X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הדרקון הסיני עבר טרנספורמציות רבות במהלך ההיסטוריה, הן קונספטואליות והן חזותיות האם הוא קשור לבודהיזם או לא - שאלה זו עדיין נותרת פתוחה
▪  ▪  ▪
עיטור נפוץ של חזיתות של בתים בסגנון בנייה קיסרי
המייחד את הדרקון הסיני
לדרקון גוף של וזנב של נחש, טפרים של עיט, רגליים של לטאה, קרני צבי, קשקשים של דג ושפם של טיגריס. בניגוד למקובל לחשוב ושלא כמו בדרקונים ממקומות אחרים, הדרקון הסיני ברוב המקרים הוא חסר-כנפיים

   רשימות קודמות
  נימוסי שולחן בסין: עשה ואל תעשה

הדרקון הוא יצור מיתולוגי המזוהה בעיקר עם התרבות הסינית. הוא אומנם קיים בתרבויות אחרות בכל רחבי העולם; מסיפורי עם סלאביים, ועד אגדות נורדיות ואפילו סיפורים דתיים בעלי נופך נוצרי. אולם בניגוד לתכונות הזדוניות שיוחסו לו באלה, הרי שבתרבויות המזרח הוא יצור שמסמל מזל, חוכמה וכוח. על-פי האמונה, ביכולתו לנצח על תופעות טבע כמו סופות, גשמים, אסונות טבע ואף יבול מוצלח.
גם ייצוגו החזותי של הדרקון הסיני הוא ייחודי בהשוואה לדרקונים ממקומות אחרים. לדרקון גוף של וזנב של נחש, טפרים של עיט, רגליים של לטאה, קרני צבי, קשקשים של דג ושפם של טיגריס. בניגוד למקובל לחשוב ושלא כמו בדרקונים ממקומות אחרים, הדרקון הסיני ברוב המקרים הוא חסר-כנפיים.
הדרקון הוא בעל החיים היחידי בלוח המזלות הסיני שאינו אמיתי. ברוחם של הסינים הוא מייצג את הקיסר הצהוב המיתולוגי, ועל כן אומץ כסמל הקיסרות בשושלות שונות. בתקופת שושלת צ'ינג שולב הדרקון בדגל הלאומי, וחל איסור גורף על שימוש בדמותו על-ידי פשוטי העם.

מאמינים בדרקון

השרידים העתיקים ביותר של פסל דרקון התגלו בסין בשנת 1982 במחוז ליאו-נינג. הפסל, המתפרס על כמעט 20 מטרים, עשוי מאבנים בצבע בורדו, והארכיאולוגים סוברים ששרידים אלו מרמזים על קיומה של האמונה בדרקון מזה יותר מ-8,000 שנה.
הסינים הקדמונים סיווגו את הדרקונים לארבע קבוצות עיקריות: דרקונים בעלי קשקשים שנקראו ג'יאו, דרקונים מכונפים שכונו יִינג, לאלה שיש קרניים קראו צ'יוֹ ולאלה שאין, לי. הם הפכו את הדרקון לטוטם הרוחני שלהם, וייחסו לדרקון תופעות טבע שלא היה באפשרותם להסביר. לכל המאפיינים הפיזיולוגיים בהם ניחן הדרקון יש מטרה מעשית; בעיני רוחם, יצור כל-יכול זה מסוגל היה לעוף בשמיים, לשחות במים, ולבצע מגוון דברים שאותן תכונות שירש מתשע חיות שונות איפשרו לו.
הקיסרים השונים ביקשו להידמות לו ולקרב עצמם אל מושג הדרקון. בד-בבד להיותו סמל הקיסרות הארצית, ומעצם היותו ישות בלתי מוחשית אך מאוד חזקה, סימל הוא גם את האֵינוּת. בדואליות הקוסמוס הסינית הוא מייצג את היאנג. הסינים מתפללים לדרקון כמו אל אב קדמון, שכן על-פי האמונה הם כולם צאצאיו המיתולוגיים.

