X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בתקופה האחרונה אנחנו שומעים הרבה על מתקפות סייבר, וירוסים ותוכנות זדוניות אחרות. אלו סימנים צריכים להעלות בכם את החשד שגם המחשב שלכם נפגע?
▪  ▪  ▪
המחשב תפס וירוס? [צילום: רותי זסלבסקי/ESET ישראל]

קיימים הרבה קווי דמיון בין הווירוסים שתוקפים אותנו, בני האדם, לבין אותם וירוסים שתוקפים את המחשבים שלנו. דבר ראשון, זה מאוד מבאס "לתפוס" וירוס - אפילו אם הוא במחשב שלכם ולא בגוף שלכם. אבעבועות, סטוקסנט, קונפיקר או שפעת - כולנו יכולים להסכים שהם פשוט נוראיים. דבר שני, למרות שנקיטת אמצעי זהירות בסיסיים מאפשרת לנו להימנע משני הסוגים של הווירוסים, רוב הסיכויים שאנחנו עדיין נצליח להידבק לפחות באחד מהם בשלב כלשהו של חיינו. אז בעוד רובנו יודעים איך אנחנו מרגישים אחרי שתפסנו וירוס, הנה הסימפטומים הנפוצים ביותר שיצביעו שהמחשב שלכם נדבק באחד:
1. חלונות קופצים
אתם בטח זוכרים פעמים שבהן גלשתם באתר כלשהו להנאתכם ופתאום משום מקום נפתח חלון פלאש שהודיע לכם שאתם הגולש המיליון באתר ושאתם ממש מוכרחים ללחוץ על ההודעה כדי לדרוש ולקבל את פרס המיליונים שמגיע לכם.
למרבה המזל, הימים בהם חלונות פופ-אפ היו סכנה רצינית מאחורינו. היום, רוב הדפדפנים המודרניים כוללים תוספים לחסימת אותם חלונות טורדניים, כך שהם כבר לא אמורים להוות בעיה. אם אתם עדיין נתקלים בהרבה פרסומות קופצות כנראה שאתם משתמשים בגרסה ישנה של דפדפן או שלא התקנתם את התוספים הדרושים כדי למנוע את הופעת הפרסומות.
אבל הסימן שבאמת אמור להדאיג אתכם, בהקשר של חלונות פופ-אפ, הוא אם אתם מקבלים אותם אפילו אם הדפדפן שלכם סגור או שאתם בכלל לא מחוברים לאינטרנט. אם זה המצב, יש סיכוי גבוה שיש לכם וירוס על המחשב. המודעות הנפוצות ביותר הן כאלה שמתריעות "אזהרה! המחשב שלכם עלול להיות נגוע בווירוס", ואז יציעו לכם תוכנה "חינמית" כדי לטפל בזה. זה אולי נשמע טיפשי, אבל בשנים האחרונות רבים נפלו בפח של ההונאות האלו.
2. חשבונות חטופים והודעות שלא שלחתם
בדיוק כמו וירוסים אמיתיים, המטרה של וירוס המחשב היא להפיץ את עצמו ולפגוע בכמה שיותר מחשבים, ולעיתים הדרך שלו לעשות זאת היא על-ידי חטיפת חשבון האימייל, הסקייפ או הפרופיל שלכם ברשת החברתית ושליחת הודעות שמכילות קישורים זדוניים לאנשי הקשר שלכם. ההונאה הזו היא לעיתים קשה לאיתור כיוון שרובנו לא משגיחים מקרוב על מה שקורה בתיבת הדואר היוצא שלנו, ורוב הפעמים אנחנו יודעים שקיימת פעילות חשודה רק בזכות חבר ערני שקיבל מאתנו הודעה חשודה ודאג להתריע על כך בפנינו. מומלץ מדי פעם לבדוק מה קורה גם בתיבת ההודעות שנשלחו, ולמהר להחליף סיסמה אם זיהיתם משהו חשוד.
