X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
השינויים בתמהיל האיומים ובדפוסי ניהול המלחמות בעידן ה"פוסט-הירואי", מראים שלא רק כיום ואלא גם גם בעתיד הנראה לעין זו תהיה סביבת המלחמה העיקרית של צה"ל, ולכן בחינה מחודשת של דפוסי עבודה ישנים מוצדקת עוד יותר
▪  ▪  ▪
לחסוך בהוצאות [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]

לא קשה להבין כאבם של הורים - להבין ולאו-דווקא לחוות - שבניהם או בנותיהם נפלו בקרב או בפיגועי פח"ע. נפגעי פח"ע אינם חיזיון נפרץ במקומותינו אבל גם אינם נדירים כפי שהיינו רוצים שיהיה. הורים כאלה מטבע הדברים מחפשים כל דרך אפשרית לשמר את זכרון יקיריהם ולהנציחם. דומה שמדינת-ישראל, אעל-פי שהיא מייחדת לא מעט תשומת-לב לנופלים ולהנצחתם, עדיין לא מצאה זמן לשבת על המדוכה בכובד ראש, לארגן את תודעת ההנצחה ומעשי ההנצחה באופן ממלכתי ורציונלי ובדרכים מכובדות ושוות לכל נפש.
נפגעי פעולות איבה, הם בראש וראשונה פגיעה במשפחותיהם ובשארי-בשרם. אולם נפגעים אלה הם גם קורבן שנאלצה המדינה להקריב בכדי לשרוד מול אויביה. לחימה ומאבק לא תמיד מסתיימים בניצחון מוחץ וחד-משמעי שמפסיק את האלימות במחי-יד. מאבקים מתמשכים מאפיינים בהתנגשויות חוזרות שתפקידן ליצור תנאים שיאפשרו לקיים חיים ברמת איכות וסבירות עד אשר ישתנו האיומים והתנאים יאפשרו הסדרים יציבים לפרקי זמן ארוכים. הואיל ושינויים כאלה, בדומה לשינויים ההפוכים, המדרדרים אותנו, כמו גם מדינות אחרות, ממצב של רוגע יחסי או מלא למציאות אלימה, אינם צפויים בדרך כלל. המפתח הוא אורך רוח וכושר עמידה.
אל תוך קלחת התחושות והאמוציות נשאבים נושאים שונים ובכללם שאלות כגון: מהי הדרך הנאותה להנציח נופלים? האם לוחמים שנפלו בקרב דינם כדין מגויסים שנספו תוך כדי היותם מגויסים אך בנסיבות אחרות? האם אלה ואלה הם נכסי המשפחות לאחר נפילתם בשירות האומה, נכסי האומה, או גם וגם; ואם גם וגם - ואני מחייב גישה זו - היכן וכיצד יש להציב את קו התיחום בין זכותן וחובתן של שתי הרשויות הבלתי-נפרדות הללו? האם ראוי להניח לרשות אחת זכות וטו לגבי הרשות האחרת בקביעת דרכי ההנצחה, אולם תוך הבהרה שבהפעלת זכות הווטו מוותרת הרשות הבוחרת בה על תביעות כלפי הרשות האחרת? האם וכיצד יש לכמת כלכלית את מפעלות ההנצחה הלאומיים-ציבוריים וכיצד לקצוב את המרכיב הכמותי באופן שוויוני ואחיד לכל? וכו'.
יוזמה חד-צדדית
שאלות אלה ואחרות יש ללבן בוועדה ציבורית-ממלכתית שמסקנותיה יובאו לדיון ציבורי ובסופו של יום לחקיקת הכנסת. על שני דברים אסור לוותר וגם אסור לדחותם: א. קיום דיון ציבורי פתוח והגעה להכרעות חוקיות המחייבות את הכל. ב. לא להניח לפרצות תקדימיות, שכמותן יש לנו כבר רבות מדי, ליצור מציאות בלתי-נסבלת ובלתי-הפיכה שתמנע הסדרה, אולם לעשות זאת ברגישות ובאחריות המתחייבות. לצערנו, ראינו בימי הזיכרון האחרונים לא מעט דוגמאות של חריגות וחריקות, שלא הוסיפו בריאות לאיש ולא כבוד או דרך ארץ לנופלים ולנספים.
לאחרונה נתקלתי בפן נוסף של אותה תופעה מוכללת שבה נוטלים הורים או קרובי משפחה יוזמה חד-צדדית להנצחת נופליהם, כשהם נתלים לשם כך כמעט בכל סיבה (תירוץ) אפשרית. כוונתי כאן בעיקר לדיון שהתפתח סביב כוונת הצבא ומשרד הביטחון לסגור את הפנימיות הצבאיות. במאמר שלהלן מביא הכתב (מתן צורי) דברי אב שכול, המתבטא לגבי רעיון זה באופן חריף עד פרובוקטיבי לאמור: "הרגו את ארז פעם שניה". לצערי, אנו רגילים להתבטאויות בוטות ואפילו גסות-רוח בשורה רחבה של נושאים שנויים במחלוקת ציבורית. המחלוקת כשלעצמה אינה פסולה ולעיתים אף מבורכת.
הטענה מועלית כלפי תרבות הדיבור וטון הדיון הציבורי, כאשר אלה חורגים מנורמות, מהאמת או מפרופורציות רציונליות - סגנון זה פסול בעיני גם כאשר אני מבין את הכאב שהוליד את ההקצנה.
חוסר ברירה
הפנימיות הצבאיות לא הוקמו כמפעלי הנצחה. נועד להן תפקיד של חינוך לקצונה, שמתחיל בגיל צעיר יחסית ומכשיר נוער שמוכן לקריירה צבאית, לשירות מועיל וממושך. מבתי-הספר הללו יצאו לא מעט בוגרים וחיילים מצטיינים שהגיעו לדרגות הגבוהות ביותר בצה"ל. הדבר זה כשלעצמו אינו מקדש את המוסד כאמצעי להכשרת קדטים לעולם ועד. כשם שהצבא בוחן חדשים לבקרים את המבנה, האמל"ח, שיטות הלחימה ודוקטרינת הביטחון, כך עליו לנהוג בכל המסגרות המשרתות את בניית יכולותיו. המדינה משקיעה בצה"ל סכומי עתק. היא עושה זאת מחוסר ברירה ותחת אילוצי משאבים וכוח אדם. היא עושה זאת גם על חשבון מחויבויות אזרחיות אחרות שלה. מסיבות אלה ואחרות חובה על הצבא לחזור ולבחון את דרכו.
השינויים בתמהיל האיומים ובדפוסי ניהול המלחמות בעידן ה"פוסט-הירואי", מראים שלא רק כיום ואלא גם גם בעתיד הנראה לעין זו תהיה סביבת המלחמה העיקרית של צה"ל, ולכן בחינה מחודשת של דפוסי עבודה ישנים מוצדקת עוד יותר. כאשר דורשים מהצבא להתייעל, אסור בה בעת לקשור את ידיו ורגליו ולמנוע ממנו חופש החלטה ופעולה להשגת התייעלות זו. השאלה האמיתית איננה "כמה כסף זה שווה...", אלא אם שיקול הדעת של המחליטים היה ראוי.
את בוגרי הפנימיות הצבאיות ככאלה, ניתן להנציח באופן ראוי כמפעל צה"לי כולל ואין סיבה להתבלבל ולהפוך מפעל הכשרה וחינוך למפעל הנצחה כאשר צד ההכשרה אינו מפיק ממנו את המירב והמיטב.
עם כל ההבנה לעמדת המשפחות או בעלי עניין אחרים, אני קורא לצה"ל לא להתרגש משיח הניגוחים שמרעיפים אלה ולהתמקד בצורך לחסוך בהוצאות תוך קידום העיקר - הכנה למלחמה וחתירה למיזעור הקורבנות בה. בדברי המבקרים יש בוודאי גם טיעונים סבירים; אולם הדרך המתאימה ביותר לצרכי הצבא ורק היא, צריכה להיות תחת אחריות הצבא. מה שהיה פעם ישאר אם לדעת הצבא הוא עדיין נחוץ ומועיל ויסגר אם יש לו חלופות טובות לא פחות, קל וחומר אם עומדות לרשותו חלופות מתאימות יותר.

