X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עם מותה של הסופרת נעמי פרנקל, איבדנו מופת של חשיבה עצמאית, דבקות באמת הפנימית ועמידה מול הלחץ החברתי של חוגי "הצודקים והנאורים"
▪  ▪  ▪
הליכה לאור עקרונותיה הובילה לנידוייה [צילום: יח"צ]
באשר לנעמי שמר, השמאל לא יכול היה להפסיד את יצירתה, ולכן ויתר לה על המרת דעותיה חזרה שמאלה ו"התיר" לה להמשיך להחזיק בדעותיה הלאומיות – אך ללא הכרזות פומביות וללא פעילות למען המתנחלים. מה רע בשיר על תות-שדה ברמת-השרון? חייבים דווקא לשיר שירים המעודדים רגשות לאומיים?

לפני כחמש שנים, כשנפטרה נעמי שמר, דובר רבות על הרדיפה, ההחרמה והדיכוי שלהם "זכתה" מצד קובעי טעם הקהל, היושבים על ה"שאלטר" של השמעת השירים בתקשורת, המבקרים, הבוהמה וכל סביבתה התל אביבית. כל אלה "הוציאו חוזה" עליה ועל יצירתה, מאז שהעזה להביע דעות המנוגדות לאלו של "הסובייט" הישראלי.
בשבוע שבו נפטרה נעמי שמר, הלך לעולמו זמר בעל סגנון מיוחד במינו - אריק לביא, שבניגוד לנעמי שמר, תפס את "כללי המשחק", ולאחר ששר "שוב לא נלך רחל מני שדמות בית-לחם", "כי לך הארץ הזו האחת", ואף העז להזכיר באחד משיריו את הרי גוש-עציון, התיישר לפי התכתיב, ופרט להופעה אחת בקריית-ארבע ביום העצמאות ב-1999, כמעט שלא חרג ממנו. יומיים לפני שעמד להתראיין לעיתון "בשבע", התקשר לביא אל הכתבת וביטל את הראיון, בהסבירו כי הוא תומך במפעל ההתיישבות ואוהד את הציבור הדתי-לאומי, אך אינו מעוניין להיות מזוהה פוליטית, שכן ככה זה "אצלם", והוא אינו מעוניין לחוות את מה שעבר על אמנים ש"דיברו". הראיון בוטל בשל החשש שעצם המגע עם עיתון דתי-לאומי עלול "לסמן" אותו.
נעמי פרנקל ייצגה רוח אחרת. היא הייתה סופרת מוערכת, הנטועה עמוק בלב הממסד הספרותי והשלטוני הישראלי ומקורבת לראשי השלטון של מפלגת העבודה לדורותיהם - לוי אשכול, יצחק רבין, שמעון פרס, וכן לסופרים, משוררים ושועי ארץ.
כבר בעבר ניתן היה להבחין באופיה העצמאי הבלתי מתפשר, בהתעקשותה על האמת שלה, אפילו כשיתר העולם חושב ההיפך. מעולם לא נכנעה ללחץ החברתי, גם כשבקיבוץ שבו התגוררה, בית-אלפא, התנגדו למנהג שלה ושל בעלה הראשון, ישראל רוזנצווייג, להסתגר ביום הכיפורים בחדרם, לצום ולהתפלל. כל מה שנותר לחברים לעשות נגד הסקנדל היה להוקיע אותם בשיחת קיבוץ זעופה.
בשנים שלאחר מלחמת יום הכיפורים, כשהייתה עדה לשקיעה הערכית של החברה התל אביבית, וכבר התקשתה לנשום את האוויר מסביבה, יצרה קשר עם המתנחלים והרגישה שמצאה שם בדיוק את הדבר שאליו שאפה - את הרוח הציונית החלוצית של פעם, אך בגירסה משופרת, שאינה מתנגשת עם הדת והמסורת, אלא משולבת בה ונובעת ממנה. גודל התפעלותה הוביל אותה לצעד נועז: היא קטעה באחת את הקשר אל עולמה וסביבתה והחליפה את החיים המלאים והנעימים במרכז בחיים חדשים במקום נידח, שלתחושתה היה מרכז העניינים האמיתי: חברון.

"הלכה לחפש השראה אצל יהדות הפוגרומים"
הספר שנגדם עקב פטירתה

כחברה מן המניין ב"מאפיה הימנית", זכתה נעמי לטעום גם את טעמו של מארב תקשורתי. כשהוזמנה ביום 20.11.98 לאולפן התוכנית "מהיום למחר" בערוץ 1, לרגל צאתו לאור של ספרה "ברקאי", הוטמן לה "מטען צד" בדמותו של איש שמאל קיצוני, שתקף אותה על דעותיה, בגיבויו המלא של "המראיין", גיל סדן – דיון ספרותי לפי מיטב מורשת סטלין.

