X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
תסכול מחוסר היכולת להתמודד עם העימותים [צילום: ג'ון מינצ'ילו, AP]
ארה"ב מקדמת רפורמה במבנה מועצת הביטחון
וושינגטון פוסט: הכוונה היא להגדיל את מספר החברות הקבועות מחמש ל-11, אך ללא זכות וטו כל שינוי מצריך הסכמה פה אחד של החברות הנוכחיות ותמיכה של שני שלישים מחברות האו"ם

ממשל ביידן מפתח תוכניות לשינוי נרחב במועצת הביטחון, בתקווה לשקם את האמון באו"ם באמצעות הכרה בשינוי במפת הכוח הגלובלי – מדווח וושינגטון פוסט. השגרירה באו"ם, לינדה תומס-גרינפילד, מתייעצת עם דיפלומטים מ-193 המדינות החברות על האפשרות להרחיב את מספר החברות במועצה, לקראת העצרת הכללית שתתקיים בסתיו.
המועצה כוללת כיום 15 חברות, מתוכן חמש קבועות בעלות זכות וטו (ארה"ב, רוסיה, בריטניה, צרפת וסין); האחרות מתחלפות מדי שנתיים. ההצעה האמריקנית צפויה לכלול תוספת של שש חברות קבועות, ללא זכות וטו. היא משקפת את רצונו של ביידן להביא להכרה בכוחו הגובר של העולם המתפתח ולהתמודד עם התסכול הגובר מהחברות הנוכחיות ומחוסר יכולתן להתמודד עם העימותים בעולם, במיוחד המלחמה באוקראינה.
ביידן לוחץ לרפורמה למרות ההתנגדות הבסיסית של החברות הקבועות להפחתת כוחן, ולמרות הקושי הרב ליצור קונצנזוס בעולם מפולג יותר ויותר. הסיכונים ניכרים, כאשר הממשל מבקש להבטיח שהאו"ם ימשיך להוות כלי מרכזי במניעת מלחמות, למרות הספקנות העולמית הגוברת בדבר יכולתו לעשות כך.
ביידן אמר במפורש, שהוא תומך בהגדלת מספר החברות הקבועות במועצה, כולל נציגות לאפריקה ודרום אמריקה. בנאומו בעצרת בספטמבר שעבר אמר: "הגיע הזמן שהארגון הזה יהיה מכיל יותר". הוא גם קרא ליתר החברות הקבועות להגביל את השימוש בזכות הווטו ל"מצבים נדירים ויוצאי דופן". המסר בא במקביל לביקורת קשה על תגובתו של האו"ם לפלישה הרוסית לאוקראינה, כאשר רוסיה השתמשה בזכות הווטו שלה כדי לחסום כל החלטה נגדה.
מאז הכרזתו של ביידן, פקידים בממשל מגבשים הצעה מפורטת לקידום היעדים שהציב. פקיד בכיר אמר כי בהובלתה של תומס-גרינפילד מנסה הממשל מנסה להשיג "מידה של קונצנזוס להצעה סבירה ואמינה, שתצליח להניב רפורמה". הממשל מקשר מאמץ זה לניסיון רחב יותר להכניס מודרניזציה למה שהם רואים כגופים בינלאומיים מיושנים, כולל גופים פיננסיים כמו הבנק העולמי, ולקדם ניהול יעיל יותר לא רק בנושאי ביטחון, אלא גם בשינויי האקלים וסיכונים בריאותיים.
הפוסט מסביר, כי כוחה של מועצת הביטחון נעוץ ביכולתה לאשר החלטות מחייבות, בניגוד להצהרתיות בלבד של עצרת האו"ם. מדינות מתפתחות מובילות, כולל ברזיל והודו, שואפות זמן רב להכניס שינויים במועצה, בנימוק שאינה מייצגת את הדעות והאינטרסים של דרום העולם – אפריקה, אסיה ודרום אמריקה.

יש עוד הצעות לרפורמה
תומס-גרינפילד. מובילה את המגעים [צילום: ג'ון מינצ'ילו, AP]