תאריך:  13/12/2015   |   עודכן:  13/12/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מוסדות הכשרה אינם מצבות זכרון
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
אתה
שמ  |  13/12/15 13:28
 
- הפנימיות הצבאיות הן פתרון
רפי לאופרט  |  14/12/15 16:04
 
- הרמטכל פעל באופן לגיטימי
ישראל עם רם  |  14/12/15 17:48
 
- דבריך
שמ  |  15/12/15 16:17
 
- למגיבים 3 ו- 4
רפי לאופרט  |  17/12/15 18:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אסתר שניאורסון גרי
השרה הייתה עסוקה בכבוד המלכים שהורעף עליה, כזה השמור למנהיגי עולם, עם משלחת של שלושים איש ממשרד המשפטים, עם שר המשפטים הגרמני הייקו מאס
איתן קלינסקי
כבר לפני למעלה מעשרים וחמש שנים עמד בראש המאבק נגד תוכנית להקמת שכונת מגורים על גבי התל של עיר דוד בכפר סילואן. למרבה הצער, במאבק הזה עמותת אלע"ד ניצחה. מול אלע"ד בגיבוי של אריאל שרון עם בולדוזרים ומאות שוטרים הרים ידיים פרופסור יורם צפריר, שהיה מוכן לשכב על המדרון רק כדי לעצור את הבולדוזרים
שמעון זיו
יחידה שלישית הייתה קיימת כל הזמן, אלא שרמ"י והשלטונות אינם יכולים לתת בלב שלם, ועל-מנת לקבל זאת צריך לשלם 1/3 מערך הנחלה. אני קניתי את הנחלה, לא קיבלתי אותה בירושה, ולא במסגרת הרחבה של הישוב, שילמתי דמי הסכמה, וכל המיסים ועכשיו אני נדרש לשם מימוש הזכות 1/3 נוסף
יעקב שטרכר
העלאה של שכר החיילים ל-4000 שקל לחודש יכולה להוציא ממעגל העוני כ-200 אלף נפשות, כולל בני משפחה של החיילים
יורם אטינגר
בניגוד לתובנה המקובלת, ישראל אינה עומדת בפני פצצת זמן דמוגרפית ערבית, אלא נהנית מרוח גבית דמוגרפית יהודית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il