X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
חיילים גרמנים בתמרון נאט"ו, ליטא [צילום: מינדאוגס קולביס, AP]
האימפריאליזם חזר לאירופה; אסור שפוטין יצליח
הקנצלר שולץ במאמר נרחב ב-Foreign Affairs, חלק א': תפקידן של גרמניה ואירופה בסדר העולמי המתהווה ובמלחמה באוקראינה

העולם ניצב בפני Zeitenwende: שינוי טקטוני בממדים אֶפִּיים. מלחמת התוקפנות של רוסיה נגד אוקראינה הביאה עידן לקיצו. מעצמות חדשות קמו או קמו מחדש, כולל את סין החזקה מבחינה כלכלית והאסטרטיבית מבחינה פוליטית. בעולם רב-קוטבי זה, מדינות שונות ודגמים שונים של ממשלות מתחרים על כוח והשפעה. כך כותב קנצלר גרמניה, אוֹלַף שוֹלץ, במאמר נרחב ב-Foreign Affairs.
גרמניה עושה ככל יכולתה להגן ולהרחיב סדר בינלאומי המבוסס על עקרונות מגילת האו"ם. הדמוקרטיה שלה, בטחונה ושגשוגה תלויים בכפיפות הכוח לכללים המקובלים. זו הסיבה לכך שהגרמנים מחויבים להיות מגיניו של הביטחון האירופי, מי שבונים גשר בתוך האיחוד האירופי ומקדמיהם של פתרונות רב-לאומיים לבעיות עולמיות. זוהי הדרך היחידה בה יכולים הגרמנים לנווט את דרכם בגיאופוליטיקה של זמננו.
ה-Zeitenwende משתרע מעבר למלחמה באוקראינה ומעבר לסוגיית ביטחון אירופה. השאלה המרכזית היא: כיצד יכולים אנו, כאירופים וכאיחוד האירופי, להישאר שחקנים עצמאיים בעולם בו גדל מספר הקטבים?
גרמניה ואירופה יכולות להגן על הסדר העולמי מבוסס העקרונות, בלי לשקוע בגישה הפטליסטית לפיה העולם נדון להתחלק שוב לגושים מתחרים. ההיסטוריה של גרמניה מטילה עליה אחריות מיוחדת להילחם נגד כוחות הפשיזם, הסמכותנות והאימפריאליזם - מדגיש שולץ. בה בעת, נסיונה בעת שחולקה לשניים בעת תחרות אידיאולוגית וגיאופוליטית, מעניק לה תחושה ייחודית של הסיכונים הכרוכים במלחמה קרה חדשה.

העולם שאחרי המלחמה הקרה
שולץ. רוסיה בחרה בהתרחקות [צילום: מרקוס שרייבר, AP]

