X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מה עשה זה ומה עשה זה בזמן משבר? בנימין נתניהו וברקע זאב ז'בוטינסקי [צילום: פלאש 90]
הסוציאליזם הבית"רי של ז'בוטינסקי
הפרכת ניסיונו של נתניהו להציג את ז'בוטינסקי כמי שהטיף רק לתחרות חופשית תמידית במשק ומוכיח כי ז'בוטינסקי תמך דווקא במעורבות ממשלתית מרחיקת-לכת בכלכלה בזמן משבר חברתי בו נוצר פער גדול מדי בין עשירים לעניים

ראש הממשלה נתניהו, שנאם לא מכבר במליאת הכנסת במלאת 71 שנה לפטירת זאב ז'בוטינסקי, ציטט ממִשנתו הכלכלית-חברתית רק את מחציתה, המצדדת בתחרות חופשית; וכידוע - חצי אמת גרועה משקר. שכן כתביו ונאומיו של ז'בוטינסקי מעידים כי גם תמך במעורבות ממשלתית מרחיקת-לכת בכלכלה בזמן משבר חברתי, כאשר הפער בין עשירים לעניים מתרחב מדי, ואז יש לדעתו לקחת מהעשירים את המיותר להם ולתת זאת לעניים. יתרה מזו: לא רק שז'בוטינסקי לא התנגד בעיקרון למלחמת מעמדות, כפי שייחסו לו בטעות, אלא הוא אף הטיף למאבק של העובדים לשמירת זכויותיהם המינימליות (שהן חמשת הממ"ים: מזון, מעון, מלבוש, מורה, מרפא). חובתה של המדינה, אמר, לספק צרכים בסיסיים אלה לכל אדם; ואם המדינה איננה עומדת בכך, רשאים העובדים להיאבק להשגתם.
"חד-נס" - מושג מותנה
מקור הטעות של אלה הסבורים שז'בוטינסקי היה קפיטליסט שמרן נעוץ בעיקר ברעיון ה"חד-נס" של ז'בוטינסקי. אומנם, כל עוד לא הוקמה מדינת היהודים סבר ראש בית"ר כי יש לרכז את כל המרץ, האנרגיה והמשאבים רק במטרה הזו, ועד להשגתה אסור שייכון במקביל שום מאבק להגשמת אידיאל נוסף, גם לא מאבק למען זכויות העובדים, אף לא מלחמת מעמדות. אולם עיקרון זה, מושג ה"חד-נס" של ז'בוטינסקי, שמשמעו דגל אחד, לאומי, המחייב להתרכז ביעד של הקמת המדינה ובו בלבד - הוא מושג מותנה והוא מתבטל לאחר שהוקמה המדינה.
ז'בוטינסקי קבע כי המשימה של הקמת המדינה היא כה קשה ומסובכת, עד שהיא תובעת את כל הכוחות של דור מקימי המדינה, שעליו היה מוטל להקדיש עצמו כליל לתפקיד האחד הזה. ואילו כאשר תוקם המדינה, לא רק שיהיו לה אידיאלים נוספים אחרים, אלא שהיא אף תהפוך למעבדה חברתית, בה תתגשם בדרך המיוחדת היהודית התרופה לגאולת החברה האנושית כולה.
במכתב שכתב בפריס ב-2 במאי 1935, אומר ז'בוטינסקי בפירוש שלאחר הקמת המדינה הוא מוכן לא רק לנטוש את עיקרון ה"חד-נס", אלא שהוא מוכן אפילו לצוות על צאצאיו לצאת למהפֵּכה חברתית לאחר שתקום המדינה. כך שבפועל מתגלה ז'בוטינסקי הליברל-קפיטליסטי גם כמהפכן-סוציאליסטי בזעיר אנפין.
ז'בוטינסקי כמהפכן-סוציאליסטי
התופעה הבולטת ביותר של מהפכנות סוציאליסטית מתגלה בעיקר בפרק החברתי-כלכלי של מצע בית"ר שכתב ז'בוטינסקי, ותעיד הכותרת שבחר לפרק זה: "הסוציאליזם הבית"רי". שם הוא מעלה את "רעיון היובל", הלקוח גם הוא מהתנ"ך, כמו כל שאר עקרונותיו החברתיים-כלכליים של ז'בוטינסקי. מדובר ברעיון סוציאליסטי-מהפכני פשוטו כמשמעו, למרות שבניגוד לסוציאליסטים והקומוניסטים, הוא גם מצדד בחברה בה קיימת תחרות חופשית מלאה, ללא שום התערבות ממשלתית, למעט חובת האספקה של "חמשת הממ"ים" לכל אזרח (ראה לעיל).
לפי השקפת העולם היהודית, אומר ז'בוטינסקי - אין המדינה אדונו של היחיד. לא רק מי שעובד צריך לאכול, אלא כל המתהלך רעב. את העולם צריך לשפר על-ידי מהפכות תקופתיות תמידיות, שיצמצמו את הפער בין הרעב לשבע. מזמן לזמן מתחוללת הסערה ההופכת את הכל, ואז מתחילה ההתחרות הטבעית מחדש.
הסוציאליזם המהפכני של "רעיון היובל"
מזמן לזמן, אמר ז'בוטינסקי, כאשר הפערים בין עניים לעשירים מגיעים לידי תסיסה חברתית משמעותית המפריעה לתִפקוד החברתי - "תחולל החברה בעצמה מהפיכה סוציאלית גדולה ויסודית, תשנה את הכול, תיקח מן העשיר את המיותר לו ותתנהו לעני. אולם לאחר המהפֵּכה - נשאר כל אחד חופשי במעשיו, להתחיל מחדש את מלחמתו הסוציאלית, לשאוף שוב למצב טוב יותר, שוב לנצל ולאמץ את כל כוחותיו וכישרונותיו (בעוד שבמשטר סוציאליסטי, בו יש שִוויוֹן שאיננו מצריך תחרות - תחסר לו המוטיבציה לעשות כן). פירוש הדבר להתחיל מבראשית, לבל תקפא האנושות בחוקיות של אבן, שבה אין טעם ואין היגיון למישהו להיטיב לעבוד מאשר שכנו, כי בין כך ובין כך הוא יישאר 'יחסן' כמוך. לא, האנושות צריכה תמיד לסעור, לרתוח, לתסוס; כל אדם צריך לראות לפניו דרך פתוחה למעלה ההר, האחד יעלה, השני יחליק וייפול; חיים יהיו, הִתחרות וקידמה - עד ליובל המהפכני החדש, כאשר ישוו מחדש עני ועשיר, ואחר כך יתחילו שוב מבראשית".
ז'בוטינסקי - סוציאליסט ליברלי וקפיטליסט מהפכני
כשם שהיה ליברל ומהפכן כאחד (ובעצם ניתן להציב את מִשנתו באמצע הסקאלה של הקצוות הללו), מתברר שבין קצוות הסקאלה של סוציאליזם וקפיטליזם היה ז'בוטינסקי איש המרכז והאמצע המאוזן. הוא צידד אומנם בתחרות חופשית (במשך רוב הזמן), אבל תמך גם בְּמהפֵּכה סוציאליסטית למהדרין שתתרחש אחת למספר עשרות שנים, לאחר שיתברר כי הפער החברתי גדל מדי וגורם להתפוררות חברתית-לאומית; ולאחר שצומצם הפער בין עשירים לעניים - שוב חוזרים לתחרות חופשית.
אפשר להסכים עם דעתו של ז'בוטינסקי ואפשר להתנגד לה, אבל כשאנו מאמצים עמדה חברתית-כלכלית כלשהי, חשוב שנדע את העובדות לאשורן וכדאי שנבין היכן אנו עומדים ביחס לאידיאולוגיה השורשית של ההוגה הציוני הדגול. במיוחד כשמדובר בנאום פומבי של ראש ממשלה שאביו נמנה על אנשי סודו המסורים ביותר של זאב ז'בוטינסקי.
מקורות

