X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ד"ר אורית נדב מומחית ליישור שיניים ולסתות
המערכת מורכבת מפלטה פלסטית שקופה ובה בלון סיליקון זעיר, המתחבר ליחידת שליטה המזרימה לבלון אוויר שמפעיל במחזוריות כוח מתון על השיניים וגורם לתזוזתן הטיפול נעשה בלילה ובשינה
▪  ▪  ▪
יישור שיניים בלילה [צילום: יח"צ]

עד לפני כעשור, האמצעי הנפוץ והמוכר ביותר ליישור שיניים, היה ה"גשר", המורכב מסמכים (brackets), הנקראים גם בשם "קוביות", העשויות מנירוסטה. האורתודנט, אדוארד אנגל, שנחשב ל"אבי האורתודונטייה המודרנית", המציא את הסמכים / הקוביות, שמודבקות לצידן החיצוני של השיניים ומחוברות באמצעות חוטים וגומיות. אלו הפעילו על השיניים כוח שגרם להזזתן למקומן הנכון בפה, בפרק זמן ממוצע של כשנתיים.
כדי להשפיע גם על גדילת הלסתות, משתמשים במכשור חיצוני כמו רסן (headgear), שמפעיל כוח על הלסת העליונה ומסייע ביישור שיניים עליונות בולטות.
סמכים ממתכת הם השיטה הנפוצה ביותר ליישור שיניים. הטיפול רווח מאוד בקרב בני נוער (אגב, הגיל האידיאלי ליישור שיניים הוא בגילאי 14-12) ובין מבוגרים אמיצים שלא נטשו את חלום השיניים הישרות והחיוך האסתטי. קבוצה נוספת משמעותית הם מבוגרים, שעברו טיפול יישור שיניים בצעירותם, באמצעות ברזלים, וסובלים מהתעקמות חוזרת של השיניים לאורך השנים (כ-50% מהמטופלים סובלים מתופעה זו).
אמנם טיפול בסמכים מקנה לאורתודנט שליטה טובה ביותר על תזוזת השיניים ותוצאות טובות למטופל, אבל לגישה טיפולית זו חסרונות רבים - הגשר בולט לעין ולרוב גורם למבוכה ולפגיעה בביטחונו העצמי של המטופל. הטיפול כרוך בכאב ובאי-נוחות - כאשר מתקינים "גשר" חדש, צפויה למטופל/ת תקופת הסתגלות בת ארבעה עד שבעה ימים, שבה יסבול מכאב, מאי-נוחות ויחוש תחושות של לחץ על השיניים. הכאבים ואי-הנוחות ישובו, כמעט לאחר כל ביקורת אצל האורתודנט, אחת לחודש עד חודשיים.
לעיסת מזונות מסוגים מסוימים תהפוך למשאת נפש והמטופל ייאלץ להכיר בעובדה שהגשר הוא "אגרן" מזון, וכי מעתה יהיה עליו להקפיד על כללים נוקשים יותר לשמירה על היגיינת הפה. הגשר פוגע בצחצוח השיניים ומעלה את הסיכון להופעת כתמים על השיניים, מחלות חניכיים ועששת.

יישור בלתי נראה

בעשור האחרון התפתחו חלופות דיסקרטיות ליישור שיניים, הפונות בעיקר למבוגרים שלא מעוניינים להרכיב מכשור אורתודנטי נראה לעין. עם הזמן, הפכו השיטות למבוקשות גם בקרב ילדים, שמתביישים ללכת עם גשר.
הראשונה היא "גשר שקוף": סמכים חיצוניים קבועים שעשויים מפלסטיק שקוף או מחרסינה בגוון השן. השנייה היא אורתודנטייה לינגואלית (מצד הלשון) - סמכי מתכת שמודבקים בחלק הפנימי של השיניים, ללא ביטוי חיצוני בשיניים.
בראשונה, ההבדל העיקרי בין הגשר הרגיל לגשר השקוף בא לידי ביטוי בנראות או בשקיפות המכשור. שאר היתרונות והחסרונות זהים, למעט מחירו היקר יותר של הגשר השקוף. השנייה לא זכתה לאהדה רבה בין האורתודונטים, בגלל הקושי בנגישות לצד הפנימי של השיניים. בנוסף, מטופלים רבים התלוננו על שריטות בלשון והפרעות בדיבור.
שיטה שלישית שנכנסה לתחום, היא יישור באמצעות פלטות לא קבועות, שהמטופל יכול להסירן כרצונו. מדובר בפלטות שקופות המיוצרות, כסדרה, בעזרת מיפוי תלת מימדי של שיני המטופל. הפלטות ניתנות להסרה לשם צחצוח שיניים או בעת אכילה. את הפלטות השקופות מרכיבים ומחליפים על-פי קצב התקדמות הטיפול, כל כמה שבועות. הפלטות השקופות אינן בולטות לעין ובזאת יתרונן. הטיפול מאפשר שמירה על היגיינת הפה, שכן ניתן להסיר את הפלטות ולצחצח את השיניים ללא הפרעה.
עם זאת, את הפלטות המטופל נדרש להרכיב 22 שעות ביממה. בזמן ארוחה, עליו להסירן, דבר שעשוי לגרום אי נעימות ומבוכה. הפלטות דורשות זמן הסתגלות, מבחינת השפעתן על הדיבור, ומחיר הטיפול גבוה ביחס לשיטות הקודמות.

