X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הישג לעותרים בנושא מימוש חוק הדיור הציבורי - הוצאת החוק לפועל שום בשורה לא יצאה, עד כה, מבית מדרשו של שר האוצר בכל הקשור לפתרונות דיור
▪  ▪  ▪
יאיר לפיד. שום בשורה עד כה [צילום: פלאש 90]

הודעתה של ממשלת ישראל, בעקבות עתירה שהוגשה נגדה לבג"ץ, שחוק הדיור הציבורי יופעל, החל מתאריך 6.1.2014 ואילך, הינה הישג בלתי מבוטל לעותרים שעתרו למימושו של חוק הדיור הציבורי, באופן מיידי. לא פעם ליווינו במדור זה, שורת הצעדים שנקטה ממשלת ישראל, כדי להימנע מיישום של הוראות חוק הדיור הציבורי.
תחילה הציעה הממשלה שכספי מכירת הדירות, ישמשו לצורך מימון שיפוצים של דירות קיימות או מתן הלוואות לזכאים והכל - במטרה שלא לחדש את מלאי הדירות. תחת שיחול עיקרון של קניית דירה חדשה, במקום כל דירה הנמכרת למי מזכאי הדיור הציבורי פעלה הממשלה - משך כשנה תמימה - במטרה להקטין מלאי הדירות הציבוריות.
בהקשר הזה מן הראוי לציין לשבח גורמים קואליציוניים דוגמת שרת המשפטים ציפי לבני וחברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס, שעשו כל שביכולתן, כדי לטרפד כוונת שר האוצר, יאיר לפיד ואנשיו, להביא להקטנת מלאי הדירות הציבוריות שניתן למכרן - במחירים נוחים - לזכאי חוק הדיור הציבורי. התנגדותן של שתיים אלה וגורמים נוספים - יחד עם העתירה שהייתה תלויה בבג"ץ לאכיפת הוראות חוק הדיור הציבורי, כמות שהן - גרמה לממשלה, בראשותו של שר האוצר, יאיר לפיד, לחזור בהם מכוונתם לעקר הוראותיו של חוק הדיור הציבורי.
אל יקל הדבר בעיניכם. פעם ראשונה, מאז שנחקק חוק הדיור הציבורי, ביוזמתו של ח"כ רן כהן, בשנת 1998, נכנס הוא לתוקפו, בתאריך 1 בינואר 2013. כניסת חוק הדיור הציבורי לתוקפו, מהווה אף היא מעשה נכס, לכשעצמו. משך שנים נהגו ממשלות-ישראל - מימין ומשמאל כאחת - להקפיא תחולת וכניסת חוק הדיור הציבורי לתוקפו.
הקפאת החוק נעשתה באמצעות חוק ההסדרים, שעה שבכל פעם ופעם נדחתה כניסת החוק לתוקפו. בשל הבחירות האחרונות שהתקיימו לפני כשנה, לא הייתה דעתם של הפוליטיקאים פנויה לטפל, באופן שוטף, בענייני העברת תקציב המדינה. כנגזרת מכך, לא קודם חוק הסדרים חדש בשלהי שנת 2012. התוצאה הייתה, כי החל משנת הכספים החדשה, בשנת 2013, נכנס לתוקפו חוק הדיור הציבורי.
גם משעה שנכנס חוק הדיור הציבורי לתוקפו לא הייתה דרכו סוגה בשושנים. הפוליטיקאים החדשים, בראשותו של שר האוצר, יאיר לפיד, לא קידמו חוק זה בברכה. ליאיר לפיד היו תפיסות עולם שונות, באשר להסדרי הדיור שחשב הוא לציבוריו בוחריו והוא עדיין ח--ו--ש--ב עליהם ב--ג--ד--ו--ל בסדרה של ראיונות שמעניק הוא, בקשר אליהם לכלי התקשורת השונים. ח---ו---ש---ב, ממשיך ל----ח----ש----ו----ב ובינתיים - נאדה.
שום בשורה לא יצאה, עד כה, מבית מדרשו של שר האוצר בכל הקשור לפתרונות דיור, לציבור מבקשי פתרונות אלה. עם זאת, דבר לא מנע ממנו מלנסות ולטרפד את מימושו של חוק הדיור הציבורי. ממילא, חושב הוא, כי שכבת הנזקקים למימושו של חוק זה, לא הצביעה עבורו - בעבר - בבחירות האחרונות והיא לא תצביע, ככל הנראה - בעתיד - עבורו, בבחירות הבאות, ככל שישרוד הוא, אם בכלל, פוליטית.
