X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
שיטת הפתקים - כבר ''פאסה'' בעידן הטכנולוגיה [צילום: פלאש 90]
מי מפחד מבחירות ממוחשבות?
הבחירות המקדימות שנערכו לראשות מפלגת העבודה בשיטת הפתקים הישנה מעוררות כמה תהיות מצד אחד ניתן להבין שראשי המפלגה עוד זוכרים את הפריימריז של 2008 כסיוט מפלגת העבודה הייתה אז המפלגה הראשונה שערכה בחירות ממוחשבות, אך ברגע האמת הכל קרס ויומיים לאחר מכן נערכו הבחירות מחדש בצורה ידנית מצד שני, אם ראשיה רוצים להוביל את המדינה, כדאי שיהיו מחוברים לטכנולוגיה של ימינו ולא יחזירו אותנו אחורה

מפלגת העבודה קיימה ביום ב' (12.9.11) את הפריימיריז לראשות המפלגה. ארבעת המתמודדים השקיעו מאמץ רב בקמפיינים ברשת, בפייסבוק ובטוויטר. אבל יום הבחירות עצמו היה ארוך מאוד במטה המפלגה ובמטות המתמודדים. הפעם, בניגוד לבחירות הקודמות, מפלגת העבודה החליטה ללכת על בחירות בשיטת הפתקים. זאת, ללא מסכי מגע וללא מערכות מיחשוב שמסוגלות לתת תוצאות בזמן אמת, והכי חשוב - מעצימות את אלמנט השקיפות והאמינות של הבחירות ומונעות זיופים.
לא זה היה המצב לפני שלוש שנים, בפריימריז שנערכו בפברואר 2008. מפלגת העבודה הייתה אז המפלגה הראשונה שהלכה על בחירות ממוחשבות מלאות. היא עשתה זאת בעזרת חברת טלדור, שהעמידה לרשות החברים מסכי מגע והקימה מערך מיחשוב משוכלל שנפרש בכל הארץ. אבל תקלות מחשב, שחלקן היו קשורות בכלל לתקלות ברשת התקשורת והחשמל, גרמו לעצירת הפריימריז. ראשי המפלגה דאז קיבלו רגליים קרות, ובהחלטה לא רציונאלית בעליל ביטלו את הפריימריז. אלו נערכו שוב כעבור יומיים בצורה ידנית רגילה.
בין טלדור ומפלגת העבודה החלו חילופי האשמות הדדיים, שבסופו של דבר הובילו לתביעה שהגישה מפלגת העבודה נגד טלדור בסך 6 מיליון שקלים. לאחר שכל הצדדים נרגעו, ביטלה מפלגת העבודה את התביעה שלה נגד טלדור.
אף אחד לא מזלזל כמובן בחומרת התקלה שאירעה בפריימריז של 2008. זהו מצב שאף אחד לא היה רוצה להיקלע אליו שנית, בוודאי לא חברה כמו טלדור. בכל הכנה לפרויקט מיחשוב, ולו הפשוט ביותר, נלקחת בחשבון האפשרות של תקלות כגון אלו שהיו באותם פריימריז. הסבירות לתקלות אלו נאמדת בדרך כלל באחוז או שניים בודדים, אבל כאשר האחוז הזה מתממש, הנזק שהוא גורם שקול ל-100% של תקלות בפרויקטים אחרים. יש להניח שלא בקלות ויתרה מפלגת העבודה על פיצוי בסך 6 מיליון שקלים.
השאלה היא - "מה עשו האנשים שמפעילים את המחשבים האלו כדי למנוע אותן?". תחקיר שנערך גילה, כי לכישלון הלא נעים הזה היו אחראים שני הצדדים - ואולי אפילו במידה שווה, אבל כל זה שייך להיסטוריה. אם מפלגת העבודה רצתה לנחם את עצמה, היא בוודאי הייתה יכולה לעשות זאת על-ידי צפייה בפריימריז שנערכו במפלגות האחרות, קדימה והליכוד, גם שם לא הכל הלך חלק.

