X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
מטוסי F15 ו-F16 אמריקניים ויפניים [צילום: AP]
האם יפן תילחם לצידה של ארה"ב להגנת טייוואן
לשאלה זו אין מענה ברור, מנתח אקונומיסט - וזהו כבר כישלון של שתי המדינות. נכון לעכשיו אפילו אין להן שרשרת פיקוד משותפת

טייסים יפנים ואמריקנים מתאמנים יחדיו בבסיס מיסאווה שבצפון יפן, כולל במטוסי F35. הסכנה של מלחמה עם סין על טייוואן הפכה אימונים אלו לחשובים במיוחד. יפן מתכננת להכפיל עד 2027 את תקציב הביטחון שלה ורכשה טילי נ"מ ארוכי טווח. אבל – מזכיר אקונומיסט – יפן לא ירתה ירייה אחת מאז 1945. האם היא תילחם?
הגאוגרפיה מציבה את יפן בקו החזית: האי המערבי ביותר שלה מרוחק רק 111 ק"מ מטייוואן. סכנת העימות תפחת אם סין תאמין שיפן תיכנס למערכה. אם אכן תפרוץ מלחמה, מניעת נפילתה של טייוואן עשויה להיות תלויה בתמיכתה של יפן. לכל הפחות, ארה"ב תוכל להשתמש בבסיסיה במדינה זו; ואם הצבא היפני ישתתף בקרב, סיכויי ההצלחה של המערב יגדלו משמעותית.
אוצוקה טאקו, חבר פרלמנט בסיעה הליברלית-דמוקרטית השלטת, אומר לאקונומיסט: "אין מקרה שיפן לא תהיה מעורבת" בעימות סביב טייוואן. במקרה כזה "נילחם לצידה של ארה"ב". עם זאת, בניגוד לארה"ב - ליפן אין מחויבות חוקית לסייע לטייוואן להגן על עצמה, ולמרות ההצהרות התקיפות של כמה פוליטיקאים, המדיניות הרשמית לא השתנתה.
הברית בין ארה"ב ליפן תעמוד בפני מספר מבחנים בזמן מלחמה. אם ארה"ב תבוא לעזרתה של טייוואן – "אם" משמעותי בפני עצמו – היא תזדקק לאישורה של יפן להשתמש בבסיסים בהם מוצבים 54,000 חיילים. סין עשויה להציע ליפן התחייבות שלא לפגוע בה אם תדחה את הבקשה האמריקנית, אך ארה"ב תזכיר לה מהן המשמעויות ארוכות הטווח.
בהנחה שיינתן כזה אישור, יהיה על יפן להחליט האם לפעול בעצמה. הדִייֶט (הפרלמנט היפני) לכל הפחות יקבע שמדובר במצב בעל "השפעה חשובה" – מונח חקיקתי המאפשר תמיכה בלתי-לוחמת, כגון אספקת דלק, ציוד רפואי ותמיכה לוגיסטית. כניסה לקרב תהיה מסובכת יותר. הצבא היפני מורשה להגן על המדינה עצמה, למשל אם סין תתקוף את הבסיסים האמריקניים במדינה או את איי סֶנְדְקָאוּ השנויים במחלוקת בין המדינות. החוק מתיר לצבא היפני להתערב גם אם מדינה אחרת מותקפת והפרלמנט מחליט שזהו איום קיומי על יפן.
אם יפן תחליט להילחם, יהיה עליה לבחור היכן וכיצד. החוק מגביל את הפעלת הכוח הצבאי ל"מינימום ההכרחי". יפן נתפסת בעיקר כהגנה לארה"ב: היא תגן על עצמה ועל הבסיסים האמריקניים, ותשחרר את הכוחות האמריקניים להגן על טייוואן. ייתכן שבמסגרת זו תשגר יפן את הצוללות שלה לים סין המזרחי, אך לא למיצרי טייוואן.

