X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  יומני בלוגרים
גל הרצל שליד הכנרת [צילום: אלי אלון]
טקס "גל הרצל"
"גל הרצל" הוא גל אבנים בגובה של כ-6 מטרים לערך הממוקם בשוליו הצפוניים מערביים של התל ההיסטורי וארכיאולוגי בית ירח, בחלק הדרומי של בית הקברות כנרת, כמעט נושק לשפת ים כנרת
[צילום: אלי אלון]

לציון יום פטירתו של בנימין זאב הרצל, ב-כ’ בתמוז נערך (9.7.23) מול "גל הרצל", דרומית לבית הקברות כנרת טקס "גל הרצל" בהשתתפות עידן גרינבאום ראש המועצה האזורית עמק הירדן, עמרי שלמון מנכ"ל מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ותושבי האזור.
מהו גל הרצל ומה סיפורו?
"גל הרצל" הוא גל אבנים בגובה של כ-6 מטרים לערך. הממוקם בשוליו הצפוניים מערביים של התל ההיסטורי וארכיאולוגי בית ירח, בחלק הדרומי של בית הקברות כנרת, כמעט נושק לשפת ים כנרת. גל האבנים המכונה "גל הרצל" הוקם בידי פועלי ואיכרי הגליל לזכרו של בנימין זאב הרצל.
כידוע הרצל חוזה מדינת היהודים נפטר בכ' תמוז ב-1904. ביום השנה החמישי לפטירתו של בנימין זאב הרצל בכ' בתמוז שנת תרס"ט 1909 התאספו פועלי חוות כנרת, ואיכרים של מושבות בגליל ואף תושבים מטבריה הגיעו והקימו על אחת הגבעות של הכנרת - תל בית ירח הנושקת לשפת ים כנרת, גל אבנים בלתי מסותתות לזכרו של חוזה הציונות תיאודור בנימין זאב הרצל. גל האבנים הוקם מאבנים שנאספו מעבודות סיקול ביישובי האזור.
מיום הקמתו של גל האבנים ב-1909 ועד לשנת 1914 צוין מדי שנה במקום זה "יום הרצל" בהתכנסות איכרי הגליל ותושבי טבריה שעזבו את עבודתם והגיעו בהמוניהם. במקום התקיימה תערוכה חקלאית בה הוצגו תוצרת איכרי הגליל לסוגיה, וציוד ומכונות חקלאיות והתקיימו בו גם מרוץ סוסים ותחרויות ספורט. באירועים ובמיוחד במרוצי הסוסים נטלו חלק גם פלחים בדואים מהסביבה. בין המצטיינים בתחרות מרוץ הסוסים, כך דווח, הייתה בת חדרה, הרוכבת דבורה לבית מדורסקי.
בסיום ההתכנסות הניחו המשתתפים אבנים שהביאו מיישוביהם כמנהג היהודים לזיכרון עולם. הנחת האבנים מדי יום כ' בתמוז נמשכה גם בשנים הבאות, עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה. בשלהי 1914, עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה הופסקה מסורת העלייה לרגל לגל הרצל. בהוראת הטורקים שאסרו כל פעילות ציונית.
הרצל פיין בן דגניה מספר
אחד מוותיקי עמק הירדן, הרצל פיין, בן דגניה, בנו של יוסף פיין איש ההגנה וההתיישבות האגדי, מספר לי: "כאשר היינו ילדים לפני 80 שנה בכ' תמוז היינו הולכים לגבעת בית ירח וכול ילד היה מוסיף אבן לגל הרצל. אני נולדתי בכ"א תמוז ולכן נתנו לי הוריי את השם הרצל. הרצל פיין אגב, הוא אחיו של מוטי הוד, מפקדו של חיל-האוויר בתקופת מלחמת ששת הימים.
עם השנים גל האבנים הוזנח ונהרס אט אט, אבניו התפזרו לכל עבר והיה חשש כי הסיפור ההיסטורי מאחוריו ישכח לגמרי. כמה חברים מדגניה ומכנרת וביניהם חיותה בוסל, מרדכי חדש ונוספים בשיתוף מועצת עמק הירדן החלו לפעול לשיקום ועיצוב גל האבנים ולנסות לחדש את מסורת העלייה לרגל לגל הרצל.
אי שם בשנות ה-50 נקרא אדריכל לעצב את גל האבנים. הוא אסף בנאמנות את אבני הגל הפזורים, ערך אותם בטוב טעם ובנה מהן גל טבעי בצורת קונוס, הנשען על בסיס עגול ורחב. במרכזו נקבע לוח אבן ובו חקוק: "גל הרצל הוקם בידי פועלי חוות כנרת ויישובי הגליל בכ' בתמוז תרס"ט".

