X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
טנקים רוסים פגועים, ורשה [צילום: מיכל דיונק, AP]
האם פולין תנצל את המלחמה לחיזוק מעמדה
הפלישה לאוקראינה שינתה בן-לילה את היחסים בין ורשה לבריסל, אך הניסיון מלמד שהממשלה הנוכחית מעדיפה מאבקים על פני שותפים - מנתח אקונומיסט

בשלהי חודש ינואר, כאשר מחירי האנרגיה האמירו ברחבי אירופה, שלטי חוצות הציעו לפולנים רעיון מוכר: להאשים את בריסל. הזינוק של 60% במחירים הוא באשמת האיחוד האירופי, התעקשה החברה הממשלתית שמאחורי הקמפיין. זו הייתה הגזמת ענק,ובכל מקרה – הקמפיין נגנז לאחר מספר שבועות, כאשר הפלישה הרוסית לאוקראינה שלחה את המחירים לשמים. הנטייה הפולנית להאשים אחרים קיבלה יעד אחר. הססמה החדשה היא "פוטינפלציה".
אקונומיסט מזכיר, כי פולין נאבקת מזה שנים עם האיחוד, אשר מצידו מגנה אותה על פגיעה בנורמות של דמוקרטיה ליברלית – למשל, פיטורי שופטים בידי פוליטיקאים, הצקות ללהטב"ים, הגבלת התקשורת ואיסור כמעט מוחלט על הפלות. ביקורת זו מכעיסה את הממשלה בראשותה של מפלגת החוק והצדק, השלטת מאז 2015, המאשימה את בריסל בניסיון לכפות על פולין את הנורמות שלה – כפי שעשתה בריה"מ בשעתו. בתגובה, קיצצה הנציבות חלק מהתמיכה לפולין.
אבל זה היה אז. המלחמה באוקראינה הציבה את ורשה והאיחוד באותו צד. בחודש שעבר הודיעה הנציבות שבקרוב תשחרר 35 מיליארד אירו שמנעה מפולין – חלקה בחבילת הסיוע למאבק בקורונה – בשל הפגיעה בעצמאות המערכת השיפוטית, וזאת למרות שהמבקרים טוענים שהתיקונים שביצעה פולין הם קוסמטיים בלבד. הפלישה הפכה את פולין לאחד מכוכבי היבשת, כבסיס לשיגור סיוע ונשק לאוקראינה וכמי שקלטה מיליוני פליטים. ורשה הזהירה זמן רב שוולדימיר פוטין מהווה סיכון לאירופה, וכיום ברור שצדקה.
היחסים המשופרים בין האיחוד לפולין מסייעים להסביר את מצב הרוח של אחדות השורר כיום ביבשת, אבל לא סביר שהוא יתמיד – מדגיש אקונומיסט. פולין נותרה מרוחקת כשהייתה משתי המדינות השולטות באיחוד – גרמניה וצרפת. השתיים הסיקו שהמלחמה באוקראינה מלמדת שהיבשת חייבת למצוא דרכים להגן על עצמה, ואילו פולין סבורה שהתשובה היא חיזוק נאט"ו וממילא חיזוק הערבות האמריקנית לביטחון אירופה. נשיא פולין וראש ממשלתה, אנדריי דובה ומתיאוש מורייבסקי, טענו ששיחות הטלפון של עמנואל מקרון לפוטין דומות לנסיונות לפייס את אדולף היטלר.
לבריסל מצידה עשוי להימאס בקרוב מפולין. אחת ממטרותיה היא לבודד את הונגריה, שבמשך שנים יצרה ברית בלתי-ליברלית עם פולין. היחסים בין השתיים התקררו כאשר ויקטור אורבן, ראש הממשלה הסמכותני של הונגריה, התקרב מדי לפוטין לטעמה של פולין. אבל גם אורבן המבודד יכול לעשות צרות: אחרי שפולין הסירה את התנגדותה להטלת מס חברות בינלאומי מינימלי כפי שרוצה האיחוד, הוא הטיל וטו משלו.
התקווה הטובה ביותר לאתחול מחדש של היחסים בין אירופה לאיחוד הוא חילופי ממשלה בוורשה, שם רוב האופוזיציה תומכת באיחוד. אבל המלחמה באוקראינה חיזקה את המפלגה השלטת, שחזרה להוביל בסקרים לקראת הבחירות בסתיו 2023. השליט האמיתי של פולין הוא הבוס של המפלגה, ירוסלב קוצ'ינסקי, ולאירופה קשה לתקשר איתו משום שהוא לא חבר במועדון הרשמי של ראשי המדינות ורק לעיתים קרובות פוגש זרים.
פולין לרוב אינה עומדת בציפיות ממנה. פעם סברו הוגי דעות באיחוד האירופי, כי את ציר צרפת-גרמניה ניתן יהיה להחליף במשולש צרפת-גרמניה-פולין כאשר האחרונה תקדם את האינטרסים של האיחוד במזרח היבשת. זה לא קרה, עוד לפני הממשלה הנוכחית, משום שפולין העדיפה בריתות מקומיות עם הונגריה, סלובקיה וצ'כיה אותן היא יכולה להוביל, אך שהשפעתן על היבשת היא מועטה. פולין גם החליטה שלא לאמץ את האירו, מה שגורם לריחוק נוסף בינה לבין האיחוד.
ממשלה חכמה יותר הייתה מנצלת את מעמדה המרכזי המחודש כדי להפוך לשחקן בעל השפעה רחבה יותר באיחוד, לא רק ענק מקומי. פולין שיחקה היטב בשבועות האחרונים בקלפים שבידיה. אם תמשיך בכך, תצא מורווחת בטווח הארוך. אבל הרקורד של מפלגת החוק והצדק הוא בחירה במאבקים ולא בשותפים, מסיים אקונומיסט.

תאריך:  10/07/22   |   עודכן:  10/07/22
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם פולין תנצל את המלחמה לחיזוק מעמדה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
מירב ארד
החבילה החדשה כוללת ארבע מערכות רקטות מתקדמות נוספות (מסוג HIMARS) ועוד תחמושת    הסיוע החדש של ארה"ב נועד לחזק את אוקראינה כשהיא מתמודדת מול הארטילריה הרוסית
איציק וולף
נשיא רוסיה טוען כי מדינתו טרם החלה במבצע שלה באוקראינה ומשגר התגרות לעבר מדינות המערב בקריאה להתמודד מול כוחות צבא רוסיה בשדה הקרב    "הם רוצים להילחם בנו עד לאוקראיני האחרון"
איתמר לוין
חקירת פשעי המלחמה בשטח וייחוס מלחמת תוקפנות לוולדימיר פוטין נמצאים על סדר היום    וושינגטון פוסט בודק האם ייתכנו שינויים מרחיקי לכת בחוק הבינלאומי
יאיר נבות
את מכתב האזהרה של משרד המשפטים הרוסי לסוכנות היהודית ברוסיה יש לראות כסוג של כרטיס צהוב בוהק לישראל, שקשור באופן ישיר למדיניות הישראלית לגבי אוקראינה, ובמיוחד לגישת רה"מ לפיד. אי-אפשר לפסול את האפשרות שרוסיה גם תחריף את גישתה כלפי ישראל -זה לא בהכרח יקרה, אבל זו אפשרות שצריך לקחת בחשבון
אורי מילשטיין
פרשן בכיר בתקשורת הסובייטית החי בישראל, אביגדור אסקין, מספר בראיון 'זום' ממוסקבה על קבוצת מדינאים ואינטלקטואלים מכל העולם הפועלים לסיים את מלחמת רוסיה-אוקראינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il