קשר לבודהיזם?
תשעת הדרקונים בפארק ביי-האי בבייג'ין

בימינו אנו, הדרקון לא נשכח מאחור כאוצר תרבות עתיק ותו לא. במורד ההיסטוריה, הוא פעל ככוח צנטריפוגלי בתרבות הסינית עד לימינו אנו, וניכר שהוא משגשג בה גם עכשיו. יחד עם זאת, הופעתו של הדרקון כמוטיב מרכזי בחברה המודרנית שונה בעיקרו. אם בעבר נלוו לדרקון אסוציאציות של פיאודליות, מיסטיות ועריצות, הרי שהיום כבר לא קיים קשר בינו לבין מושגים אלה.
בסין, כמו במיתולוגיה ההודית, האמינו בעבר בקיומו של מלך הדרקון (Long wang, בסינית: 龙王). הוא היה שליט האוקיאנוסים ומעונו היה ארמון קריסטל ששכן במצולות. כל אימת שרצה, יכול היה לשנות את צורתו וללבוש דמות אדם. בסיפורים המיתולוגיים השונים ובספרות הסינית הקלאסית הוא מתואר כקיסר שליט, כשלרשותו ולמרותו עומדים משרתים, יועצים וצבא – שהם יצורים תת-ימיים שונים.
סוגיית הקשר בין הדרקון לבודהיזם עדיין נידונה במסגרת אקדמית. יש הטוענים שהאמונה במלך הדרקון הגיעה יחד עם הבודהיזם מהודו, שהרי לפני שושלת האן הייחוס לדרקון היה כמו לאל, והוא לא אוזכר כ"מלך". עם הגעת הבודהיזם לסין בתקופת שושלת טאנג, חל שינוי בתפיסת הייצוג שלו - הוא הפך מאותו ייצור לטאי לדמוי-אדם. לעומתם, יש הטוענים שהדרקון הגיע להודו מסין מלכתחילה, עבר שם טרנספורמציה הינדואיסטית (ונקרא שם Raja Naga) ואז חזר לסין בצורתו החדשה – ולפיכך לא מגיע מן הבודהיזם.
ההשפעה של הודו על דימוי הדרקון הגיעה גם מכיוון האמנות והיא ניכרת באופן בולט. ניתן להבחין שקיימים הבדלים גדולים בין הדרקונים של שושלות חאן וג'ין לבין אלו של שושלות טאנג וסונג. לדוגמה, בציורי הקיר של שושלת ווי הצפונית בדונג-הואנג נראים דרקונים במעופם. לעומתם, בציורי קיר שונים מתקופת שושלת טאנג, הדרקונים הם בעלי ראש אריה גדול ועגול ורעמה מפוארת, וחלקם אף בעלי גוף אריה.

פורסם במקור: CRI online - הרדיו הבינלאומי של סין / תרגום: סי סיאוצ'י ויואב וולנסקי
תאריך:  08/11/2012   |   עודכן:  08/11/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הדרקון הסיני: מאמונה לאמנות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
האם יש ספרות בנושא?
יונה סוקולובסקי  |  9/11/12 08:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
בכיר מאוד בענף הספורט שהעניק מחשב במתנה לצעירה, נתפס בקלקלתו    כשנבדק המחשב התגלו בו חומרים פורנוגרפיים קשים - גם כאלה העלולים לסבכו בחשד לפדופיליה
זיו ביילין
לוי ל"ליידי גלובס": "לא בא לחיילי צה"ל בטענות, הם שטופי מוח"    "למה לוקחים ילדים בני 19 להרוג? כי בן 30 לא היה מחטט בחדרי שינה ומרביץ לילד בן 8"
משה ניסנבוים
הסרט "חדר 514" יכל היה להגיע אל עלילה טובה יותר. העלילה פשוט לא מתקדמת לשום. יחד עם זאת יש כאן סיפור מעניין שלא ממצה את עצמו    'למלא את החלל' - סיפור מעניין אך כזה הוא נותר מבלי להתרחב או להגיע למאפיינים נוספים. וכך הולכת העלילה והופכת לבלתי מעניינת בשלב מסוים
חני לוטן-תוריאל
מומלץ לכבס כל אריג עימו בא התינוק במגע לפני השימוש    מומלץ להשתמש בג'ל או אבקת כביסה ובמרכך כביסה מותאמים לתינוקות    בכדי לטפל בכתמים ולוודא השמדת חיידקים, יש להקפיד להרתיח את בגדיו של התינוק
ד"ר ורדה גרין
הכתבה הבאה מציגה כללים לזיהוי חשד להתעללות במאושפז, בהמשך לחשיפת החשד להתעללות במוסד בפתח-תקוה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il