X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מדוע חשוב לצחצח שיניים אחרי ההקאות בשליש הראשון להריון על איזה טיפולי שיניים כדאי לוותר בשליש השני ומה ההורמונים עושים לרקמות בחניכיים
▪  ▪  ▪
שימרו על בריאות הפה בהריון

בתקופת ההריון חלים בגוף האישה, בין השאר, שינויים הורמונליים, שינויים בנפח הדם ושינויים בחלל הפה. השינויים הללו אינם זהים בכל ההריון ולכל תקופה השינויים הייחודיים שלה.
בהריון השיניים והחניכיים נמצאות בסיכון גבוה מהרגיל, והחשש הגדול הוא מזיהומים שעלולים לפגוע בהריון עצמו. לכן, דווקא בהריון יש חשיבות עליונה לשמירה על בריאות הפה והחניכיים, למענך ולמען העובר שלך.
נשים הרות מדווחות על רגישות בחניכיים, ועל תחושה ש"השיניים מתפוררות", אך מצד שני קיים פחד גדול (ולא מוצדק) לגשת אל רופא השיניים לבדיקה וטיפול. כך, בעיות קטנות שהיו יכולות להיפתר בהקדם, נגררות ונמשכות, והופכות ליותר ויותר חמורות.
נשים רבות בהריון, סובלות מחניכיים רגישות, נפוחות ולעיתים אף מדממות. החשש העיקרי הוא שחיידקים ומזהמים אחרים יחדרו דרך החניכיים הפגועות, ומשם אל זרם הדם. גורמי זיהום אלו עלולים לפגוע בעובר, ואף לגרום ללידות מוקדמות.
דוגמה אחרת היא בחילות והקאות, אשר יוצרים סביבה חומצית בפה. גורם נוסף לעליית החומציות בפה הוא החשק המוגבר לזלילות בלתי מבוקרות, ביום ובלילה, ללא צחצוח שיניים אחרי. אין להתייחס להריון כאל מחלה שמגבילה מקבלת טיפול שיניים נאות, כל עוד מקפידים על כללים ברורים של מה מותר ומה אסור בכל שלב של ההריון.

מה קורה לשיניים במהלך ההריון

מה קורה לשיניים בשליש הראשון?
בשליש הראשון מתפתחים איברי העובר והשינויים ההורמונליים בגוף האישה גורמים לעיתים קרובות לבחילות והקאות בבוקר. אי צחצוח שיניים לאחר כל הקאה או שטיפתו של הפה במי פה, גורמת להיווצרות סביבה חומצית, אשר פוגעת באמאיל (זגוגית) של השיניים. בתקופה זה עדיף להימנע מטיפולים מתוכננים במרפאת השיניים, ולהגיע אליה רק במקרה שאת זקוקה לטיפולי עזרה ראשונה.
מה קורה בשליש השני?
השליש השני, במהלכו העובר הולך וגדל, מאופיין על-ידי פרק זמן של יציבות שבו חולפות בחילות הבוקר. בתקופה זו, ניתן לבצע את כל טיפולי השיניים הנחוצים לפני הלידה.
ובשליש האחרון?
בשליש השלישי האישה עולה במשקל ובטנה תופחת למימדים המקשים עליה לשבת בכיסא הטיפולים, אף על-פי שעקרונית, אין מניעה לבצע בתקופה זו טיפול שיניים כלשהו.
מה הסיבה לרגישות בחניכיים בתקופת ההריון?
השינויים ההורמונליים ורמות גבוהות של אסטרוגן ופרוגסטרון, מגבירים את זרימת הדם ברקמת החניכיים ומעלים את מספר הדלקות. החניכיים נראים בצבע אדום ומדממים בקלות. במצב זה מומלץ לגשת לטיפול אצל השיננית.

מהם טיפולי שיניים המומלצים בהריון

למניעת הרס שיניים וחניכיים, ולמניעת לידות מוקדמות
  • מעקב במרפאת שיניים מומלץ כל 3-2 חודשים, אשר יכלול בהתאם לצורך:
  • הסרת אבנית והדרכה יסודית בצחצוח נכון - למניעת דלקות חניכיים;
  • ציפוי פלואוריד לשיניים - לנטרול החומציות והחיידקים, לחיזוק השיניים ולעצירת עששת מתפתחת;
  • שחזורים (סתימות) - למניעת הרס השיניים תחת מתקפת החומציות;
  • איטומי חריצים ושחזורים מונעים - לחריצים עמוקים שמתחילים לפתח עששת;
  • עקירת שיניים רקובות/אבודות - מומלץ בדרך-כלל בשליש השני של ההריון, אלא אם כן מדובר במקרה חירום דחוף.

מיתוס: העובר מקלקל את השיניים וגוזל סידן

לא נכון
הסידן שדרוש לבניית עצמות העובר אינו נלקח משיני האם, אלא מהעצמות שלה. אבל ייתכן שבשל הקאות או אכילת יתר, תזיק החומציות שבפה לשיניים. לכן, מומלץ לאחר כל הקאה, לצחצח שיניים בעדינות כדי לא לגרום לשחיקה מיותרת של השיניים, או לסירוגין להשתמש בשטיפות פה המכילות פלואוריד. הפלואוריד ינטרל את החומציות ואת החיידקים, יחזק את השיניים וירענן את הפה.
מומלץ גם להשתמש בחוט דנטלי, ולעבור למברשת קטנה ועדינה. אפשר גם ללעוס מסטיק ללא סוכר למשך מספר דקות. כמו-כן, זלילות מרובות ונטייה למאכלים ומשקאות חומציים ו/או מתוקים, מגבירה את החומציות בפה ואת התפוררות השיניים, ולכן מומלץ לצרוך מאכלים שאינם מכילים חומצה או סוכר.

