X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
2.2 מיליון חיילים בשירות סדיר [צילום: מארק שיפלביין, AP]
סין טרם הגיעה לשיא עוצמתה הצבאית
ניתוחו של אקונומיסט מוביל למסקנה שההתעצמות תימשך בשנים הקרובות, גם אם המצב הכלכלי יגרום האטה מסוימת האם לנשיא שי תהיה סבלנות לחכות בסוגיית טייוואן, או שהוא יטעה כמו פוטין?

חלומה עתיק היומין של סין להשתוות מבחינה צבאית למעצמות המערב נמצא כעת בהישג יד. בשנת 2020 היא עברה את ארה"ב בגודל הצי, שהוא כיום עמוד השדרה של מה שהפנטגון מכנה "אתגר גובר". השאלה המרכזית – אומר אקונומיסט – היא זו: האם סין תוכל להמשיך באותו קצב, להרחיב את יכולותיה ולאיים על הדומיננטיות האמריקנית, או שמא ההאטה בכלכלתה והמערב המאוחד והעוין הניצב מולה משמעותם שהיא הגיעה לשיא כוחה?
בפני הנשיא שי ג'ינפינג ניצבים אתגרים קשים רבים, כולל הזדקנות האוכלוסייה, חובות עצומים של הממשל המקומי וממשל אמריקני הנחוש למנוע מארצו גישה לטכנולוגיה מתקדמת. ארה"ב מצידה גם מתגברת את צבאה ויוצרת ברית להגנת טייוואן. אבל, טוען אקונומיסט, ראיות רבות מצביעות על כך שסין רחוקה משיא כוחה הצבאי.
תקציב הביטחון הסיני גדל בממוצע ב-9% לשנה מאז שמנהיגי המדינה השיקו תוכנית מודרניזציה שאפתנית בשלהי שנות ה-1990. השנה הוא עומד על 224 מיליארד דולר, שני רק לתקציב האמריקני הגדול פי ארבעה; בכלכלה שבהאטה קשה להמשיך בגידול כזה. עם זאת, השנה התקציב אמור לעלות ב-7.2%, בדומה לתחזית הסינית לגידול הנומינלי בתמ"ג, ולעמוד על 1.6%-1.7% מהתוצר – כמו בעשור הקודם.
אם קצב זה יישמר, תקציב הביטחון הסיני עדיין יהיה קטן משמעותי מזה האמריקני ב-2030, אך הפער יצטצמם: סין תגדיל אותו עד אז ב-155 מיליארד דולר, לעומת תוספת של 123 מיליארד דולר בארה"ב. ואפילו אם הצמיחה תהיה נמוכה מן התחזיות, שי יוכל להפנות לצבא משאבים מן המגזר האזרחי, ובתוך הצבא – לתת עדיפות לנושאים בעלי חשיבות אסטרטגית גבוהה, למשל על-ידי הקטנת כוח האדם (2.2 מיליון איש בשירות פעיל).
קנה מידה נוסף הוא הצי הסיני, המהווה רכיב חיוני בכל ניסיון לכבוש את טייוואן ובהפגנת כוח גלובלי. בניית ספינות היא עסק יקר המצריך בסיס תעשייתי חזק, כך שהיא משקפת עוצמה כלכלית. בשני העשורים האחרונים הפך הצי הסיני ממשמר חופים המצויד בספינות מיושנות לצי מודרני המצויד בספינות תוצרת בית, המסוגל לבצע משימות הרחק מחופי המולדת. אבל בכמה תחומי מפתח הוא עדיין אינו עומד בצרכיו של שי – במיוחד העדר מספר מספיק של ספינות אמפיביות כדי לפלוש בהצלחה לטייוואן.

הבעיה של סין: חוסר ניסיון
הצי הגדול בעולם מבחינה מספרית [צילום: מארק שיפלביין, AP]

