X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
50 לוחמי יחידה 101, שפעלו בתחילת שנות ה-50' מול הטרור הערבי במשך חמישה חודשים בלבד, הטביעו חותם מובהק על הביטחוניזם הישראלי, למרות שמעשיהם תוארו לעתים כ"פשעי מלחמה"
▪  ▪  ▪
לא לגמגם... להלחם בטרור [צילום: AP]
טענתו של הנשיא משה שרת כי פעולות הגמול שנקטה ישראל היו "ירידה לרמה" של אויבי ישראל – מבטאת רעיון פציפיסטי משהו, בלתי יהודי ובלתי מוסרי. בניגוד למוסר הנוצרי של "הפנה את הלחי השנייה", על-פי מורשת ישראל – "הקם להורגך השכם להורגו"

בשנת 1953 נקרא סטודנט צעיר ומפקד גדוד מילואים, אריאל שרון, לשוב לצבא מחופשתו, כדי להקים יחידת קומנדו סודית שתפעל מעבר לקווי האויב. לשם כך הוא הורשה לקחת כל לוחם שיבחר, מכל חטיבה בצה"ל. לימים יהפכו יחידה 101, לוחמיה ומעלליה, לאתוס מכונן בהתפתחות הביטחוניזם הישראלי. היא תייצא לשאר הצבא עקרונות ושיטות פעולה, שיהפכו נכס צאן ברזל לצבא ההגנה לישראל, דוגמת החתירה למגע, הדבקות במטרה והערך הפיקודי של "אחרַי!". אך יותר מכל, ידועה היחידה בשל הפעולות השנויות במחלוקת אשר לשמן היא הוקמה - פעולות הגמול - שנועדו לעצור את מתקפת המסתננים הערבים. אף שתרומתן של אלה לבטחון המדינה מוטלת היום בספק על-ידי מומחים אחדים, נראה שפעולות אלה והעיקרון המנחה שביסודן הם רלוונטים מתמיד לעניין ההתמודדות עם הטרור.
את הטעם לפעולות הגמול היטיב לבטא הרמטכ"ל דאז, משה דיין, בדברים שאמר בהרצאה: "אין ביכולתנו למנוע כל צינור מים מפיצוץ וכל עץ מעקירה. אין ביכולתנו למנוע רצח של עובדים בפרדס ושל משפחות בשנתן. אך יש בכוחנו לגבות מחיר גבוה עבור דמינו" ("פעילות התגמול כאמצעי להבטחת השלום", יולי 1955). את הפיצוצים, העקירות והרציחות, שעליהם דיבר דיין, ביצעו מסתננים ערבים מעזה שבשליטת מצרים ומאזור יהודה ושומרון שבשליטת ירדן, אשר כונו "פדאיון" ("מחרפי נפשם"). פשיטות הפדאיון הפכו נועזות יותר ויותר, עד שיצרו איום ביטחוני של ממש על מדינת ישראל הצעירה. הוחלט אפוא על פעולות גמול.
מיתוס "מעגל הדמים"
היו ימים [צילום: AP]

בנקל ניתן להראות שהטרור הערבי אינו תוצאה של רגשי נקם, אלא התנגדות בסיסית מהותית לעצם הרעיון של "מדינה יהודית בארץ ישראל". הפגנת חולשה רק תעודד אפוא את התוקפנות, ואילו עמידה בתוקף נגד הטרור, אף תוך גביית מחיר כבד עבורו ממבצעיו – תנפץ כל תקווה להביס את ישראל. או-אז תהיה השלמה, גם אם רפה, עם קיומנו כאן. פעולות הגמול לא היו אלא ביטוי לגישה זו,

פעולות הגמול הראשונות נכשלו: חיילים לא הצליחו להגיע ליעדם, או שנמלטו כאשר נורתה עליהם אש (למשל, בפרשת הכפר אידנה). על כן הוחלט על הקמת יחידה 101, שתתמחה בסיור ובלוחמה זעירה.
מפקדה, אריאל שרון, טיפח בקרב לוחמיו יוזמה וחשיבה בלתי שגרתית. האווירה המיוחדת שאיפיינה את היחידה הייתה הכרחית להיחלצות מהרגלי החשיבה הבלתי רלוונטיים, ששלטו אז בתרבות הצבאית הישראלית עוד מימי הפלמ"ח, ורק בזכותה התאפשר פיתוחם של שיטות ועקרונות חדשים ללחימה בטרור.
