X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
תור לגלידה בקניון GUM, מוסקבה [צילום: אלכסנדר זמליינצ'מנקו, AP]
המשק הרוסי מפגין חוזק מפתיע - בינתיים
אקונומיסט מגיע למסקנה, שהמשק הרוסי מתפקד טוב יותר אפילו מהתחזיות האופטימיות ביותר הסיבות: מדיניות נכונה, תלות מועטה יחסית במערב ומכירות הדלקים השפעת העיצומים תורגש רק בהמשך

גם בזמנים כתקנם, המשק הרוסי שקוף כמו סערה בסיביר – והזמנים כיום אינם כתקנם. הבנק המרכזי והלשכה לסטטיסטיקה אינם מפרסמים נתונים מאז הפלישה לאוקראינה ויש ספקות רבים לגבי הנתונים שכן צצים. בנקים להשקעות, שאינם מייעצים כיום להשקיע ברוסיה, הפסיקו לנתח את כלכלתה; ארגונים רב-לאומיים הוציאו ממנה את אנשיהם.
במצב זה מתנהל ויכוח עז בנוגע למצבו של המשק הרוסי, מדווח אקונומיסט. חמישה חוקרים באוניברסיטת ייל טוענים שהעיצומים ועזיבת החברות המערביות פגעו בו קשות, וכל מה שנראה כעוצמה כלכלית אינו אלא תעתוע. אחרים סבורים שהמשק הרוסי רחוק מלקרוס. מה האמת?
לאחר הפלישה נכנס המשק הרוסי לצניחה חופשית. הרובל איבד רבע משוויו מול הדולר. שוק המניות התרסק ולא היה מנוס מהשעיית המסחר. תחזית הצמיחה לשנה הנוכחית השתנתה מעלייה של 2.5% לצניחה של 10% ואף גרוע מכך. נכון להיום יש הסכמה כללית על כך שרוסיה נפגעה. העלאות חדות של הריבית באביב, בניסיון לייצב את הרובל, ויציאתן של מאות חברות זרות הכניסו את המשק למיתון. ברבעון השני של השנה ירד התוצר ב-4%, חלק ניכר מ-300 ערי התעשיה נמצאות במיתון עמוק, רבים מבין המשכילים עזבו את את המדינה, אחרים מוציאים ממנה את נכסיהם. ברבעון הראשון נמשכו מרוסיה השקעות זרות ישירות ב-15 מיליארד דולר.
אבל ניתוחו של אקונומיסט מלמד שתפקודו של המשק הרוסי טוב אפילו מן התחזיות האופטימיות ביותר. למשל: הפעילות בזמן אמת צנחה במרס ואפריל, אך התאוששה בחודשים האחרונים. התפוקה התעשייתית ביוני הייתה נמוכה רק ב-1.8% לעומת אשתקד. הפגיעה בצמיחת ענף השירותים קטנה מאשר במשברים קודמים. צריכת החשמל שבה לגדול לאחר ירידה התחלתית. היקף המטענים ברכבת לא השתנה.
במקביל, האינפלציה מואטת. בחודשים ינואר-מאי שיעורה היה 10%, אך כעת המחירים יורדים והבנק המרכזי – לפחות לפי הצהרותיו – מודאג ממגמה זו כשם שהוא מודאג מהאינפלציה. התחזקות הרובל הורידה את מחירי המוצרים המיובאים והציפיות האינפלציוניות לשנה הבאה ירדו מ-17.6% במרס ל-11% ביולי. לרוסיה יש די והותר מקורות אנרגיה משלה, כך שהיא לא תסבול מעליית המחירים הפוגעת באירופה.
שיעור האבטלה, שעמד רשמית ביוני על שפל של 3.9%, הוא מטעה. חברות רבות הוציאו עובדים לחופשה, לעיתים ללא תשלום, כדי להימנע מרישום מובטלים. אבל אין ראיות למצוקת משרות; היחס בין מספר מבקשי העבודה לבין מספר המשרות עלה מ-3.8 בינואר ל-5.9 במאי, אך שב וירד. השכר החציוני אף עלה בצורה חדה בחודשי האביב. בזכות היציבות בשוק העבודה, הצרכן הרוסי ממשיך להוציא כסף; ההוצאה ביולי הייתה ללא שינוי של ממש לעומת אשתקד.

