X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
מילדותו משה למעשה עובר מיד ליד עד שהגיע למרום הפסגה, בה הוא רועה של עם עם ישראל, שחי במציאות של השפלה ושיעבוד במצרים, זכה למנהיג שתרם רבות לחלצו מביבי השעבוד
▪  ▪  ▪
גם בזכותה של מרים [צילום: אנסלם פוירבאך]

עולמו האידאי של משה עוצב על-ידי נשים, שהן גיבורות הפרשה הראשונה בספר שמות - פרשת "ואלו שמות". זו פרשה המגוללת את תרומתן הייחודית של שש הנשים לעולם הערכים של החברה המצרית וחלקן לעיצוב דמותו של הילד משה ותהליכי התבגרותו.
מילדותו משה למעשה עובר מיד ליד עד שהגיע למרום הפסגה, בה הוא רועה של עם. עם ישראל, שחי במציאות של השפלה ושיעבוד במצרים, זכה למנהיג שתרם רבות לחלצו מביבי השעבוד. עם ישראל עלה על דרך המובילה לחיי חרות מדינית בהנהגת רועה בעל שיעור קומה, שילדותו הראשונית עברה בתיבת גומא ביאור, כשידה הגרומה של המוות אורבת לילד בן שלושה ירחים בתיבה בנהר.
האישה, שעליה אני מבקש להתמקד במאמרי, זו מרים אחותו של משה. זו האחות שעטפה את ילדותו וגוננה עליו. על-פי ספר "שמות" פרק ב', פסוק ד', מרים, אחות משה, מתייצבת לגונן על משה בלכתה על שפת היאור מרחוק "לְדֵעָה מַה יֵעָשֶׁה לוֹ" לילד, שאמו הצפינה אותו ב"תֵּבַת גֹּמֶא וַתַּחְמְרָה בַּחֵמָר וּבְזֶפֶת וַתָּשָׁם בָּהּ אֶת הַיֶּלֶד" (שם פסוק ג'). מרים האחות היא זו המגוננת על הילד, עת קלגסות מצרית הוציאה את הצו למיילדות "אִם-בֵּן הוּא וַהֲמִיתֶן אוֹתוֹ..." (שמות פרק א', פסוק ט"ז).
על-פי המדרש בשמות רבא א' הנערה מרים התגלתה במלוא שיעור קומתה, כשהתייצבה מול עמרם אביה, שגירש את רעייתו. למעשה גרש את מי שהייתה אימא שלה. האם יוכבד שהייתה בהריון, החובק בחובו את מתנתה הגדולה אותה היא עתידה להעניק לעם ישראל. עמרם, ששמע את ההוראה המנוסחת לנו בשמות פרק א' פסוק כ"ב - "כָּל-הַבֵּן הַיִּלּוֹד הַיְּאוֹרָה תַּשְׁלִיכֵהוּ", החליט שמוטב להתגרש מרעייתו, החלטה שלא יכלה לקבל מרים, הבת הבכירה של עמרם ויוכבד. על כך על-פי המדרש היא תקפה את אביה ובנחישות רבה דרשה, שיחזיר את יוכבד לביתה.
לנוכח עמידה איתנה ומילות תוכחה נוקבות של הבת מרים החזיר עמרם את יוכבד לביתה, ושם ילדה יוכבד את הילד, שעתיד להיות מנהיגו של עם ישראל והוא יחלצו מעבדות מצרים. על-פי המדרש בשמות רבא א' עקשנותה של מרים מול אביה היא זו שבסופו של דבר עמדה לישראל.