בעוד תומס-גרינפילד מנהלת בשקט את ההתייעצויות, ממשל ביידן עדיין צריך להציג הצעה פרטנית לרפורמה. בעבר וושינגטון אותתה שהיא רוצה להוסיף את גרמניה, יפן והודו כחברות קבועות. בריטניה וצרפת תומכות בשלוש אלו, בתוספת ברזיל ולפחות מדינה אפריקנית אחת. כאמור, ארה"ב אינה תומכת בהענקת זכות וטו למדינות אלו.
דיפלומט באו"ם אומר: "כל רפורמה במועצת הביטחון תפחית את כוחו של המערב. זו המציאות. השאלה היא: האם אנחנו באמת מקדמים את זה כעת? האם זוהי רק רטוריקה נחמדה שאנחנו רוצים לעשות את זה, או שאנחנו רציניים כאשר אנחנו אומרים שברצוננו לעשות זאת?"
ההצעה באה כאשר המלחמה באוקראינה והאתגרים הגוברים מצד רוסיה וסין, מדגימים את השינוי ביחסיה של ארה"ב עם העולם המתפתח. ביידן הצליח לבנות קואליציה נגד רוסיה, אך כמה מדינות – ובהן ברזיל, הודו ודרום אפריקה – ממשיכות לשמור על קשרים כלכליים או צבאיים איתה, ומדינות מתפתחות קטנות יותר יושבות על הגדר.
קיימת הסכמה נרחבת על כך שחייבים לשנות את מועצת הביטחון, אך יש מחלוקת עזה על הדרך. מאז הקמת האו"ם ב-1945, נעשה בה שינוי אחד בלבד, כאשר בשנות ה-1960 נוספו ארבעה מקומות בלתי קבועים. נסיונות מאוחרים יותר להכניס שינויים לא עלו יפה.
שגרירת בריטניה, ברברה וודוורד, אומרת שכעת הזמן לרפורמה. "אנחנו חייבים להגיב על השימוש הציני של רוסיה בזכות הווטו כדי להגן על עצמה, ולעדכן את החברות במועצה כדי לתת ייצוג לטווח רחב יותר של מדינות". שגריר צרפת, ניקולה דה-ריביירה, אומר שעמדתה של ארצו ברורה: "יש צורך בגוף שיהיה מוסד השליטה החזק ביותר בעולם, המשקף את העולם של היום ולא את העולם של אתמול".
כל שינוי יצריך את תמיכתן של לפחות 128 מבין 193 המדינות החברות באו"ם ואשרור של כל חמש החברות הקבועות במועצה. ממשל ביידן צריך לנווט בין שורה של הצעות מתחרות, המשקפות את התסבוכת של בניית קואליציה בכל נושא. כך למשל, שורה של מדינות – ובהן איטליה, ארגנטינה, קוריאה הדרומית ופקיסטן – העלולות לאבד מכוחן למדינות שכנות, תומכות בהוספה של חברות בלתי קבועות בלבד. מדינות כאלה מציינות, כי הדינמיקה הכלכלית והפוליטית ממשיכה להשתנות, כך שייתכן שמשקלן הנוכחי של מדינות הדרום אינו משקף את משקלו העתידי.
מדינות אפריקה, המהוות קרוב ל-30% ממספר החברות באו"ם, דורשות שני מקומות קבועים עם זכות וטו, אך לא אמרו מיהן המועמדות שלהן. רוסיה וסין הביעו תמיכה עקרונית בהרחבה, אם כי ההנחה היא שסין – המקווה לחסום את דרכה של יפן למועצה – לא תספק את התמיכה הדרושה. הפוסט מעיר, כי גם ארה"ב ספגה ביקורת על השימוש בזכות הווטו לבלימת החלטות נגד ישראל – לצד השימוש במועצה כדי לספק סיוע הומניטרי לסוריה ולהביע התנגדות בינלאומית לדיכוי הנשים בידי הטליבאן באפגניסטן.

תאריך:  14/06/23   |   עודכן:  14/06/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ארה"ב מקדמת רפורמה במבנה מועצת הביטחון
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
הגירה, חסכונות-יתר ושינוי בהעדפות מסבירים – לדעת אקונומיסט – את חוזקו המפתיע של שוק הדיור    ייתכן שהמשבר רק נדחה, אך יש סימנים לכך שהוא כבר מאחורינו
איתמר לוין
עבר בבית המשפט הפדרלי במיאמי את ההליך הרשמי של פתיחת המשפט ואחריו הופיע בפני שופט, כפר בהאשמות ושוחרר בערבות עצמית וללא מגבלות נוספות    טראמפ מתקשה לגייס עורכי דין להגנתו
איתמר לוין
כריס ליכט אמור היה להחזיר את הרשת ל"איזון" ול"ביטוי לשני הקולות" - אך וושינגטון פוסט האם מישהו יודע מה זה אומר והאם זה אפשרי
איתמר לוין
זוהי המטרה המרכזית של מתקפת-הנגד האוקראינית, מסביר וושינגטון פוסט    אם היא תצליח לנתק את המסדרון היבשתי לחצי-האי קרים, תהיה זו מהלומה קשה במיוחד לפוטין
איתמר לוין
הבנק הגדול ביותר בארה"ב ישלם 290 מיליון דולר לקורבנותיו של הפיננסייר הפדופיל    בתביעה ייצוגית נגד הבנק נטען שהתעלם מהמידע על אפשטיין וכך אפשר לו לממן את התשתית לעבירות המין שביצע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il