X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
התשובה הרי הייתה תמיד ידועה לכולנו והיא הופיעה תמיד בדוחות מבקר המדינה שנה בשנה הכסף מחולק בהליך לא תקין ולמרות זאת, אין מי שלא שאל היכן הכסף אחרי קיץ 2011 [המחאה החברתית]
▪  ▪  ▪
נציגי משרד הפנים [צילום: נסים עוג'ר]
[צילום: נסים עוג'ר]

[צילום: נסים עוג'ר]

על-פי דחות מבקר המדינה, הכסף האמור היה מחולק על-ידי הרשויות ואורגני המדינה לעסקני המפלגה ומקורבים על חשבוננו ועל גב הציבור, ולמי לא נותר? לנכים [רק השבוע (2/11/2015 )נפלה הצעת חוק של אילן גילאון (תיקון - השוואת קצבת נכות 2160 שקל לשכר המינימום), התשע"ה-2015] לזקנים למשפחות חד-הוריות ולשכבות המוחלשות.
ח"כ אילן גלאון ציין מעל בימת הכנסת: לכל איש ואישה בבית הזה יש סיכוי להפוך לאדם מוגבל, כל האנשים הם או מוגבלים או נשאי מוגבלות או שיש להם מוגבלים במשפחה. לא מדובר כאן בחמלה, מדובר בזכויות ביטוח של כל אזרח במדינה, שיודע שבסופו של דבר הוא ייפול לבד. יש לכולנו הזדמנות לעשות פעם אחת צדק. העלות של החוק הזה היא 6 מיליארד שקלים בשנה הראשונה בלבד.
הגא השלטון - המועמד הנבחר
תמיד אנחנו נראה מועמד, או הטוען לכתר תחילה, שיילחם על עקרונות אידאולוגיים, יגדיל ויאדיר את שמו ואת עצמו ואת מפלגתו ויצביע על הכשלים המערכתיים של המפלגה האחרת ואף יתקוף את המפלגה השלטת ובסופו של יום, עם תפיסת הגא השלטון יתחיל "ללמוד" לאחוז בטיעונים ותירוצים של הצדקה והסתרה להתנהלות ממשלתית קלוקלת, מה שמוביל למסקנה, שלמעשה אין שוני ממשי בין כל המפלגות הציוניות. כך למשל כשמרץ הייתה בקואליציה היו אילוצים וסדרי עדיפויות, שלא באמת שינו סדרי עולם.
ברור לכולם כי ההתנהלות של המפלגה האוחזת במושכות השלטון הופכת להיות זהה להתנהלותה של המפלגה שהחזיקה בשלטון קודם לכן, הדרישה לשקיפות מלאה מתפוגגת לה ומתחלפת בהסתרה ובתירוצים שונים ומשונים.
המועמדים בבחירות או המפלגות, אין ביכולתם תמיד להוציא מכיסיהם את הוצאות הבחירות, ולכן הם נדרשים לתומכים ולספונסרים, וזה הסיבה שחוק מימון בחירות הגביל את גובה התרומות. מכאן הדרך הפכה הדרך לקצרה יותר והמועמד נדרש לשלם את "חובו" ולתגמל את מקורביו, דרך אותם עסקנים פוליטיים וחברי מרכז או תורמים, על דרך של מינויים או ביצוע עבודות, שאם לא כן יבולע למועמד הנבחר, משום שהם מחזיקים את המועמד "במקומות הרגישים". למעלה מכך, הספונסרים דורשים את "ליטרת הבשר" משום שלשיטתם הם אלה שהביאו את המועמד הנבחר עד הלום ואלמלא הם הוא היה אפיזודה חולפת. הטכניקה של הספונסרים היא להחזיק ראיות נגד "המנצח" ולהזכיר למועמד הנבחר מפעם לפעם למי הוא חייב את היותו ראש עיר או שר או ראש ממשלה.
הכשל המערכתי
כל שר אוצר יכול היה לבער את שיטת העברת כספים למקורבים, ולא עושים דבר האוצר מודע להתרחשויות אף ניתן ניתן לומר שיש עצימת עיניים במשך כל תקופת כהונתם, מכאן הכשל הוא מערכתי ומובנה בתרבות הפוליטית שלנו.
