X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
משאל-עם ברוב-מיוחס, במצבים מיוחדים ולא כשיגרה, מקדם את מערכת האיזונים והבלמים, שהיא תנאי לדמוקרטיה אמיתית
▪  ▪  ▪
צימצום סכנת הקרע בעם [צילום: פלאש 90]

משאל-עם ורוב מיוחס מהווים הליך חריג ומקובל בחברות דמוקרטיות העומדות בפני הכרעה על שינוי חריג ואולי אף בלתי-הפיך, כגון ויתור טריטוריאלי.
בניגוד לטענה שרוב-מיוחס נועד למזער את השפעת המיעוט הערבי בישראל, טען פרופסור דוד אלעזר, שהיה מומחה לדמוקרטיות מערביות, שמשאלי-עם ברוב-מיוחס מתקיימים גם בחברות בעלות מיעוטים זניחים, ללא קשר לבעיות גזע.
בניגוד לעמדה המערערת על חקיקת משאל-עם ורוב מיוחס במקרים חריגים, הליך זה מגן על האזרח, על הביטחון הלאומי ועל הדמוקרטיה מפני חקיקה חפוזה המתקבלת תחת מכבש לחצים מבית ומחוץ, בהשפעת הלך-רוח ואירועים חריגים וברוב זעום ומקרי. רוב זה יכול להפוך למיעוט בטווח הקצר. ההליך מהווה אמצעי בלימה-דמוקרטי מול רשות מבצעת (ממשלה) השואפת לגמד את סמכויות הרשות המחוקקת (כנסת) ולצמצם את השפעת הציבור.
לדוגמא, "הסכם אוויאן" שהביא לויתור צרפת על אלג'יריה הובא למשאל עם פעמיים - באפריל וביולי 1962 - למרות שזכה לרוב גדול כבר במשאל הראשון. הנשיא דה גול, יוזם הויתור על אלג'יריה, דרש רוב-מיוחס בטענה שצעד כה קריטי ראוי לרוב מיוחד כדי למנוע קרע בעם. הוא טען שרוב-פשוט עלול לייצג מיעוט מבעלי זכות הבחירה, לגבש אופוזיציה גדולה וממורמרת ולשבש את המערכת הדמוקרטית בצרפת.
דה גול הבין את הסכנה לדמוקרטיה - במקרים חריגים - כאשר לא נדרש רוב-מיוחס במשאל-עם. ב-1946 אושרה חוקת הרפובליקה הרביעית הצרפתית ברוב של 53%, שמשמעותו הייתה תמיכה של 36% בלבד מבעלי זכות הבחירה. האישור הדחוק הביא את צרפת על סף מלחמת אזרחים ב-1958.
סעיף 4 (פיסקה 3) בחוקת ארה"ב קובע שכל שינוי טריטוריאלי בשטח המדינות מחייב אישור על-ידי רוב כפול: בקונגרס בוושינגטון ובבתי המחוקקים של המדינות. סעיף 2 (פיסקה 2) בחוקת ארה"ב מחייב רוב-מיוחס של 2/3 בסנאט לאשרור אמנות, בריתות והסכמים בינלאומיים. כדי לשנות את חוקת ארה"ב דרוש רוב-מיוחס של 2/3 בבית הנבחרים ובסנאט בוושינגטון בנוסף לרוב רגיל בשני בתי המחוקקים של 3/4 מ-50 המדינות. רוב-מיוחס של 60% בסנאט מהווה תנאי להתחלת דיון בתחיקה שנויה במחלוקת ורק רוב-מיוחס של 2/3 בבית הנבחרים ובסנאט מאפשר ביטול וטו-נשיאותי.
לפי סעיף 38 של חוקת קנדה מ-1982, כל תיקון לחוקה - כולל שלמות טריטוריאלית - מחייב רוב כפול: 2/3 של בתי המחוקקים בעשר הפרובינציות ורוב של שני בתי המחוקקים הלאומיים באוטווה.
החוקות של נורווגיה (סעיף 1), איטליה (סעיף 5), ספרד (סעיף 2), פורטוגל (סעיף 3), סינגפור (סעיף 6), טורקיה (סעיף 4-3) וונצואלה (סעיף 8) שוללות כל ויתור טריטוריאלי. לפי סעיף 53 בחוקת צרפת מ-1958 אין לוותר על - או להחליף - שטח ללא הסכמת האוכלוסיה.
הכרעות בנושאי שלום-בית, דמוקרטיה, ביטחון, גבולות ושלום עם שכנינו כרוכות בדרך-כלל במחלוקת קשה. ההכרעות משפיעות באופן דרמטי על ערכי-יסוד ועל עתידה הביטחוני, הטריטוריאלי והחוקתי של המדינה. לעתים ההכרעות בלתי-הפיכות ובעלות השפעה גורלית, עקרונית, ארוכת-טווח ובלתי-שגרתית על קיום המדינה, ולכן הן מחייבות רוב בלתי-שגרתי, רוב-מיוחס.
משאל-עם ברוב-מיוחס, במצבים מיוחדים ולא כשיגרה, מקדם את מערכת האיזונים והבלמים, שהיא תנאי לדמוקרטיה אמיתית המבוססת על מרכזיות הבוחר (ולא הנבחר, גם אם הוא ראש הממשלה), הפרדת רשויות ומניעת רודנות של הרשות המבצעת.
משאל-עם ברוב-מיוחס, לגבי ויתור טריטוריאלי, תורם להעמקת הדיון הציבורי, מחייב הסכמה רחבה ושיקול דעת, מנטרל השפעת גורמים קיצוניים והלכי-רוח הפכפכים, מצמצם את סכנת הקרע בעם ומעניק יתרון להיגיון על-פני הרגש. משאל-עם ברוב מיוחס מהווה מכשול ל"שלום של הרגע ובכל מחיר", מונע אישורי הסכמים בתמורה ל"מיצובישי" ומקדם ביטחון לאומי ושלום בר-קיימא.

תאריך:  11/12/2009   |   עודכן:  11/12/2009
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
משאל עם - משעול לשלום בר קיימא
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
אין משאל עם זה משאל אזרחים . ל"ת
למחבר המלומד  |  11/12/09 19:21
2
המדובר : במשאל אזרחים קובע.
למחבר הנכבד  |  11/12/09 19:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק קריספל
שנים שעיירות הפיתוח תמכו תמיכה מורלית ופוליטית בתפיסה ההתיישבותית של המתנחלים, אולם כשהאחרונים פונו - הם הפנו עורף לאוכלוסיה שתמכה בהם
ליאור דרי
שימוש אסור גם ע"י הגורמים המורשים במאגר המידע הביומטרי הופך אותו מכלי להגברת הביטחון האישי לכלי העלול לפגוע בחופש הפרט של כל אזרחי המדינה
הרב נפתלי רוטנברג
המושג "מדינת הלכה" הוא מושג ריק מתוכן, ואין לו כל גיבוי במקורות ההלכה עצמה
יצחק מאיר
ישראל היא מדינה של שאלות לא פתורות לא רק מפני שאין רוצים לפתור אותן אלא מפני שאין אפשרות לפתור אותן    במדינה כזאת משאל עם יכול לקבל מימד של אונס על כל המשתמע מכך
אלכס נחומסון
קטונתי מלשפוט את איכויות עבודתה של פרופ' יונת ואת בקיאותה ברזי הכימיה    אני בטוח שהרובוזום וחלבוניו יקדמו את המדע ויתרמו לאנושות ולכן ההצקות הקטנות שלי נראות כחוסר פרופורציה משווע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il