את הגולאש, המזוהה יותר מכל עם המטבח ההונגרי המסורתי, מחליף בה כבד של אווז, ואילו את מקומה של הפפריקה הקלאסית בארץ המגייאר, תופס אצלה הפלפל השחור, הנטחן במקום בידיו האמונות של מלצר מיומן, עטוי חליפה צחורה כשלג, עם פפיון שחור על צווארו.
הדברים אמורים במסעדת הגורמה "ניו-יורק פאלאס" של בודפשט, הממוקמת ברובע השביעי שלה, שבלב-ליבה של העיר. היא משוכנת במבנה דמוי-ארמון, המקושט כולו בסגנון משולב של רנסנס, בארוק וארט-נובו. החצר הפנימית שלה היא טרקלין ענק, בעל רצפת שיש מהממת. קירותיה עטויים שיש לבן, עם עיטורים מוזהבים, ותקרתה מעוטרת בצבעי פרסקו מרהיבים. נברשות גדולות-ממדים, התלויות עליה, מאירות אותה באור-יקרות, בהיר ובוהק, מה שמקנה לסועדים בה תחושה מלכותית של ממש, עם אווירת "בל אפוק", האפופה כולה במשק של כנפי ההיסטוריה. לא בכדי היא נחשבת למהודרת שבמסעדות-תבל, לאחת מעשר המובחרות שבהן, ולבית הקפה מספר אחת על פני הגלובוס כולו.
קוריקולום קולינרי
היא הוקמה לפני 120 שנה, כמלון מפואר, על-ידי משפחת בוסקולו האיטלקית ונועדה במקורה לשמנה וסלתה של בירת-הונגריה. עד מהרה הפך המקום לבית-קפה, ששימש מפגש מובהק ושוקק-חיים למיטב הסופרים, המשוררים ואנשי הרוח, המקומיים. בתקופת המשבר שבין שתי מלחמות העולם ננעלו שעריו והוא נפתח מחדש, לפני שישה עשורים, לאחר מתיחת-פנים הגונה, והפעם כמסעדת-גורמה, משולבת עם בית-קפה מפואר ביותר.
את "ניו-יורק" במתכונתה הנוכחית, שכולה אפופה הוד והדר, פקדנו בשבוע שבין פסח ליום העצמאות. המדובר במסעדת-יוקרה, המציעה מכל טוב הקולינריה, ואף שמחיריה נוסקים לשמיים - לפחות במונחים הונגריים מקומיים - התמורה שקיבלנו בה שווה בהחלט את המחיר ששילמנו. החוויה המופלאה של ישיבה בכורסאות מרופדות-עור, עם גורמה הונגרי לשמו, מסתכמת בשווה-ערך ל-50 שקלים עבור מנה קלילה של פסטה, סלט או כריך-בשר, לבין שווה-ערך ל-100 שקל למנה עיקרית של כבד-אווז משובח, ועוד 30 שקלים לקינוח מקומי-אלוהי, עם טעמים שלא מהעולם הזה.