אף שהיחידה קצרה עד מהרה הצלחות מבצעיות מעוררות התפעלות, היא גם עוררה תשומת לב שלילית בישראל ובעולם. כדי להבין לאשורה את המחלוקת סביב פעולות הגמול, יש לעמוד על ההבדלים המהותיים בינן לבין פעולות מלחמה קונבנציונליות.
ראשית, האבחנה בין לוחמים לאזרחים הייתה מטבע הדברים בעייתית. המלחמה, שהערבים הכריזו על היהודים ועל מדינתם, הייתה בהכללה-לא-גסה מלחמתו של העם הערבי נגד העם היהודי יותר מאשר מלחמה בין מדינות. לקחו בה חלק, לצד הצבאות הערביים הסדירים – כנופיות, ארגונים ואנשים מן השורה. כך היה גם בתקופת הפדאיון, כאשר עקבותיהם של מרצחים ערבים הובילו אל הכפרים הסמוכים לגבול. לפיכך, פעולות הגמול הראשונות נעשו בכפרים הערביים, וכל גבר ערבי היה בחזקת אויב. האשמות בדבר "טבח" ו"פשעי מלחמה" ילוו אפוא את היחידה ואת מפקדיה זמן רב לאחר התפרקותה. לתיקון תדמיתה הנקמנית לא סייעו פעולות כמו "מבצע שושנה", שבו נהרגו כ-70 אזרחים ירדנים, או נקמת הדם שנקט לוחם היחידה המהולל, מאיר הר-ציון, בחסלו – על דעת עצמו – כמה מבני השבט הבדואי אשר ממנו יצאו מי שרצחו את אחותו הצעירה, בעת טיולה הרגלי עם ידיד.
בעיני רבים, בפעולות הגמול איבדה ישראל את יתרונה המוסרי. כך סבר, בין השאר, גם ראש ממשלת ישראל דאז, משה שרת, אשר כתב ביומנו לאחר פיגוע אכזרי במעלה-עקרבים: "מעשה תגובה על מרחץ דמים זה רק יטשטש את רושמו המחריד, ויעמיד אותנו בדרגה שווה עם המרצחים מהצד שכנגד".
אלא שבתקופה בה כמעט כל גבר ערבי נשא נשק והיה מוכן להשתמש בו נגד יהודים, הגדרת ה"אויב" של מבצעי פעולות הגמול לא הייתה משוללת בסיס. ואכן, אפילו בפעולות שנעשו בכפרים "אזרחיים" – בניגוד למאפייניו של טבח, גם לתוקפים הישראלים היו אבידות, לעתים לא מעטות; ובאשר לטענה שהייתה זו "ירידה לרמה" של אויבי ישראל, הרי שזהו רעיון פציפיסטי משהו, בלתי יהודי ובלתי מוסרי. בניגוד למוסר הנוצרי של "הפנה את הלחי השנייה", על-פי מורשת ישראל – "הקם להורגך השכם להורגו". זאת ועוד, בבסיס האידיאל הציוני נמצא הצו המוסרי שלא נהיה עוד חסרי אונים, ולא נרשה שוב שדמנו יהיה הפקר. בניגוד לדבריו של שרת, קביעת התנ"ך, כי "ארור מונע חרבו מדם!" (ירמיהו, מ"ח, י') – נתאמתה בהיסטוריה הטראגית של העם היהודי.
ההתנגדות לפעולות הגמול מתבססת גם על חוסר יעילותן לכאורה. ההיסטוריון הצבאי יוסף ארגמן כותב בספרו "מלחמת הצללים" (2007), כי בראיה לאחור פעולות הגמול "לא ממש הורידו את הערבים על הברכיים". לדבריו, הן היו "עוד אחד מאותם ניסיונות חוזרים-ונשנים להבהיר להם כי 'אנחנו רציניים ולא כדאי לכם להתעסק איתנו'. עם זאת, היסטוריונים מסכימים כי מן ההיבט האסטרטגי זה לא ממש עזר". על-פי גישה זו, מכה תחת מכה רק מולידה "מעגל דמים" אינסופי, כשכל צד נוקם באחר על הפעולה האחרונה שננקטה נגדו. או כדברי הדלאי לאמה: "עין תחת עין ושן תחת שן משאירים את כולם עיוורים ומחוסרי שיניים".