עולמו של ז'בוטינסקי, מ' בלע, עמ' 170 - 173; רעיון בית"ר, 1934, כרך "בדרך למדינה", עמ' 333 - 334; מִשנתו הסוציאלית של זאב ז'בוטינסקי, א' אקסלרוד, הוצ' הוועה"פ של הסתדרות העובדים הלאומית, תשכ"ב; כל יחיד הוא מלך, ר' בילסקי, הוצ' דביר, 1988; זאב ז'בוטינסקי - האיש ומשנתו, י' נדבה, הוצ' משרד הביטחון, 1980; לתיקונו של עולם, הוצ' מסדר ז'בוטינסקי, 2001.

הכותב הוא מנכ"ל חטיבת בוגרי בית"ר, בעל תואר ראשון במדע המדינה ומסיים תואר שני בפילוסופיה של המדעים, עיתונאי ועורך כתבי עת.
תאריך:  04/08/2011   |   עודכן:  04/08/2011
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כלליחדשותרשימותנושאיםאישיםפירמותמוסדות
אקטואליהמדיני/פוליטיבריאותכלכלהמשפט
סדום ועמורהעיתונות
הסוציאליזם הבית"רי של ז'בוטינסקי
תגובות  [ 4 ]מוצגות  [ 4 ] כתוב תגובה 
1
תחרות?
אהרן מיטל  |  4/08/11 16:21
2
היי הנה עוד בית"רי.
תל חי  |  4/08/11 18:40
3
חבל שאין עוד אחד כזה בימינו ל"ת
אוהד ג  |  4/08/11 23:31
4
פרס בתגובה:"אנחנו לא מפלגה סוצ
קורןנאוה טבריה  |  5/08/11 23:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איינאו פרדה סנבטו
השמאל והתקשורת לא יוכלו לבוא בטענות על הממשלה בגין נדיבותה לאוכלוסיות שונות בתואנה שזו כלכלה פוליטית. הליכוד צריך לחבק ולברך את המפגינים על שנתנו לו מתנה פוליטית על מגש של כסף, ולהתחיל לעשות עבודה יסודית ולטפל בבעיות החברתיות
ירון כהן
השוואה בין ביטוחי בריאות שונים, חשוב שתיעשה מוקדם ככל הניתן, כדי ליהנות כבר בגיל צעיר מיתרונותיו המשמעותיים של ביטוח בריאות משלים    וגם: מדוע כדאי לעשות ביטוח סיעודי בגיל מוקדם
יצחק ג'קי אדרי
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, כל ניסיון להוביל את המחאה בלי הנושאים הללו נועד מראש לכישלון, כישלון שיוביל אלפי עובדי-קבלן וחברות כוח-אדם לכבוש את ההסתדרות
אהרון שחר
מורה נבוכים לאזרח הקטן והגדול לצורך הבנת המחאה    בנוסף: איך עושים מהפכה חברתית אמיתית שתהווה ציון דרך בדרכה של המדינה והאנושות    חלק ג': תרבות השחיתות
עשהאל הלמן
בשדרות רוטשילד ההרמוניה חוגגת, כולם מוחים כולם צודקים. אך מה קורה כשמוחים האנשים שלא צודקים? התוצאה היא שבין רגע צדק איבד משקל והחברה הפכה שסועה. מי אמר חברתי ולא פוליטי ומי קבע מהו צדק?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il