X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
בריטניה. שכר הדירה בלונדון זינק [צילום: קים צ'אונג, AP]
הנדל"ן העולמי מאותת: השפל הגיע לקיצו
הגירה, חסכונות-יתר ושינוי בהעדפות מסבירים – לדעת אקונומיסט – את חוזקו המפתיע של שוק הדיור ייתכן שהמשבר רק נדחה, אך יש סימנים לכך שהוא כבר מאחורינו

מחירי הדירות באוסטרליה עלו ברציפות בשלושת החודשים האחרונים. מדד מחירי הדירות בארה"ב עלה ב-1.6% מאז נקודת השפל בינואר; שערי מניות חברות הנדל"ן עלו בשיעור כפול מהשוק כולו. בגוש האירו שוק הנדל"ן התייצב. אקונומיסט בודק האם השפל בענף – אחד ממנועי הצמיחה החשובים בעולם – הגיע לקיצו.
כלכלנים ציפו להתרסקות בענף הדיור. במרס 2020, החודש בו החל הפדרל ריזרב את מסע הזנקת הריבית, השווי הממוצע של דירה במדינות העשירות היה גבוה ב-41% מאשר ב-2015. המחירים התאוששו מן השפל של משבר 2009-2007 וזינקו במהלך הקורונה. אבל אז הריבית זינקה, ייקרה את המשכנתאות והאטה את הכלכלה.
אין ספק שהמחירים ירדו. בממוצע עולמי, הם נמוכים ב-3% מהשיא הנומינלי וב-10%-8% מן השיא המותאם לאינפלציה. זהו שיעור התיקון שנראה במקרים דומים מאז סוף המאה -19. אך הפעם המצב שונה, משום שבזמן הקורונה המחירים זינקו בקצב המהיר ביותר אי-פעם ועודם גבוהים בהרבה מאשר ב-2019.
בהתרסקות אופיינית של מחירי הדיור, חלק מן המדינות סובלות יותר. זה מה שאירע אחרי המשבר הפיננסי: באירלנד המחירים צנחו במחצית, ובארה"ב – ב-20%. אבל הפעם, גם הירידות החדות הן מתונות יותר. בסן פרנציסקו הם ירדו ב-10%, בשל מעברן של חברות טכנולוגיה לפלורידה וטקסס, אך הירידה נעצרה ודירה ממוצעת עדיין עולה 1.1 מיליון דולר. באוסטרליה ירדו המחירים ב-7% בלבד לאחר זינוק מטורף בקורונה.
אקונומיסט מצביע על הבדל נוסף ממקרים קודמים: הירידה במחירי הדיור לא גורמת משבר פיננסי. הבנקים אינם נראים מודאגים מעלייה בחובות מסופקים בתחום המשכנתאות ושיעור ההלוואות המסוכנות נמוך יותר. להפך: בארה"ב שיעור חדלות הפרעון במשכנתאות הוא הנמוך ביותר מאז 2009; בקנדה שיעור החובות המסופקים הוא הנמוך ביותר אי-פעם. הירידה בהשקעות בדיור מכבידה על הצמיחה, אך האפקט קטן. הביקוש לעובדים בענף עודנו גבוה: בארה"ב הוא ממשיך לעלות בשיעור שנתי של 2.5%, ובניו-זילנד מספר המשרות הפנויות בענף הוא הגבוה בהיסטוריה.

ה"בום" הסתיים בנחיתה רכה
אוסטרליה. להשקיע בנכסים פיזיים [צילום: ריק רייקרופט, AP]

