X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
נקלעתי למערבולת סוחפת השנים הן טרום המדינה וימיה הראשונים הקיבוץ קלט במלחמת העולם השנייה את "ילדי טהרן" - הם נערות ונערים שניצלו מהשואה ונקלעו לקיבוצים, אבל במעמד נחות
▪  ▪  ▪
ילדי טהרן [צילום: זולטן קלוגר/פלאש 90]

זמן רב החזקתי בדעה כי תש"ח, ובמרכזה מלחמת השחרור, מוצתה עד תום בספרות העברית, בשירה ובפרוזה ובתיעוד ובמחקר האקדמי. איזו חריזה זקוקה כחיזוק לארבע שורות ב"מגש הכסף" לנתן אלתרמן - "אז תשאל האומה שטופת דמע וקסם/ ואמרה: "מי אתם?" והשניים שוקטים/ יענו לה: "אנחנו מגש הכסף/ שעליו לך ניתנה מדינת היהודים".
ומה להוסיף על חיים גורי שכתב - "הנה מוטלות גופותינו שורה ארוכה ארוכה/ פנינו שונו, המוות נשקף מעינינו, איננו נושמים". הגודש אינו מותיר מקום לתוספת. "כמים לים מכסים".
הנה רשימה חלקית של הגודש לפי הא"ב:
אורי אבנרי - "בשדות פלשת", "הצד השני של המטבע";
ד"ר עמירם אזוב - "משמר העמק לא תיפול";
נתיבה בן יהודה - "1948 - בין הספירות - 1980", בבחינת קריעת הקדושה המילולית והפיכתה למציאות לחימה צורבת;
חיים לזר (ליטאי) "כיבוש יפו";
עמיה ליבליך - "ילדי כפר עציון";
יגאל מוסנזון - "בערבות הנגב", מחזה, עימות על-רקע הגנת נגבה;
יזהר סמילנסקי (ס. יזהר) - "חרבת חיזעה" ו"שיירה של חצות";
יורם קניוק - "חימו מלך ירושלים"; "תשח";
נתן שחם - "הם יגיעו מחר" (המוקש השביעי).
משה שמיר - "הוא הלך בשדות" ו"פרקי אליק";
אניטה שפירא - "מפיטורי הרמ"א עד פירוק הפלמח";
ועל אלה נוספו זיכרונות הפוליטיקאים ואישי הציבור ומפעל "גווילי אש" שקיבץ את המורשת התרבותית של הנופלים. זו רשימה חלקית מאוד.
עד שלפני כמה ימים הלכתי בעקבות בתי קרן עבר-הדני ל"צומת ספרים" ברמת השרון, ושוטטנו בין המדפים, וספר צנוע בשם "הדס בקצה הלילה" (הוצאת עם עובד) צד את עיני מאת סופרת שלא היכרתי בשם גלי מיר-תיבון1, והכריכה הבטיחה לקוראים טלטלה, ואני הטלתי ספק: מה עוד אפשר לומר על הקרב הכושל על מתחם לטרון שהיה בבחינת מאמץ עילאי לפתוח את הדרך לירושלים הנצורה?
נקלעתי למערבולת סוחפת. השנים הן טרום המדינה וימיה הראשונים. הקיבוץ קלט במלחמת העולם השנייה את "ילדי טהרן" - הם נערות ונערים שניצלו מהשואה ונקלעו לקיבוצים, אבל במעמד נחות. לא, הוריו של הנער הנבון והחכם ויפה התואר ומי שיהיה גם לוחם למופת נתן הצבר מנתקים אותו מכל זוגיות עם הדס שבאה מהשואה ללא הוריה, והוא מסתיר את זוגיותם מן החברים שלו עד שנפרדו, ומאבד אותה; והוא, הלוחם המפואר מתחרט ונוטש כאחרון העריקים את המשלט כדי לחפש אחריה בעיצומו של קרב הנפל על לטרון; ועוד מי שרוצה בהדס הוא גבי המבקש להיות ג'ובניק במלחמת השחרור ונקלע בעל כרחו לשדה הקרב וממלא תפקיד גורלי באחריתה של הנערה מילדי טהרן שהשתוקקה לשרת בשורה הראשונה של לוחמי הפלמ"ח המצילים את ירושלים.
לא אפענח כאן את החידה הממתינה בסיום הספר כדי לא לקלקל את הנאת הקריאה2. גלי מיר-תיבון, ילידת קבוצת שילר הקימה את המכון למצויינות בהומניסטיקה ומרצה באוניברסיטת בר-אילן, ומבטיחה באורח מסתורי כי "כל המסופר בספר זה בדוי אך כמעט כולו קרה". ואני יודע בעקבות ספרה כי תש"ח יוסיף להיות השראה, כ"מעיין המתגבר", לכל סוגי הספרות העברית.
הערות

