X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
האיים הקוריליים
סוגיית האיים הקוריליים - מתיחות גוברת בין יפן ורוסיה
התייצבותה של יפן באופן חד-משמעי לצד אוקראינה ומדינות המערב גרמה כמובן לשפל ביחסים עם מוסקבה והורידה לחלוטין מסדר היום את האפשרות של מו"מ בין המדינות על פתרון סוגיית האיים. רוסיה עצמה הקפיאה בתגובה לסנקציות היפניות נגדה פרויקטים כלכליים משותפים באיים. מעבר לזאת - השפל בא לידי ביטוי גם בעלייה במתיחות הצבאית בין יפן לרוסיה סביב הסוגיה

בשנים האחרונות נראה היה שרוסיה ויפן בדרכן לפתור את הסוגיה העיקרית שמנעה מהן מאז תום מלחה"ע ה-2 לחתום על הסכם שלום רשמי - סוגיית האיים הקוריליים, או "האיים הצפוניים" כפי שהם מכונים ביפן, שנכבשו מידי יפן ע"י ברה"מ באוגוסט 1945 בסיום המלחמה, ותושביהם היפנים גורשו.
במקומם יושבה שרשרת האיים בתושבים רוסים. בשנות כהונתו האחרונות של ר"מ יפן לשעבר שינזו אבה קיימו הוא והנשיא פוטין מספר פגישות פסגה בהן נעשה ניסיון אמיתי ודרמטי לפתור את הסוגיה ולחתום על הסכם שלום, תוך מחשבה על רעיונות יצירתיים. בסופו של דבר זה לא צלח משום שפוטין לא היה מוכן לקבל פתרון יצירתי שבו הריבונות על האיים תשוב לידי יפן אך יהיה להם מעמד מיוחד בפן הכלכלי מסחרי. המלחמה באוקראינה גרמה להתרחקות של ממש בין טוקיו למוסקבה, שלא לומר עוינות של ממש - יפן תחת הנהגתו של רה"מ החדש פומיו קישידה, שהחל את כהונתו באוקטובר 2021, שינתה כיוון בדרמטיות.
לאחר הרחבת הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר הטילה טוקיו סנקציות כלכליות חסרות תקדים בחריפותן נגד רוסיה, כולל הקפאת נכסי הבנק המרכזי של רוסיה ואף סנקציות אישיות נגד הנשיא ולדימיר פוטין עצמו ומקורביו, וגירוש דיפלומטים רוסים. יפן, שכנתה של רוסיה כמובן, היא חלק מה G7 וכלכלתה מובילה.
התייצבותה של יפן באופן חד-משמעי לצד אוקראינה ומדינות המערב גרמה כמובן לשפל ביחסים עם מוסקבה והורידה לחלוטין מסדר היום את האפשרות של מו"מ בין המדינות על פתרון סוגיית האיים. רוסיה עצמה הקפיאה בתגובה לסנקציות היפניות נגדה פרויקטים כלכליים משותפים באיים. מעבר לזאת - השפל בא לידי ביטוי גם בעלייה במתיחות הצבאית בין יפן לרוסיה סביב הסוגיה. כך למשל הצהיר משרד ההגנה הרוסי בשבוע שעבר על פריסת מערכות ניידות של טילי הגנה חופיות באיים הקוריליים בין יפן לחצי האי הרוסי קמצ'טקה. מדובר במערכות "בסטיון" מתוצרת רוסית, עם טילים בטווח טיסה של עד 500 ק"מ, שנפרסו באי פרמושיר באזור הצפוני של האיים הקוריליים. בשנה שעבר הוצבו מערכות כאלה באזור אחר באיים, ובכלל רוסיה החלה להגביר את הנוכחות הצבאית שלה שם, דבר שלא היה קודם. גורמי ממשל בטוקיו הבהירו כי יפן תעקוב מקרוב אחר הפעילות הצבאית הרוסית המתעצמת באזורי המזרח הרחוק במקביל לפלישתה לאוקראינה.
תגובתה של יפן לא איחרה לבוא, לפחות ברמה ההצהרתית - לפני כמה ימים הודיע משרד ההגנה היפני על כוונתו לפרוס נשק היפרסוני עם טווח של עד אלף ק"מ באי הצפוני הוקאידו ובאי הדרום מערבי קיושו. פיתוחו של הנשק ההיפרסוני החל ביפן ב-2018 כדי להגן על האיים המרוחקים. הדבר יצריך תקציב גדול.
להתייצבות היפנית הברורה והנוקשה לצד אוקראינה היו כמה וכמה סיבות - חלקן מוסריות גרידא, ואסור לזלזל בכך כמובן לרגע, וחלקן קשור למרחב הגיאופוליטי שאליו שייכת יפן, ולאופן שבו היא רואה את האיום האיזורי מצידה של סין. רה"מ קישידה שב והדגיש בזמנו שתוקפנותה של מוסקבה "משבשת את עצם היסוד של הסדר הבינלאומי". הדברים הללו מתקשרים לזה שיפן רואה עצמה חלק מהמחנה המערבי הדמוקרטי, אך גם מתוך ראייה רחבה בהקשר של האיום הסיני על מרחב אסיה.
טוקיו בעצם מעוניינת להמחיש כיצד פעולה משולבת ומאוחדת עם מדינות נוספות תבטא מסר ברור, כפי שביטא אותו קישידה: "שימוש בכוח לשינוי חד-צדדי של המצב הקיים לעולם לא יחזור על עצמו". קישידה לא הזכיר את סין במפורש, אך ברור שאליה כיוון. מדובר פה במהלך נרחב - בתמורה לכך שיפן תעמוד בתקיפות לצד המערב מול רוסיה, היא מצפה מהקהילה הבינלאומית, במיוחד אירופה וארה"ב, לעמוד באותה רמת תקיפות לצד יפן אם יתפרץ סכסוך עתידי כלשהו במזרח אסיה. בהקשר זה, טוקיו פנתה גם למדינות אחרות באסיה בניסיון לצרף מדינות נוספות לתמוך במדיניות הזו. לאחרונה אף נוהלו מגעים בדרג נמוך באשר לאפשרות של צירופה של יפן לברית ההגנה AUKUS בין ארה"ב,בריטניה ואוסטרליה, שמיועדת להגן מפני איום סיני עתידי.

