X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אין כל סיבה שבעולם שכשמדובר במעשה בלתי חוקי כמו למשל "עלייה לחומש", אשר כדי לסכל אותה או כדי להשתלט על מפירי החוק דרושים כוחות רבים של המשטרה, של משמר הגבול ושל הצבא, שמפירי החוק לא ישאו בהוצאות
▪  ▪  ▪

אפשר והידיעות שנושרות ממשרד הביטחון על "הסכם המאחזים" נובעות בראש וראשונה מן החשש של הוצאה כספית הכרוכה בפינויים. נערי הגבעות ומטפסי המאחזים, לבד מהפרת חוקים, גורמים להוצאות אדירות של המדינה בריתוק כוחות ביטחון גדולים, כלים רכב ועוד. לא רק מתבקש אלא נדרש שבהוצאות הללו ישאו הם או פטרוניהם (בארץ ובחו"ל). מבלי להיות ציני ייתכן שעם כל כאבי הנפש, כאב הכיס עשוי להביא גם את שר הביטחון וגם אותם להרהור שני.
מקובל במדינת חוק, שמי שמפר חוק מובא למשפט או נקנס, ואין נפקא מינה אם מדובר ברכב שחונה במקום אסור או הפגנה בלתי חוקית מכול סוג שהוא. שני פנים להפרת חוק. הפן הפלילי שבגינו מובא האדם או הגוף למשפט וההבט החומרי שבעבורו נקנסים ומשלמים בעד הנזק שנגרם. ישנם חוקים ותקנות בשפע בכל הקשור לדיני נזיקין לסוגיהם שאינני בקי בהם או אפילו מודע להם. בדרך כלל הסוגייה הזאת עולה כאשר המדינה צריכה לשלם נזיקין למי שנפגע על ידה כמו למשל בשטחים.
בדיון בוועדת חוקה חוק ומשפט של הכנסת ב-17.07.2005 בנושא חוק נזיקין אזרחיים - באחריות המדינה - אמר פרופסור אריאל פורת בסיכום עדותו: "אסיים בכך שאומר לכם: בדיני הנזיקין, במיוחד בדיני הנזיקין שלנו בישראל, יש הרבה יותר כלים מאשר בכל שיטה משפטית אחרת בעולם שאני מכיר, שבה יש כלים להתמודד עם המצבים האלה... המצבים האלה ניתנים לטיפול במסגרת הדין הקיים. ההרחבה הזאת משמעה שמותר לעסוק בפעילויות שהן לא לחימה, גם לא לחימה בטרור: חייל מוצב במקום, לא קרה כלום שבועיים, נכנס לבית כלשהו ומשתולל - שלא יספרו לכם שבמדינות אחרות אין אחריות נזיקית במצבים כאלה. זה לא נכון. יותר מזה, שלא יספרו לכם שיש עוד חוק מהסוג הזה במקום כלשהו בעולם. אין חוק כזה בשום מקום בעולם. אנחנו כאזרחי ישראל - אני לא יכול כאזרח להשלים עם זה שיהיה חוק שיאפשר לחיילים שלנו, לילדים שלי, לעשות כאוות נפשם בלי שמישהו משלם על זה מחיר..."
כמובהר, בדיון לעיל מדובר בנזיקין שנגרמים על-ידי המדינה או ברשותה ובאישורה. ואילו אני מדבר במצב הפוך, כלומר נזק למדינה. לכאורה למדינה יש פחות בעיות בטיפול בנזק שנגרם לה. היא יכולה לתבוע כל מי שלגביו קיימת עילה להביא אותו בפני בית משפט. אבל היא יכולה גם לקנוס מבלי לתבוע. לדוגמה, אם עוברים באור אדום - נקנסים ולעתים הרישיון נשלל. אם לא מסלקים מסים במועד, נקנסים. אם גורמים נזק לרכוש ציבורי - משלמים. אם לדוגמא בשל רשלנות של מטיילים נאלץ חיל האוויר לשלוח מטוס חילוץ, הנחלץ או חברת הביטוח שלו חייבים לשלם את העלות.במישור המקומי, אם אתם חונים במקום שאסור בחנייה או במקום שמותר בתשלום ואינכם מצמידים את האישור - אתם נקנסים וזכותכם לבקש שעניינכם יובא בפני בית משפט.
במפרי החוק בשטחים, מדובר בהוצאות של מאות אלפי שקלים בגיוס אנשי ביטחון, בכלים שהם משתמשים, באוטובוסים שמפנים את מפירי החוק וכיו"ב. ההוצאה הכוללת מגיעה למיליונים. משרד הביטחון דואג לקבל את המגיע לו אבל בסופו של הדבר הכסף הוא על חשבון הציבור ובעיקר הנזקקים בעם, הקשישים, החולים, טעוני סעד וכיו"ב. שלא לדבר על העובדה שכל עיסוק של כוחות הביטחון בהפרות סדר גורע מן היכולת להתמודד עם מעשי חבלה וטרור.
ואכן בזמן שכוחות הביטחון עסקו במפרי הסדר ב"חומש" הופעל על-ידי הפלשתינים מטען אשר למרבה המזל התפוצץ במרחק קצר מאנשי מג"ב. ב"מזרח הפרוע" הזה לא מסתפקים ב Texas rangers כאן מרותקים כוחות הביטחון מכול הזרועות, כמעט. אין כל סיבה שבעולם שכשמדובר במעשה בלתי חוקי כמו למשל "עלייה לחומש", אשר כדי לסכל אותה או כדי להשתלט על מפירי החוק, דרושים כוחות רבים, של המשטרה של משמר הגבול ושל הצבא, מפירי החוק לא ישאו בהוצאות מלבד עמידה לדין. ואם חוק מפורש כזה לא קיים,או שהוא נתון לפרשנויות שונות, יש לחוקק חוק ברור.
ככלות הכול אהבת ארץ ישראל נקנית בייסורים, כולל ייסורי כיס. הבדיחה סיפרה פעם שתייר שכח איך קוראים לכותל המערבי באנגלית (the wailing wall) והוא הסביר זאת לנהג המונית ככה. "קח אותי, אתה יודע, להיכן שהיהודים בוכים". הנהג הביא אותו למשרדי מס ההכנסה.
"אחת מן ההנחות של דיני הנזיקין היא שב'עולם מושלם' יודעים כולם לכמת במדויק את עלות הסיכונים הגלומה בפעילות שהם נוטלים בה חלק, וכתולדה מכך לשקול שיקול רציונאלי האם "משתלם להם להשתתף בפעילות זו". דא עקה, בהיותו של עולם זה רחוק מלהיות מושלם הכירו במסגרת דיני הנזיקין בכך שלא רק שאין הכול יודעים לכמת את עלות הסיכונים שהם יוצרים או נחשפים להם, אלא שבמקרים רבים הם אפילו לא יודעים על קיומם של סיכונים אלו..." (מונחים לגבי דיני נזיקין מתוך אתר אוניברסיטת תל אביב). במבוא לתורת המשפט לימדנו פרופסור גד טדסקי כי יישום החוק הוא בהפרתו,כלומר רק כאשר החוק מופר העבריין ייתן את הדין. זה אמור גם במקרה זה. אם ייקנסו בשל ההוצאות שנגרמו על ידם יהיו מודעים בעתיד לסיכונים.
לקראת פינוי המתנחלים מדירות בשוק הישן בחברון התפרסם כי המאחזניקים הוזהרו כי הפינוי יבוצע "תוך שימוש בכוח סביר", וכי "אם ייאלצו כוחות הביטחון להשקיע מאמצים ומשאבים בפעולות הפינוי, תישקל האפשרות להטיל את כלל עלותן על שכמם". הם פונו, אך אין כל ערובה שבעתיד לא יהיה צורך להפעיל שוב כוחות רבים. וכאן קבור מה שקבור.
לצערנו הרב, לא רק בעניין הזה המדינה ובית המחוקקים בעצמו לא מקפידים על מילוי החוקים. בעוד שורה ארוכה מאוד של הפרות החוק אין דין ואם יוסיפו לערער את יסודות הערכאה המשפטית - לא יהיה גם דיין. הא ראייה. כמה זמן מדברים על פינוי מאחזים בלתי חוקיים. אז מדברים. עכשיו מדברים, כאמור, על "הסכם מאחזים". בין דיבורים למעשים אצלנו מפרידות גלקסיות.

