חווית הנעורים החלוצית במעלה-עמוס קיבעה את קשריו הנפשיים עם המתנחלים. כבולדוזר אנושי משוכלל הוא מעריך את הבולדוזרים עם הכיפות הסרוגות, ולהפך. אפילו בתקופות הברוגז הגדולות לא היה נתק מוחלט. כצל'ה הכניס אותו בסוד התוכניות להקמת ערוץ 7. מועצת יש"ע עשתה איתו עסקים. "כשהייתי מנכ"ל משרד הפנים ושר הפנים עזרתי לכל המגזרים, אבל במיוחד עזרתי להתיישבות ביש"ע", הוא אומר. "אין יישוב, אין כפר, אין שכונה שלא הייתי שם ועזרתי בכל תחום שאני יכול. תשאל את חבריי הטובים מאז, זמביש ומשה יוגב ושילה גל ובני קצובר וצבי קצובר. הם היו בני בית אצלי. בממשלת רבין, כששרי השמאל רצו לייבש את החטיבה להתיישבות, אני שכנעתי את רבין להשאיר את החטיבה ואת התקציבים שלה".
דרעי היה שר הפנים בממשלת רבין. הוא התפטר ביום שבו אימצה את
הסכם אוסלו א', אבל בלי שום קשר להסכם. בג"ץ כפה על רבין לפטר אותו בגלל כתב האישום נגדו. דרעי טוען שבשארית כוחותיו הפוליטיים הוא עוד ניסה לשים רגליים להסכם, אך הנחיה רבנית מפורשת גרמה לו להרים דגל לבן.
"אם אני לא טועה, זה היה יום שלישי", הוא מתעקש לרדת לפרטים, "בבוקר בג"ץ החליט שרבין חייב לפטר אותי, ובצהריים קיבלתי הודעה ממזכירות ה
ממשלה שאפשר לראות את ההסכם עם אש"ף במזכירות. כשהעוזר שלי שאל באיזה שפה ההסכם, אמרו לו באנגלית. הוא אמר: 'אבל השר לא קורא אנגלית', ואז הבטיחו שיהיה מתורגמן שיעזור לי. למרות כל התחושה האישית הקשה שהייתה לי באותו יום בגלל בג"ץ, ואחרי שכבר הגשתי מכתב התפטרות, ישבתי שעות במזכירות הממשלה כדי ללמוד את ההסכם. אולי הייתי השר היחיד שעשה את זה. התייעצתי גם עם אנשי ביטחון. הרמטכ"ל
אהוד ברק אמר לי בשיחה פרטית שמבחינה ביטחונית יש בהסכם יש יותר חורים מאשר בגבינה שוויצרית. אני זוכר שהתפלאתי אז לשמוע שאפילו הוא היה ממודר. לא התייעצו איתו לפני ההסכם.
"אחר כך באתי לישיבת סיעה והבעתי שם בצורה נחרצת את דעתי שצריך להצביע נגד. אמרתי שאני לא מבין למה עושים תחיית המתים לאש"ף אחרי שערפאת כבר היה על הרצפה מבחינת מעמדו בעולם. אמרתי גם שיש הרבה בעיות ביטחוניות בהסכם. ככה הגעתי בערב לישיבת הממשלה. נשאתי שם נאום שלם נגד וציטטתי את מה שברק אמר לי. הכול רשום בפרוטוקול.
"רבין והעוזרים שלו היו מאוד בלחץ מהדברים שלי. זה היה כבר בשעת לילה מאוחרת. פתאום הודיעו לי ממזכירות הממשלה שהרב עובדיה רוצה לדבר איתי. הוא חזר מעצרת התעוררות של חודש אלול בראש-העין, שגם אני הייתי אמור להשתתף בה, ובדרך הביתה טלפן אליי, ושאל מה קורה. אני לא אשכח את השיחה ההיא. אמרתי לו שלהבדיל מרוב היושבים ליד שולחן הממשלה אין לי נקיפות מצפון על הכיבוש כביכול. חברון ושכם וכל המקומות ביו"ש קרובים ללבי יותר מאשר תל אביב ויפו, מכיוון שכל התרבות שלנו נוצרה שם. אומנם לפי פסק ההלכה של מרן צריך לוותר על שטחים כדי לחסוך חיי אדם, אבל כשהרמטכ"ל אומר שבהסכם יש הרבה חורים, ברור שאנחנו צריכים להצביע נגד. ככה אמרתי בטלפון לרב עובדיה.
"ואז הרב עובדיה טען טענה נכונה ואמר לי שגם
יצחק רבין רמטכ"ל, ושצריך לסמוך עליו. עניתי מה שעניתי, ובסוף הרב החליט שנימנע, ואני קיבלתי את החלטתו בלב שלם. זאת כל האמת על הסכם אוסלו. כשההסכם הגיע לכנסת, וההתפטרות שלי מהממשלה כבר נכנסה לתוקף, נמנעתי בהצבעה. בהסכם אוסלו ב' שס הצביעה נגד, ואז רבין היה צריך לגייס איזה מיצובישי או שניים כדי להעביר אותו ברוב יהודי.
"לסיכום, אני חושב היום, כמו שחשבתי אז, שהסכמי אוסלו היו טעות".
טעות-טעות, אבל ההימנעות שלכם בהצבעה היא זו שאפשרה את ההסכם?
"לא, לא, לא, מה פתאום? עם כל הכבוד, מי היה צריך אותנו? לרבין היה רוב עם המפלגות הערביות גם בלעדינו. אפילו בליכוד היו אז שניים שנמנעו.
מאיר שטרית ואסעד אסעד".