בודקים מודל ממלחמת העולם השנייה
טנקים יפניים. לא מחויבת לצאת למלחמה [צילום: AP]

הברית בין ארה"ב ליפן לא נוצרה למלחמה כזאת, מדגיש אקונומיסט. יפן היא פחות שותף צבאי ויותר פלטפורמה להפעלת הכוח האמריקני, כפי שעשתה במלחמת קוריאה ובמלחמת וייטנאם. ההסכם בין שתי המדינות מחייב את ארה"ב להגן על יפן בתמורה לבסיסים בשטחה, אך אינו מחייב את יפן לצאת למלחמה לצד ארה"ב. שרשרות הפיקוד של שתי המדינות נפרדות, בניגוד לפיקוד האחיד בקוריאה הדרומית; יהיה צורך לשנות זאת כדי להיות מוכנים למלחמה. מומחים מחפשים מודלים, וחלקם מרחיקים לכת עד לפיקוד האמריקני-בריטי במלחמת העולם השנייה.
יפן מתכננת להקים מפקדה משותפת קבועה, אשר תשרת את פיקוד הודו-פסיפיק של ארה"ב, אך הדבר עשוי לארוך שנים. גם ארה"ב צריכה לבצע שינויים: המפקדה שלה ביפן מוסמכת לנהל את הברית בין שתי המדינות ולשמור על כוננות הכוחות, אך אין לה תפקיד מבצעי אמיתי. הפיקוד על המטוסים האמריקניים נמצא בידי פיקוד הודו-פסיפיק, המוצב הרחק בהוואי. יהיה קשה לתאם עם היפנים אם טוקיו תותקף, ועוד יותר קשה – אם תשתית התקשורת האמריקנית תותקף גם היא. כל שינוי גם ייתקל במכשולים פוליטיים: יפן הבהירה שלא תוותר על עצמאות הפיקוד.
סקרים מלמדים שהציבור היפני תומך בברית עם ארה"ב, אך ממשיך להתנגד לשותפות פעילה יותר של הצבא. סקר אחד הציע לנשאלים שלוש אפשרויות לתגובה היפנית במקרה של עימות בין ארה"ב לסין. 27% אמרו שהצבא המקומי לא צריך להתערב כלל, 56% תמכו בסיוע עורפי בלבד ורק 11% סברו שעל יפן להילחם לצידה של ארה"ב. איש אינו יודע מה באמת יקרה, וזה כבר כישלון של ארה"ב ויפן גם יחד.

תאריך:  14/05/23   |   עודכן:  14/05/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם יפן תילחם לצידה של ארה"ב להגנת טייוואן
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
ניתוחו של אקונומיסט מוביל למסקנה שההתעצמות תימשך בשנים הקרובות, גם אם המצב הכלכלי יגרום האטה מסוימת    האם לנשיא שי תהיה סבלנות לחכות בסוגיית טייוואן, או שהוא יטעה כמו פוטין?
איתמר לוין
כמאל קיליצ'דרגולו הוא האיום המשמעותי ביותר על רג'פ טאיפ ארדואן ב-20 שנות שלטונו    וושינגטון פוסט: הבחירות חופשיות, גם אם לא הוגנות
איתמר לוין
אקונומיסט מסביר מדוע מדינות ערב והליגה הערבית מושיטות את זרועותיהן לרודן הסורי    חלקן מקוות להיפטר מהפליטים הסורים ולהחליש את אירן, אך אל להם לטפח תקוות גדולות מדי
איתמר לוין
הקורונה הגבירה את השימוש שעושים התלמידים בטלפונים - מה שפוגע בניסיון להדביק את הפיגור החינוכי שיצרה המגיפה    וושינגטון פוסט מדווח על צעדים גוברים למניעת השימוש במכשירים בכיתות
איתמר לוין
השופט השמרן בבית המשפט העליון של ארה"ב הסתבך בשורה של פרשות, והוא לא היחיד - מציין וושינגטון פוסט. הבעיה של הדרג הפוליטי היא, שאין לו כלים של ממש לכפות על העליון קוד אתי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il