X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הביו כלכלנים חוזים היום אפוקליפסה במידה ותמשך מגמת הצמיחה הנוכחית, ובמילים אחרות הם צופים שואה אקולוגית. הבעיה כיום אינה יצירת שפע חומרי חדש, כי אם בחלוקתו הצודקת של השפע הזה, הן ברמה הלאומית כמו גם ברמה הבינלאומית
▪  ▪  ▪

ההשקפה שעל פיה הצמיחה תושיע אותנו בזמנים רעים ובזמנים טובים, היא טיעון קלאסי הנשמע מפיהם של אנשי המחנה הניאו ליברלי במקצוע הכלכלה. ניתן לומר שהצמיחה היא עדיין הפרדיגמה הכלכלית השולטת כיום בחשיבה הכלכלית, משום שהדוגלים בה, אלו המכונים ניאו ליברלים – הפרופסורים, היועצים והמוחות הסוערים ביותר בכל צוותי החשיבה - הם קובעי המדיניות הכלכלית המשפיעים ביותר בתקופתנו.
הדעה הנגדית, כלומר ראיית העולם האקולוגית, או ראיית עולם רב תחומית המשלבת בין ראיית עולם חומרית-מוניסטית לבין תפיסת עולם רוחנית ורחבה יותר, היא הילדה החדשה בשכונה. החזון שלה, אם כן, עדיין לא גובש במלואו וההיגיון שלה עדיין קצת פחות בוטח בעצמו. שתי ההשקפות האלה הן הפכים מוחלטים, ניגוד מוחלט, אם תרצו, או גן עדן וגיהינום.
הביו כלכלנים חוזים היום למעשה אפוקליפסה של הטבע במידה ותמשך מגמת הצמיחה הנוכחית, ובמילים אחרות הם צופים שואה אקולוגית. הם מתריעים כי הגענו לשעת הכרעה יוצאת דופן בתולדות האנושות – שבה, אם לנסח זאת במונחים אקולוגיים, העולם כבר מלא וכל הרחבה או צמיחה נוספת רק תוביל אותנו לסיוט אקולוגי, לתקופה ממושכת וייתכן שאף קבועה של עידן הייאוש והניכור.
לפי התפיסה של הכלכלה האקולוגית, היגע האנושות לשפע חומרי מספיק עבור כולם. הבעיה כיום אינה ביצירת שפע חומרי חדש, כי אם בחלוקתו הצודקת של השפע הזה, הן ברמה הלאומית כמו גם ברמה הבינלאומית. הצמיחה היום הפכה למעשה לגורם של חוסר יעילות כלכלית ולגורם אי כלכלי מובהק, שפוגע ברווחה הכלכלית.
אולם תומכי הצמיחה אינם רואים בצמיחה בעיה, אלא מעלים אותה על נס בהיותה כביכול פיתרון למצוקותינו הכלכליות. אין סיבה שהצמיחה לא תמשיך לעד טוענים חסידיה השוטים של גישה זו. לפי עמדתם של מצדדי הצמיחה אין מגבלות על יכולת העמידה של כדור הארץ בעתיד הנראה לעין ואין המין האנושי מסתכן באפוקליפסה כלכלית כתוצאה משינויים אקלימיים שמקורם בהתחממות כדור הארץ או בכל סיבה אחרת.
להשקפה היהירה הזו, באופן כמעט בלתי ייאמן, שותפים גם אנשי צמיחה אחרים וגישה קיצונית זו, המיוסדת של ההשקפה ההומניסטית המערבית, שולטת כיום למעשה ללא עוררין הן בצד הימני של העולם הכלכלי, כמו גם בעולם הכלכלי בצד השמאלי של המפה הפוליטית.
אלו ואלו תולים את יהבם בטכנולוגיה, ככזו היכולה לתת מענה לכל בעיה שתיווצר או לכל סיכון שבפניו יעמוד העולם וההבדל היחיד הוא בטיעון הרווח בצד שמאל, שצמיחה שמקורה בתכנון שונה אינה מהווה כל סיכון או כל איום על האיזון האקולוגי של כדור הארץ.
בקרב המחנה האקולוגי, הטענות האלה נשמעות כמובן כסיסמאות קרב ריקות מתוכן. גרוע מזה, הטיעונים האלה נתפסים כחסרי אחריות באורח חמור ומוטעים ביסודם. ויליאם ריס, ממחברי טביעת הרגל האקולוגית שלנו, ואחד מדובריה של הכלכלה החדשה, מזהיר כי העובדה שהפעילות הכלכלית העולמית התרחבה פי חמישה מאז מלחמת העולם השנייה ופי עשרים במהלך המאה העשרים, הניבה רמה חסרת תקדים של חילופי חומרים ואנרגיה בין הספירה האקולוגית לבין התת מערכת הכלכלית האנושית.
הוא מציין כי ארבעים אחוזים מהפוטוסינתזה היבשתית, ועשרים וחמישה אחוזים מהפוטוסינתזה הימית, מנוצלים כעת לצרכיהם של בני האדם. הוא רואה בדלדול האוזון, שינויי האקלים, בירוא היערות, דלדול משאבי הקרקע ואובדן הגיוון הביולוגי, סימני אזהרה חד-משמעיים, המורים לנו להפסיק לחמוס את האקוספירה או לחדול ממעשי החמס שלנו הפוגעים בצורה אנושה בטבע.

