שופט בית המשפט העליון יצחק עמית דחה (יום ג', 12.10.10) את ערעורו של ימאי שהפך משותק עקב תאונת עבודה, כמו גם את ערעורה שכנגד של חברת הביטוח, תוך כדי שהוא מתווה כללי 'עשה ואל תעשה' בערעור על גובה הפיצוי.
מה עושה שופט עליון, אשר גם כך קורס תחת עומס התיקים, ויודע שצפויים להגיע אל פתחו ערעורים רבים של מתדיינים בתיקי נזיקין, אשר עלולים לגרום לו למשבר שעות שינה (עניין אשר לאחרונה למדנו כי גורם להשמנה וכי אנשים שישנים יותר משמינים פחות)?
שופט בית המשפט העליון, יצחק עמית, מצא פתרון מעניין לעומס התיקים. בפסק דין שדן בהיקף הפיצוי שיש לשלם לימאי שנפגע בתאונת עבודה (ניתן: יום ג', 12.10.10) החליט השופט יצחק עמית לספק 'כרטיס צהוב' למפרע לעורכי דין - ולגלות להם - מראש - מה הם השיקולים של בית המשפט העליון בבואו להתערב בממצאי בית המשפט המחוזי בקביעת הפיצוי הנזיקי, וזאת, ככל הנראה, מתוך תקווה שיהיו כמה עורכי דין שיוותרו על ערעורים, מתוך הערכה ריאלית של (אי) סיכוייהם להצליח בערעור, כפי שזו ניתנה מן היושב בערכאת הערעור עצמו.
קצת רקע: בכל תיק נזיקי מקבל עורך הדין כ-20% מסך הפיצוי שמקבל הלקוח. כשמדובר בנכויות קשות - כגון שיתוק הגוף, כפי שאירע לימאי בסיפור שלנו, סכום הפיצוי עשוי להגיע לכדי מיליוני שקלים, ולעורכי הדין המטפלים בתיקים האלו ישנו תמריץ לטפל בתיקים אלו ולהשיג ללקוחם את הפיצוי המירבי.
שיטת חישוב הפיצוי אינה אלא שיטת שטנץ, בה עורך הדין מתמחר סעיפי פיצוי שונים - ב"תחשיב נזק" - וביניהם אובדן השתכרות, פיצוי בגין כאב וסבל, פיצוי עונשי, פיצוי בגין עזרת צד ג', הוצאות רפואיות, הוצאות נסיעה וכולי, ועורכי הדין של חברת הביטוח ממעטים בשיעור הנזק "אשר מוכחש כשלעצמו", ככל שניתן.
למותר לציין, שכל עורך דין יפריז בנזק שנגרם ללקוחו, לעיתים תוך שימוש בביטויים מוקצנים כגון "טרם התאונה היה מרשי אדם דינאמי וחרוץ ועתה הוא שבר כלי", וחברת הביטוח, מאידך-גיסא, בשפה אורווליסטית משהו, תשכתב (מכתב הגנה אחד למשנהו) משפטים סתמיים כגון "הנזק, המוכחש כשלעצמו, נגרם עקב רשלנות התובע ו/או עקב גורם זר מתערב ו/או עקב רשלנותו של צד שלישי ו/או עקב מצב רפואי קודם".
יש לציין כי תביעה נזיקית אינה אלא ריטואל ידוע מראש, שבו עורכי הדין של כל אחד מן הצדדים משכתבים כתבי טענות קודמים, ומשלימים את הפרטים החסרים כמו שם התובע/נתבע ומינו וכדומה.
אין כל ספק כי גם לאחר הינתן פסק הדין, יש והצדדים שואפים לערער עליו - זאת בכדי להאמיר את הפיצוי לשחקים (שהרי הלקוח שהיה פעם "אדם דינאמי וחרוץ" הפך פתאום ל"שבר כלי"), ובכדי להפחית את שיעור הפיצוי (שכן לשיטת חברות הביטוח, אם אדם מבוגר וחסר השכלה נפצע בתאונה ואינו יכול לעבוד יותר בעבודה פיזית, עליו לעבוד כ"פקיד", כאילו שבשוק העבודה הדורסני של ימינו מישהו יקבל לעבודה בני חמישים פלוס, גם אם הם בריאים לחלוטין).
