X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
יודעים להסתגל ומגלים יוזמה
האופי הלאומי מוביל את אוקראינה לניצחון
הגנרל מארק הרטלינג, שהיה מפקד הצבא האמריקני באירופה, מסביר בוושינגטון פוסט מדוע רוסיה נכשלה בכל חמשת שלבי המלחמה ומהו היתרון הגדול ביותר של אוקראינה

מראית העין תמיד הטעתה כאשר מדובר במלחמה באוקראינה. מהרגע הראשון שררה הערכת-יתר של היכולות הרוסיות; הצבא לא הצליח להתאים את האסטרטגיה והמטרות המבצעיות לתנאי הקרב ולנסיבות. כיום נדמה שרוסיה זוכה להישגים קטנים ושהמלחמה מתקרבת לנקודת קיפאון – אך ההפך הוא הנכון: אוקראינה מנצחת. כך טוען הגנרל בדימוס מארק הרטלינג, שהיה מפקד הצבא האמריקני באירופה, במאמר בוושינגטון פוסט.
המלחמה עברה חמישה שלבים ובכולם גברה אוקראינה בצורה מובהקת על רוסיה, לא מעט בזכות תרבות ההסתגלות. הכוחות הרוסיים ממשיכים לסבול מהעדר תרבות דומה, כמו גם מחוסר מנהיגות ויוזמה. הרטלינג מעיד, כי ראה במו עיניו כיצד תרבות ההסתגלות האוקראינית מתפתחת ומתרחבת, כמו גם את השחיתות אשר נגסה בכל פה בצבא הרוסי. לכן, כבר בלילה הראשון של המלחמה הוא אמר לאחד מעמיתיו: "אוקראינה תילחם הרבה מעבר לכוחה ותביך את רוסיה".
ולדימיר פוטין מעולם לא הכריז על יעדיו האסטרטגיים, והרטלינג נאלץ לנחש מהם כדי לצפות את מעשיהם של הגנרלים הרוסים. דומה היה שפוטין רצה שינוי משטר בקייב, להרוס את הצבא האוקראיני, לשעבד את האוכלוסייה, לשלוט בנמלי הים הבלטי וים אזוב. היה ברור שלרוסיה אין די חיילים ויכולת צבאית משולבת כדי להשיג יעדים שאפתניים אלו. מה שגרוע יותר הוא שהצבא הרוסי התעלם מאחד העקרונות החשובים ביותר של מלחמה: אחדות הפיקוד. הגנרלים תכננו מתקפה בתשעה ראשים, אבל מעולם לא היו מסוגלים לשלב את כוחות האוויר והים במתקפה.
המלחמה החלה ב-24.2.22; נדרשו שישה שבועות עד שהשלב הראשון נכשל. ב-2.4.22 נאלץ פוטין לשנות את גישתו: הוא העביר את כוחותיו מזרחה והחליף את המפקדים, אך לא טיפל בנזק שההתחלה הקטסטרופלית גרמה לצבאו. 40% מכוחות הקו הראשון נמחקו, וקווי האספקה והפיקוד היעיל שובשו קשות. פוטין הורה לבנות מחדש את הצבא בתוך שבועות – משימה בלתי אפשרית בעליל.
ב-18.4.22 החלה מתקפה רוסית חדשה במזרח אוקראינה – השלב השני של המלחמה, אך הביצועים נותרו עלובים. לא היו התאמה ממשית לתנאים וניסיון ללמוד את הלקחים הקשים מהשלב הראשון. יחידות שנתפרו זה מקרוב ובעלות מורל נמוך הוטלו לשדה הקרב עם מעט תכנון, אספקה לקויה ומנהיגות כושלת. לעומת זאת, הגנרלים האוקראינים למדו במהירות וחיילים היו מלאי יוזמה והסתגלות. הכוחות הרוסיים המשיכו לספוג אבידות כבדות.
הרטלינג ממשיך: השלב השלישי החל בחודש יולי ונמשך עד ספטמבר. צבא אוקראינה כפה על הרוסים נסיגות ממשיות באיזורי סומי וחרקוב, תוך שימוש במתקפות-נגד קטנות שבוצעו בדיוק במקומות הנכונים, לצד הטעיה נרחבת בחזית הדרומית. גם לכוחות המיוחדים הייתה תרומה ניכרת והם הביכו את הרוסים מאחורי הקווים. לאורך רוב הקיץ ספגו הרוסים אבידות כבדות בהרבה מאשר בשני השלבים הראשונים.