ערכי צדק
מרים בצעירותה היא דמות בעלת שיעור קומה. אך גם כשהיא מתקרבת לגיל שמונים, אנחנו רואים אותה במלוא שיעור קומתה - כמרים הנביאה. מרים הנביאה, המנהיגה והמשוררת הצליחה לנצח על אירוע מכונן בחיי עם ישראל אחרי חצית ים סוף. מרים הובילה אחריה את נשות ישראל בתופים ובמחולות - "וַתַּעַן מִרְיָם הַנְּבִיאָה שִׁירוּ ל-ה', כִּי-גָּאֹה גָּאָה סוּס וְרוֹכְבוֹ בַּיָּם" (שמות פרק ט"ו, פסוק כ').
מרים, הבת שגוננה על משה, זוכה להיות מוכתרת כאחת הדמויות המובילות את עם ישראל ביציאה מעבדות מצרים לחיי חרות. ראייה לכך שאפילו הנביא מיכה, שחי מאות שנים לאחר האירוע, מזכיר בפרק ו' פסוק ד' - "העליתך מארץ מִצְרַיִם מִבֵּית עֲבָדִים פְּדִיתִיךָ, וָאֶשְׁלַח לְפָנֶיךָ אֶת מֹשֶׁה וּמִרְיָם".
מרים והאם יוכבד במסורת חז"ל מזוהות כמיילדות שפרה ופועה, שבאומץ לב ראוי לכל הערכה ידעו לומר לא לשררה המונרכית במצרים. אין ספק שאם דמויות כאלו הקיפו את משה בביתה של נסיכה מצרית, הן הטביעו חותם של חתירה לצדק. הנסיכה המצרית יודעת שאביה ציוו להשליך ליאור כל בן עברי, ובפרק ב' פסוק ו' היא שומעת קול של ילד בוכה "וַתַּחְמוֹל עָלָיו, וַתֹּאמֶר: מִיַּלְדֵי הָעִבְרִים זֶה".
משה, שגדל בבית נסיכה מצרית, שכל פועלה היה בניגוד לצווי ההרג של אביה, ספג לתוכו אותה חמלה, ענווה וקנאות לערכי צדק. את הקנאות לערכי צדק ספג באותו בית שמתלוות לחינוכו אמו יוכבד ואחותו מרים. את הקנאות הזו ראינו במלוא עוצמתה בתגובתו לנוכח פועלו של מצרי המכה עברי ולנוכח פועלו המרושע של עברי כלפי עברי שהיה חלש ממנו.
נחישותו של משה לפעול למימוש ערכי צדק גרם למצב, שפרעה "יבקש להרוג את משה ויברח משה מפני פרעה" (שמות פרק ב', פסוק ט"ו). גם במנוסתו עת הגיע למדיין, אנחנו עדים שמשה אינו אדיש לנוכח עיוותי דין. משה מתגייס לפעול במלוא העוצמה לתיקון המעוות המזדקר לנגד עיניו. וגם במדיין המפגש עם אישה מקרין על דמותו של מי שעתיד להיות מנהיגו של עם ישראל.
תבורכנה שש הנשים, המופיעות בפרשת "ואלו שמות": פועה ושפרה, יוכבד ומרים, הנסיכה המצרית וצפורה בת יתרו הכהן המדייני. כל אחת מהן עטפה את משה בחום, שהקרין עולם ערכים מוסרי ואנושי, שיהווה בעתיד נדבך קיומי בסיסי בארון הספרים היהודי.

