X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מיוחדים ברשת
טיל גרעיני בליסטי במצעד בבייג'ינג [צילום: מארק שיפלבריין, AP]
הסחורות ושוקי ההון ירמזו לפלישה לטייוואן
אקונומיסט: צבירת אנרגיה, מזון ומתכות, לצד פעולות פיננסיות בבית ובחו"ל, עשויים להיות סימנים שיתריעו על מלחמה ואולי אף ימנעו אותה

בתחילת שנות ה-1980 חששו מנהיגי בריה"מ מפני מהלומה גרעינית אמריקנית ויצאו לחפש סימני התרעה. רשימת האינדיקטורים שהכין הקג"ב הלכה הרבה מעבר לזירה הצבאית: תרומות דם בחברות גדולות, שחיטת עדרים והעברת יצירות אמנות. כעת, במלחמה הקרה בין ארה"ב לסין, אנליסטים שוב מחפשים סימנים – ואקונומיסט מציע לשים לב לא רק לטייוואן אלא גם לתחום הכלכלי.
תחום אחד בו יש להתמקד הוא קומודיטיס: אנרגיה, מזון ומתכות. סין תרצה להבטיח מלאי מספיק של כל אלו לפני שתפלוש לטייוואן. רבים מהם מיובאים מחו"ל בידי הממשלה, כך שנתוני הסחר הם איתות מועיל. דפוסי פעולה מדאיגים יכללו עלייה משמעותית וממושכת במלאים, שינוי פתאומי בייבוא או בייצוא, רכישות נגד מגמת השוק ופעולות הנוגדות את המגמות המוכרות. לא יהיה אינדיקטור אחד שיאותת על מלחמה, אך חובה לשים לב להצטברות שלהם.
אנרגיה היא נקודת התחלה טובה. סין מייבאת כמעט 75% מצריכת הנפט שלה, המהווה אומנם רק 20% ממקורות האנרגיה שלה אך יהיה חיוני לכל מאמץ מלחמתי. כרגע יש לסין מלאי מספיק לשלושה חודשים של הצריכה הנוכחית; אם היא תגדיל אותו, יהיה זה אחד האינדיקטורים הטובים ביותר לכך שהיא מתכוננת למלחמה. עם זאת, סין מעלה מזה עשור את ייבוא הנפט ומרחיבה את יכולות האחסון שלה, כך שלא יהיה זה קל לזהות שינוי מגמה.
גז מהווה מקור אנרגיה קטן בהרבה מהנפט, אבל הוא עדיין עשוי לרמז על עימות מתקרב. אם סין תחשוש שתנותק ממקורות אנרגיה זרים, היא תכרה יותר פחם – ואולי גם תקנה יותר גז. זה כבר קרה: בששת החודשים שלפני המלחמה באוקראינה רכשה סין כמויות גדולות של גז בעסקות לטווח קצר, בניגוד להרגלה להתמקד בעסקות עתידיות. ייתכן שהיא רצתה לצבור מלאי לפני שהמחירים יעלו, אך ייתכן גם שהיה זה חלק משיתוף הפעולה שלה עם רוסיה.
סין גם תצטרך להבטיח אספקת מזון לתושביה, ממשיך אקונומיסט. היא מייבאת יותר מוצרים חקלאיים מכל מדינה אחרת, ומתוך אובססיה לביטחון תזונתי כבר יש לה מלאים עצומים, ובעשור האחרון הגדילה את רכישת החיטה, התירס, האורז והסויה. אם תהיה מלחמה באופק, קרוב לוודאי שהיא תקנה עוד יותר. שימו לב לסויה: סין מייבאת 84% מתצרוכתה, בעיקר להאכלת חזירים המהווים 60% מצריכת הבשר. כרגע יש לה מלאי לחודשיים, והגדלתו תהיה סימן מעיד משמעותי.