אולם, מבחינה היסטורית לא קשה להפריך את מיתוס "מעגל הדמים". פרעות של ערבים ביהודים נעשו הרבה לפני שיהודים פגעו או שלטו בערבים, והן רק החמירו ככל שהיישוב העברי הפגין חולשה בהבלגתו. בנקל ניתן להראות שהטרור הערבי אינו תוצאה של רגשי נקם, אלא התנגדות בסיסית מהותית לעצם הרעיון של "מדינה יהודית בארץ ישראל". הפגנת חולשה רק תעודד אפוא את התוקפנות, ואילו עמידה בתוקף נגד הטרור, אף תוך גביית מחיר כבד עבורו ממבצעיו – תנפץ כל תקווה להביס את ישראל. או-אז תהיה השלמה, גם אם רפה, עם קיומנו כאן. פעולות הגמול לא היו אלא ביטוי לגישה זו, שאותה הגדיר לראשונה זאב ז'בוטינסקי, המנהיג הציוני מימי המנדט הבריטי, ושאותה אימצו הלכה למעשה דוד בן-גוריון וחבריו להנהגה. היום, כאשר התקווה לגרשנו או לחסלנו עודנה קיימת בליבם של רבים, עיקרון מנחה זה אשר מונח ביסוד פעולות הגמול הינו אקטואלי כאז.
קשה להפריז בחשיבותן של יחידה 101 ושל פעולותיה בהיסטוריה של צה"ל. דמות המפקד הישראלי, עקרונות הלחימה הצה"ליים ותפיסת הביטחון הישראלית – בכולם ניתן למצוא את טביעת אצבעותיה של אותה קבוצה קטנה בת 50 אנשים לכל היותר, שפעלה במשך חמישה חודשים בלבד, בתחילת שנות ה-50'. חשיבות מיוחדת יש לדרך שהתוותה היחידה להתמודדות עם הטרור הערבי: לא נקמנות, ולא תאוות דם, כי אם גביית מחיר מן המרצחים עצמם ומתומכיהם, למען יידעו מהן ההשלכות לשפיכת דם יהודי. אין ספק שהעתקת הלחימה אל שטח האויב, בניגוד להתגוננות באמצעות ישיבה על הגדר, העניקה לצה"ל את הביטחון העצמי, התנופה והיוזמה, ששירתו אותו היטב במלחמות שלאחר מכן. לא בכדי נאמר, שמבצע סיני לא היה אלא פעולת גמול נוספת, גדולה מן הרגיל.
עם זאת, סמוך ליום העצמאות ה-61, אולי ראוי שנזכיר את הגמול המשמעותי ביותר על ניסיונותיהם של הערבים לחסלנו או להפחידנו: 61 שנים, וישראל עודנה קיימת ומשגשגת, על אף האיומים ולנוכח האתגרים, ועוד הזרוע נטויה.

לאתר מראה
תאריך:  16/05/2009   |   עודכן:  16/05/2009
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר מרטין שרמן
בביקורו הרשמי הקרוב בארה"ב, על ראש הממשלה להבהיר לממשל האמריקני כי מדיניות של "שתי מדינות לשני עמים" סותרת את "מחויבות הממשל לביטחון ישראל"
ד"ר אלון דהן
בד-בבד עם הכרזה שהתהליך המדיני היה ניסיון עקר להפוך חבורת טרוריסטים ותומכיהם לעם בעל אתוס חיובי, עלינו לצמצם את כוחם של אויבינו ולפרז את השטחים מנשק
מאיה מנדלוביץ
מה הקשר בין נחום היימן, חתן פרס ישראל השנה ומגדולי מלחיני הזמר העברי למייק בראנט, דיויד בואי, מרי לה פורה, מקסים לה פורסטייה ולעוד רבים מהכוכבים הגדולים בכל הזמנים, מה הקשר בינו לבין בעלי חברת המכוניות למבורגיני, והתזמון המפליא של תחרות השירים הצרפתיים הטובים ביותר בכל הזמנים?
ד"ר אברהם בן-עזרא
האם לעולם ימנע בית משפט של ערעור להתערב בממצאים העובדתיים של ערכאה קמא? לא כאשר הממצאים נוגעים למידת עוגמת הנפש עקב ליקוי בבניה    כאן שיקולים משפטיים מעורבים
חובב לויטס
תקן ה -IAS 39 אפשר לחברות ציבוריות להציג בדוחותיהן אגרות חוב שהנפיקו, בתנאים מסוימים, בהתאם לשווי השוק שלהן ולא לפי סכום ההתחייבות העתידית לפרעון    האם יש פה הטעייה צרכנית? שתי גישות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il