הפנטגון צופה שזה ישתנה בעשור הנוכחי. כיום יש לסין 340 "ספינות קרב" – כולל נושאות מטוסים, צוללות, פריגטות ומשחתות. המספר יגיע ל-400 בעוד שנתיים ול-440 בשנת 2030, כולל תריסר ספינות אמפיביות גדולות. גם אם התקציב יקטן, בשנת 2033 צפוי הצי לכלול 356 ספינות, כולל עוד שלוש נושאות מטוסים ותשע ספינות אמפיביות גדולות.
לעומת זאת, לצי האמריקני יש 296 ספינות (כמחצית מהשיא בזמן המלחמה הקרה) והוא יירד ל-290 בסוף העשור. היעד הרשמי הוא 355 ספינות, אבל קשיי תקציב ימנעו את הגשמתו אפילו ב-2040. ויש לזכור, שהצי האמריקני פרוס בכל העולם. הספינות האמריקניות גדולות יותר ובעלות יכולות טובות יותר, אך סין צפויה לסגור גם פערים אלו בעשורים הקרובים; רמת התכנון והייצור שלה כבר מתקרבת לזו של ארה"ב.
לרשותה של סין עומדת תעשיית ענק של ייצור ספינות, האחראית ל-44% מהספינות המסחריות שנבנו בעולם ב-2021. הן נוטלת חלק גם בייצור הצבאי – מה שמסייע לשמר את המספנות בעיתות של שפל כלכלי ולהשתמש לצרכים צבאיים בטכנולוגיות ושיטות ייצור אזרחיות תוך עקיפת המגבלות שמטיל המערב על סין.
לסין יש בעיה גדולה מול ארה"ב, מציין אקונומיסט: חוסר ניסיון. מאז מלחמת יבשה בווייטנאם ב-1971, סין לא נלחמה. היא טרם ליטשה את פעילות נושאות המטוסים בזמן שלום, קל וחומר – בקרב. היא לא שכללה את האומנות של הסתרת הצוללות שלה במקביל לחיפוש צוללות עוינות. ארה"ב, לעומתה, שכללה במשך עשרות שנים את כל המיומנויות הללו. סין גם מתקשה לגייס חיילים בעלי השכלה לתפעול הספינות החדשות.
מובן שתמיד קיים הסיכון שמא שי ייצא למלחמה לפני שצבאו יהיה מוכן, במיוחד אם טייוואן תכריז על עצמאות או אם ארה"ב תנקוט צעדים שישדרגו משמעותית את מעמדו/הגנתו של האי. שי מזדקן ונעשה פגיע יותר לבעיות בריאות ולאתגרים פוליטיים, והוא עלול לשגות או להיעשות חסר סבלנות – כמו ולדימיר פוטין באוקראינה. יש הטוענים שקיימים סימנים לכך, כולל פקודה שנתן לצבאו לפתח עד 2027 את היכולת לפלוש לטייוואן. אחרים אומרים שמדובר רק באבן דרך ולא בכוונה לתקוף בעוד ארבע שנים.
משחקי מלחמה שנערכו לאחרונה העלו, כי סין תוכל לנצח במלחמה בטייוואן בעשור הנוכחי, אך הצלחתה אינה בטוחה והאבידות לכל הצדדים יהיו כבדות. ככל ששי ימתין יותר, כך יגדלו הסיכויים של צבאו להטות לטובתו את כף המאזניים – ולא רק במונחים קונבנציונליים. הפנטגון צופה שכוחה הגרעיני של סין יגדל כמעט פי ארבעה עד 2035. בבייג'ינג מקווים שיהיה בכך כדי לכפות על ארה"ב וטייוואן פתרון בדרכי שלום. לכן, מסכם אקונומיסט, סין עדיין לא הגיעה לשיא כוחה הצבאי.

תאריך:  14/05/23   |   עודכן:  14/05/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סין טרם הגיעה לשיא עוצמתה הצבאית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
כמאל קיליצ'דרגולו הוא האיום המשמעותי ביותר על רג'פ טאיפ ארדואן ב-20 שנות שלטונו    וושינגטון פוסט: הבחירות חופשיות, גם אם לא הוגנות
איתמר לוין
אקונומיסט מסביר מדוע מדינות ערב והליגה הערבית מושיטות את זרועותיהן לרודן הסורי    חלקן מקוות להיפטר מהפליטים הסורים ולהחליש את אירן, אך אל להם לטפח תקוות גדולות מדי
איתמר לוין
הקורונה הגבירה את השימוש שעושים התלמידים בטלפונים - מה שפוגע בניסיון להדביק את הפיגור החינוכי שיצרה המגיפה    וושינגטון פוסט מדווח על צעדים גוברים למניעת השימוש במכשירים בכיתות
איתמר לוין
השופט השמרן בבית המשפט העליון של ארה"ב הסתבך בשורה של פרשות, והוא לא היחיד - מציין וושינגטון פוסט. הבעיה של הדרג הפוליטי היא, שאין לו כלים של ממש לכפות על העליון קוד אתי
איתמר לוין
תקנה מימי הקורונה שאפשרה לגרש בקלות מסתננים פוקעת היום ובארה"ב חוששים מפני רבבות שינסו לעבור את הגבול - מדווח אקונומיסט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il