באירועים המתבצעים במסגרת המוסד החינוכי ובהשתתפות הצוות החינוכי (טיולים, מסיבות, טקסים), מוטלת האחריות על מערכת החינוך. אך מה קורה באירועים ופעילויות שמארגן ועד ההורים באופן עצמאי, ללא מעורבות הצוות החינוכי, והמתקיימים שלא במסגרת המוסד החינוכי?
משרד החינוך הבהיר, כי הוא אינו נושא באחריות לאירועים אלו, ובעקבות זאת הורו ארגוני המורים והגננות לחבריהם שלא ליטול בהם חלק. התוצאה היא, שפעולות אלו עלולות לחשוף את חברי ועד ההורים לתביעות, למרות שהם פועלים בהתנדבות מלאה.
באחד המקרים אירגן ועד הורים לילדי הגן מסיבת סיום ובה מתנפחים. לאחר שאחד הילדים נפצע, תבעו הוריו את המפעילים, והם מצידם תבעו את חברי ועד ההורים. במקרה אחר, ארגן ועד הורים אירוע סוף שנה לכיתה ו' בבריכה. אחד הילדים קפץ למים ופגע בילדה, תוך גרימת נזק חמור לשיניה. ההורים תבעו את הנהלת הבריכה, וחברת הביטוח שמבטחת את הבריכה הגישה בקשה לצרף לתביעה את נציגי ועד ההורים, אם כי חזרה בה.
במקרה אחר, חתמו חברי ועד ההורים על הסכם עם חברה שסיפקה שירותי הסעות לתלמידי בית הספר. מאוחר יותר התגלעו מחלוקות וההסכם בוטל. בית המשפט קבע, שהעובדה שהחברה לא תבעה את כל ההורים ולא את כל חברי הוועד, אלא רק את חלקם - אינה גורעת מאחריותם של הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם את הסכום לו זכאית חברת ההסעות.
במצב זה, היו מקרים בהם ביקשו חברי הוועד מיתר ההורים לחתום על כתבי ויתור, לפיהם האחריות על ילדיהם מוטלת עליהם בלבד. אולם אישור כזה אינו מספק הגנה מוחלטת מפני תביעות. ראשית, ייתכן שבית המשפט יורה על בטלותו מטעמים שונים, וחברי הוועד ייחשפו לתביעות. שנית, האישור אינו חל כלפי צדדים שלישיים שאינם צד לכתב הוויתור, למשל: גורם אחר שעבר ליד המדורה הכיתתית ונפצע. שלישית, יש מקרים רבים שאינם מוגנים על-ידי כתב הוויתור, כגון הפרת הסכם כלפי מי שהוזמן בידי הוועד.
צריך לזכור, שבניגוד לחברי ועד ההורים, התלמידים עצמם בכל מקרה מבוטחים. הכיסוי הביטוחי של תלמידים במוסדות החינוך במקרה של תאונה חל על התלמיד בכל ימות השנה, 24 שעות ביממה, ובכל מקום שנמצא בו התלמיד, גם אם לתאונה אין קשר לפעילות המוסד החינוכי.
יש מספר דרכים בהן יכולים חברי הוועד להתמודד עם הסיכון:
- חברות הביטוח מציעות פוליסות ביטוח צד ג' שאמורות לכסות מקרים מעין אלה. החיסרון הוא בעלותן הגבוהה של הפוליסות, ואף גובה ההשתתפות העצמית.
- ועדי הורים יכולים להתאגד כעמותה, שהיא ישות משפטית היכולה לתבוע להיתבע, וכך מי שייתבע יהיה העמותה ולא חבריה. מובן, שגם להקמת עמותה יש עלויות.
- במסגרת הסכמים הנחתמים על-ידי ועדי הורים, יש להסדיר במפורש את זהות האחראים לנזק ולדאוג לקבלת ייפוי כוח מתאים, מפורט ובכתב, מאת הורי התלמידים בעניין זה.
מובן, שהעצה הטובה ביותר היא זו הנכונה תמיד: לא להתרשל, לנקוט בכל אמצעי הבטיחות ולעשות את כל הדרוש כדי למנוע נזק.