מה שמתברר הוא משרדי הממשלה מסייעים באותו התנהלות קלוקלת, כאשר הם משאירים פירצה לראשי הראשויות להתנהל בהעדר נוהל תקין מזה זמן רב. כך למשל במשך שנים "משרד הפנים מתרשל בפיקוח על מנהל תקין, ניתן לומר תוך עצימת עיניים מוכוונת, שמטרתה לאפשר לרשויות לעשות כבתוך שלהם בכספים הנגבים מהתושבים תוך כדי העיריות ממשיכות לחגוג על כספי ציבור כאשר מזמינות שירותים ללא מכרזים שקופים או שוויוניים".
הדברים שלעיל, כאמור עולים מדיון [30/11/2015] שהתקיים בוועדת לביקורת המדינה, בדיון נטען שהכספים המבוזבזים מחולקים למקורבים, חלקם מגיעים ממימון על-ידי משרד האוצר והחלק האחר מגביית ארנונה על-ידי הרשות המקומית מהתושבים. הדברים שנאמרו התבססו על דוח ביקורת המדינה... [דוח מבקר המדינה בנושא שכירת יועצים חיצונים].
בדיון המוזכר לעיל גיליתי דבר תמוה ביותר כאשר חברי הכנסת מיש עתיד והמחנ"צ האשימו את נציגי משרד המשפטים בסחבת מוכוונת מראש כאשר הם מתמהמהים מזה כשנתיים.
מהדיון האחרון בוועדה לביקורת המדינה בו התחייב נציג משרד הפנים שתוך שלושה חודשים להפיץ את את הנוהל לכל ראשויות המקומיות לאור החלטת בג"ץ לפני שלוש שנים, בעקבות האשמות הקשות של חברי הכנסת נציגי משרד פנים הזעיקו את חיים ביבס המכהן כי יו"ר מרכז השלטון המקומי לדיון.
ככל הנראה הוא נקרא לאולם הוועדה במסרונים והתחילו חילופי צעקות וביטויים מעליבים הדדים מצד חבר הכנסת מיקי רוזנטל אל חיים ביבס: "אתה בור אינך יודע את העובדות". וזה משיב לו "אתה בור ופופוליסט". מה שמעניין היה, הן לא הצעקות, אלא העובדה שהיה שיתוף פעולה וחיפוי בין נציגי משרד הפנים לבין יו"ר מרכז השלטון המקומי, שכן האחרון הוזעק כדי "להציל "אותם מהביקורת של חברי ועדת ביקורת המדינה בכנסת, שעשו את מלאכתם נאמנה ובצדק רב.
חברי הכסת עוד האשימו את נציג משרד הפנים, כי הוא דורש דוחות מהרשויות המקומיות על ניהול תקין - אך כשאלו נשלחות למשרדם, לא נעשה דבר, שכן משרד הפנים לא בודק אותם.
עוד טען יועמ"ש של משרד הפנים בוועדה לביקורת המדינה בכנסת שאין מתפקידם לפקח על הרשויות המקומיות, ואני שואל האומנם?
די אם נעיין בדוח מבקר המדינה, ונבין שהנאמר על-ידי היועץ המשפטי של משרד הפנים היה הבל ורעות רוח. עו"ד תומר רוזנר, יועמ"ש של ועדת ביקורת המדינה הוסיף וציין עוד "כי נוהל חובת המכרזים של הרשויות המקומיות בישראל מיושנות ואינן שקופות - ואין די בנוהל חדש - אלא יש הכרח בתקנות מחייבות".
הוראות החוק המחייבות:
מצד אחד: סעיף 197 בפקודת העיריות [נוסח חדש] קובע, כי עירייה לא תתקשר בחוזה להעברת טובין, להזמנת טובין או לביצוע עבודה "אלא על-פי מכרז פומבי". הוראות דומות נקבעו על-ידי המחוקק בצו המועצות המקומיות (א), התשי"א-1950 ובצו המועצות המקומיות (מועצות אזוריות), התשי"ח-1958.