מיתוס: עדיף להימנע מצילומים, זריקות הרדמה ואנטיביוטיקה

לא נכון
חובה להיבדק תוך כדי ההריון, לבצע הסרת אבנית ולטפל בכאבים ובחורים על-ידי סתימות/טיפולי שורש וכו'. אין כל בעיה לעבור הסרת אבנית, סתימות, טיפולי שורש ואפילו עקירות בזמן הריון.
עדיף להגיע לביקורת מקיפה אצל רופא השיניים לפני תחילת ההריון. נשים רבות חוששות שהזריקה תזיק לעובר, אך למעשה אין בעיה כלל להשתמש בזריקות - האפקט הוא מקומי בלבד. לגבי אדרנלין, דווקא הזריקות שמכילות אדרנלין הן בטוחות יותר לאישה בהריון.
בהקשר לצילומי רנטגן
ההמלצה היא לא להתחיל סדרת צילומים בכל הפה ולתכנן טיפול נרחב, אלא לצלם רק במקרה הצורך לאבחנה מדויקת. אין סכנה לעובר בצילום שיניים אבחנתי (נשך ו/או פרי-אפיקלי בדרך-כלל) - כמובן בתנאי שהאם מכוסה סינר עופרת.
הקרינה מאוד ממוקדת ורק שטח קטן מאוד באזור הפה עובר צילום. לעומת זאת, חוסר טיפול עלול לסכן את בריאות האם ואת בריאות העובר, מעבר להתדרדרות במצב השן.
בעיות חניכיים:
חשוב מאוד להגיע לביקורות בתדירות גבוהה מהרגיל - הסרת האבנית אינה מזיקה כלל לשן או לחניכים, גם אם מבצעים אותה בתדירות גבוהה, ולכן למטופלות שלי אני ממליץ להסיר אבנית בכל שליש של תקופת ההריון, דהיינו כל 3-2 חודשים.
זאת כיוון שבדומה לכל הגוף, גם החניכיים עוברות שינויים הורמונליים בהריון, ובדרך-כלל נהיות נפוחות יותר, רגישות יותר ומדממות יותר. במצב כזה קשה לצחצח נכון, ותיתכן עששת (חורים) יותר מהרגיל, וריח רע מהפה.
נמצא גם קשר בין דלקות חניכיים ושכיחות גבוהה יותר של לידות מוקדמות ולפגים (פי 10-7 מהרגיל), וכן לתוחלת חיים קצרה בכ-4 שנים והופעה והחמרה של מחלות אחרות כלליות.
חורים בשיניים וכאבים:
כאמור, שיניים עלולות להיפגע בהריון בשל חוסר מודעות וחומציות בפה. טעות היא לחכות לסיום ההריון, כיוון שחור בשן יתפתח במהירות גדולה הרבה יותר בהריון בגלל החומציות הגדולה בפה - הנזק גדול ומיותר.
האם מותר להשתמש בתרופות, לרבות אנטיביוטיקה במהלך ההריון?
בזמן ההריון, אסור להשתמש בגז צחוק ובאנטיביוטיקות מקבוצת הטטרציקלין. שימוש בתרופה זו, יכול לגרום לצביעת השיניים ולעכב את התפתחות העצמות של העובר. תרופות מסוימות, שבהן משתמשים רופאי השיניים, יכולות לעבור את השלייה ולהגיע לעובר. לכן חייבים להשתמש בתרופות בטוחות המומלצות על-ידי היצרן והספרות המקצועית. רצוי להתייעץ עם רופא השיניים ורופא הנשים לפני שמחילים בטיפול בתרופה כלשהי.
רופא שיניים מיומן יוכל להתאים כדורים נגד כאבים ובמקרה הצורך, אף סוגים שונים של אנטיביוטיקות שאינן פוגעות בעובר. לכן למעשה הימנעות מטיפולי שיניים בהריון עלולה להזיק להריון התקין וכן לגרום לריבוי דלקות חניכיים ולבעיות שיניים.

מחבר המאמר הינו רופא שיניים במרפאת כללית סמייל עפולה ואחראי על היחידה לטיפול בחולים בסיכון גבוה במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה
תאריך:  06/08/2009   |   עודכן:  06/08/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על הריון ובריאות השיניים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הריון ולידה
טלקו  |  25/08/09 07:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמנואל בר-קדמא
מקומי, ארצישראלי בנפשו ובציוריו; עמד באומץ, הן כאוצר הראשי של מוזיאון תפן והן כיוצר פעיל - מול חשמני ה"ותיקן" של הממסד האמנותי ועוד מעלילות האמן המהולל שהלך השבוע לעולמו
אהרון רול
הרצח המזעזע במועדון "הקהילה" ההומו-לסבית בתל אביב, אינו יורד מהכותרות. רבים הם המזועזעים מהארוע הקשה. רבים יותר הם השמחים לאיד
ראובן לייב
המאבק נגד מבצעי הטבח אינו רק של הקהילה ההומוסקסואלית. הוא של כולנו
עופר הירש
בטח גם אתה שמעת על "שגעון" המעבר לדשא הסינטטי עקב מצוקת המים בישראל, אך על הכנסת הדשא הסינטטי הביתה (כן, לתוך הבית) כבר שמעת?
תמיר האס
'700 ישראלים יילכו לעולמם בחורף הממשמש ובא' - מדוע בחרו עיתונים בכותרת כה פרובוקטיבית? מדוע בחרו ביצירת היסטריה?    מידע שלילי - מוכר; מידע חיובי - לא מוכר והקורא - נמכר ל"תעשייני" התקשורת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il