X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בעודנו שקועים בנוסטאלגיה על המעמד ההוא מלפני כמעט שנות דור, עולים באוזנינו קולות ההתלהמות החמאסית ומפצי הירי בגבול עזה, והלמות תופי המלחמה המהדהדים מסוריה ומלבנון. עם כל חשיבות ביקור ראש הממשלה בעומאן הרחוקה, עם כל חשיבות מערכת היחסים הסבוכה עם רבת-עמון הקרובה, אל לנו לשכוח: במזה"ת הכל נזיל
▪  ▪  ▪
אי השלום בנהריים [צילום: פלאש 90]

ביום ששי במלאת 24 שנה להסכם השלום בין מדינת ישראל לממלכת ירדן, ערך ראש הממשלה ביקור היסטורי. הוא לא בא לרבת-עמון הקרובה להרים כוסית עם המלך עבדאללה, לחיי המשך יחסי השלום עם הממלכה ההאשמית. הוא הרחיק משם, לסולטנות עומאן, השוכנת בקצה הדרומי של חצי האי ערב, אל מול אירן. אין לנו יחסי שלום רשמיים עם עומאן, אבל הסולטן קאבוס כנראה נכון לשתף פעולה איתנו, למען השלום.
בכך הוכיח נתניהו את הקביעה שלו, המושמעת באחרונה כמעט בכל הזדמנות, בדבר התחממות יחסי ישראל עם כמה ממדינות ערב, באופן חסר תקדים, וזאת - ככל שמחמירה העויינות כלפינו במעגל הקרוב, בגבולנו עם סוריה ומדינת עזה, בעידוד אירן וטורקיה הלא-ערביות. הוא גם בא לאותת לאירן הסמוכה - אתם בסוריה, אנחנו קרובים אליכם, במפרץ הפרסי.
אם לא ראש הממשלה, הרי לפחות ישראלים אחרים ערכו ביקור באותו יום שישי בממלכת ירדן. היו אלה לוחמי יחידת החילוץ 669 שיצאו בכמה מסוקים של חיל-האוויר, לפעולות חילוץ של לכודים בשטפונות שפקדו את מזרח ים המלח. 20 ילדים ירדנים ניספו - סיבה מובנת ליום אבל בממלכה.
גם בלי האסון הכבד הזה, לא היה צריך לצפות בירדן לאיזה ציון מיוחד של הסכם השלום. נהפוך הוא. בדרך כלל מצויין יום השנה במצעדים של מתנגדי ההסכם, שמזוהים גם עם מתנגדי בית המלוכה. מי כעבדאללה מבין כי אלה הן הפגנות נגד כסאו, ולרוב הן מתפזרות "בשלום".
השנה מצא המלך פתרון יצירתי לשכך את הרוחות העויינות, כשהודיע כי לא יאריך את חכירת שתי מובלעות ירדניות בישראל - בנהריים ובערבה. בכך הפגין אך ורק את חולשתו. את כניעותו להלכי הרוח האנטי-ישראלים בממלכתו, שבאים לידי ביטוי גם בנאומים אנטישמיים בפרלמנט שלו, במאמרי שיטנה בתקשורת המקומית.
כמה שונה המלך עבדאללה מאביו, המלך חוסיין האמיץ, שבערוב ימיו חתם על הסכם השלום ואף בא לישראל לנחם את המשפחות האבלות, בעקבות הרצח המתועב של שבע נערות ב"אי השלום" נהריים ב-1997. בימי חוסיין, הרוצח השפל הושם במאסר ארוך. כיום הוא אדם חופשי, שמטיף בפומבי לרצח ישראלים.
המלך עבדאללה אינו "שובר כלים". לשיטתו, והוא צודק, הוא לא הפר את הנספח להסכם. הוא רק מודיע, ברוב חסדו, שנה מראש, כי החכירה תיפסק, השטחים יוחזרו לבעלות מלאה ירדנית. גם צבעם ישתנה - המוריק והפורח יחזרו להיות צהוב ושחון, ולבד שלטרת הבשר הזאת תספק את תיאבון מתנגדיו מבית.