מצד שני: סעיף 198 לפקודת העיריות מסמיך את שר הפנים להתקין תקנות, שבמסגרתן הוא רשאי לקבוע סוגים של חוזים שבהם רשאית העירייה להתקשר ללא מכרז. בתקנות העיריות (מכרזים), התשמ"ח-1987, ובתוספות לה, נקבעו מהם התנאים שבהם רשאית רשות מקומית להתקשר בפטור ממכרז. התנאים כאמור נקבעו בתקנות, תלוי בגובה סכום המכרז, ואם לא מכרז פומבי בגלל הסכום המופחת אז התקנות מחייבות במכרז זוטא, על-פי רשימת מלאי של יועצים או ספקים, לאחר שהרשות פונה אליהם לקבל הצעות מחיר להשתתפות במכרז.
הרשויות "מצפצפות" על הוראות החוק ופסיקת בג"ץ
אלא מה שקורה,הרשויות המקומיות פשוט מתעלמות מהוראות החוק או חורגות מסמכותן ומתקשרות עם המקורבים בהם היא חפצה בהליך של "פטור ממכרז" כך למשל: בתקנה 3(8) לתקנות המכרזים, בסעיף 3(8) לתוספת הרביעית לצו נקבע אחד מסוגי החוזים באמצעותם רשאית העירייה להתקשר ללא מכרז. ובלשון פסיקתו של בית המשפט העליון: הפטור ממכרז הוא חריג לכלל לפיו ההתקשרות צריכה להיעשות בעקבות עריכת מכרז פומבי, וכי ככל חריג יש לפרשו על דרך הצמצום.
על אף הוראות החוק הרשויות עושות בכספי הציבור כבתוך שלהם ומחלקות את הכספים למי שהן חפצות ביקרם. וכאשר בית המשפט העליון נדרש לסוגיה זו בבג"ץ 4672/90 [וכן עע"ם 6145/12] קבע לעניין הוראת תקנה 3(8): "כי עקרונות המנהל התקין ודיני המכרזים מובילים למסקנה שיש להעדיף התקשרות בדרך של מכרז פומבי על פני דרך אחרת. אומנם תקנה 3(8) מאפשרת פטור ממכרז אולם הוא חריג לכלל, ולכן יש וצריך לפרשה בצמצום. עוד קבע בית המשפט העליון כי גם בהליך הפטור ממכרז יש להבטיח הזדמנות שווה ושמירה על טוהר מידות.
דוח המבקר המדינה קובע:
מדוח המבקר עולה כי "הרשויות מבצעות מסלול עוקף מכרזים. הדרישות במכרז אינן תואמות את ביצוע העבודה, עבודות רבות נמסרות ללא מכרז וללא דיון בכך. יתרה מזו עיריות מעסיקות עובדים-לשעבר כיועצים חיצוניים".
נטען על-ידי נציגת מבקר המדינה בוועדה לביקורת המדינה (30/11/2015): משרד הפנים התחייב והבטיח כאן לפני כשנתיים, להוציא הנחיות - ועד היום טרם מילא התחייבותו. הרשויות לא מדווחות על נתוני העסקת יועצים חיצונים של חשמל, אבטחה ופיקוח כפי שהם מתבקשים. גם לאחר שנבחרו היועצים, יש ביניהם שהתחילו לעבוד ללא הזמנת עבודה וללא הסכם בכתב". לדבריה, ישנן רשויות שבהן ההתקשרויות נעשו במשך 16 שנים ללא הליך מוסדר.
בדוח המבקר בסוגיית חוק מימון הבחירות שפורסם ביום 2.11.15 והתייחס לסוגיית מימון הבחירות המקדימות (פריימריז) נמצא כי לפחות 10 חברי כנסת עברו על חוק מימון מפלגות וקיבלו דוח שלילי על-ידי המבקר ועניינם עבר לבדיקת היועץ המשפטי לממשלה. מקרהו של אורן חזן היה חמור מכולם שכן לדברי המבקר הוא הגיש תצהיר כוזב. מבקר המדינה מצא לנכון לציין בדוח את העונש הקבוע בסעיף 239 לחוק העונשין.