תאריך:  13/12/2022   |   עודכן:  13/12/2022
+השלכות דרמטיות להצטיידות אוקראינית בפטריוט
00:10 14/12/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

כניסתה של מערכת ה"פטריוט" לשירות מבצעי ולזירות הלחימה עשויה לחולל מפנה דרמטי לטובת אוקראינה לא רק בשדה הקרב, אלא גם בכל הקשור ליכולתה לוודא את המשך פעילות מתקני תשתיות האנרגיה שלה

סוללת פטריוט [צילום: ארכיון צה"ל במשהב"ט]
+טוויטר לא מאפשרת רישום מטלפונים אוקראינים
20:22 13/12/22  |  עידן יוסף

באוקראינה מדווחים שטוויטר אינה תומכת יותר במספרי טלפון אוקראיניים, ואין אפשרות ליצור חשבונות חדשים או להתחבר לחשבונות קיימים על-ידי שליחת קוד אימות באמצעות מסרון. לפי שעה, אילון מאסק טרם אישר אם מדובר בתקלה או במעשה מכוון.

+החלום של האוקראינים זה לקבל סוללות "כיפת ברזל"
08:22 13/12/22  |  אורי מילשטיין   |   לרשימה המלאה

לפי יזם ההייטק הישראל צפריר פייר המעסיק עשרות רבות של אוקראינים, החלום שלהם היום הוא לקבל מישראל סוללות של "כיפת ברזל"

מערכת כיפת ברזל [צילום: אריאל שליט/AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סוגיית האיים הקוריליים - מתיחות גוברת בין יפן ורוסיה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
אורי מילשטיין
לפי יזם ההייטק הישראל צפריר פייר המעסיק עשרות רבות של אוקראינים, החלום שלהם היום הוא לקבל מישראל סוללות של "כיפת ברזל"
איציק וולף
ינס סטולטנברג הצהיר כי העבודה לשיקום האמון בין המערב לבין רוסיה שנעשתה מאז סיום המלחמה הקרה נהרסה כולה לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה    "גם אם הלוחמה תסתיים, לא נחזור לאותו סוג של מערכת יחסים נורמלית וידידותית"
איתמר לוין
השילוב של דיכוי המחאה והצנזורה על המידע עם היציבות הכלכלית היחסית, משמר בינתיים את התמיכה במלחמה - מדווח אקונומיסט
יאיר נבות
נראה שהפגיעה הייתה קטלנית, וע"פ דיווחים, שצריך עדיין להתייחס אליהם בזהירות, יש בערך 200 נפגעים, רובם הרוגים    גם בעיירה סטאחאנוב במחוז לוהאנסק הכבוש ע"י הרוסים נפגעו מבני מגורים של שכירי החרב של "ווגנר"
איציק וולף
רוסיה תקפה שני מתקני אנרגיה בדרום אוקראינה באמצעות כלי טיס לא מאוישים מתוצרת אירן    זלנסקי: פגיעות היו קשות, ולכן נדרש יותר זמן להחזיר את זרם החשמל. זה לא לוקח שעות, אלא כמה ימים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il