X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הסדקים בכוחן הפוליטי של הקלישאות האקולוגיות הולכים וגדלים: סימני התפכחות ממוראן של פליטות הגזים מעשה ידי אדם ניכרות גם בקרב הציבור הבריטי וגם בקונגרס האמריקני
▪  ▪  ▪
שאלה למתקדמים: קרחון החל להנמס בקוטב הצפוני בסוף המאה העשרים. מתי יומס סופית? [AP]
בדיקת האסמכתאות לטענות, כי "עד 40 אחוז מיערות האמזונס עלולים להגיב לירידה במשקעים", כי "הצמחייה הטרופית תשתנה במהירות" וכי "במקום היערות תיווצר סוואנה" – העלתה שאפילו הפעילים הסביבתיים לא טענו אותן, ובוודאי שלא הציגו להן תימוכין כלשהם

מסקר של ה-BBC מסוף השבוע שעבר עולה, כי מאז נובמבר האחרון חל סחף בדעת הקהל האנגלית באשר להתחממות הגלובלית. אם בעבר סברו 41 אחוזים מן הנשאלים כי הגורמים המיוחסים לשינוי אקלים "מבוססים היטב", כיום רק 26 אחוזים עדיין סבורים כך.
כלומר, אחד מכל ארבעה נשאלים עבר צד. אנשים אלו, שחלקם היו תומכים פעילים באג'נדה של ההתחממות הגלובלית, מטילים עתה ספק בכך שפליטות גזים מעשה ידי אדם הן שגורמות לשינויי האקלים. שיעורם של הספקנים ביותר, הסבורים שאין כלל שינוי אקלימי, צמח מ-15 ל-25 אחוזים.
יידרשו סקרים מפורטים ונרחבים יותר לאמוד את עומק השינוי, אך אין ספק שהוא מתרחש. באתר ה-BBC בו מוצג הסקר העדכני, נכתב: "זה בהחלט מאוד לא רגיל לראות שינוי כה דרמטי בדעת הקהל בזמן כה קצר". ואילו חבר הפרלמנט הבריטי דגלאס קארסוול, שביקר לאחרונה בישראל, כתב בבלוג שלו: "הסכר נסדק", והפנה את קוראיו לדברי אנדרו ניל, הכותב בנושאי פוליטיקה באתר ה-BBC, אשר מסכמים היטב את הנושא, תוך התייחסות לדוח הצוות הבין-ממשלתי של האו"ם לנושא שינויי האקלים (IPCC) 2007: "חלקים משמעותיים למדי שלו מתמוטטים".
"אני לא רוצה להישמע כמו חוכמולוג", כותב חבר הפרלמנט קארסוול, "אך כל מי שמסוגל לחשוב באופן עצמאי וניחן בנטייה לקרוא מעט, יכול היה לראות את זה מגיע. לפני ארבעה חודשים כתבתי על הפער הגדל בין המדיניות הציבורית בנושא שינויי האקלים, ובין התמיכה המדעית בכך. צפיתי כי בשוק החופשי של הרעיונות אנו צפויים בקרוב לתיקונים...".