3. אזהרות נעילה למחשב
אתם גולשים להנאתכם ברשת ופתאום מופיעה אזהרה, רשמית למראה, שמודיעה לכם שהמחשב שלכם ביצע פעולות לא חוקיות וננעל וכדי לשחרר את הנעילה עליכם לשלם קנס. אל תדאגו, ה-FBI לא נמצא מחוץ לדלת, וכנראה שלא עשיתם שום דבר לא חוקי - רק נדבקתם ב"תוכנות כופר".
המונח "תוכנות כופר" (Ransomware) מתייחס למגוון תוכנות זדוניות שמשמשות את התוקפים לנעול קבצים כלשהם, או את המחשב כולו, כך שהמשתמש לא יכול לגשת אליהם. לפעמים ההודעות האלה אפילו לא נראות רשמיות ועל המסך מופיע מכתב כופר פשוט: "השתלטנו לך על המחשב. רוצה את הקבצים שלך בחזרה? תשלם". מה שלא תעשו, לעולם אל תספקו אמצעי תשלום כלשהו, הסיכוי שזה יחזיר לכם את השליטה במחשב הוא קלוש אפילו אם תשלמו. הבעיה היא שברוב המקרים הדרך להיפטר מ-Ransomware היא לפרמט מחדש את המחשב, מה שיגרום לאובדן של כל הקבצים השמורים על המחשב, לכן חשוב לדאוג לגיבוי תקופתי.
4. המחשב איטי, קופא או קורס
בעוד תופעות כמו איטיות, קריסה או שהמחשב פתאום קופא יכולות להיות קשורות להגדרות לא נכונות, חומרה ישנה וזיכרון עמוס, הן יכולות לעיתים להצביע על כך שהמחשב נגוע בתוכנות זדוניות. הדרך הטובה ביותר לקבוע מה גורם לסימפטומים האלה היא קצב הופעת התופעות. כלומר, אם המחשב שלכם נהיה איטי בהדרגה ועכשיו הגיע למצב שמדי פעם הוא נתקע לגמרי, כנראה שמדובר בתחזוקה לקויה, חומרה ישנה או זיכרון עמוס.
לעומת זאת, אם המחשב שלכם עבד כהלכה ובן-לילה נהיה איטי להחריד או אפילו נתקע מדי פעם, קיים סיכוי סביר שהסיבה לכך תהיה תוכנה זדונית. וירוסים לפעמים מבצעים כל מיני פעולות שמצריכות משאבי מערכת רבים וזה עלול לגרום למחשב שלכם לפעול לאט מהרגיל. נסו לפתוח את מנהל המשימות כדי לראות אלו תוכנות עובדות. אם זה לא עובד, המשיכו לקרוא.
5. פונקציות בסיסיות לא עובדות
לכל מערכות ההפעלה הסטנדרטיות קיים 'מנהל משימות' שמאפשר לכם לראות מה המחשב שלכם עושה בכל רגע נתון. משתמשי Windows יכולים לגשת אל מנהל המשימות שלהם על-ידי לחיצה משולבת על ה-control+alt+delete. משתמשי Mac פותחים את מנהל המשימות שלהם על-ידי לחיצה על command+space. הכלי הזה מאפשר לכם לראות איזה תוכנות רצות על המחשב שלכם, ואתם תמיד אמורים להיות מסוגלים לפתוח אותו. אם מסיבה כלשהי אתם לא יכולים לפתוח את מנהל המשימות שלכם (או כלי מקביל במערכות הפעלה שונות), יכול מאוד להיות שנדבקתם בווירוס שלא רוצה שתגלו אותו.
אם זה קורה, הריצו סריקה עם תוכנת האנטי וירוס שלכם. אם אתם לא יכולים לעשות גם את זה, מומלץ לפנות לנציגי תמיכה של ספק האנטי וירוס שלכם שיעזרו לכם להיפטר מהווירוס או להשתמש בכלי סריקה משלים.
