מומלץ לצרוך שמן זית כחלק מהתפריט היומיומי, אך יש להתחשב בכמויות, במיוחד מי שנמצא בעודף משקל. אז נכון ששמן זית הוא מאוד בריא, אבל כפי שצוין קודם, הוא עדיין עשיר בקלוריות כמו כל שמן אחר.
השמן המומלץ ביותר לתיבול, בישול ולרטבים הוא כתית מעולה. לגבי טיגון, הסיפור הוא כבר שונה לחלוטין. אם מדובר בטיגון מהיר ועם מעט שמן, כמו טיגון של חביתה, אפשר להשתמש בשמן זית כתית או כתית מעולה. אך בטיגון עמוק עדיף להשתמש בשמנים אחרים כמו שמן קנולה או שמן תירס.
הטמפרטורה הגבוהה מאוד של השמן בזמן הטיגון (אפילו יותר מאשר בבישול) גורמת לתהליכי חמצון הפוגעים בחומצות השומן. חומצות השומן החופשיות הנמצאות בשמן זית יוצרות בזמן הטיגון רדיקלים חופשיים הפוגעים בתאי הגוף ואף מגבירים את הסיכון לסרטן ומאיצים את הזקנה. אם בכל זאת רוצים להשתמש בשמן זית לטיגון עמוק, עדיף לבחור בשמן זית מזוכך שהוא עמיד יותר לחום.
אחרי חום, האויב השני של שמן הזית הוא האור. האור אף הוא פוגע באיכות השמן ולכן יש לאחסנו בצנצנת זכוכית כהה או בכלי פח קטן וסגור היטב ולשמור במקום קריר.
אל תתפתו לקנות את פחי השמן הגדולים כי ככל שהשמן עומד יותר זמן על המדף כך ערכו התזונתי הולך ונהרס. עדיף לקנות שמן באריזות קטנות ולאחסן כל פעם לזמן קצר.