שלושת העשורים שחלפו מאז נפילת מסך הברזל היו תקופה של ברכה לרוב העולם. הטכנולוגיה יצרה מידה חסרת תקדים של קשרים ושיתוף פעולה. מיליארדי בני אדם יצאו ממעגל העוני. החשוב מכל: אזרחים אמיצים הפילו רודנויות ומשטרים של מפלגה אחת. שאיפתם לחופש, כבוד ודמוקרטיה שינתה את מהלך ההיסטוריה. לאחר שתי מלחמות עולם ומלחמה קרה אחת, דומה שהיה שאת מקומן תופס עולם יציב יותר. הגרמנים יכלו לברך באופן מיוחד על גורלם, עם איחודה של ארצם. לצידם הפכו חברות ברית ורשה לשעבר לחברות נאט"ו, ודומה היה שאפילו רוסיה תהפוך לבת-בריתו של המערב.
התוצאה הייתה שרוב מדינות אירופה צמצמו את צבאותיהן ומדיניות הביטחון שלהן התמקדה באיומים אחרים. מלחמות הבלקן, מתקפות 9/11 והמלחמות באפגניסטן ועירק הדגישו את חשיבותו של ניהול המשברים ברמה האיזורית והעולמית, אך הסולידריות בתוך נאט"ו נותרה איתנה.
המגזר העסקי של גרמניה הפיק לקחים משלו, ממשיך שולץ. נפילת מסך הברזל והאינטגרציה הגוברת של הכלכלה העולמית יצרו הזדמנויות חדשות ושווקים חדשים בכלכלות מתעוררות, במיוחד סין. רוסיה, בעלת מאגרים עצומים של חומרי גלם ואנרגיה, הוכיחה את עצמה כספק מהימן עוד בזמן המלחמה הקרה, והיה זה רק הגיוני להניח ששיתוף הפעולה יגבר בעידן של שלום.
אולם, ההנהגה הרוסית חוותה בצורה שונה לחלוטין את התפרקות בריה"מ וברית ורשה וגם לקחיה היו שונים לחלוטין. במקום לראות את נפילתו בדרכי שלום של המשטר הקומוניסטי כהזדמנות ליותר חופש ודמוקרטיה, ולדימיר פוטין כינה אותה "הקטסטרופה הגיאופוליטית הגדולה ביותר של המאה ה-20". התוהו ובוהו הכלכלי בחלקים של הגוש הסובייטי לשעבר בשנות ה-1990 רק הגביר את תחושת האובדן של רוסים רבים כלפי נפילת בריה"מ.
באווירה זו החלו לצוץ מחדש האמביציות הסמכותניות והאימפריאליסטיות. בשנת 2007 טען פוטין שהסדר העולמי מבוסס הכללים הוא כלי לדומיננטיות אמריקנית. שנה לאחר מכן הוא יצא למלחמה בגאורגיה. ב-2014 כבשה וסיפחה רוסיה את חצי-האי קרים ושלחה את כוחותיה למזרח אוקראינה. בשנים הבאות הפר הקרמלין הסכמים להגבלת הנשק והרחיב את יכולתו הצבאית, הרעיל ורצח מתנגדי משטר, דיכא את החברה האזרחית והתערב בצורה ברוטלית לצידו של בשאר אסד. צעד אחר צעד, רוסיה של פוטין בחרה בנתיב שהרחיק אותה מאירופה, משיתוף הפעולה ומהשלום.

גינוי חריף ביותר לרוסיה
פוטין אתמול בגשר היבשתי לחצי-האי קרים [צילום: AP]

בשמונה השנים שחלפו מאז סיפוח קרים, התמקדו גרמניה, אירופה ו-G7 בשמירת הריבונות והעצמאות של אוקראינה ומנעו הסלמה נוספת מצד רוסיה. הגישה שבחרו הייתה שילוב של לחץ פוליטי וכלכלי, צעדים שהגבילו את רוסיה ודו-שיח איתה. גרמניה וצרפת הובילו לחתימת הסכמי מינסק להפסקת אש באוקראינה. אבל רוסיה הרביזיוניסטית מנעה מן הדיפלומטיה את האפשרות להצליח.
התקפתה הברוטלית של רוסיה על אוקראינה חשפה מציאות חדשה: האימפריאליזם חזר לאירופה. רוסיה משתמשת בכמה מן השיטות הצבאיות המזוויעות ביותר של המאה ה-20 וגורמת באוקראינה סבל בל יתואר. רבבות אוקראינים נהרגו, מאות אלפי נפצעו, מיליונים הפכו לפליטים. רוסיה הפכה בתים, בתי ספר ובתי חולים לעיי חורבות. מריופול, אירפין, חרסון, איזיום: מקומות אלו יזכירו לנצח את פשעיה של רוסיה, שמבצעיהם חייבים לתת את הדין.
השלכותיה של המלחמה חורגות מתחום אוקראינה, מדגיש שולץ. כאשר פוטין הורה לתקוף, הוא רמס מערכת שלום אירופית ועולמית שנדרשו עשורים לבנותה. תחת פוטין מפרה רוסיה את העקרונות הבסיסיים ביותר של החוק הבינלאומי ומגילת האו"ם: ההוקעה של שימוש בכוח ככלי לפתרון סכסוכים והבטחת העצמאות, הריבונות והשלמות הטריטוריאלית של כל הארצות. רוסיה מתנהגת כמעצמה אימפריאליסטית ורוצה לקבוע בכוח גבולות ולחלק שוב את העולם לגושים ולמרחבי השפעה.
אסור לעולם לתת לפוטין להצליח, מכריז שולץ. חייבים לבלום את האימפריאליזם הרוסי. התפקיד המרכזי של גרמניה כעת הוא לפעול כאחד מיסודות הביטחון של אירופה באמצעות השקעה בצבא, חיזוק התעשיה הביטחונית האירופית, הגברת הנוכחות הצבאית באגף המזרחי של נאט"ו והענקת ציוד ואימון לצבא אוקראינה.
תפקידה החדש של גרמניה מצריך תרבות אסטרטגית חדשה, ושולץ מבטיח שזה מה תעשה ממשלתו בעוד מספר חודשים. במשך שלושת העשורים האחרונים התקבלו ההחלטות הביטחוניות בברלין על-רקע של אירופה השרויה בשלום; כעת השאלה היא כיצד להתמודד עם האיומים ביבשת ובראשם רוסיה. איומים אלו כוללים התקפות על טריטוריות של בעלות ברית, לוחמת סייבר ואפילו האפשרות הרחוקה של מתקפה גרעינית אותה הציב פוטין בצורה כה גסה.