6. הכל בסדר
אפילו אם הכל בסדר ונראה שהמחשב פועל ללא שום תקלות מיוחדות, תמיד קיים הסיכוי שעל המחשב שלכם ישנה תוכנה זדונית כלשהי שאתם כלל לא מודעים לה. ככל שהווירוס הוא מתוחכם יותר, כך הסיכויים שלכם לגלות אותו הם נמוכים יותר. חשבו על זה - אם הייתם רוצים להוציא אל הפועל התקפת סייבר רחבת-היקף, האם הייתם רוצים להשתמש בווירוס שאנשים יגלו ויסירו בקלות, או שהייתם משקיעים זמן ומשאבים כדי שיהיה בלתי נראה? בדיוק.
כמה מהווירוסים המתוחכמים ביותר בעולם כללו מנגנון למחיקת וירוסים אחרים, זאת כדי למנוע מתוכנות האבטחה להציג אזהרות ולמשוך את תשומת ליבו של המשתמש לנושא האבטחה. ככל שפשיעת הסייבר תתפתח, כך עולה הסיכוי שכלל לא תבחינו שהמחשב שלכם נגוע בווירוס, לכן לעולם אל תניחו שהמחשב אינו נגוע רק בגלל שאין שום בעיות הנראות לעין.
לסיכום
הדרך הבטוחה לגרום לכך שהמחשב שלכם יהיה נקי מווירוסים היא ליישם את המלצות האבטחה הרגילות כמו לא ללחוץ על לינקים חשודים בהודעות אימייל או ברשתות החברתיות, לא להתקין תוכנות פרוצות או מזויפות, הקפדה על סיסמאות חזקות ועוד. כמו-כן, עליכם לסרוק מדי פעם את המחשב עם תוכנת אבטחה טובה ולוודא שתוכנת ההפעלה שלכם מעודכנת.

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים שותף של נציגות ESET בישראל.
תאריך:  15/07/2013   |   עודכן:  15/07/2013
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שישה סימנים שהמחשב שלכם תפס וירוס
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
זה לא מספיק טוב
מזכיר_המדינה  |  16/07/13 13:55
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
עד כמה מוכנה אם להרחיק במעשיה כדי להציל את בנה? רון ישועה לקח את המיתוס של אדיפוס וחיבר מחזה הבנוי על ניתוץ המיתוס של הסיפור הנודע מהמיתולוגיה היוונית, שהפך את אדיפוס למושג: "תסביך אדיפוס"
עו"ד ינון הדאיה
ניידות הינה קצבה בפני עצמה וניתנת למי שמוגבל ברגליו ואינו יכול להתנייד ממקום למקום באופן רגיל    את התביעה הראשונית לבדיקת זכאות לניידות, יש להגיש למשרד הבריאות ולאחר-מכן למוסד לביטוח לאומי טופס בל/8200
ד"ר עמיאל פייגנבאום
כאשר אתם אוספים מידע על יעדי הטיול שלכם, חשוב לבדוק גם היבטים בריאותיים ולהתעדכן לגבי המלצות רשויות הבריאות המקומיות    לפחות שישה שבועות לפני הנסיעה, יש לגשת למרפאות מטיילים לקבלת ייעוץ וחיסונים במקום
זכי הלר
כבכל שנה, מפרסם מד"א את הנחיותיו לצום עבור הקהל הרחב    במד"א מטפלים מדי שנה בעשרות קריאות ביום צום תשעה באב, הידוע כאחד הצומות הקשים בשנה עקב החום הכבד, ומעניקים לציבור את ההמלצות לצום בטוח יותר
איתמר לוין
36 שופטים נסקרו בשנת המשפט היוצאת והציונים נמצאים במגמת עלייה. הדבר בולט במיוחד בתחום היעילות, בעוד המזג השיפוטי יכול להשתפר. הבעיה מספר אחת הייתה ונותרה העומס המוביל לסחבת, ובו יש לטפל מתוך הכרה שמדובר בשעת חרום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il