X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לאמתו של דבר הגוש הוא כמו כל מקום אחר בארץ, הרי הטרור הכה בתל אביב ובבאר שבע ובנתניה וגם שם. אני תקווה שבחול המועד יבקרו רבים במקום, ייהנו, ויחוו דברים שייחודיים אך רק לגוש-עציון, ויחזקו את המקום הנפלא הזה
▪  ▪  ▪
גן לאומי הרודיון [צילום: אהרון מירון רוזנטל]

שמעתי את מנהל בית ספר שדה גוש-עציון מספר את מה שכבר ידענו, שהגוש ספג מכה קשה בחודשים האחרונים והמטיילים הרבים שהרבו לפקוד אותו חדלו לבוא, גם הטיולים שנערכים בדרך כלל כל ימות השנה בהדרכת "בית ספר שדה כפר עציון", אינם מתקיימים כבעבר.
בשנים האחרונות הייתה פריחה באזור, לפני שהחלו לדקור גבים. מסעדות נפתחו, חנויות, יקבים, והסיורים להרודיון, לוואדי קלט, נחל אוג, מערת חריטון, דרך האבות, אמת הביאר, עם מדריכי בית הספר היו מלאים לעייפה בעיקר בחול המועד ובחופשות.
בית הספר ומדריכיו עמלו כל השנים כדי להביא את המקום לשגשוג. פרט לטיולים ולסיורים נערכים במקום גם הרצאות, וסמינרים עם מיטב המדריכים.
סיפורו של כפר עציון לא היה פשוט. הוא נוסד ב-1943 והיה הקיבוץ הראשון בגוש. ב-ג' באייר תש"ח החל בו הקרב האחרון. הלגיון הירדני לאחר 35 שעות של קרבות הצליח לפרוץ את שערי הקיבוץ. אלה שהתפנו קודם לכן והתגוררו באותה עת במנזר רטיסבון לא ידעו תחילה על גודל האסון. שמונים מחברי הקבוצה נהרגו באותו קרב, כפר עציון איבד כשמונים אחוז מהגברים. הנותרים היו 33 אלמנות ואלמן אחד ועוד 70 ילדים, שרובם יתומים.
ב-כ"ח בניסן תש"ג 1943 עלתה קבוצה על הקרקע בגוש-עציון וייסדו את קיבוץ כפר עציון. ב-כ"ט בנובמבר 1947 החליטה עצרת האו"ם על הקמת מדינה ערבית לצד זו היהודית. על-פי מפת החלוקה יישובי גוש-עציון היו אמורים להיכלל בתחום המדינה הערבית. בכ"ח כסלו תש"ח הותקפה בדרך מירושלים לגוש, שיירה שנסעו בה חברי קיבוצים מהאזור ונוטרים.(אחרי גוש-עציון עלו על הקרקע שלושה קיבוצים נוספים: משואות יצחק,עין צורים ורבדים) באותה התקפה נהרגו עשרה מהנוסעים. בעקבות התקפת הרצח פונו הנשים והילדים למנזר רטיסבון בירושלים. כאמור תחילה לא ידעו על ממדי האסון, אולם כששבו הנשים התברר להם כי הקיבוץ חרב, חברים נהרגו, ורבים מהנותרים היו כתשעה חודשים בשבי הלגיון בירדן.
החברים ששבו היו בחוסר אונים מוחלט. האלמנות הטריות התלבטו בבעיות קשות. האם להמשיך במסגרת השיתופית, כיצד להתפרנס? כחודש לאחר נפילת הגוש עברו חברי כפר עציון לבית ספר לבנות בפתח תקוה, והנשים שוכנו בכיתות על הרצפה. אם תחילת שנת הלימודים התבקשו הנשים לעזוב. האסון הכבד נגע בלב רבים, אולם חברי הקבוצה היו צריכים בנוסף לאמפטיה גם עזרה בבעיות שהמציאות הציבה בפניהם. מפתח תקוה עברו חברי הקבוצה לגבעת עלייה שביפו. בקצה השכונה נבנה אזור מגורים לחיילים האנגלים ולאחר המלחמה נותרו אלה נטושים. כמעט כל אלמנה קבלה חדר משלה והילדים התגוררו יחדיו בבית הילדים.
בגבעת עלייה החלו שרידי הקיבוץ לשקם את עצמם. והאלמנות החלו לרכוש מקצוע. חלקן למדו להיות גננות, עובדות סוציאליות והרוב עבדו בפקידות. באסון כפר עציון היה הצד הטרגי שבהשמדת כמאה אנשים ביניהם משפחות שלמות, והיה צורך לאסוף למענם כספים כי הבעיות הכלכליות היו רבות.
רוב האלמנות כבר התמודדו קודם לכן עם אסונות וקשיים. רובן עלו בגפן מאירופה לפני מלחמת העולם השנייה ובני משפחותיהן נספו בשואה, אחרות היו ניצולות שואה בעצמן. מאחר שלרובן לא היו קרובי משפחה בארץ, הן שאבו עידוד מהחיים המשותפים.
