X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הסוכות שבהם הושיב אותנו הקב"ה לא היו צורך קיומי עבורנו, הם היו משהו מעבר, לצורך הנוחות כמעט אפשר לומר מחווה של פינוק ממנו יתברך אלינו
▪  ▪  ▪
[צילום: יעקב נחומי/פלאש 90]

חג הסוכות מכונה בתורה גם "חג האסיף". בפשט הכוונה היא שלקראת עונת הגשמים סיימו כבר לאסוף מהשדות את התבואה ואת הפירות ובימים אלו חוגגים ושמחים בברכה שנתן הקב"ה במעשי ידינו. כך מסביר ה"דעת זקנים" על-פי חז"ל, שעל כן דוקא בחג הזה יש עניין של שמחה. לכאורה זה טוב רק כאשר מדובר בחברה המבוססת על חקלאות אבל הציווי לשמוח בחג הסוכות נאמר לכל יהודי, גם למי שאינו חקלאי, אז במה אנחנו שמחים? מה אספנו שמשמח כל כך? בחסידות מבואר שבחג הזה אנחנו אוספים את כל האורות העליונים שלהם זכינו בחגים הקודמים, ראש השנה ויום כיפור. באותם חגים עצמם היינו במצב נפשי של מרירות על ריחוקנו מהבורא יתברך וזה יצר חסימה.
קצת קשה לשמוח בזמן שעורכים חשבון נפש ומסיקים שיותר מדי התרחקנו מהבורא יתברך. הזוהר הקדוש אומר שבהיותנו בסוכה אנחנו יושבים ב"צלא דמהימנותא" צל האמונה, מאמינים ובטוחים לגמרי שהקב"ה נותן לנו הזדמנות להתחיל מחדש. אבל מדוע זה צל האמונה ולא למשל אור האמונה? מסביר הרב גינזבורג שליט"א כי אומנם האמונה הזאת קיימת אצל כל יהודי אבל לא תמיד זה במודעות שלו, כי לעתים קרובות האמונה קיימת רק בהעלם הנפש. עם זאת, לאחר השיא של חוויית הקירבה לה' ביום כיפור וביחוד בתפילת נעילה, אנחנו מרגישים את אהבת ה' אלינו, אהבה שמתבטאת בנכונותו המתמדת לתת לנו הזדמנות נוספת לתקן את דרכינו ולהתחדש וזה מניע מאוד חזק לשמחה.
ועדיין, הקב"ה נתן לנו שלוש רגלים בשנה, מלבד ראש השנה ויום הכפורים, ובכולם אנחנו מצווים לשמוח; אבל בפסח לא כתובה שמחה בכלל, שלכאורה זה מוזר, כי מה יותר משמח מהשיחרור מבית עבדים? בשבועות כתובה שמחה פעם אחת (דברים טז): [יא] וְשָׂמַחְתָּ לִפְנֵי ה' אֱלֹקֶיךָ... ודוקא בסוכות חוזר הציווי לשמוח שלוש פעמים (ויקרא כג): [מ] וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן, פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים, וַעֲנַף עֵץ-עָבֹת, וְעַרְבֵי-נָחַל; וּשְׂמַחְתֶּם, לִפְנֵי ה' אֱלֹקֵיכֶם--שִׁבְעַת יָמִים. (דברים טז) [יג] חַג הַסֻּכֹּת תַּעֲשֶׂה לְךָ, שִׁבְעַת יָמִים: בְּאָסְפְּךָ--מִגָּרְנְךָ, וּמִיִּקְבֶךָ. [יד] וְשָׂמַחְתָּ, בְּחַגֶּךָ... ...כִּי יְבָרֶכְךָ ה' אֱלֹקֶיךָ, בְּכֹל תְּבוּאָתְךָ וּבְכֹל מַעֲשֵׂה יָדֶיךָ, וְהָיִיתָ, אַךְ שָׂמֵחַ. מסתבר שיש בחג הזה משהו מיוחד שדוקא בו אנחנו אמורים לשמוח.
להקים את סוכת דוד הנופלת
כי לכאורה לא די בהסברים שהבאנו למעלה לעניין השמחה בסוכות. הנימוק החקלאי תופס רק לחקלאים ואסיפת האורות הרי עדיין אינה מורגשת אצל כל יהודי. שהרי כדברי הזוהר, וזה נכון אצל רובנו כידוע, מדובר בצל האמונה ועדיין לא באור האמונה. גם התכנים של החג, היציאה מהבית לסוכת עראי והדגש על אחדות ישראל אומרים לנו שמדובר במסר שהוא אקטואלי במיוחד עבורנו. שהרי את הפסח אנחנו חוגגים לזכר השחרור ממצרים כנ"ל. את שבועות חוגגים לזכר מתן תורה וחידוש קבלתה על ידינו. לזכר מה חוגגים את חג הסוכות? הנה הנימוק בתורה (ויקרא כג): [מג] לְמַעַן, יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם, כִּי בַסֻּכּוֹת הוֹשַׁבְתִּי אֶת-בְּנֵי יִשְׂרָאֵל, בְּהוֹצִיאִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם: אֲנִי, ה' אֱלֹקֵיכֶם.
