X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הפעם, נבין מתי בעצם פורשים, מה חובת המעביד בפרישה, איזה מס משלמים בפרישה, ואיך בעצם מקבלים את כספי הפרישה - חד-פעמי או קצבה עתידית, או שילוב?
▪  ▪  ▪
גמלאים. ללמוד לפרוש נכון [צילום: AP]

כמה כסף יהיה לכם כשתפרשו מהעבודה? רובכם לא יודע את התשובה! אנחנו עובדים באופן שוטף במשך שנים רבות, מגיעים לפנסיה, ומתברר שלא נשאר הרבה. וזה עוד לא הכל - אלו שחוסכים עכשיו עשויים להיות במצב גרוע עוד יותר, בעיקר בגלל שתי סיבות - תוחלת החיים עולה, כך שהכסף אמור להספיק ליותר זמן, והמשמעות הפשוטה היא תשלום חודשי/ קצבה נמוכה יותר. והסיבה השנייה - התשואה שמפיקים מנהלי ההשקעות נמוכה מאוד, על-רקע הריבית האפסית ששוררת במשק ובעולם בכלל, וגם בגלל - דמי הניהול "שאוכלים" למעשה את התשואה השוטפת.
על הרקע הזה, צריך לעשות כמה פעולות קריטיות לעתיד שלכם - לחסוך מגיל צעיר; להתמקח על דמי הניהול; ללמוד על גופי הפנסיה השונים ולבחור מתוכם את המתאים לכם; להבין את רמת הסיכון שאתם לוקחים בחיסכון הפנסיוני - מצד אחד מרכיב מנייתי מסוכן יותר אך מצד שני הוא מניב (לאורך זמן) תשואה גובה יותר - לרוב, הוא מומלץ יותר לצעירים, בעוד שמבוגרים אמורים להשקיע בפנסיה סולידית יותר.
מעבר לכך, יש חשיבות מכרעת לשיקולי מיסוי, משיכות בדרכים מסוימות עדיפות מבחינה מיסויית, וחשוב מאוד ללמוד ולהבין ולהתייעץ עם גורמים מוסמכים, זה יכול לחסוך הרבה כסף.
הפעם, נבין מתי בעצם פורשים, מה חובת המעביד בפרישה, איזה מס משלמים בפרישה, ואיך בעצם מקבלים את כספי הפרישה - חד-פעמי או קצבה עתידית, או שילוב?
אז מתחילים - פרישה היא מצב של ניתוק מלא של יחסי עובד מעביד כתוצאה מפיטורין על-ידי מעביד; התפטרות על-ידי העובד; פרישה לגמלאות בגיל פרישה - גבר בגיל 67 אישה בגיל 62. וגם - פרישה מוקדמת לגמלאות, לדוגמה - מסיבות רפואיות.
על-פי חוק פיצויי פיטורין, ניתוק יחסי עובד - מעביד לתקופה של 6 חודשים ומעלה מזכה בפיצויים (במקרה של פיטורין ע"י המעביד). במילים פשוטות, פיטרו אתכם? אל תחזרו לעבודה תוך חצי שנה אם אתם רוצים לקבל את הפיצויים. מענק הפרישה הוא הסכום שמשלם המעביד לעובד, כשסכום זה כולל את פיצויי הפיטורין וסכומים נוספים מהמעביד. על העובד לעבוד תקופת עבודה של לפחות שנה, אחרת הוא אינו זכאי לפיצוי פיטורין (מענק פרישה).
אבל, ישנם מצבים בהם התפטרות העובד שקולה לפיטורין. דוגמה חשובה ונפוצה - אישה יכולה להתפטר עד 9 חודשים לאחר הלידה ויראו זאת כפיטורין שחייבים בתשלום מענק פרישה.
בפרישה המעסיק צריך לשלם משכורת של חודש על כל שנת עבודה, כאשר אם ומשך העבודה הוא חלק משנה (וגדול משנה אחת) אזי הסכום יקבע לפי מספר החודשים שהעובד עבד מתוך אותה שנה. מענקי הפרישה מחושבים על בסיס השכר האחרון שמקבל העובד לפני הפרישה. אבל, העובד לא מקבל פיצויים על כל השכר שלו. החוק קובע מהם הרכיבים שעבורם יש לשלם פיצויים, כאשר הבסיס לפיצויים הוא השכר הבסיסי/ שכר היסוד, בעוד שרכיבי שכר לרבות נסיעות, בונוסים ועוד, שאינם מרכיב קבוע, אינם נחשבים לשכר לשם פיצויים. עם זאת, זה תלוי במקום העבודה ובהסכמים בין וועדי העובדים לחברות.