שלושה גורמים מסבירים את עוצמתו המפתיעה של שוק הדיור במדינות העשירות, סבור אקונומיסט: הגירה, המצב הפיננסי של משקי הבית ועדיפויות. ההגירה שוברת שיאים בעולם העשיר, והביקוש של המהגרים לדיור מסייע לשוק. כל 100,000 מהגרים לאוסטרליה מעלים את מחירי הדיור ב-1%. בלונדון, התחנה הראשונה של רבים מן המהגרים לבריטניה, שכר הדירה עלה אשתקד ב-16%.
לגבי המצב הפיננסי: העשירים הניעו את הזינוק בנדל"ן, כאשר הרגולציה שלאחר המשבר הפיננסי חסמה את הדרך בפני לווים פחות אמינים. משקי בית מבוססים יכולים להתמודד ביתר קלות עם תשלומי משכנתאות גבוהים יותר. במקביל, רבים מן הלווים נעולים בריבית קבועה ונמוכה. שיעור המשכנתאות בריבית משתנה באיחוד האירופי ירד ב-40% ב-2011 ל-15% בלבד ב-2021. המשמעות היא, שלמרות העלייה בריבית – ההחזר כאחוז מן ההכנסה נמוך מאשר לפני הקורונה, ופחות בעלי דירות נאלצים למכור אותן.
הקורונה עצמה מילאה תפקיד, כאשר הסיוע העצום של הממשלות במקביל לירידה החדה בצריכה יצרו חסכונות-יתר בטריליוני דולרים לרבים ממשקי הבית. גם חסכונות אלו מגנים עליהם מפני העלייה בריבית. מחקר של גולדמן-זאקס מלמד על מיתאם בין חסכונות-היתר לבין מחירי הדיור. הקנדים חסכו סכומים ניכרים בזמן הקורונה ומחירי הדיור שם יציבים; בשבדיה יש פחות חסכונות ושוק הנדל"ן חלש בהרבה.
כאמור, הגורם השלישי הוא עדיפויות. מחקר של בנק אוף אינגלנד אומר ששינוי ברצונות – כולל שאיפה לדירה-משרד או לבית במקום דירה – מסביר מחצית מן העלייה במחירי הדיור בבריטניה בזמן הקורונה. במדינות רבות ירד גודלה של המשפחה הממוצעת, מה שמגדיל את הרצון לבית פרטי. בזמן של אינפלציה מהירה, יותר אנשים יבקשו להשקיע בנכסים פיזיים, כמו נדל"ן או תשתית, השומרים טוב יותר על הערך הריאלי של הכסף. כל אלו יכולים להוביל לכך שהביקוש יישאר גבוה מכפי שהיה ערב הקורונה ויגביל את הירידה במחירים.
האם ייתכן שהמשבר בדיור רק נדחה במקצת? אולי, משיב אקונומיסט. חלק מהירידות בעבר היו הדרגתיות ולא חדות. הבנקים המרכזיים עשויים להמשיך להעלות את הריבית או לפחות להשאיר אותה גבוהה עד שהמחיר שלה יתחיל להיראות בצורה ממשית. אם בעלי הדירות מרגישים עניים יותר, הם מקצצים בהוצאות והאינפלציה יורדת.
אבל יש סיבה נוספת לחשוב שהרע ביותר מאחורינו. אמון הצרכנים הגיע אשתקד לשפל חסר תקדים וכעת הוא שוב בעלייה. לבעלי הדירות, בממוצע, עדיין יש חסכונות-יתר ניכרים. המחסור הקבוע בדיור מוביל לכך שתמיד יש מישהו שמוכן לקנות. התיאבון לעבודה מן הבית עודנו רב. בהחלט ייתכן שה"בום" בנדל"ן הסתיים בנחיתה רכה.

תאריך:  14/06/23   |   עודכן:  14/06/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הנדל"ן העולמי מאותת: השפל הגיע לקיצו
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
עבר בבית המשפט הפדרלי במיאמי את ההליך הרשמי של פתיחת המשפט ואחריו הופיע בפני שופט, כפר בהאשמות ושוחרר בערבות עצמית וללא מגבלות נוספות    טראמפ מתקשה לגייס עורכי דין להגנתו
איתמר לוין
כריס ליכט אמור היה להחזיר את הרשת ל"איזון" ול"ביטוי לשני הקולות" - אך וושינגטון פוסט האם מישהו יודע מה זה אומר והאם זה אפשרי
איתמר לוין
זוהי המטרה המרכזית של מתקפת-הנגד האוקראינית, מסביר וושינגטון פוסט    אם היא תצליח לנתק את המסדרון היבשתי לחצי-האי קרים, תהיה זו מהלומה קשה במיוחד לפוטין
איתמר לוין
הבנק הגדול ביותר בארה"ב ישלם 290 מיליון דולר לקורבנותיו של הפיננסייר הפדופיל    בתביעה ייצוגית נגד הבנק נטען שהתעלם מהמידע על אפשטיין וכך אפשר לו לממן את התשתית לעבירות המין שביצע
איתמר לוין
ניתוח מקיף של מדיניות ביידן ב-Foreign Affairs, חלק שני    הצעדים המומלצים: בידוד דיפלומטי ממוקד גרעין, אכיפה ממשית של העיצומים וניסיון להסכמות במפרץ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il