הנשים ביקשו לשמר את המסגרת האורגנית של כפר עציון והוחלט להקים נקודת התיישבות בשוליים הקיצונים של הכרמל. אזור זה נבחר בין השאר בשל הדמיון שבין נופיו לנופי גוש-עציון. החברים החלו להכשיר את הקרקע בנקודה שקיבלה לימים את השם 'ניר עציון'. כשנה וחצי לאחר עליית החברים הראשונים למקום, הוחלט להעביר את האנשים מגבעת עלייה לישוב החדש, אלא שהאלמנות לא רצו להתיישב שם ורק שלוש החליטו להגיע. בהמשך שש אלמנות עברו לקבוצת יבנה. לאחר מלחמת ששת הימים הוקם הקיבוץ מחדש על מקומו של כפר עציון החרב. בני המתיישבים הוותיקים היו הראשונים להגיע ואליהם הצטרפו חברי בני עקיבא. זה היה סיפורן של 33 אלמנות שארבע שנים חיו בגבעת עלייה עם אתגרים חברתיים וכלכליים קשים ביותר.
התיירות בגוש-עציון התפתחה מאוד בשנים האחרונות והפכה לענף כלכלי מרכזי. מאז חג הסוכות ספג האזור פגיעה קשה. למי שאינו מכיר הרי האזור הוא כליל יופי, ארץ האילים שם מספקת טיולי אקסטרים, אומגה הארוכה בארץ, טיולי טרקטורונים, חוות שצמחו שם עם אירוח ומרכזי מבקרים. מאחר שעם ישראל מעט חושש, הרבה ביטולים התקבלו. רוב התיירים שמגיעים הם נוצרים אוהבי ישראל שרוצים לראות את ארץ התנ"ך.
לאמתו של דבר הגוש הוא כמו כל מקום אחר בארץ, הרי הטרור הכה בתל אביב ובבאר שבע ובנתניה וגם שם. אני תקווה שבחול המועד יבקרו רבים במקום, ייהנו, ויחוו דברים שייחודיים אך רק לגוש-עציון, ויחזקו את המקום הנפלא הזה.

תאריך:  21/04/2016   |   עודכן:  21/04/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לעלות לגוש-עציון
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
קניונים אאוט
מודאגת  |  21/04/16 16:39
2
כמה נפלו ועצב מאכזריות האויב  ל"ת
עצוב כל כך  |  21/04/16 20:18
3
גוש עציון בקונצנזוס כלל יהודי
מיכל מירושלים  |  22/04/16 09:25
4
מקום מדהים לטיול עם ים אטרקציו ל"ת
דוד מירושלים  |  22/04/16 12:07
5
בכל פעם שקוראים על הגורל המר
הצער מכה שוב  |  25/04/16 19:52
6
הכל אמת ! תקשיבו לה.
מן היישוב  |  29/04/16 18:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
בחודשים האחרונים הבחין אריה אבנרי במלאך המוות שסירב לעוזבו. פעמים רבות צחקנו יחד, על-כך שבבוא יומו - יצעדו אחר ארונו גם רבים שיבואו לוודא שאכן הוא נטמן עמוק-עמוק באדמה. היום הזה הגיע.
עמי דור-און
כדי להיחלץ מן הפחד ישראל חייבת לתקוף. ומתקפה בהקשר הזה אין משמעותה לחשוף מנהרות ולהשמידן, כי זו משימה כמעט בלתי אפשרית. כדי לחסל את הפגע הרע הזה ישראל חייבת לזרוע חרדות בקרב האוכלוסייה הערבית. פחדים כאלה אפשר לטעת אם האוכלוסייה ניצבת בפני הבלתי נודע. ואת זאת ניתן לבצע אל מול פני חטיפות
בעז שפירא
בעוד כלבי התקיפה של ה"דמוקרטיה" (תקשורת...) נובחים ומשתוללים, בעוד מפקדי החייל מפקירים אותו, בעוד המנהיגים הפוליטיים נוטשים אותו ובעוד השמאל המטורף משתלח, רומס, מקלל, מתנכל ומתסיס ומלהיט האווירה נגד החייל, מגיב הציבור היהודי בארץ באופן הפוך
רפי לאופרט
נראה שלקט רשימות תחת הכותרת הנ"ל יהיה גדול ויצמח במהירות רבה. אילו עיין בקפידה שר האוצר, או מישהו חרוץ מטעמו, רק במחצית העיתונים היומיים המתפרסמים בישראל, היה הדבר מספק לו מיזם סטארט-אפ כמעט אינסופי של רעיונות ונושאים כיצד להיטיב עם הציבור; וגם - אותו מספר של רעיונות בקרוב, כיצד לא להזיק לו
שמעון גרובר
זאב ז'בוטינסקי, הוגה חמשת הממים    קרוב לודאי, שאם ממשלות ישראל לדורותיהן היו מספקות את חמשת הממים לתושבי ישראל, או אז לא היינו מגיעים לפיצוץ חברתי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il