מבקר המדינה קורא למחוקק להחיל אחריות פלילית גם על מי שהיה מופקד על נכסי ציבור שבהם נעשה שימוש פסול בבחירות מקדימות, בדומה לנקבע לגבי הבחירות לכנסת והבחירות לרשויות המקומיות.
סוף דבר הכול נשמע
כל מי ששאל איפה הכסף גם עוצם עיניים ומיתמם, הנבחרים יודעים בפועל לאן באמת הולך הכסף.
לא רק ראשי ערים מצפצפים על הוראות החוק ומחלקים את כספי הציבור למקורביהם אלא גם שרים וחברי כנסת כשהם מתעלמים מהוראות חוק מימון מפלגות ומקבלים תרומות מתורמים שלא כדין, מה שמוביל בסופו של דבר לחוב מול התורם והצורך לתגמל אותו בעתיד, ולכן הכשל הוא מערכתי תרבותי.
תובנה: ניצול ציני ופוליטי של כשל מערכתי על-ידי מנהגי מפלגות
לטובת עשיית הון פוליטי והשגת שלטון.
תאריך:  06/12/2015   |   עודכן:  07/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
  אבי דיכטר / Avi Dicter   אביגדור (איווט) ליברמן / Avigdor  Liberman   אברהם נגוסה / Avraham Neguise   אוסאמה סעדי / Osama Saadi   אופיר אקוניס / Ofir Akunis   אורי מקלב / Uri Maklev   אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel   אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis   אורן חזן / Oren Hazan   אחמד טיבי / Ahmad  Tibi   איוב קרא / Ayoob Kara   איילת נחמיאס-ורבין / Ayelet Nahmias-Verbin   איילת שקד / Ayelet Shaked   איימן עודה / Eiman Ode   אילן גילאון / Ilan Gilon   איתן ברושי / Eitan Broshi   איתן כבל / Eitan Cabel   אכרם חסון / Akram Hasson   אלון שוסטר / Schuster Alon   אלי אלאלוף / Eli Alaluf   אלי כהן / Eli Cohen   אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan   אלעזר שטרן / Elazar Shtern   אמיר אוחנה / Amir Ohana   אראל מרגלית / Erel Margalit   אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri   באסל גטאס / Basel  Ghattas   בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu   גילה גמליאל / Gila  Gamliel   גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan   ג'מאל זחאלקה / Jamal  Zahalka   דני עטר / Danielle Attar   דני בן יוסף דנון / Dani Danon   זאב אלקין / Ze'ev Elkin   זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin   זוהיר בהלול / Zohir Bahalul   ז'קי לוי / jackie Levy   חיים ביבס / Haim Bibs   חיים ילין / Haim Yalin   חיים כץ / Haim Katz   חיליק (יחיאל) בר / Yehiel Bar   חמד עמאר / Hamad Amar   חנין זועבי / Haneen  Zoabi   טלי פלוסקוב / Tali  Ploskov   יאיר לפיד / Yair  Lapid   יגאל גואטה / Igal  Guetta   יהודה גליק / Yehuda Glick   יואב בן-צור / Yoav Ben-Tzur   יואב גלנט / Yoav Galant   יואב קיש / Yoav Kish   יואל חסון / Yoel Hason   יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein   יואל קוסטנטין רזבוזוב / Yoel Konstantine  Razvozov   יוליה  מלינובסקי / Yuliya Melinovsky   יוסף גריף / Yosef Garif   יוסף תיסיר ג'בארין / Yousef Taysir Jabareen   ינון מגל / Yinon  Magal   יעל גרמן / Yael  German   יעל כהן-פארן / Yael  Cohen Paran   יעקב ליצמן / Yaakov Litzman   יעקב מרגי / yaakov Margi   יעקב פרי / Yaakov  Perry   יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton   יצחק כהן / Yitzhak  Cohen   יצחק (איציק) שמולי / Itzik  Shmuli   ירון מזוז / Yaron Mazuz   יריב לוין / Yariv Levin   ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler   ישראל