X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מונופולים אינם קורים, הם נגרמים הם נוצרים, מתוחזקים, משומרים ומחוזקים על־ידי בת הברית הטבעית שלהם, המונופול הגדול מכולם החתול שומר על השמנת, ואנחנו נדרשים להאמין שהוא עושה זאת בשבילנו
▪  ▪  ▪

מונופול הוא מצב שבו לגורם מסוים יש שליטה בלעדית על תחום פעולה, מוצר או שירות. בתחום הכלכלה, הכוונה היא למצב בו יש מוכר אחד בלבד למוצר או שירות. המונופול מאופיין, לבד מהיותו בודד או כמעט בודד בשוק, גם בהיעדר חלופות נוחות, בשליטה במחירים ובחסמים המונעים כניסתם של מתחרים לשוק וערעור המונופול.
אם נביט סביבנו, נוכל לראות שפע מונופולים. לממשלה, לדוגמה, יש מונופול על הפעלת כוח, על גביית מסים, על חלוקתם, על מכסים, על הדפסת כסף, ועוד. גורמים אחרים הם מונופול מתוקף תקנות. למקורות יש מונופול על מערכת המים; לחברת החשמל על מערכת החשמל; לרשות הנמלים על הנמלים; וכן הלאה.
אחת הטענות הקבועות כמעט נגד מנגנון השוק החופשי היא שהוא סובל מכשל בדמות נטייה ליצור מונופולים. בתחומי שוק רבים, כך נטען, הופך גורם עסקי בודד לדומיננטי בשוק, ואחר־כך ממשיך לשלוט בו ולהכתיב את המחירים בו באמצעות שימוש באמצעים שונים.
על-פניה, זו נשמעת טענה הגיונית מאוד. מאליו ברור כי כאשר נוצר תחום שוק כלשהו, החברה הראשונה הפועלת בו היא בעלת שליטה של מאה אחוז בשוק. ניתן גם לראות מקרים רבים בהם חברה מסוימת, אפילו אם אינה הראשונה לפעול בתחום מסוים, מזנקת באופן מטאורי לעמדה בה היא הגורם הבולט ביותר בשוק. האם לא ניתן להניח כי מעמד הבכורה, מרגע שנוצר, מקנה לגורם שליטה מונופוליסטית באותו פלח שוק? האם לא נוכל להניח כי החברה יכולה לשמר את השליטה המונופוליסטית הזו לאורך זמן?
בשוק חופשי לא היה מקרה אחד בו הצליחה חברה ליצור ולשמר מעמד של מונופול
התשובה הפשוטה ביותר לתהיות האלו היא העובדה שבתנאי שוק חופשי לא היה עד היום אפילו מקרה אחד בו הצליחה חברה ליצור ולשמר מעמד של מונופול לאורך זמן. הסיבה העיקרית לכך היא שבתנאי שוק חופשי, הכניסה לשוק פתוחה. כאשר בכל רגע נתון יכולה לחדור לשוק חברה חדשה ולהציע חלופה, אין החברה בעלת המעמד הדומיננטי יכולה לשקוט על שמריה. היא יכולה לנסות לשמר את מעמדה הדומיננטי באמצעות שיפור מוצריה או הורדת מחירם, אבל לא שניהם בו זמנית. בלי שיפור מתמיד באיכות המוצרים או הורדת מחירם, היא תאבד את מעמדה הדומיננטי. אם היא תמשיך לשפר בהתמדה את איכות המוצרים ולהוריד את מחירים, היא עשויה לשמור על מעמדה הבולט, אך לא יהיה לה מונופול.
הדרך היחידה בה יכולה חברה ליצור ולשמר מעמד מונופוליסטי היא אם היא מקבלת סיוע חיצוני, המאפשר לה לשלוט במחירים או להציב חסמים שימנעו כניסתם של מתחרים לשוק. את הסיוע החיצוני הזה היא יכולה לקבל רק מהמונופול הגדול והדומיננטי מכולם—הממשלה.
סוג אחד של מונופול קבוע כזה יוצרת הממשלה באמצעות תקנות או חוקים. כלומר, היא פשוט אוסרת הקמת מתחרים לבעל המונופול. קל להבין כי אם אין לאף גורם רשות להקים תחנת כוח פרטית, איש לא יתחרה בחברת החשמל. דרך אחרת, מעט פחות בולטת וברורה לעין, היא באמצעות הענקת כספים ישירה ועקיפה לבעל המונופול, כך שלאף מתחרה לא יהיה כדאי להיכנס לשוק. סבסוד של גורמים מסוימים בשוק או קנייה מגורמים מסוימים בלבד, כאשר לממשלה מעמד של קונה יחיד או דומיננטי של מוצר או שירות (אוליגופול) הם דוגמאות טיפוסיות למצב כזה.
דוגמה שלישית, קשה לאיתור עוד יותר, היא באמצעות תקנות, חוקים ובקרות המעלות במידה ניכרת ומלאכותית את חסמי הכניסה לשוק. בדרך כלל, נטען כי התקנות השונות נועדו ”להגן על הצרכן.“ בפועל, הן נוצרות כמעט תמיד כדי לפגוע בצרכן וכדי לשרת גורם דומיננטי בשוק, שיש לו מהלכים בממשל. התקנות, ככלל, מעלות במידה ניכרת את העלות הנדרשת לפעולה בשוק, ומביאות לכך שרק גורמים מועטים יוכלו לפעול בו. מצב זה, בתורו, מהווה הצדקה להוספת תקנות נוספות, המצמצמות עוד יותר את ההתחרות ומעמיקות את הפגיעה בצרכן, וכן הלאה.
מדוע עושה זאת הממשלה? ברוב המקרים שולט מניע פשוט של כוח ונוחות
מדוע עושה זאת הממשלה? הסיבות רבות ומגוונות. לעתים, פועלים כאן אינטרסים פשוטים של ”שמור לי ואשמור לך.“ היום אני עומד בראש חיל הקשר והאלקטרוניקה שמזמין מתדיראן, מחר אני סמנכ“ל בתדיראן. היום אני המפקחת על הבנקים, מחר אני מנהלת בנק גדול, ראה ערך גליה מאור. במקרים אחרים, יש כוונות טהורות שפשוט לא ניתן ליישמן. אגפי הרוקחות ושירותי המזון והתזונה במשרד הבריאות, למשל, עושים מה שנראה להם עבודת קודש: בדיקה ופיקוח על איכות המזון, התרופות, הניסויים, המכשור והבדיקות בישראל. בפועל, הגופים הללו אינם עושים דבר מלבד העלאת עלויות התרופות ופגיעה בצרכנים. שני האגפים אינם מסוגלים לבצע בדיקות, ולכן הם מסתמכים כמעט באופן עיוור על הבדיקות שעורכות החברות המייצרות ממילא.
ברוב המכריע של המקרים, עם זאת, שולט מניע פשוט של כוח ונוחות. לממשלות, נוח יותר לפעול מול מספר מוגבל של גורמים, וקל הרבה יותר לשמור על כוח כאשר מספר האנשים שצריך לחלוק אותו עמם קטן יותר. קל ונוח יותר לגנוב סוסים עם עשרים בעלי הון גדולים, מאשר עם עשרים אלף קטנים.
הפתרון היחיד האמיתי לקשר הגורדי של ההון והשלטון, למונופולים בחסות המדינה שמרוששים את חיינו היא לא התערבות מוגברת של המדינה ”Fine Tuning“ שמטרתו אחת ותוצאותיו אחרות אלה נטילת כוחה של המדינה לסייע לאנשי שלומה, החזרת הכלכלה והחברה לאזרחים. זאת יכולה להיות נשיקת המוות האמיתית והסופית למונופולים.