מסר לא מעודד

שלוש שנים אחרי, אפשר היה לצפות מאלו במפלגת העבודה שאחראים על קיום הבחירות המקדימות לראייה קצת יותר בוגרת, עם שמץ של חזון.
מפלגה שמשקיעה חלק גדול ממאמצי השכנוע שלה בפרסום באמצעות האינטרנט, שמועמדיה מנהלים קמפיין באמצעות הפייסבוק (Facebook), ומצייצים בטוויטר (Twitter), מפלגה ששולחת מסרים שמועברים דרך הטלפונים החכמים, לא יכולה להרשות לעצמה להראות שהיא הולכת אחורה ביום הכי חשוב שלה - הבחירות המקדימות לראשות המפלגה - רק מפני שלפני שלוש שנים המזל לא חייך אליה והיו תקלות טכניות ששיבשו במעט את המהלך.
לו רצו, יכלו ראשי המפלגה לקבל מידע והצעות מחברות גדולות שיודעות לעשות בחירות ממוחשבות, ולשמוע עד כמה התהליך הזה טומן בחובו הרבה יותר יתרונות מאשר חסרונות. כל התהליך הזה, של חזרה לבחירות ידניות, לווה על-ידי כמה מעסקני העבודה במסע הסתה נגד כל מה שמייצג המיחשוב בתהליכי החיים שלנו.
מעבר ליתרונות של בחירות ממוחשבות עבור המפלגה, עצם קיומן הוא סמל לתהליך הדמוקרטי שהולך ונעשה ממוחשב בכל העולם. דמוקרטיה שמבוססת על כלים ממוחשבים תורמת לשקיפות ולהתחברות טובה יותר לתהליך הבחירה, מונעת זיופים, ומשבצת את הגוף שמבצע תהליכים ממוחשבים (למשל, מפלגת העבודה) בעולם הדיגיטלי המתקדם.
החזרה אחורה השבוע לא מוסיפה כבוד רב למפלגה שראשיה מתכוונים יום אחד לחזור להנהגת המדינה ולהובלת המשק. משק שמעודד השקעות בענף ההיי-טק, מתוך הבנה שענף זה הוא אחד המנועים המרכזיים ליציבותה של הכלכלה הישראלית. המסר אשר שולחת מפלגה השואפת להנהיג, אך עורכת בחירות עם פתקים מיושנים ואנשים שיושבים על רשימות שהופקו מפלטי מחשב ישנים, הוא מסר לא מעודד, שלא מבשר על עתיד טוב יותר עבור המדינה.

תאריך:  13/09/2011   |   עודכן:  14/09/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבא (אוברי) אבן (איבן)  אברהים צרצור  אברהם הירשזון  אברהם זילברברג  אהוד רצאבי  אהרן אבוחצירא  אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel  אורי שרגא אורבך / Uri  Orbach  אורית זוארץ / Orit Zuaretz  אורית נוקד  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אחמד א-ד`אהר  אטילה שומפלבי  אילן ליבוביץ'  אילן שלגי  איתן לבני (בנוזוביץ')  אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan  אליעזר אבטבי  אלכס מילר  אסתרינה טרטמן  אפרים תבורי  אתי לבני  בנימין אבניאל (גטשטיין)  ג'ון אדוארדס  גילה פינקלשטיין  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  דוד מנע  דן  גרטלר  דן מרידור / Dan Meridor  דניאל הרשקוביץ  דניאל-יצחק לוי  דרור זייגרמן  הרצל שפיר  ויצמן שירי  חיים אמסלם  חמאד אבו-רביעה  חנא סוייד  טובה אילן  יאיר שמיר / Yair  Shamir  יהודה-מאיר אברמוביץ'  יואב מני  יוליה שמאלוב-ברקוביץ'  יוסף שגל  יוסף שפרינצק  יורם מרציאנו  יחזקאל זכאי  יעקב כהן  יעקב פרי / Yaakov  Perry  יצחק אהרונוביץ' / Yitzhak  Aharonovitch  יצחק בן - ישראל  יצחק ברמן  יצחק זיגר  יצחק זיו  ישראל ישעיהו-שרעבי  כרמל שאמה-הכהן  לביב חוסיין אבו-רוכן  לימור לבנת / Limor  Livnat  מאיר זורע (זארודינסקי)  מאיר תלמי  מאיר-דוד לוונשטיין  מאשה לובלסקי  מוטי ששון  מחמוד א-נאשף  מיכאל פואה  מיכאל רצון  מיכל ליברמן-גילון  מיקי לוי / Mickey  Levy  מלי פולישוק-בלוך  מנחם אליעזר מוזס  מרדכי זר  מרטין שלאף  משה זלמן פייגלין  משה מוץ מטלון  נדב פרי  נחום ניר-רפאלקס  נחמן שי  ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky  סופיה רון-מוריה  סילבן שלום / Silvan  Shalom  עבאס זכור  עבאס זקור  עבדול-עזיז זועבי  עוזי לנדאו / Uzi  Landau  עינת וילף  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עמירה דותן  עמרי שרון  ערי ז'בוטינסקי  פנחס לבון (לוביאנקר)  פניה (פאינה) קירשנבאום  פריג`א זוארץ  ציון פיניאן  קדיש לוז (לוזינסקי)  ראובן ברקת (בורשטיין)  רוביק דנילוביץ'  רוחמה אברהם בלילא  רון בריימן  רוני בר-און  רחל אדטו  רן בנימיני  שלום זיסמן  שלמה לביא (לבקוביץ')  שמואל תמיר כצנלסון  שרון שלום  תאופיק זיאד
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מי מפחד מבחירות ממוחשבות?
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הצבעה אלקטרונית=סכנה לדמוקרטיה
חשדנית  |  14/09/11 22:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות
איציק וולף
בתום ספירת כל קולות המצביעים בפריימריז לראשות מפלגת העבודה התגלה כי העולים לסיבוב השני יהיו ח"כ שלי יחימוביץ' (32%) וח"כ עמיר פרץ (31%)    אחריהם במקום השלישי ח"כ יצחק הרצוג (25%) ומדשדש מאחור עמרם מצנע (11%) מקולות המצביעים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il