כץ / Israel  Katz   מאיר כהן / Meir  Cohen   מאיר פרוש / Meir Porush   מבקר המדינה / The State Comptrollr   מייקל אורן / Michael Oren   מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli   מיכל בירן / Michal Biran   מיכל רוזין / Michal Rozin   מיקי לוי / Mickey  Levy   מיקי רוזנטל   מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari   מירי  רגב / Miri Regev   מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar   מנואל טרכטנברג / Manuel Trajtenberg   מרב מיכאלי / Merav  Michaeli   מרדכי (מוטי) יוגב / Mordhay  Yogev   משה גפני / Moshe Gafni   משה כחלון / Moshe Kahlon   משה (בּוֹגי) יַעלון / Moshe  Ya'alon   משולם נהרי / Meshulam Nahari   נאוה בוקר / Nava Boker   נורית קורן / Nurit Koren   נחמן שי   ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky   נפתלי בנט / Naftali  Bennett   סילבן שלום / Silvan  Shalom   סעיד  אלחרומי / Said Elharumi   סתיו שפיר / Stav Shafir   עאידה  תומא-סלימאן / Aida  Touma-Suleiman   עבד אל-חכים חאג' יחיא / Abd al-Hakim  Hajj Yahya   עבדאללה אבו-מערוף / Abdullah  Abu Ma'aruf   עודד פורר / Oded Forer   עיסאווי פריג' / Issawi Frej   עליזה לביא / Aliza Lavi   עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz   עמר בר-לב / Omer  Bar-Lev   עפר שלח / Ofer  Shelah   פנינה תמנו-שטה / Pnina Tameno-Shete   ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely   ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi  Livni   קארין אלהרר / Karin  Elharar   קסניה סבטלובה / Ksenia Svetlova   רוברט אילטוב / Robert Ilatov   רויטל סויד / Revital Swid   רועי פולקמן / Roei Folkman   רחל עזריה / Rachel  Azaria   שולי מועלם-רפאלי / Shuli  Mualem-Refaeli   שי  פירון / Shai  Piron   שלי רחל יחימוביץ' / Shelly  Yachimovich   שרון גל / Sharon Gal   שרן השכל / Sharren Haskel   תמר זנדברג / Tamar Zandberg
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 20
אפרים הלפרין
בבחירות של 2013 לכנסת התשע עשרה שלפה מפלגת "יש עתיד" שפן מן הכובע, היא גייסה ערבויות פרטיות בגובה למעלה מתשעה מיליון שקלים. מפלגת "כולנו" למדה את השיטה וחזרה עליה בבחירות של 2015 לכנסת העשרים עם ערבויות פרטיות בגובה של למעלה משבעה מיליון שקלים – ערבויות ללא גבולות
עידן יוסף
מנכ"ל משרד החוץ: מצרים היא רק חלק מהתמונה האזורית, יציבות ירדן אולי תיפגע    השגריר לשעבר מזאל: אדיסון הולכת להודיע על מציאת שדה גז נוסף במצרים    ליאל: משרד החוץ הציג הזדמנות למזה"ת אנרגטי חדש אבל לא התייחס לסיכונים    ביטן: האופוזיציה עם אטמי אוזניים    שטרום: מילים כמו אפשרות, הזדמנות, סיכוי לשיפור - לא מספקות סיבה טובה להפעיל את סעיף 52
עידן יוסף
בעקבות הפרות חוק ההסמכה מבקשים חברי כנסת מהליכוד ומהבית היהודי להעביר את סמכויות מתן ההיתרים לפתיחת בתי עסק ולמסחר בשבת מהשלטון המקומי לידי השלטון המרכזי
שמעון זיו
ברצוני להסב תשומת לב הציבור לנושאים שלא נשמעו או נעשו בכנסת לאחרונה בעקבות אירועים להם נחשפתי בערוץ הכנסת
איתמר לוין
שבע הערות על הדוח: אולי כעת ניפטר מאורן חזן, חיים כץ הוא שור מועד, נפתלי בנט ביצע תרגיל בעייתי, איך יש לנתניהו 300,000 שקל, האם לאסור קבלת תרומות מחו"ל, כיצד לטפל בח"כים גרעוניים ואיזו רפורמה בסיסית נחוצה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il