המאמר פורסם לראשונה באתר הקפיטליסט היומי
תאריך:  08/02/2007   |   עודכן:  08/02/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קווים לדמותו של המונופול
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מאמר חשוב ביותר! המונופול התקשורתי הוא
יופיטר  |  8/02/07 23:16
 
- הכוונה כמובן ל"חופש הדיבור" ל"ת
יופיטר  |  9/02/07 13:34
2
איגוד האינטרנט הישראלי - כדוגמא
התאגדות בעלי האתרים  |  9/02/07 09:25
3
איגוד האינטרנט הישראלי - חוות דעת
תמיר יועצים  |  18/02/07 02:56
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נרי אבנרי
היום זה ברור: האינטראקציה הפסולה בין מעצבי דעת הקהל לפוליטיקאים, היא שהולידה את קדימה    עוד בטרם נולדה, היא הוגדרה כמפלגת "המפץ הגדול"
יוחאי עילם
אולי "קודם צריך שיהיה רע, לפני שיהיה טוב”    קודם קדנציה מלאה לליכוד עם נתניהו, שיעשה כאן הרס רב, ורק אחר כך יבוא שינוי חיובי אמיתי    השמאל חזר לשלטון רק כאשר ישב באופוזיציה לפני כן
עו"ד אברהם פכטר
מינוי שר המשפטים, עם אג'נדה ברורה על מערכת אכיפת החוק, יש בה חידוש מרענן מחד והתנגדות גלויה של המתנגדים מאידך    ספק גדול אם ניתן לבצע את כל התוכניות עליהן הצהיר פרופ' פרידמן
ליאת יקיר-טמנג
מלחמת מעמדות, צמצום מעמד הביניים, התחממות כדה"א ומשבר כלכלי בארה"ב שעלול להביא למשבר עולמי    הדיווח האמיתי מפסגת האליטה העולמית בדאבוס
יהונתן דחוח-הלוי
התנועה האיסלאמית אינה מבקשת שוויון ביחס המדינה כלפיה לגבי המקומות הקדושים. היא דורשת בעלות מוחלטת ובלתי ניתנת לערעור על המקומות הקדושים לאיסלאם ושוללת כל זכות יהודית בירושלים ואף בכותל המערבי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il