חז"ל אומרים ומובא ברש"י שהסוכות האלו היו ענני כבוד שהקיפו את בני ישראל והגנו עליהם מכל הפגעים המצויים במדבר. הכל התחיל ביציאת מצרים כידוע; אלמלא הוציא אותנו הקב"ה משם היינו נטמעים חלילה והוא כמובן לא רצה בזה. קרע לנו את הים והטביע את המצרים בתוכו כדי שנשתכנע שאין עוד ממי לחשוש. לא היה לנו מה לאכול במדבר אז הוא הוריד לנו מן, לחם מן השמים. לא היו מים אז הוא סיפק מים. התגלה אלינו בהר סיני כדי שנפנים את העובדה שהוא בעל הבית על העולם והוא מעורב בכל מה שקורה או לא קורה במציאות. נתן לנו את התורה שכן חברה חייבת שיהיו לה מערכת חוקים כדי שתוכל להתקיים. במלים אחרות, כל מה שקיבלנו עד עכשיו זה צרכים קיומיים.
כשמספקים למישהו את צרכיו הקיומיים, הוא אמור להיות אסיר תודה אבל לא מעבר לכך. לא סביר שזה יביא אותו לשמחה מתפרצת. שמחה עשויה להתפרץ בתגובה למשהו חריג שקיבל, מעבר לצרכים קיומיים. ואכן ענני הכבוד, הסוכות שבהם הושיב אותנו הקב"ה לא היו צורך קיומי עבורנו, הם היו משהו מעבר, לצורך הנוחות. כמעט אפשר לומר מחווה של פינוק ממנו יתברך אלינו. הקב"ה מצווה אותנו לזכור ולהזכיר לעצמנו עובדה זו בכל שנה כי היחס הזה שלו אלינו הוא נצחי ועלינו לזכור זאת. וגם אם לא מבחינים בכך כי הצל חזק מדי, חייבים להאמין ולדעת שזו המציאות האמיתית וזו סיבה טובה מאוד לשמחה. ובע"ה נזכה מיד ממש לשמחת הגאולה כאשר הקב"ה יקים לנו את סוכת דוד הנופלת.

תאריך:  28/09/2018   |   עודכן:  28/09/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד אברהם הללי
משהלך העם בדרך ישרים צלחה דרכו, ומשסטה מדרך התורה חוקיה ומשפטיה, והטה אזנו להבלי הגויים, מצא עצמו משלם על חטאיו ומעלליו
אלכס נחומסון
ההתרגשות שעוררה הצהרתו האחרונה של הנשיא טראמפ על אהבתו את רעיון "שתי מדינות" מיותרת    מעשיו של טראמפ מדברים בעד עצמם    המהפך באו"ם שמובילה ניקי היילי, הקיצוצים בתקציבי אונסקו, אונרא ושאר מסגרות "זכויות האזרח", השגרירות בירושלים, הסנקציות וביטול ההסכם עם אירן בקבלו את העמדה הישראלית – כל אלו מעידים על נחישותו לשמור על ישראל כמדינה חזקה, יציבה ויצירת מציאות סביבתית שתאפשר לה את כל ההגנות הדרושות לקיומה
אירית יעקב
במאמר זה ננסה להבין את סיפור אמנון ותמר בגישה חדשה, שלא עלתה במחקר עד היום    התוצאה של מות אמנון, הבן הבכור של דוד ויורש העצר, הייתה עלייתו של הבן השני למעמד יורש העצר
יאיר דקל
"בכל מצב, תמיד, לאדם המודרני חסרים 20 אחוזים כדי להיות מאושר, זה נכון לגבי המשכורת והדירה של כולנו, שכל אחד בטוח שאם היה בה חדר אחד נוסף, הכל היה מסתדר לו"
ארי בוסל
עד כדי כך הקפיד הרב, ועד כדי כך היו הפרשות קצרות בשבועיים האחרונים - עת הגענו לסוף הקלף, למקל שמחזיק את הקלף בחוזקה כה רבה, כשהתורה כולה כבר מגולגלת בצד ימין, וכמעט לא נשאר, ורק עמודות מעטות נותרו שם משמאל - שנוצר אתגר וכמובן פתרון יפה לו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il