עטרה ליושנה [צילום: אלי אלון]

ב-1957 חודשה מסורת העלייה לגל הרצל ליד כנרת
בידיעה המתפרסמת בעיתון דבר (21.7.1957 )תחת הכותרת: "חודשה העלייה לגל הרצל ליד כנרת" נאמר: "לאחר הפסקה של כ-35 שנה חודשה ביום ו' (19.7.57) המסורת העתיקה של העלייה לגל הרצל שהוקם לפני 48 שנה בכ' תמוז תרס"ט על-ידי עמק הירדן והגליל בפראק ליד כנרת. בטקס ובאזכרה לד"ר הרצל נכחו אחדים ממקימי הגל ההיסטורי".
בטקס האזכרה אמר יו"ר המועצה האזורית מ. רול "הוחזרה עטרה ליושנה מכאן ואילך תישמר העלייה המסורתית". דברי הערכה למקימי הגל ולתקופה שאליה הוא שייך אמרו אשת החינוך והפעילה הציונית, חיותה בוסל, ש.צימרמן ותנחום שהיו בין מקימי הגל לפני 48 שנה. הם סיפרו והעלו זיכרונות מימי יסוד הקבוצות בעמק הירדן. כן קראו קטעים מכתבי הרצל ורשימות מתקופת ישוב העמק.
עיתון "החרות" מ-1912 מדווח על יום הרצל בכנרת
בעיתון "החרות ירושלים" בעריכת חיים בן עטר בגיליונו מיום 24 ביולי 1912 אני קורא מאמר מאת "שליחנו המיוחד" המתאר את אירוע התערוכה החקלאית וטקס האזכרה מול "גל הרצל". וכך נכתב במאמר זה בין השאר: "באהל גדול עשוי בד, גבוה וארוך למדי שהועמד בחצר הגדולה של החווה (חוות כנרת א.א) מצאו להם מקום כל חפצי התערוכה, לבד אלו החפצים הגדולים, כמו: מכונות, ובהמות.
לצד האהל הגדול הזה הועמד שלט גדול ועליו כתוב באותיות של תכלת ולבן בית חרושת "עתיד" ובצל השלט הזה חסו מכונות גדולות וקטנות שעליהן היה כתוב מחירם. בפנים האהל הנך פוגש את מר י. ליפשיץ עומד לפני שלחן קטן ועליו מסודרים יפה ספרים שונים מהוצאות, שונות. גם האדון הרמן בעל בית חרושת של סבון עומד לפני שלחן שעליו מסודרים מיני הסבון שלו בצעצועים (כלים א.א) יפים. גם האדון פרידמן בעל בית חרושת של משקאות בחיפה הביא את מבחר משקאותיו שתודות לטיבם עשו להם שם טוב בארץ ובחו"ל.
גם יינות וקוניאק של כרמל פארו את התערוכה שלנו; הנה לפניך שלחן ארוך ועליו מסודרים הפירות והירקות ממבחר תוצאות המושבות, כל מושבה חלק שלה. פה יכלנו לראות מיני מרקחת של פירות ארץ ישראל, חצילים גדולים ויפים, דלעת צהובה במשקל של שמנה רוטל וחצי, קטניות גדולות, סלק לאדם ולבהמה, חטים מינים ממינים שונים שעלו יפה מאוד בא"י גם חיטי תירס לבן אדום וצהוב, ומיני קטניות אירופיות, כמו: חומצה, רוביה עגבניות קטנטנות לכביש (כבושים כנראה), כל מין ומין בשם בעליו, אופן עבודתם ומקום מוצאם.
...לעת הצהרים, אחרי שבא גם הד"ר שמריהו לוין, פתח הא' גולדה (כנראה מנהל החווה בכנרת א.א) את החגיגה בנאום קצר, ואחרי כן הלכו כל הנאספים למקום "גל הרצל", שמה נאם הד"ר שמריהו לוין, ותאר את חיי הרצל, השפעתו ודעתו... אחרי הנאום הזה שארך כשעה חזר כל ההמון לחצר התערוכה".
על תחרויות הספורט שנערכו באירוע, נכתב בעתון "חירות ירושלים" (ב-24 ביולי 1912): "להפרוגרמה (תוכנית האירוע א.א) הכניסו תחרות של דהירה על סוסים, ריצה, התגוששות וירייה אל המטרה".