מסקנה - דרושה כלכלה אקולוגית

כלכלנים אקולוגיים מאשימים את אנשי הצמיחה ואת הניאו ליברלים, שהם ממשכנים את אוצרות המשפחה והטבע – שהם מחסלים את ההון הטבעי חסר התחליף של כדור הארץ למטרות רווח אישי קצר מועד ותאוות בצע.
רוברט איירס כתב בביטאון האגודה הבינלאומית לכלכלה אקולוגית את הדברים הבאים: "כל הסימנים מעידים שהפעילות הכלכלית האנושית הנתמכת על-ידי מסחר פרוע ומדיניות צמיחה, מובילה לכך שהסביבה הטבעית שלנו מופרעת ונפגעת במהירות גדולה יותר מכל אירוע מוכר כל שהוא בהיסטוריה של כדור הארץ, מלבד אולי ההתנגשות הכוכב באסטרואיד שהביאה לחיסול הדינוזאורים. אנחנו האנשים עלולים למצוא את עצמנו במסלול המוביל לחיסולנו".

צמיחה כלכלית? - דרוש חשבון נפש!

האתגר הגדול העומד היום בפני האנושות הוא בעצם תכנון מערכת כלכלית חדשה, שתספק לנו את צרכינו מבלי להקריב את שלומם של הדורות הבאים, כלומר מערכת כלכלית שהן הדאגה השווה לרווחת הדור הנוכחי כמו גם הדאגה לרווחת הדורות הבאים, עומדת לנגד עיניה.
צעד ראשון בכיוון כלכלה בריאה, כפי שטענתי במאמר אחר, הנו יצירת מדדים וכלי מדידה חדשים עבור הכלכלה, בניגוד לכלי המדידה הפיקטיביים הקיימים כיום ובראשם התמ"ג, הכלים האקונומטריים וכלי החישוב והחשבונות המצרפיים.
הכלכלנים האקולוגיים דחו בזלזול ובשאט נפש את כלי המדידה האלו ובראשם התמ"ג ופיתחו מדדים משלהם לבחינת תהליכים כלכליים. לפי החישוב המסורתי, המשתמש בחישובים הנעשים על בסיס התמ"ג, מצטיירת לדוגמא כביכול התמונה שמדינות כארה"ב, בריטניה וגרמניה מזנקות מבחינה כלכלית משנת 1955 ועד שנות השמונים. ואולם מדד מדויק יותר לבחינת ההתקדמות הכלכלית, באמצעות המדד לקיימות הרווחה הכלכלית, שפותח על-ידי הרמן דיילי וג'ון קוב ב 1990, מספר סיפור אחר.
כאשר נלקחים בחשבון כמה דברים רעים, כמו זיהום אוויר, דלדול משאבים בלתי מתחדשים והוצאות על נזקי בריאות שנגרמו כתוצאה מזיהום מפלטי המכוניות, מצטיירת תמונה עגומה, תמונה אחרת לחלוטין של הכלכלה. בארה"ב ובגרמניה לא נרשם שיפור ברווחה הכלכלית מאז שנות השבעים. למעשה, רמת הרווחה הכלכלית התייצבה והחלה צונחת באורח דרמטי למדי בכל אחת מהמדינות האלה.
המדד לקיימות הרווחה הכלכלית, כמו גם מדד ההתקדמות האמיתי, ה-GPI , שגם בו דנתי באריכות בכתבה אחרת, ושיזם צוות "ההגדרה מחדש של ההתקדמות", חושף את חסידי הצמיחה כאוסף של פעלתנים נלהבים חסרי תוכנית עסקית מסודרת, פסוודו מדענים או מתעתעי וודו ניאו ליברלים, המאיצים בעולם ללכת בעקבותיהם לפני שהבהירו לעצמם לאן פניהם מועדות.
כלכלנים ניאו ליברליים נאחזים במודלים המתמטיים שלהם כמו ילדים שנאחזים בצעצועים ובדובונים שלהם. הם פועלים במעין בידוד אקדמי מזהיר, שאינו מכיר בהשפעות השליליות של המדיניות המעוותת שלהם על העולם האמיתי. עולמם הוא העולם של "העדפות גלויות", ו"ציפיות רציונאליות", של "סחר חליפין רצוני לחלוטין" ו"אירועים חיצונים שליליים" שניתן להתעלם מהם. העולם שלהם אינו העולם שלנו. העולם שלהם אינו קיים.