סחורות גרועות במחיר גבוה

אקונומיסט מציג שלושה הסברים להצלחתה של רוסיה להביס את התחזיות. הראשון הוא מדיניות. ולדימיר פוטין מבין מעט בכלכלה ומאציל את הטיפול למי שכן מבינים. בבנק המרכזי יש עובדים מוכשרים מאוד, אשר פעלו במהירות למנוע קריסה כלכלית. הכפלת הריבית בפברואר והפיקוח על המטבע ייצבו את הרובל וסייעו להוריד את האינפלציה.
השני קשור להיסטוריה הכלכלית העכשווית. היה משהו בדבריו של שר ההגנה, סרגיי שויו, אשר הכריז בפברואר ש"העם הרוסי יכול לסבול יותר מכל אחד אחר". זהו המשבר הכלכלי החמישי ב-25 השנים האחרונות, והציבור למד להסתדר ולהימנע מפניקה (או מהתקוממות). חלקים מן המשק מנותקים מזמן מן המערב, אומנם במחיר של צמיחה נמוכה יותר, אך האינפלציה הנוכחית כואבת פחות. בשנת 2019 הסתכמו ההשקעות הזרות ב-30% מן התמ"ג, לעומת ממוצע עולמי של 49%; רק 0.3% מהרוסים עבדו בחברות אמריקניות לפני הפלישה לעומת 2% במדינות העשירות. המדינה זקוקה לכמות מועטה יחסית של חומרי גלם זרים, כך שהבידוד המוגבר לא השפיע עד כה בצורה דרמטית.
הגורם השלישי הוא שוק האנרגיה. לעיצומים הייתה השפעה מוגבלת על תפוקת הנפט. מאז הפלישה מכרה רוסיה לאיחוד האירופי דלקים מאובנים ב-85 מיליארד דולר. לא ברור כיצד היא משתמשת בתקבולים במט"ח, לנוכח העיצומים על ממשלתה, אבל אין ספק שמכירות האנרגיה מסייעות לה לממן ייבוא, לשלם לחייליה ולרכוש נשק.
אקונומיסט מדגיש, כי חברות מערביות לא ירצו להשקיע ברוסיה כל עוד פוטין בשלטון. העיצומים ייוותרו בעינם. הבנק המרכזי מודה, כי רוסיה זקוקה נואשות למיכון מערבי. עם הזמן, העיצומים יגבו מחיר כבד ורוסיה תייצר סחורות גרועות יותר במחיר גבוה יותר. אבל נכון לעכשיו, כלכלתה מחזיקה מעמד.

תאריך:  25/08/22   |   עודכן:  25/08/22
+פוטין חתם על צו שיגדיל את הצבא הרוסי ליותר מ-2 מיליון חיילים
22:08 25/08/22  |  איציק וולף

נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, חתם על צו להגדלת מצבת כוח האדם של צבא רוסיה בעוד 137 אלף חיילים. הצו, שיגדיל את כוח האדם של צבא רוסיה ליותר מ-2 מיליון בני אדם, צפוי להיכנס לתוקף ב-1 בינואר 2023.

+פליטים שאינם אוקראינים נותרים הרחק מאחור
17:52 25/08/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

המדינות העשירות העניקו מיליארדים ומחסה למיליוני הפליטים מאוקראינה - אך על חשבון עשרות מיליונים אחרים, בעיקר במזרח התיכון ובאירופה  ▪  סוכנויות הסיוע נאלצות להפסיק שירותים חיוניים, מדווח ניו-יורק טיימס

פליטי שטפונות בבנגלדש, יולי 2022 [צילום: מוחמד אופו, AP]
+מחירי המזון חזרו לרמה של ערב הפלישה לאוקראינה
13:07 25/08/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

הסבר מרכזי הוא היבול המפתיע לטובה של רוסיה, לצד התפוגגות הספקולציות של הסוחרים - אך אקונומיסט מבהיר שההוזלות לא בהכרח יגיעו בקרוב לצרכנים

שדה ליד פרנקפורט. חששות מוגזמים [צילום: מיכאל פרובסט, AP]
+"את התקדמות רוסיה אפשר למדוד במטרים בשבוע"
11:24 25/08/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

שר ההגנה הבריטי בן וואלאס התראיין ברדיו הבריטי לציון שישה חודשים להרחבת הפלישה הרוסית לאוקראינה  ▪  מאוחר יותר היום צפוי הנשיא ביידן לשוחח בטלפון עם הנשיא זלנסקי ולאשר את חבילת הסיוע הביטחוני החדשה

מדליית החירות לג'ונסון כהוקרה על הסיוע הביטחוני [צילום: אנדרו קרבצ'נקו/AP]
+הלקחים של מלחמת הרוסים בסוריה שמיושמים באוקראינה ומכשילים אותם
08:14 25/08/22  |  אורי מילשטיין   |   לרשימה המלאה

החוקר יליד קייב, אלכסנדר פפקוב, מתאר במפורט את הלקחים שהפיקו הרוסים ממעורבותם בסוריה ושהפעילו אותם באוקראינה והכשילו אותם, כמו כינוי הפעולה "מבצע" ולא "מלחמה" כפי שנהגה ישראל במלחמת לבנון הראשונה ונכשלה

[צילום: אמיליו מורנאטי, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המשק הרוסי מפגין חוזק מפתיע - בינתיים
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
יאיר נבות
רויזמן נחשב לאחד המתנגדים הקולניים והעקביים ביותר של משטר פוטין ושל המלחמה באוקראינה שעדיין היה חופשי ולא יצא לגלות    הוא נעצר בחשד ל"הכפשת צבא רוסיה", ועלולות להיגזר עליו עד שלוש שנות מאסר
מירב ארד
הודיע: "נכבוש מחדש את דונבאס וקרים"    התייחס לסוף המלחמה: היינו אומרים שלום, היום אומרים - ניצחון    "כל העולם למד מי הם האוקראינים. לא יגידו יותר - איפשהו שם, ליד רוסיה"
עידן יוסף
איתמר לוין
אוקראינה מחזיקה מעמד ואף עשויה לנצח, אך הסכנות מפני התדרדות נוספת - עד כדי שימוש שגוי בנשק גרעיני - עודן מרחפות, מנתח וושינגטון פוסט
יאיר נבות
ויש גם חשיפה של האישה הספציפית שביצעה לכאורה את ההתנקשות - אזרחית אוקראינית בת 43 בשם נטליה וובק, שהגיעה לרוסיה ב-23 ביולי ביחד עם בתה סופיה שבן, ושכרו דירה בבניין מוסקבאי בו התגוררה דריה דוגינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il