הצדדים ממשיכים בריטואל האדברסרי, מנערים את האבק מתחשיבי הנזק וכתבי הטענות, ושמים פעמיהם אל בית המשפט העליון בירושלים, לערער על גובה הפיצוי. השופטים מצדם, שגם כך עמוסים לעייפה בתיקים, לא ממש רוצים לדון במספר השעות שבהן הפיליפיני מבקר את התובע ביום, או בטעויות החוזרות ונשנות של חברות הביטוח כי הנזק "המוכחש כשלעצמו" נגרם עקב העובדה שאחמדינג'אד בדיוק ביקר בלבנון, או כל "גורם זר מתערב אחר", ולא חלילה, עקב רשלנות מבוטחיהם.
השופט יצחק עמית, בבחינת "די לחכימא ברמיזא", החליט לפרוש בפסק דינו את שיקולי ערכאת הערעור להתערב באופן חישוב הנזק. כל מי שמכיר פסקי דין של העליון, יודע כי "ערכאת ערעור בגלגול שלישי לא תתערב בממצאים עובדתיים" ולרוב גם לא במסקנות משפטיות. ועם זאת, חרף העובדה ש"ממצאים עובדתיים" הם "כזה ראה וקדש" ואין להתערב בהם, ניתן להתערב בשיעור הפיצוי, במקרים מסוימים, אשר השופט עמית טורח לפרטם בתקווה שעורכי הדין יגזרו וישמרו - ויזכרו שלא תמיד עומד להם סיכוי טוב לערער, ורצוי שלא יטרידו את בית המשפט העליון בערעורים שממילא מוסיפים על העומס. בין היתר הוא מציין כי:
  • אשר לסכום הפיצוי שנפסק, בחינת הסכום בערכאת הערעור נעשית בשלושה שלבים, אשר לעיתים סמויים מעינו של הקורא. בשלב הראשון בוחנת ערכאת הערעור אם סכום הפיצוי הכולל שנפסק עומד ביחס סביר לנזק בהתחשב בפרמטרים העיקריים של גיל הניזוק ותוחלת חיים; הנכות הרפואית והתפקודית ואופיה; ובסיס השכר. בשלב השני ולצורך בחינה נוספת של סבירות הפיצוי הכולל, בוחנת ערכאת הערעור את הסכומים שנפסקו בראשי הנזק השונים. ודוק: אין מדובר בבחינה לעומק של כל ראש נזק וכל תג ותג מבין ראשי הנזק הרבים, אלא בבחינה ממעוף הציפור שנועדה לבדוק אם קיימת חריגה בולטת מהמקובלות באחד מראשי הנזק. ערכאת הערעור לא תתערב בראש נזק כזה או אחר גם אם סברה כי ניתן היה לפסוק סכום שונה ממה שנפסק על-ידי הערכאה הדיונית. רק אם נמצא כי נפלה טעות בולטת באחד מראשי הנזק, תתערב ערכאת הערעור באותו רכיב. השלב השלישי, חוזר ומתחבר לשלב הראשון במובן זה שערכאת הערעור בוחנת אם ההתערבות בראש נזק כזה או אחר או בקביעה כזו או אחרת של הערכאה הדיונית אכן מביאה לשינוי מהותי בתוצאה הסופית. כך, ייתכן כי בראש נזק אחד יש להגדיל את הפיצוי, ומנגד, יש להפחית את הפיצוי בראש נזק אחר, או שערכאת הערעור מצאה כי הערכאה הדיונית נקטה גישה נדיבה או גישה קפוצת יד במכלול ראשי הנזק או בקביעת שיעור הרשלנות התורמת, כך שאין לשנות את סכום הפיצוי הכולל למרות שהיה מקום להתערב בראש נזק כזה או אחר.
לגזור ולשמור.
לא 'לקפוץ' להאשמות בהתחזות

בנסיבות שבהן הפיצוי שנפסק לתובע היה גבוה מאוד בראש נזק אחד, אך נמוך מדי בראש נזק אחר, הגיע השופט עמית למסקנה כי פיצוי היתר ופיצוי החסר מקזזים אחד את השני וכי אין להתערב במסקנות בית המשפט במקרה דנן, או כפי דבריו:
  • מכאן, שאי התערבות בפסק דין של ערכאה דיונית בנזיקין, אין משמעותה בהכרח אישרור של כל ראש נזק וכל סכום וכל קביעה שנפסקה על-ידי הערכאה הדיונית. ההתערבות תיעשה מקום בו מצאה ערכאת הערעור כי יש להפחית או להגדיל את סכום הפיצוי הכולל או כדי להעמיד הלכה על מכונה.