תאריך:  06/12/22   |   עודכן:  06/12/22
+בריתות פרגמטיות בלא דגש על אידיאולוגיות
17:49 06/12/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

הקנצלר שולץ במאמר נרחב ב-Foreign Affairs, חלק ג': הגנת אירופה והידוק היחסים עם מדינות מתפתחות גם אם אינן דמוקרטיות

שולץ (שלישי מימין) בפסגת G20 בנובמבר [צילום: AP]
+פוטין הפך את אירופה לחזקה ובטוחה יותר
13:08 06/12/22  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

הקנצלר שולץ במאמר נרחב ב-Foreign Affairs, חלק ב': יעדי המערב במלחמה באוקראינה, מדיניות האנרגיה החדשה ועתיד האיחוד

תותח נ"מ גרמני. בדרך לאוקראינה [צילום: יורג סרבאך, AP]
+אוקראינה תוקפת בלב השטח הרוסי ללא שימוש בנשק המערבי
12:13 06/12/22  |  יאיר נבות   |   לרשימה המלאה

לאחרונה דווח שצבא אוקראינה השלים את פיתוחו של מל"ט תקיפה שמסוגל לשאת 75 ק"ג חומר נפץ ולטוס לטווח של אלף ק"מ. בהחלט ייתכן שהתקיפות אתמול והלילה בוצעו באמצעות הכלים הללו

נגמ"ש רוסי שנהרס לאחר הלחימה עם הצבא האוקראיני [צילום: יבגני מאלולטקה/AP]
+פוטין יצא למבצע נגד אוקראינה כי הרגיש שהמערב רימה אותו
08:29 06/12/22  |  אורי מילשטיין   |   לרשימה המלאה

ברב-שיח על המלחמה באוקראינה טען העיתונאי אביגדור אסקין, המבקר פעמים רבות בברית המועצות לשעבר וקשור שם עם אנשים בכירים מאוד, כי הנשיא פוטין יזם את המבצע נגד אוקראינה כי הרגיש שהמערב רימה אותו

ולדימיר פוטין [צילום: ולרי שריפולין, סוכנות ספוטניק דרך AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האימפריאליזם חזר לאירופה; אסור שפוטין יצליח
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איציק וולף
מתקפת טילים רוסית פגעה בדרום מזרח אוקראינה וגרמה למותם של שני בני אדם לפחות ולקריסה מחודשת של רשת החשמל    המתקפה - לאחר הפיצוצים בבסיס הצבא בעומק רוסיה
יאיר נבות
ע"פ הדיווחים מל"ט אחד התרסק על מסלול ההמראה בזמן שהיו עליו שני מטוסים וגרם להם לנזק. יש דיווח על פצוע אחד. בנוסף - דיווחים על פיצוץ גדול בחניון מטוסים בבסיס אווירי באזור העיר ריאזאן, כ-200 ק"מ דרומית מזרחית למוסקבה    בתקשורת הרוסית מדווחים על שלושה הרוגים וחמישה פצועים בפיצוץ
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס מדווח על שיחות בלתי רשמיות בין מנהיגי המדינות העשירות, בניסיון למנוע משברים פיננסיים במדינות המתפתחות    עליית כוחם של המלווים המסחריים וסין מקשה לגבש תוכנית למחזור החובות
יאיר נבות
ריינס: תקיפותיה של רוסיה נגד התשתיות נועדו גם לערער את רצונם של האוקראינים להתנגד, אך כאמור בהיבט הזה אין עדות להצלחתן
איתמר לוין
מחר ייכנסו לתוקפם האמברגו ומגבלת המחיר שהטיל האיחוד האירופי על הנפט הרוסי - ואקונומיסט תוהה מה יהיו תוצאותיהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il