תאריך:  22/12/2021   |   עודכן:  21/12/2021
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פרשת שמות - בזכות שש נשים (ג')
תגובות  [ 25 ] מוצגות  [ 25 ]  כתוב תגובה 
1
שיומטרו עלינו רק גשמי ברכה
בוקר טוב עם ישראל  |  22/12/21 05:16
 
- שיהיו לנו גשמי ברכה
מצטרפת לברכה היפה  |  22/12/21 10:36
2
בחיינו כאן כל יום 6 נשים כאלו
Nמאחלת לנו לפגוש  |  22/12/21 09:36
3
"ערכי צדק" עאלק !
מגיב ותיק  |  22/12/21 10:55
 
- שלום ורק שלום
שלום ורק שלום  |  22/12/21 16:17
4
לילה של חלומות נעימים
לילה שכולו טוב  |  22/12/21 20:53
5
מאחלת לילה טוב לכולם וחלומות
מאחלת לכולנו  |  22/12/21 21:34
6
ניתן את השלטון בידי נשים כמו
בזכותן של נשים  |  23/12/21 09:46
7
השמוצניקיות מאחלות יום טוב. ל"ת
מאחלות יום טוב  |  23/12/21 09:52
8
מאחל יום של שמש ל"ת
מאחל יום שמש  |  23/12/21 10:12
9
זו השפה בה מדבר המגיב שמואל בו
לשון עברית מובסת  |  23/12/21 11:04
10
הבורות מכריזה על הערצה לבוקי  ל"ת
בורות ושמואל בוקי  |  23/12/21 11:14
 
- ביתם של הערכים נשדד ????
שאלה לשמואל בוקי  |  23/12/21 12:30
11
אומר המדרש תלפיות:בתיה וציפורה
פלא יועץ  |  23/12/21 12:21
 
- פרשנות של פלא לא יועץ
לפלא שלא יועץ  |  23/12/21 17:38
 
- שטיא! ראשית ציפורה היתה בת כהן
פלא יועץ  |  24/12/21 08:03
 
- במקרא לא כתוב שהן התגיירו.
למגיב פלא יועץ..  |  24/12/21 14:14
 
- קשיות העורף של עוכר ישראל,
פלא יועץ  |  26/12/21 08:54
12
כששמואל בוקי מדבר בשמה
התורה מבויישת מאו  |  23/12/21 12:22
13
שמואל בוקי מגיב למאמר שלא קרא
לא קרא את המאמר   |  23/12/21 17:10
14
העבר את כל פרטיך למערכת.
בקשה לשמואל בוקי  |  23/12/21 22:21
15
ויצא חןטר מגזע ישי
ישעיהו י״א פסוק א  |  24/12/21 16:48
16
שבת של ממטרי מוסר וצדק
שבת שלום לכולם  |  24/12/21 21:12
17
מי ייתן ויבוא כבר השלום ל"ת
שיבוא השלום  |  26/12/21 12:20
18
THAT WE WOULD KNOW
I WISH  |  29/12/21 16:51
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רועי אורן
גוסטינג הוא מונח חדש יחסית בתחום הפסיכולוגיה    הוא מתייחס למצב של ניתוק פתאומי של קשר ללא התראה או הסבר, כאשר הצד הנעלם אינו מגיב גם כאשר הצד הננטש מבקש להבין מדוע הוא נטש
עמית דובקין
די מביך לחשוב ש-130 שנה לאחר שנפתחה הרכבת התחתית של לונדון, באמצעים טכנולוגים נחותים לאין ערוך לעומת ימינו ועשרות שנים לאחר שבמצרים, מדינת עולם שלישי טיפוסית, ובמטרופולין ענק בן 17 מיליון תושבים דוגמת קהיר, הוקמה לתפארת רשת רכבת תחתית משוכללת, מדינה לכאורה מתקדמת וחברה ב-OECD דוגמת ישראל, יוצאת מגדרה בשנת 2021 למראה מנהרה בבנייה
מרדכי ליפמן
"האם בריטניה צריכה להילחם? האם הגיוני שחיילים בריטים צעירים ימותו במלחמה שלפי כל הסימנים היא אבודה? או שהבריטים צריכים להגיע לאיזשהו הסכם שעשוי להציל מאות אלפי אנשים? ואם ייחתם הסכם כזה, הסכם יעיל לסיום המלחמה שיוציא ממנה את בריטניה, אולי הסכם כזה יציל את חייהם של מיליונים בכל העולם"? כך דיברו רבים בבריטניה, אחרי כיבוש צרפת על-ידי הגרמנים
מרגלית מולנר-גויטיין
"תומרקין הוא מהחשובים ומהמקוריים שביוצרי הסגנון המודרני בפיסול הישראלי, יצירתו הטביעה את חותמה על האמנות הישראלית בארבעים השנים האחרונות"
יאיר נבות
ניתוח מושכל של המציאות ילמד שייתכן בהחלט שהנשיא פוטין כבר קיבל החלטה על פעולה צבאית קרובה - בטווח של ימים עד חודש מהיום. כעת מתרכז כנראה המאמץ הרוסי סביב בניית הנרטיב על הצדקת המהלך
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il