מסכת הנידוי והביזוי שעברה מצד חבריה בשמאל, ממחישה היטב ממה פחד כל כך אריק לביא. אשה מעמודי התווך של קיבוץ ניר-דוד התרתה בה: "אם את עוברת לקריית ארבע, את מבינה שאת מנתקת את הקשרים עם החברה". פרופ' מיכאל הרסגור התבטא בידיעות אחרונות משנת 1990, כי: "חבל על נעמי, סופרת כשרונית, אבל היא עוד עשויה להתרפא". עיתונאי מעריב באותה תקופה, משה דור, אמר כי דעותיה מבחילות אותו. ואילו שלמה שבא, סופר חובבן שהיה מיודד איתה, אמר לה: "הרסת את מדינת ישראל שלי".
הגדיל לעשות המשורר נתן זך, שהיה מבאי ביתה ומן הסועדים על שולחנה, אשר שנים אחדות קודם לכן כתב ב"העולם הזה", כי "נעמי פרנקל היא הסופרת הישראלית הטובה ביותר". עם המעבר שלה את הקו הירוק, שינה את דעותיו הספרותיות, וכעת קבע: "ידוע כי נעמי מעולם לא הייתה חכמה כל כך... לא אתייחס אליה". לאחר שצירף אותה ל"מאפיה הימנית", הודיע ששיריו לא יופיעו בספר אחד עם יצירותיה. והצטרף אליו כתב "על המשמר", לוי מורב, שכתב: "איזה רגישות יש לסופרת הגאה לפרוש כנפיים בלב המדמנה... איזה עיוורון וקהות חושים צריכה אשה שעלתה מגרמניה כדי לקבל השראה אצל המתנחלים... הלכה לחפש השראה אצל יהדות הטנק והתותח, יהדות הפוגרומים, האש והברזל".
חלק מאבירי מחנה השלום הואילו למלא את זמנה בהטרדות טלפוניות, קללות ואיומים. רקטור אוניברסיטה ירושלמית כתב לה: "בעלך (הראשון) מתהפך בקברו לנוכח הצטרפותך לפשיסטים".
וסופר ידוע אמר לה: "למה את עושה לנו את זה? אינך מבינה מה את עושה? את עוברת אל הפשיסטים האלה".
כחברה מן המניין ב"מאפיה הימנית", זכתה נעמי לטעום גם את טעמו של מארב תקשורתי. כשהוזמנה ביום 20.11.98 לאולפן התוכנית "מהיום למחר" בערוץ 1, לרגל צאתו לאור של ספרה "ברקאי", הוטמן לה "מטען צד" בדמותו של איש שמאל קיצוני, שתקף אותה על דעותיה, בגיבויו המלא של "המראיין", גיל סדן – דיון ספרותי לפי מיטב מורשת סטלין.
לאחר ההרעשה הארטילרית הזו נשתררה דממה. האשה – שהייתה מוזמנת יומם ולילה לאירועים חברתיים וספרותיים, הרצאות, וביקורים – זכתה להתעלמות. הכל נקטע בבת-אחת.
אם ניתן היה לצפות, כי סופרת בקנה מידה כזה תהיה מועמדת טבעית לקבלת פרס ישראל לספרות, בא ראש הוועדה הממליצה על מקבלי הפרס, פרופסור לספרות, ואמר למאיר בן-גור, בעלה, כי "כל עוד יש לי מה לומר בוועדה, היא לא תקבל את הפרס לאחר שהלכה לקריית ארבע". אומנם אותו פרופסור כבר אינו עומד בראש הוועדה, אך לממשיכיו יש עדיין "מה לומר": הבחירה בטיפוסים דוגמת "מר גסות הרוח" יגאל תומרקין, או תסריטאי השוליים הקיצוני ג'אד נאמן, היא אמירה ברורה למדי.
באשר לנעמי שמר, קרב האיתנים שהתחולל בינה לבין התמנון הזה נסתיים בתיק"ו. השמאל לא יכול היה להפסיד את יצירתה, ולכן ויתר לה באופן חסר תקדים על המרת דעותיה חזרה שמאלה ו"התיר" לה להמשיך להחזיק בדעותיה הלאומיות – אך בשקט, ללא הכרזות פומביות וללא פעילות למען ארץ ישראל והמתנחלים. מה רע בשיר על תות-שדה ברמת-השרון? חייבים דווקא לשיר שירים המעודדים רגשות לאומיים?
כך התרצו החברים, איפשרו לה לקבל את פרס ישראל ולהשמיע את שיריה ברדיו. לנעמי השנייה, נעמי פרנקל, הם לא ויתרו, כי עצם מגוריה מעבר לקו הירוק לא עבר את סף המינימום מבחינתם. היא מצידה נפגעה קשות, אך מעולם לא שקלה לחזור בה ובירכה יום יום את החלטתה לעשות את הצעד המתנחלי. הפגיעה בה עוררה אצלה שנאה מרה כלפי חבורת ה"קוזה נוסטרה" הזו וכל מה שהם מייצגים. ספריה שנכתבו בתקופה שלאחר השינוי עסקו בחברון ובתולדות העם היהודי, הנושא שריתק אותה ושעליו דיברה ללא הרף.
על הספר הבא שהיה בכוונתה לכתוב סיפרה לי כמה פעמים: הוא היה אמור לספר את סיפור תחילתה של המדינה, על-רקע הכיעור הסיאוב שפשו כבר אז בשלטון השמאל – הסזון, השנאה הפנימית, השחיתות וחטיפת ילדי תימן. איש לא התאים יותר ממנה לכתוב על כך, כי היא ראתה את הכל מבפנים ובזמן אמת. למזלם הגדול של מתנגדיה, כוחותיה כלו לפני שהספיקה לסגור איתם את החשבון ההיסטורי הזה.
יכולתם של אנשי זדון לבצע את זממם נובעת מחוסר המעש, מן השתיקה ומחשבון הכדאיות של אנשים טובים. נעמי פרנקל אינה נכנסת לקטגוריה הזו. היא מעולם לא שתקה, לא ביטלה את רצונותיה ולא השתיקה את האמת שלה. תמיד הייתה מופת של עוצמה, עוז רוח ומחשבה עצמאית.