מידה מירבית של הסתמכות עצמית
אובססיה לביטחון תזונתי [צילום: נג האן-גואן, AP]

יהיה קשה לראות חלק מהפעילות בשוק המזון, וכאשר מדובר על מתכות – הקושי גדול עוד יותר. ברליום וניוביום משמשים את התעשיה הביטחונית; פלטינה ופלדיום נחוצים לייצור מנועים. לא ברור מהו היקף המלאי של מתכות אלו, שרובן מיובאות; אבל שינוי פתאומי בדפוסי הסחר יהיה איתות גם בתחום זה. הדברים אמורים במיוחד בייצוא המתכות: ערב מלחמה עשויה סין להגביל אותו עוד יותר, לאחר שבתחילת החודש הטילה פיקוח על ייצור הגליום והגרמניום (כחלק ממלחמת ההיי-טק עם ארה"ב).
נשיא סין, שי ג'ינפינג, הנחה את ראשי מערכת הביטחון להתכונן לתרחיש הגרוע ביותר, וזה אומר: להגיע למידה המירבית של הסתמכות עצמית. הדבר נכון גם בתחום הפיננסי. סין הודיעה על הקמת מערכת תשלומים בינלאומית, אשר במידת הצורך תוכל לעקוף את המערכות המערביות – אם כי כיום רוב התשלומים נעשים בהן. אם תתכנן מלחמה, עשויה בייג'ינג להעביר את עתודות המט"ח שלה מהשקעות בדולר ואירו לנכסים כמו זהב. היא גם עשויה להדק את הפיקוח על ההון ולהקפיא את כל הנכסים הזרים, בעוד וחברות ממשלתיות ימירו למזומן נכסים המוחזקים בחו"ל.
חלק מן הפעולות הללו עשויות לבוא מאוחר מכדי לתת התרעה, מציין אקונומיסט; אחרות עשויות להתברר כאזעקת שווא. במובן מסוים, זהו חלק מן האסטרטגיה הסינית שמטרתה לשכנע את העולם שהיא מוכנה ומסוגלת לפלוש לטייוואן, גם אם אינה עומדת לעשות זאת. אבל התנהגותה עלולה לאושש את ההנחות הפסימיות ביותר של האנליסטים במערב, והם חייבים להיזהר מפני הטיות שישבשו את הערכותיהם. אבל אם אינדיקטורים כלכליים ופיננסיים – יחד עם צילומי לווין, מודיעין אלקטרוני וסוכנים אנושיים – יכולים לסייע לארה"ב ולבעלות בריתה לזהות מלחמה קרובה, אולי הם יוכלו למנוע אותה.

תאריך:  31/07/23   |   עודכן:  31/07/23
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסחורות ושוקי ההון ירמזו לפלישה לטייוואן
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
חולשה עיקרית של סין
מ.ל  |  1/08/23 00:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
וושינגטון פוסט: Save America הוציאה השנה 40 מיליון דולר מכספי תרומות להוצאות המשפטיות של טראמפ עצמו ועובדיו שנחקרו בפרשת המסמכים
איתמר לוין
לא רק בישראל עולה השאלה האם וכיצד על מנכ"לים להתערב בסוגיות פוליטיות וחברתיות    לאקונומיסט יש עצה: דברו כאשר זה נוגע לחברות שאתם מנהלים
איתמר לוין
הפילוסופיה של המשקיע האגדי לגבי שוקי מניות שורי מוכיחה את עצמה בניו-יורק, מנתח אקונומיסט. האם השלב הבא הוא אופוריה?
איתמר לוין
ארבעה מחקרים ראשונים מסוגם מעלים, כי האלגוריתמים של מטא אינם משפיעים בצורה משמעותית על הדעות הפוליטיות - מדווח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
רוב מדינות היבשת מסרבות לתמוך ברוסיה או במערב, יש להן טענות לשניהם - ולמרות רצונן הן נפגעות במישרין מהסכסוך, מסביר וושינגטון פוסט
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il