עם זאת, השופט עמית מצא לנכון להסביר מדוע, גם אם התובע, אשר נקבע כי השיתוק שבו לקה בגופו אינו נובע מסיבה פיזית-רפואית נראית לעין, אלא הוא פסיכוסומטי, לא הביא פסיכיאטר להעיד בחוות דעת רפואית כי אכן כך הדבר, אינו מתחזה; לדבריו:
  • איני רואה לקבל את טענת המשיבה כי בהיעדר חוות דעת פסיכיאטרית מצד המערער, יש להתייחס אליו כאל מתחזה. אכן, ברגיל, ניתן היה לצפות כי כאשר בתסמונת של קונברסיה (conversion) עסקינן - תסמונת שיכולה לבוא לידי ביטוי גם בתסמינים מוטוריים ובמקרים חריגים עד כדי שיתוק בפלג גוף לאורך זמן (ויש הגורסים כי המדובר בהתפתחות של היסטריה) - יתמוך התובע את תביעתו גם בחוות דעת בתחום הנפשי. אלא שרשאי היה בית המשפט, בהתחשב במכלול הראיות שהובאו בפניו, להגיע למסקנה כי המדובר בקונברסיה ולא בהתחזות. במסקנתו זו נסמך בית משפט קמא, בין היתר, על חוות דעת בתחום הנוירולוגי, על כך שגם המל"ל הכיר בנכות צמיתה של 100% ועל כך שמהתאונה ועד למתן פסק הדין חלפו 11 שנה במהלכם לא נצפה המערער מהלך על רגליו. המדובר בממצא שבעובדה שאין דרכה של ערכאת ערעור להתערב בו.
ערעורי התובע וחברת הביטוח נדחו.

ע"א 741/10 יוסף כהן נ' צים חברת השיט הישראלית בע"מ (ניתן: 12.10.10).
תאריך:  15/10/2010   |   עודכן:  17/10/2010
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
לידיעת עורכי הדין: כך תערערו על פסק דין נזיקי
תגובות  [ 2 ]מוצגות  [ 2 ] כתוב תגובה 
1
המצאת הגלגל........
חיי  |  18/10/10 20:16
2
למה
חיי  |  18/10/10 20:27
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מתן אברמוביץ'
עם רייטינג מרקיע שחקים, עיבוד אמריקני לרשת פוקס ומועמדות לפרס האמי הבינלאומי, אין בכלל ספק ש"רמזור" היא סיפור להיט בקנה מידה ענק. אבל למה, בעצם? מומחים ואנשי תקשורת מדברים על ההצלחה המקומית והבינלאומית של הסיטקום המוצלח
גילי איזיקוביץ
אייל קיציס וטל פרידמן, אחד הצמדים הוותיקים והמפורסמים בטלוויזיה, נפגשים שוב, הפעם בסדרה "מעצר בית", שבה הם מגחיכים את תרבות הסלבריטאים הישראלית. בראיון משותף הם מדברים על הבוז שהם רוחשים לעולם שבו פסגת השאיפות היא להיות ידוען, ועל סיפור האהבה המתמשך ביניהם
טובה ספרא
כוכב אריס, שהתגלה ב-2005, מזוהה עם אחותו של מארס (כוכב המלחמה) שהייתה ידועה בנטייתה לעימותים. אריס מיוצגת היטב ע"י אירן    נמשכת האשליה הכלכלית בדבר חלוף המיתון    תמונת הכוכבים לשבוע 22.10.10-15.10.10
מיכאל טוכפלד
העיסוק באיומי הטרור האיסלאמי הפך בעבור דב שפי מסוגיה משפטית מקצועית לכאב אישי. שפי, לשעבר הפרקליט הצבאי הראשי, סבור כי אסור לישראל לסטות מהנורמות המשפטיות הבינלאומיות, אלא לחתור לעדכונן. "אנחנו לא יכולים לעשות שבת לעצמנו, על-אף שיש לנו עניין עם אויבים מהסוג הגרוע ביותר"
אלישיב רייכנר
דגניה א' עלתה לכותרות לרגל חגיגות המאה לתנועה הקיבוצית - סיפורו של מקום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il