טקס גל הרצל יולי 2023 [צילום: אלי אלון]

"חודשה העלייה לגל הרצל ליד כנרת"
לפני מספר שנים הוצב מול "גל הרצל", שלט מורשת ממלכתי חדש, המספר את סיפורו ותולדותיו של גל אבנים זה. לעיתים מתכנסים מול "גל הרצל" בכנרת תלמידים בני נוער ותנועות נוער לטקסי התייחדות עם הרצל וחזונו. בשנים האחרונות בשיתוף המועצה האזורית עמק הירדן והמועצה לשימור אתרי מורשת וגופים נוספים נערך מדי שנה ביום מותו של הרצל ב-כ בתמוז" טקס גל הרצל" מול גל האבנים ליד הכינרת לזכרו של חוזה המדינה ומקוים שהדבר יהפוך למסורת שתימשך שנים רבות.

תאריך:  16/07/2023   |   עודכן:  16/07/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמנואל בן-סבו
לבנימין נתניהו יש חולשות אנוש, יש יצרים, יש חשקים ורצונות, נתניהו אינו מלאך בחלק מהתנהגותו, אך אם היה מלאך מקומו בשמיים, בין העבים לכיסא הכבוד
רון בריימן
הרוב הקואליציוני נועד לאפשר לממשלה ולקואליציה לקבוע ולבצע מדיניות    רוב זה לא נועד לאפשר עריצות של הרוב ועשיית כל העולה בדעתו    אבל, קל וחומר, רוב זה לא נועד לאפשר עריצות של המיעוט, באופן שזה יעשה כל העולה בדעתו    עוצמתה הגדולה של הרשות השופטת והסמכויות שנטלה לעצמה בכ-30 השנים האחרונות, בין השאר בגלל חולשתן של הרשויות האחרות, עוותו את מערכת הבלמים והאיזונים
איתן קלינסקי
מתוך שלל נושאים העולים בפרשה אני מבקש להתמקד רק בנושא אחד, שכבש אותי כבר בתחילת הפרשה    הנושא הזה הוא משמעותי מאוד בימינו, כי מושמעת בו הקריאה, שבעת כינון מערכת שלטונית לא לסגוד לאדם אחד
יוסף גערליצקי
מדוע דווקא בשעת "ברית בין הבתרים" בה כרת הקב"ה ברית עם אברהם אבינו ועם ישראל, באה הבשורה על הגלות? גלות היא הרי היפוכה של אהבה, בפרט אהבה בלתי-מוגבלת שלמעלה מהיגיון - מה מקום לדבר עתה על הגלות?
חיים יחזקאל
שירי התבוננות, או כמאמר השיר הראשון בספר, "תפילות של הנפש"    תפילות המקפיאות את הזמן ועומדות בניגוד לקצב הדיגיטלי ולמבט הטכנולוגי השטחי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il