1. החמצתי, לא ידעתי כי פרסמה ב-2014 ספר ראשון "רשימת האימהות" וזכתה בפרס י"ל גולדברג ושרת התרבות.
2. יש בספר בעיות. התזוזות בתאריכי האירועים קופצניות. קוראות וקוראים צעירים אינם יודעים מי זה טבנקין (אפילו בלי שמו הפרטי יצחק) ומה הייתה המחלוקת בעיצומה של מלחמת העולם השנייה על סיעה ב'. גם תיאור הנאכבה רדוד. כל הערבים טובים. זה פשטני מדי. ברור שהגירוש מאזור רמלה-לוד הקרובות ללטרון היה בעייתי אבל לא חד וחלק. בספרו תיאר אזוב כיצד במשך שנים קיבוץ השומר הצעיר משמר העמק ניסה לטפח יחסים הוגנים עם ערביי הכפרים השכנים ופתח בפניהם את מרפאתו ועוד ביטויים של רצון טוב, אבל ברגע בו הגיעו הכנופיות התוקפניות של פאוזי קאוקג'י לרמוס את הקיבוץ איש מהערבים השכנים לא קם להגן על היהודים, להפך הם הצטרפו למתקפה.

פורסם בדף הפייסבוק של דן מרגלית
תאריך:  26/08/2021   |   עודכן:  26/08/2021
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
כתיבה סוערת בקצה הלילה
תגובות  [ 2 ]מוצגות  [ 2 ] כתוב תגובה 
1
דן, שכחת את הספר "לטרון"
החושף  |  11/09/21 14:28
2
שכחת להזכיר את הספר לטרון
החושף  |  16/09/21 11:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אורנה מרקוס בן-צבי
קבלו את משפט המפתח לחיים: ההתייחסות שלנו לקשיים, לאתגרים ולמטלות בחיינו היא-היא הקובעת מהו הנפח שהם יתפסו באנרגיה הרגשית שלנו, במחשבות ובדאגות    אם נעצים את הקשיים בחיינו, הם יקבלו ממד גדול לאין שיעור ממה שהם באמת    אם נתייחס אליהם בקלילות, הם יהיו קלים
יוני בן-מנחם
גורמי ביטחון בישראל מעריכים כי ההסלמה בגבול הרצועה תתגבר לאחר סיום ביקורו של ראש הממשלה בנט בארה"ב. יחיא סינוואר פועל באמצעות טרור כדי לשבור את המשוואה הישראלית שקושרת את שיקום רצועת עזה בהחזרת 4 השבויים והנעדרים הישראלים שבשבי חמאס
יוסף ש. גורלצקי
לרגל ח"י אלול, יום הולדת "שני המאורות הגדולים", הבעל-שם-טוב ואדמו"ר הזקן - ההארה העצומה והמיוחדת של י"ג מידות הרחמים בחודש אלול, נועדה בעיקר עבור אלו שאינם נמצאים עדיין כלל בשדה; אלו שמקומם ודרגתם היא מדבר, "ארץ ציה וצלמות"
רבקה שפק-ליסק
הפתח איבד את השליטה בעזה מיד לאחר שישראל פינתה את רצועת עזה    גם בגדה המערבית הנמצאת תחת שלטון הרשות הפלשתינית כוחו של הפתח נחלש
צבי גיל
יש לזכור כשמדובר ב"צדק היסטורי" הבריחה ההמונית של ערביי ארץ ישראל במלחמת העצמאות נבעה, בין היתר, מהבטחה של מדינות ערב, שתקפו את המדינה הצעירה, כי עוד מעט קט לא זו בלבד שישובו לבתיהם אלא יזכו גם משלל של המנצחים    בשבילי זאת לא היסטוריה, זאת הייתה מציאות, כמו לאלה שהשתתפו במערכה על חייה של המדינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il