מימוש מיידי של החוק
מה הייתה מטבע הלשון שטבע מנחם בגין המנוח באשר לשופטי בג"ץ? "טוב שיש שופטים בירושלים?". ואכן, טוב - טוב מאד - יש שופטים בירושלים. אלמלא הם ואלמלא מוסד בג"ץ שכפה על שר השיכון, אורי אריאל ועל שר האוצר, יאיר לפיד - גם אם בנעימות ובעקיפין - מימושו של חוק הדיור הציבורי, לא הייתה ממשלת ישראל יוצאת בהכרזתה אתמול, בדבר מימושו המיידי של חוק הדיור הציבורי.
עתה, כל שנותר הוא לבחון הוראות חוק הדיור הציבורי בשלמותו ולהבין מה מציע הוא לזכאים. החוק מגדיר דייר ממשיך, כבן זוג של זכאי שנפטר או של זכאי שעבר להתגורר במוסד סיעודי, וכן ילדו, נכדו, הורהו או מי שהזכאי היה אפוטרופוסו, ובלבד שהוא התגורר עם הזכאי בדירה הציבורית תקופה של שלוש שנים לפחות סמוך למועד פטירת הזכאי או למועד שבו עבר הזכאי להתגורר במוסד הסיעודי. דירה מוגדרת בחוק, כחדר או מערכת חדרים המשמשים או שנועדו לשמש יחידה שלמה ונפרדת למגורים, למעט דירה המשמשת לדיור מוגן לקשישים או דירה במרכז קליטה; דירה שהחברה לדיור ציבורי, באישור משרד הבינוי והשיכון, החליטה, עד ליום תחילתו של חוק זה, לייעד אותה לדיור מוגן וכן דירה המשמשת לדיור לעמותות, למי שאינם תושבי ישראל ולדיור זמני.
הגדרה בחוק
דירה ציבורית, כהגדרתה בחוק, הינה דירה בבעלות, בחכירה לדורות או בניהול חברה לדיור ציבורי והמשמשת להשכרה ציבורית, או שהחברה לדיור ציבורי ייעדה אותה להשכרה ציבורית, לרבות דירה שהבעלות או החכירה לדורות בה, משותפת למספר חברות לדיור ציבורי. השכרה ציבורית הינה השכרה של דירה שמשרד הבינוי והשיכון ייעד אותה לדיור ציבורי. המדד נקבע בחוק כמדד תשומות הבנייה שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
זכאי להטבות לפי החוק, הינו מי שמתגורר כדין או על-פי חוזה, תקופה של חמש שנים רצופות לפחות, בדירה ציבורית, ואין ולא היו בבעלותו, או בבעלות קרובו, מהמועד שבו חתם על חוזה להשכרה ציבורית, דירה או מקרקעין אחרים, ששוויים עולה על 350,000 שקלים חדשים וחברה לדיור ציבורי, הינה המדינה או מי מטעמה, חברה ממשלתית, חברה עירונית או חברה בשליטה של הסוכנות היהודית לארץ ישראל או של המגבית.
מחיר דירה ציבורית לצורך רכישתה לפי חוק זה, יהיה המחיר שהיה מתקבל ממכירתה ממוכר מרצון לקונה מרצון, כפי שקבע השמאי הממשלתי או שמאי שהוא הסמיך, שממנו יופחת סכום שיהפוך למענק מותנה אם התקיימו התנאים המפורטים בחוק, אשר יחושב באחוזים מהמחיר הבסיסי כאמור בשאר התנאים שיש לבדקם, בחוק עצמו. בתנאים אלה ואחרים המפורטים בחוק זכאי - מי שהוגדר כזכאי בחוק - לרכוש דירה מהדיור הציבורי.
הסעיף החשוב ביותר בחוק, לדעתי, הינו הסעיף שדן בהקמת קרן לצורך רכישת דירות והגדלת מאגר מלאי הדירות הציבוריות או - לפחות - מניעת הקטנות של מלאי זה. החוק קובע, כי כספים שהתקבלו ממכירת דירות בהתאם לחוק זה יופקדו בקרן לאחר שנוכו הוצאות הכרוכות במכירת דירה ציבורית לפי הקבוע בחוק. כמו-כן, אמור לקבוע שר הבינוי והשיכון - בהסכמת שר האוצר - הוראות לעניין ההוצאות הכרוכות במכירת דירה ציבורית, ובכלל זה הוראות לעניין הוצאות של חברה לדיור ציבורי והעמלות שישולמו לה עקב מכירת דירה לפי הוראות חוק זה והוצאות נוספות שהמדינה נשאה בהן, לרבות דמי שמאות, ותשלום שהמדינה שילמה בהתאם לקבוע בחוק.