האוקראינים מסתגלים, הרוסים לא מסוגלים
דמוקרטיה תוססת [צילום: פטרוס גיאנקורוס, AP]

השלב הרביעי החל בשלהי ספטמבר, כאשר פוטין הכריז על סיפוח חלק מהשטחים הכבושים והורה לגייס 300,000 חיילים. משאלי העם המפוברקים באיזורים המסופחים נתקלו בהתנגדות אוקראינית יעילה ונדחו שוב ושוב. הגיוס הצליח להביא לחזית חיילים טריים אך חסרי רצון, ונתקל בבעיות שאפיינו את הצבא הרוסי מאז תחילת המלחמה: הוא היה חפוז ומאולתר, המגויסים הטריים קיבלו אימון וציוד דלים ונמשך המחסור במנהיגות.
לעומת זאת, האוקראינים תיאמו בצורה מרשימה את כוחותיהם, אשר שילבו בהצלחה את הנשק המערבי החדש ובמיוחד ארטילריה וטילים מונחים. שלב זה גם כלל יותר פעילות של כוחות מיוחדים ופעולות גרילה בשטחים הכבושים. רוסיה הגיבה במתקפות טילים על ערים צפופות ותשתיות, והמשיכה לבצע פשעי מלחמה.
מאז דצמבר מצויה המלחמה בשלב החמישי. החזית לא השתנתה בצורה משמעותית, אך היו קרבות משמעותיים ואבידות ניכרות בשני הצדדים. אין המדובר במלחמת התשה, אלא בניסיון אוקראיני לשרוד טבח גלוי שמבצעת רוסיה. פוטין ממשיך לשלוח לחזית בשר תותחים לגלים של מתקפות. הגנרלים האוקראינים הצליחו לבצע מתקפות-נגד מוגבלות אך מוצלחות, תוך שנאלצו להקצות כוחות הגנה אווירית לטובת האוכלוסייה האזרחית. האוקראינים גם ממשיכים בפעילות מודיעינית לזיהוי יעדים שיותקפו בקרוב.
מדובר באיזון עדין מבחינת מקבלי ההחלטות בקייב, מסביר הרטלינג. הם מנסים להחזיק בקווי ההגנה ובמקביל לאמן ולצייד את הכוחות במערכות המערביות החדישות אשר ייצרו פער איכותי משמעותי במתקפות-הנגד הקרובות. הכוחות האוקראיניים הסתגלו בצורה מעוררת הערצה בכל אחד מן השלבים, תוך הפקת לקחים מהאימונים בעשור האחרון ומן הצלקות בשדה הקרב בשנה החולפת. ואילו רוסיה מפגינה שוב ושוב את חוסר יכולתה לעשות זאת.
רוסיה מתקשה להשתנות – משום שהיא אינה מסוגלת להשתנות. צבאה של מדינה נגזר מתושביה והוא משקף את האופי והערכים של החברה. ציוד, דוקטרינה, אימון ומנהיגות הם איכויות חשובות לכל צבא, אך איכות הלחימה הבסיסית נובעת ממה שהאומה מייצגת. לפיכך, הסמכותנות המושחתת של פוטין אינה בת-תחרות לדמוקרטיה התוססת של אוקראינה.

תאריך:  22/02/23   |   עודכן:  22/02/23
+ישראל אינה צריכה לצאת מגדרה בשאלת אוקראינה
10:08 22/02/23  |  רפי לאופרט   |   לרשימה המלאה

על ישראל לשקול היטב כל תמורה בעמדותיה המוצהרות בשאלת אוקראינה ולאזן בהתחשב בנסיבות בין הסיכונים לתמורות שתקבל אם תבחר בשינוי עמדה. נראה "שהאמריקני המכוער" שוב משיל את גלימתו וחושף לעולם שדמוקרטיה פורמלית איננה בהכרח הגיונית, צודקת ואמינה

אוקראינה. הימור בלתי-סביר לישראל [צילום: פטרוס גיאנקורוס, AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האופי הלאומי מוביל את אוקראינה לניצחון
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
רוסיה כבשה שליש מאוקראינה
חשדנית  |  22/02/23 08:49
2
האופי הלאומי
אורח  |  22/02/23 19:40
3
זה לא אוק אלא הטעויות של פוטין
הגלשנית  |  23/02/23 22:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת רוסיה באוקראינה
איתמר לוין
שנה למלחמה באוקראינה    וושינגטון פוסט: פוטין ממשיך לחלום על אימפריה למרות התבוסות באוקראינה, לא מוכן לוותר - ובמקביל מבודד יותר ויותר בתוך רוסיה ומגביר את הדיכוי האכזרי
איתמר לוין
שנה לפלישה לאוקראינה    ניו-יורק טיימס סוקר את כפיית הרעיונות שהובילו את פוטין לצאת למלחמה: המסרים מוטמעים בכל הכוח, בעוד חיי היום-יום של רוב הרוסים לא השתנו
איתמר לוין
הנשיא אמור היה לבקר בוורשה, אך הגיע במפתיע לבירת אוקראינה במטרה להפגין את התמיכה המתמשכת של ארה"ב במדינה - הן מול פוטין והן מול הרפובליקנים בקונגרס
איתמר לוין
מאמר המערכת בניו-יורק טיימס טוען שמטרת-העל של הסיוע המערבי היא לאפשר לאוקראינה לנהל מו"מ מעמדת עוצמה, אשר יוביל לסוג של שלום יציב
יאיר נבות
קרא לחברות האיחוד האירופי להשקיע משמעותית בהוצאות הביטחון: "אנחנו בהחלט צריכים להגביר את תמיכתנו ואת המאמץ שלנו להתנגדות של העם האוקראיני וצבאו ולעזור להם לפתוח במתקפה נגדית אשר לבדה יכולה לאפשר מו"מ אמין, שנקבע על-ידי אוקראינה,
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il