בארמון המלוכה מבינים, שישראל לא תגמול לירדן מידה כנגד מידה. שמירת הסכם השלום חשובה לממלכה לא פחות מאשר לשכנתה ממערב. ישראל לא תקטין לה את אספקת המים, לא תקטע שיתופי פעולה כלכליים ואחרים, לא תנקוט צעדים מתריסים בהר-הבית, לא תחדל מלשמש ערובה ביטחונית לכס המלוכה. בוודאי כבר מנהלים מגעים עם בית המלוכה לריכוך הצעד שנקט, על השלכותיו לעתיד.
ובחזרה ליום ההיסטורי ההוא, 24 באוקטובר 1994. אי-אפשר היה לכבוש את ההתרגשות בזמן אמת לנוכח המחזה במעבר ערבה - טקס חתימת הסכם השלום בין מדינת ישראל לממלכה ההאשמית של ירדן. עד היום שמורה עמי ההזמנה האישית, שחתומים עליה המלך חוסין וראש המשלה יצחק רבין.
אי-אפשר היה שלא להרהר באותו מעמד על העויינות ששררה עד אז בין שתי המדינות. מסתננים ולחימה, מלחמת ששת הימים שבה אבדה לחוסין מחצית ממלכתו, הגדה המערבית וירושלים הקדושה. ירדן שלטה ביד ברזל בגדה, בלי לחשוב אפילו לרגע על מתן אוטונומיה כלשהי ל"פלשתינים". היום היא משלמת להם מס שפתיים בכל הזדמנות.
בעודנו שקועים בנוסטאלגיה על המעמד ההוא מלפני כמעט שנות דור, עולים באוזנינו קולות ההתלהמות החמאסית ומפצי הירי בגבול עזה, והלמות תופי המלחמה המהדהדים מסוריה ומלבנון. עם כל חשיבות ביקור ראש הממשלה בעומאן הרחוקה, עם כל חשיבות מערכת היחסים הסבוכה עם רבת-עמון הקרובה, אל לנו לשכוח: במזה"ת הכל נזיל, הכל עלול להתהפך עלינו ב-180 מעלות.

פורסם לראשונה במעריב, 29.10.18
תאריך:  30/10/2018   |   עודכן:  07/11/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 יצחק רבין / Rabin Yitzhak
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בין עומאן לעמאן
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
דווקא כן לגמול לירדן
אורי... .  |  30/10/18 21:56
2
חשוב להפסיק את המעורבות ההאשמי
יהודי מפוכח  |  4/11/18 21:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
אכזבה קשה ברש"פ מהצלחת הביקורים הישראלים הרשמיים במדינות המפרץ. הבעיה הפלשתינית איננה עומדת עוד בראש סדר העדיפויות של העולם הערבי החושש מאירן ורואה בישראל בת ברית חדשה
רפי לאופרט
רבים מבלבלים בין שני עקרונות חשובים בעיצוב מערכות יחסים בחברה: עקרון השוויון ועקרון ההדדיות. הראשון, קובע מי זכאי למה; והשני, מתי מתממש הראשון דה-פקטו
יוסי יגיל
מדע המימון או הכלכלה הפיננסית אינו מתיימר להסביר או לנבא תשואות יומיות שבועיות או אפילו חודשיות, אלא מגמות בעלות טווח זמן ארוך יותר
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - תעמולה, הוקרה והערכה, פקוק, דוח חסוי והבה נכילה
עו"ד אברהם פכטר
רצח הילדה תאיר ראדה ז"ל - הוא מהפרשיות הקשות הסבוכות והמטלטלות ביותר במשפט הפלילי בישראל עד כה    המשטרה בלחץ הציבורי דאז מיהרה לפענח את הפרשה, כינסה בבהילות מסיבת עיתונאים בומבסטית רבת קצינים מהצפון, והצהירה על פיענוח ומציאת האשם, פועל בניין, מהגר שבקושי דיבר עברית ולא עפרון חד מבחינה חברתית, שתומרן ותוכמן על-ידי המשטרה ומדובב שהוכנס לתאו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il