לאתר מגזין מראה
בעז העצני הוא מהנדס מכונות ופובליציסט
תאריך:  04/12/2009   |   עודכן:  13/02/2012
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אבד מופת חשיבה עצמית
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
"את מצבת הזיכרון לכבודם של הענ
קורןנאוה טבריה  |  5/12/09 02:34
 
- כל מילה אמת אמי שהייתה מבית
מהילדים האבודים  |  5/12/09 10:48
2
יישר כוח לך בועז כל מילה יצוקה
מהילדים האבודים  |  5/12/09 09:13
3
הנפילים נעלמים. והמוגים צןמחים
מ.אלקרייאף  |  5/12/09 10:24
4
נרצה או לא:תהיה מלחמת אינברירה ל"ת
בבולשביזם הישראלי  |  5/12/09 10:25
5
שמאל=='שלום בלי יהודים'
שזה הכי אנטישמי  |  5/12/09 11:01
6
מאמר רווי ידע ואהבה
משה, עורך-דין  |  5/12/09 22:48
7
"קוזק נגזל וילדים אבודים"
דני בז  |  6/12/09 17:15
 
- דני יש ילדים אבודים ואל תבוז ל
מהילדים האבודים  |  7/12/09 06:35
8
התנצלות לילדים האבודים
דני בז  |  7/12/09 17:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידו שטרנברג
אם החשש מפני פיצול תפקידו של היועץ המשפטי לממשלה נובע מחשש להחלשת המערכת המשפטית, יש למצוא דרך ראויה יותר להגן על מערכת המשפט מפני הפוליטיקאים מאשר להיאבק נגד זכותם למנות את ראש התביעה הכללית
איציק סיבוש
במקום להתרגז לנוכח השתלטותה של הבדיה על חיינו - אם באמצעות מערכת משומנת של יחצ"נות ואם בכסות אקדמית - הבה נעניק את הפרס ע"ש בילי בדאי למי שהשכיל להפוך מלאכה זו לאמנות של ממש
ענבל בר-און
רצח סתמי של אדם, מערער את כל תפישת העולם של קרוביו ומותיר חור שחור בנשמה    הקורבנות נשארו מאחור [חלק א']
אברהם (פריצי) פריד
לוחמי השטחים    הש"ג הגרמני    תולדות הליכוד    גנבי הקופה הצה"לית    אבני ירושלים    גנטיקה רבנית
טובה ספרא
הקריסה בדובאי היא רק דוגמה למה שיקרה במדינות אחרות    אירן - מחרחרת מלחמה    תחזית הכוכבים לשבוע שבין 10.12.09-4.12.09
רשימות נוספות
כ"ט בנובמבר - החג הנעלם  /  עמוס גורן
לא מרד הוא הוגה אלא מהפכה  /  יוסף אורן
"טלוויזיה בריאה"? לא, תודה  /  אמיר חצרוני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il