יישור לילי

כל שיטות יישור השיניים שתוארו התבססו על ההנחה, כי תזוזת שיניים אורתודנטית ניתנת להשגה רק על-ידי הפעלת כוח רציף והמשכי על השיניים. אלא ששורה ארוכה של מחקרים מדעיים בתחום האורתודונטייה והאורתופדיה מצאו, כי בניגוד לאותו כוח המשכי, דווקא הפעלת כוח פולסטיבי, בדומה לפעימות הלב, מדוד על השיניים יעיל ובריא יותר ליישור שיניים. לא מסב למטופל כאב, שהיה חלק בלתי נפרד מהתהליך ומקצר את זמן הטיפול.
גילוי מהפכני זה הוביל לפיתוחה של אלטרנטיבה טיפולית חדשה בתחום יישור שיניים. מדובר על מערכת יישור שיניים, שמבוססת ופועלת על עיקרון ביומכני זה. המערכת מורכבת מפלטה פלסטית שקופה ובה בלון סיליקון זעיר, המתחבר ליחידת שליטה. יחידה זו מזרימה לבלון אוויר, שמפעיל במחזוריות כוח מדויק ומתון על השיניים וגורם לתזוזתן. גישה טיפולית זו מאפשרת להפחית את שעות הרכבת המכשיר ל-10 שעות בלבד ביממה ובילדים לפרק זמן של שמונה שעות ביממה.
חשוב לזכור, כי בגיל צעיר, יישור השיניים הוא קל, מהיר ויציב יותר מאשר בגילאים מאוחרים. אצל ילדים, העצמות גמישות יותר, הרקמות התומכות עשירות יותר בתאים וכלי דם, ולכן מנגנוני שחלוף העצם הנדרשים לתזוזת שיניים טובים יותר, דבר שמשפיע על מהירות הטיפול. בקרב מבוגרים תזוזת השיניים איטית יותר, ואין אפשרות להשפיע על עמדת הלסתות מלבד בניתוח.
ארודנטיס (aerodentis) הוא המכשיר הראשון מסוגו שהכוח המופעל בו ידוע וניתן למדידה. חידוש נוסף שמציעה הטכנולוגיה היא יחידת שליטה המתעדת את מהלך הטיפול באמצעות כרטיס חכם, כך שבעת ביקורת, הרופא שולף את הנתונים מהכרטיס החכם, ומתכנת את המשך הטיפול בהתאם לצרכים ולהתקדמות.
היתרון המרכזי והבולט של שיטה זו ביחס לכל האחרות הוא שהטיפול נעשה בלילה ובשינה, כך שהמטופל משוחרר ממכשור אורתודנטי בשעות הפעילות, ומכל הפרעה לדיבור ולאכילה.
בגישה זו ערך מוסף לבריאות השיניים: הפעימות הממוחשבות והמבוקרות ממריצות את זרימת הדם לרקמות התומכות בשיניים, ומונעות סיבוכים הכרוכים בהפעלת כוח המשכי כמו כאבים וספיגת שורשים.
עם זאת, השיטה לא מתאימה לכולם, ורק רופא שעבר הכשרה בשיטה יוכל להעריך אם אפשר ליישם אותה. היא דורשת משמעת עצמית ושיתוף פעולה של המטופל בהרכבת המכשיר מדי לילה לפרק הזמן המינימלי הנדרש. משך הטיפול נע בין שלושה ל-24 חודשים.

הכותבת היא מומחית ליישור שיניים ולסתות, DMD, M.Sc
תאריך:  13/01/2014   |   עודכן:  13/01/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורן פרסיקו
ידיעות אחרונות נפרד מבעל-ברית    הארץ מדווח על מה שלא ניתן לדווח    ובישראל היום מספידים חברה של האדלסונים
רפי מן
יחסי שרון והעיתונות העמידו את התקשורת הישראלית במבחנים קשים. לא פעם כשלו העיתונאים, אבל סביב מלחמת לבנון הראשונה נענו לאתגר ונאבקו נגדו
ראובן לייב
בראיון ל-News1 מספר ההיסטוריון גד נחשון, עורך ה"ג'ואיש פוסט" בניו-יורק, על מחלוקת עזה הניטשת בין שרידי הקהילה היהודית של עירק לבין ממשלת-בגדד באשר לשליטה על אוצר בלום של כתבים, בני 500 שנה, שנחשף בשלולית-מים במלחמת המפרץ והמוצג כיום בארכיון הלאומי בוושינגטון
גלעד קובו
ריצה היא לכאורה הספורט הכי פשוט שיש, כל מה שצריך לעשות זה לשים רגל אחת אחרי השנייה, לחזור על הפעולה הזו שוב ושוב והנה, אתה רץ    אך האם באמת כך הם פני הדברים?
יוסי אחימאיר
כמו מנחם בגין ז"ל לפניו, משאיר אחריו אריאל שרון ז"ל חידות רבות בלתי פתורות    הוא ייזכר כמנהיג עוצמתי, כאחת הדמויות המרתקות ביותר ושנויות-המחלוקת ביותר שפעלו בחיים הציבוריים בישראל    על איש החידות מחוות השקמים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il