תאריך:  28/08/2007   |   עודכן:  28/08/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אחינו "גיבורי המאחזים"
תגובות  [ 16 ] מוצגות  [ 16 ]  כתוב תגובה 
1
קשקשן מרושע
מיכאל ב, ירושלים  |  28/08/07 13:18
2
למה נותנים במה לתעמולה שמאלנית
נה  |  28/08/07 13:28
3
הכה במתנחלים והצל את המדינה ל"ת
תוכי יוסי  |  28/08/07 13:31
4
מאמר במסווה של גזענות
גזענות  |  28/08/07 13:34
5
צבי גיל. אתה צר ראיה וחד צדדי.
שאול אבידור  |  28/08/07 13:47
6
אם צבי גיל דואג להוצאות...
אברהם שלום  |  28/08/07 14:51
7
אף לא תגובה עניינית אחת... ל"ת
רק שנאה ופוליטיקה  |  28/08/07 18:52
8
זה שכתב על חיים יבין...
משה, עורך-דין  |  28/08/07 20:44
 
- עד כמה שאני זוכר, במאמר הפרידה
שאול אבידור  |  29/08/07 06:34
9
גם את הסטודנטים היית קונס?
משה חכים  |  28/08/07 21:06
10
כותב קטן אינך מגיע לקרסוליהם!  ל"ת
דניאל סבלדי  |  28/08/07 22:28
11
כמו בעיראק אצל סדאם חוסיין
בעז העצני  |  28/08/07 23:10
 
- דברים כדורבנות. יישר כוח ל"ת
מיכאל ב  |  29/08/07 07:43
 
- בועז, אתה עשר! יש לעצור בכוח
שאול אבידור  |  29/08/07 09:14
12
רק למען ההגינות
צדקיהו  |  28/08/07 23:51
13
העליה לחומש חוקית המעצרים לא
ע"פ בהמ"ש  |  29/08/07 01:01
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
מוטב היה אילו היתה התקשורת עושה את מלאכתה ונותנת את ההסבר האמיתי לדברי הרב עובדיה יוסף
זאב שטח
למעלה מ-80% מהתיעוד הארגוני בעולם, מבוסס על טפסים, וארגונים משקיעים משאבים כספיים אדירים על טיפול בהם. האם נזכה לראות עולם ללא נייר?
יהונתן דחוח-הלוי
ככל שצבא אירן הולך ומתחזק ואירן צוברת כוח הרתעה מול המערב כך היא חושפת את כוונותיה האמיתיות להפוך למעצמה איסלאמית המאחדת את העולם המוסלמי בג'יהאד כולל נגד הכופרים
דורית ביניש
דברים בטקס השבעת שופטים בבית הנשיא [27.08.2007]
דוידי הרמלין
החשיבות בהגדרת היום הראשון של שנת-הלימודים כ"יום-בחירה" - ולו על חשבון ימי החופשה השנתית - היא בכך שיתאפשר ליווי גם מצד מי שאינו הורה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il