שנת 2350 הפכה לשנת 2035

למרות מכבש התעמולה והאינדוקטרינציה התקשורתיות, הציבור לא יכול היה להיוותר אדיש למבול פרשות השחיתות והרמאות שנחשפו בשנה האחרונה בנושא זה. בתחילה הייתה זאת פרשת "קליימטגייט", שהוכיחה כי תהליך ביקורת העמיתים התדרדר לפארסה פלילית, בניסיון לכסות על רשלנות מדעית ועל הסתרת נתונים.
אחריה פרצה "פאצ'ורי-גייט", שבה נתגלה כי מי שעומד בראש הצוות הבין-ממשלתי בנושאי אקלים של האו"ם לנושא שינויי האקלים, שימש גם יו"ר דירקטוריון בחברות שהרוויחו ישירות מאווירת הפחד שהפיץ הארגון. בסוף ינואר כתב ה"טלגרף" הבריטי: "ה-IPCC, שהאובייקטיביות והניטרליות שלו נחשבו בלתי מוטלות בספק, התגלה כגוף שפועל כמו קבוצת לחץ למען מטרה מסוימת... בלהיטות לשכנע את העולם בתוצאותיה הרות האסון של ההתחממות מעשה ידי האדם, איבד ה- IPCCאת האובייקטיביות שלו ואת אמון הציבור".
בנוסף על שתי פרשיות אלה, הופיעה "פרשת הקרחונים" (GlacierGate), שחשפה כי ה-IPCC כלל בדוחותיו "בטעות" הצהרות תעמולה חסרות ביסוס, שאינן עומדות בסטנדרטים מדעיים. אחת מהן קבעה כי "קרחוני ההימלאיה נמסים במהירות. עד שנת 2035 עלולים מרבית הקרחונים להיעלם. תהליך זה יביא לייבוש מקורות המים של הודו". קביעה זו התפרסמה היטב, וזכתה להיות דוגמה לאסונותיה הנוראיים של ההתחממות. כשנבדק המקור לה, התגלה דוח לא מדעי של ארגון, שטען כי "עד שנת 2350 צפויים חלק גדול מקרחוני ההימלאיה להצטמק עד כדי 20 אחוז מנפחם הנוכחי". כלומר, השנה 2350 הפכה בדוח IPCC לשנת 2035 – הפרש "זניח" של 300 שנה.
והפרשה האחרונה היא "אמזונס-גייט": זיוף טענות בדבר אסון אקולוגי קרב ליערות האמזונס, וייחוסן למסמכים שנכתבו על-ידי "פעילים סביבתיים". בדיקת האסמכתאות לטענות, כי "עד 40 אחוז מיערות האמזונס עלולים להגיב לירידה אפילו קלה במשקעים", כי "הצמחייה הטרופית תשתנה במהירות רבה" וכי "סביר שבמקום היערות תיווצר סוואנה העמידה יותר לחום ויובש" – העלתה שאפילו הפעילים הסביבתיים לא טענו אותן, ובוודאי שלא הציגו להן תימוכין כלשהם.
מדי יום נוספות עוד מבוכות והשפלות לחסידיה השוטים של תיאורית ההתחממות מעשי ידי אדם, וזאת עוד בטרם טופלה השאלה הגדולה של התעלמות ה-IPCC ממידע תצפיתי, המלמד כי ההתראות וההפחדות הכלולות בדוחות האו"ם אינן מתממשות.
המסמר האחרון באמינותן של טענות ה-IPCC בעיני דעת הקהל ננעץ בנאומו על מצב האומה של הנשיא אובמה בפני חברי הקונגרס. בסוף הדקה הרביעית בנאום, החל אובמה לדון בנושא שינויי האקלים ונתקל בתגובה בלתי צפויה לדבריו: "יש כאלו שאינם מסכימים עם העדויות המדעיות החותכות בדבר שינוי האקלים". כאן נקטע נאומו של הנשיא האמריקני על-ידי פרץ צחוק, שהדביק את כל הנוכחים בבית. היה זה הרגע שבו נחשפה האמת העירומה – רגע בו כל הנוכחים ביטאו את התחושה כי הכוח הפוליטי הנשען על מדע מפוקפק – מוצה.

לאתר מגזין מראה
המאמר מתפרסם גם בטור "על הכוונת" ב"מקור ראשון"
בועז ארד-ארדר הוא עמית מחקר ב"מכון ירושלים לחקר שווקים". מנהל תקשורת שיווקית ופובליציסט
תאריך:  13/02/2010   |   עודכן:  13/02/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם קרחוני ההימלאיה נמסים במהירות האור?
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
המיליארדר אדלסון צריך בקרוב להכריע מחדש: כיצד להתגבר על מגבלת כושר הייצור בבתי הדפוס של שוקן    ומי ירכוש את מעריב? האם אלי עזור ונוחי דנקנר באים בחשבון?
אריה אבנרי
שיווי זכויות האישה (גם שרה מקבלת החלטות הנוגעות לממשלה), הישגים מדיניים דגולים (קפאון ודריכה במקום), ומינוי יובל המבובלבל לאוצר, עושה דברו של ליברמן לאכיפת החוק והחתרן הבלתי נלאה - למחליפו דה פקטו של ליברמן - מה רע? קיפוד (18)
עמוס גורן
מדוע אנו מכנים את הסבתא 'ספתא', את הדלת הסגורה 'זגורה', ואת המשבר מז'בר? זה בשל סמיכות העיצורים הרוטטים לעיצורים ה'אדישים'
בועז סנג'רו
אחד מלקחי ההינתקות הוא, שאל לו ליועץ המשפטי לממשלה להיסחף בנטייה לאכוף, להרשיע ולהעניש, תוך התעלמות מזכויות האדם בכלל ומזכויות חשודים ונאשמים בפרט
מרדכי קידר
רבים מפקפקים בכך שסנקציות יועילו, אך מוכנים לתת להן הזדמנות, נוכח יכולת האירנים להסב נזקים גדולים לתעשיית הנפט במפרץ, לחסום את מיצרי הורמוז ולהפעיל חוליות טרור רדומות במערב    עם זאת, הכל יודעים שהטיפול באירן גרעינית יהיה קשה ומסובך שבעתיים
רשימות נוספות
אקלים ישן נחריבה עד היסוד  /  גבריאל בן-עמי
מעגל ההפגנות וההלוויות נמשך  /  מרדכי קידר
גיבורי תרבות  /  בועז ארד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il