בעולם המודלים ההזוי והשקרי הזה מתעוררים מדי יום כחצי מיליון אנשים עם מוחות קודחים במיוחד, עוזבים את עולמם של האנשים, העבודה והטבע, ומשחקים במשחקי כספים והימורים של קזינו ההון הספקולטיבי העולמי במרחב הקיברנטי על בסיס המודלים ההזויים הללו. הם ממציאים מכשירים וכלים חדשים כמו מעו"ף, אג"ח, אופציות עתידיות, ארביטראז' וכדומה, שלכל אחד מהם צופן סיכונים ותגמולים משלו.
אנחנו משקיעים מיליארדים בכל המכשירים הללו, בקרנות הנאמנות ובתוכניות הפנסיה, מתוך ההנחה כי מדובר באפיקי השקעה בטוחים, הנשענים על מגוון השקעות רחב ואינם ניתנים ואינם כרוכים בסיכון. אבל מה יש בקרנות האלה? את זה ממש אף אחד לא יודע או שאיש אינו רוצה לדעת. חלק מן הכסף שלכם תומך אולי בכלכלות של משטרים מפוקפקים, ולעיתים קרובות מפלצתיים, אפילו רצחניים.
הדילרים האלה, שמשחקים בכסף שלנו, יוצרים 50 דולר בכסף של משחק מכל דולר אחד של שווי סחורות ושירותים אמיתיים שמחליפים ידיים בעולם האמיתי. הם מנפחים עוד ועוד את סכומי הכסף במערכת, על-ידי שהם לווים כספים איש מרעהו ומביאים לעלייה בהצעות המחיר. טריליוני דולרים משכשכים להם בתוך המערכת הפיקטיבית הזאת בכל יום ומניבים מיליארדי דולרים של רווחים ווירטואליים, שלא היו ולא נבראו, למען אותם המהמרים קלי התנועה והדעת ועבור אותם השולפים המהירים. גם כשהאנשים האלה ישנים המחשבים שלהם ממשיכים לחפש את שולי הרווח, ומבצעים אוטומטית קניות ומכירות כשנוצרים התנאים המתאימים.
ההבדל בין מדע לכלכלה, אומר פרדיננד בנקס, הוא שמדע מכוון להבנת ההתנהגות של הטבע, בעוד שהכלכלה הניאו ליברלית עוסקת במודלים – ולרבים מן המודלים אין כל קשר למציאות, אין כל קשר לאיזשהו מצב טבעי שהתקיים אי פעם על כדור הארץ, או לאיזשהו מצב שעשוי להתקיים בו מעכשיו ועד קץ הדורות. המילה הראשונה שעולה במוחי כאשר אני נתקל בפנטזיות הללו של השקר הניאו ליברלי היא תרמית.

בכותב משמש כמזכיר הארגוני של המשמרת הצעירה של העבודה בירושלים וכיו"ר חוג א.ס.ף. - האיחוד הסוציאליסטי הפרוגרסיבי - במפלגת העבודה.
תאריך:  05/11/2006   |   עודכן:  06/11/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דויד גרוסמן
נאום הסופר דויד גרוסמן בעצרת לציון 11 שנה לרצח ראש הממשלה, יצחק רבין [י"ג בחשוון תשס"ז, 4.11.06]
ד"ר אברהם בן עזרא
אחד מלקחי מלחמת בין המצרים החשובים - אותו למדנו בדרך השלילה, שגבתה מאתנו מחיר כבד - הוא: הצורך החיוני ביותר לחידוש הצנזורה הביטחונית בישראל
ניר יהב
"יש לנו מנהיגים רדודים", "עולם הפוליטיקה הוא בינוני", אמרו לי חלק מהפוליטיקאים שהגיעו לעצרת לזכר רבין    בין ייאוש לתקווה, בין עבר לעתיד: העצרת לזכרו של רבין שנערכה אמש בכיכר רבין בת"א מנקודת מבט קצת אחרת
רוני אלוני-סדובניק
בשנת 2002, כשהתקיים מצעד הגאווה הראשון בבירה, הגעתי נרגשת וגאה לאירוע. לתומי סברתי, כי נושא המצעד הוא דקלרציה פומבית על חרות האדם באשר הוא אדם, אך אודה כי למראה הגברים העירומים שדדים מפלסטיק תלויים להם מלפנים וישבניהם חשופים לשמש, חשתי שנחצה גבול דק וחשוב - גבול הסבלנות והכבוד ההדדי
אלכס לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il