שעה שבחוק הדיור הציבורי נקבע - מפורשות וברורות - כי כספי הקרן ישמשו להגדלת המלאי של דירות ציבוריות בלבד, הרי לא ניתן לעשות שימוש בכספים אלה, לכל מטרה אחרת. זה הוא הסעיף שהינו בגדר של קוץ שננעץ בעיניהם של אנשי האוצר. אם בעבר שימשו כספים שהתקבלו ממכירת דירות ציבוריות להקמת התנחלויות או לסלילת כבישים בתוככי הקו הירוק (הדוגמאות מובאות לצורך האיזון וכדי למנוע כל טענה בדבר הטיה פוליטית, לצד פוליטי זה או אחר), הרי - מכאן ואילך - נפסקה מבחינה חוקית, לפחות, "החגיגה" של אנשי אף התקציבים באוצר.
מכאן ואילך, אין יכולים אנשי אגף התקציבים באוצר, לרבות ממשלת-ישראל, להתייחס לכספים שהצטברו בקופתה של הקרן לרכישת דירות ציבוריות, כאל "סעיף רזרבה", ממנו ניתן לממן הוצאות הממשלה שאינן קשורות לרכישת דירות לדיור הציבורי בלבד. מכאן ואילך ישנו "בעל בית" השומר על כספי הקרן להגדלת מלאי הדירות הציבוריות ומחויב לפעול על פיו, כקבוע בחוק. סוף סוף, 16 שנה לאחר שיזם והביא ח"כ רן כהן לחקיקת חוק הדיור הציבורי (זכויות רכישה), תשנ"ט-1998, יכול הוא להתרווח כפנסיונר של הכנסת וליהנות מפרי עמלו - פרי שלא נעם ולא תאם ציפיותיהם של כלל ממשלות ישראל, ימין ומשמאל, כאחת שניסו למנוע מימושו, בפועל ולמעשה.

הכותב הוא השותף-המייסד של חיים שטנגר, משרד עורכי דין ומשרדו מתמחה בתחום המשפט הפלילי, דיני מעצרים, כמו-גם בתחומי המשפט העסקי, דיני ירושות וסכסוכים עסקיים-משפחתיים ודיני משפחה, כמו-גם בהופעות בבג"ץ ובענייני עתירות מנהליות, קניין רוחני ומקרקעין.
תאריך:  07/01/2014   |   עודכן:  07/01/2014
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוק הדיור הציבורי חוזר ובגדול
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
עדיין פסימי
אלכס1  |  7/01/14 11:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רפי לאופרט
מי שלא רוצה להשתלב במדינה יהודית אינו צריך לחיות בה    תומך בהעברת פליטים לאיו"ש    חייבים לחשוב מחוץ לקופסא
דרור עמית
הטלפונים הציבוריים הפכו לאינסטרומנטים שאינם בשימוש    הם מהווים הפרעה לנתיבי ושבילי האופניים ויש להיפטר מהם
ראובן לייב
הוא ייזכר בשל האישיות המורכבת שלו - זו שמצד אחד מעוררת מבוכה ומצד שני כזו שמשתלטת על הזולת בקסמה השרמנטי. מתחת לחספוס החיצוני שלו הסתתרה תמיד עדינות-נפש רבה
איתמר לוין
שישה לקחים שעל עולם העסקים הישראלי ללמוד מכשלונו של נוחי דנקנר באי.די.בי: חשיבותם של אבחון מוקדם וטיפול נחוש, כיצד להשקיע בחו"ל, הצורך להיות מחובר לציבור, מדוע פירמידה היא הרסנית לניהול, מהן מגבלותיו של מינוף וכיצד להתנהל ולא להתנהל מול התקשורת
עידן אולנטוך
הבנקים מנסים להגיע ליעדים ולסיים תקציבים של שיווק, ולכן אנחנו מוצאים עצמנו בתקופה שהבנקים מנסים לתת כמה שיותר משכנתאות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il