המעסיקים מתכננים מראש את תשלומי הפיצויים לעובדים ומפרישים בכל חודש וחודש בגין הפיצויים. זה עובד כך - המעסיקים מפרישים באופן שוטף (בעידוד מס הכנסה - יש להם הטבות על הפרשות שוטפות) בגין פיצויים לעובדים. התשלום לקופה הוא בשיעור של 8.33% (1/12 מהשכר, וכך מגיעים למשכורת אחת בכל שנה). כאשר העובד פורש, הכסף "מחכה" לו בקופה. אבל, זה לא בהכרח כל הכסף. השכר של העובדים מתעדכן על פני השנים, אך ההפקדות בעבר נעשו כמובן לפי השכר בעבר. בד-בבד, הקופה יוצרת תשואה (ולפעמים, מה לעשות, תשואה שלילית), כך למעשה, נוצרים הפרשים בין הסכום שאמור העובד לקבל והסכום בקופה עצמה.
בארגונים היום מקובל להפעיל את סעיף 14 לחוק הפיצויים. על-פי סעיף זה, במידה והמעסיק והעובד הסכימו וחתמו על סעיף 14, אזי - כל הכסף שנצבר בקופת הגמל שייך לעובד גם אם התפטר וגם אם פוטר וכן - המעסיק לא חייב להשלים לעובד בעת תשלום הפיצויים את הפרשים בגין הגידול בשכרו במהלך השנים. סעיף זה משרת את שני הצדדים ולכן הוא הפך לנפוץ בזמן האחרון.
מה המס בפרישה?
המס שיש לשלם על מענק הפרישה הוא בדומה למס על השכר/ משכורת. אלא שיש הקלות. נקבעה תקרה של מענק שעד אליה יהיה פטור ממס. הפטור מחושב לפי גובה השכר האחרון כפול מספר שנות העבודה. מס הכנסה קבע תקרת שכר שעומדת על 12,365 שקל לשנה בשנת 2014(ומתעדכנת כל שנה). המשמעות הפרקטית היא שמעל שכר זה יש לשלם מס (מסכום התקרה ועד לשכר).
וכדי להמחיש הנה מספר דוגמאות חשובות - נניח שהשכר לפני הפרישה הוא 9 אלף שקל והעובד עבד 20 שנה. נניח שהמענק פרישה (לרבות מענקים, כמו מענק הסתגלות) עומד על 240 אלף שקל.
במצב כזה תקרת הפטור תהיה 180 אלף שקל (9 אלף שקל כפול 20 שנה), והמשמעות שהמס שישולם יהיה על הכנסות/ השתכרות בסך 60 אלף שקל.
דוגמה נוספת - עובד שעבר 20 והרוויח 20 אלף שקל, קיבל מענק פרישה של 400 אלף שקל. לעובד זה יש תקרה על הפטור (התקרה מופעלת) בסך של 247.3 אלף שקל (20 שנה כפול תקרת פטור של 12.365 אלף שקל).
העובד קיבל מענק פרישה של 400 אלף שקל ומכאן שעל ההפרש - 152.7 אלף שקל, עליו לשלם מס.
זאת ועוד - מס הכנסה נותן פטור מוגדל של פי 1.5 למי ששכרו מתחת לתקרה 12,365. הפטור מוגבל בגובה התקרה . המשמעות הפרקטית היא שכל עוד השכר כפול 1.5 נמוך מהתקרה נהנים מההטבה הזו, וזה אפקטיבי אצל עובדים שמקבלים מענק פרישה גבוה יותר ממה שנדרש בחוק.
והנה הדגמה - עובד שעבד 10 שנים והשתכר 7 אלף שקל בחודש מקבל מענק פרישה של 90 אלף שקל. הפיצויים/ המענק שמגיע לו מסתכם ב-70 אלף שקל, אך הוא כאמור קיבל 90 אלף שקל. במצב כזה, תופעל ההטבה ותקרת הפטור שלו תהיה 1.5 כפול המשכורת - 10.5 אלף שקל, כפול מספר השנים - 10, כלומר 105 אלף שקל. מכיוון שהוא קיבל פחות מ-105 אלף שקל, הוא יהיה פטור על הכל!
כעיקרון תשלום המס על מענק פרישה הוא לפי מדרגות השכר, אבל יש הטבות שונות, אם העובד ממשיך לחסוך לפנסיה. המדינה מעודדת חיסכון ומוכנה לשם כך, להקל במיסוי.

לאתר 'מהון להון' מדריכים לצרכנות פיננסית
פורסם לראשונה באתר מהון להון מדריכים וכלים פיננסים.
תאריך:  03/03/2015   |   עודכן:  03/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אבישי בן-משה
ההשקעות נגד כיוון השוק צריכות להיעשות לזמן ממושך לפחות לטווח בינוני, ובמקרים רבים - לטווח ארוך, כאשר צריך להיות מודעים לגודל החשיפה, קרי ההפסד הפוטנציאלי במקרה שהשוק ממשיך לטפס. אחת האפשרויות הפשוטות להמר על כיוון השוק - תעודות סל בחסר
ציפי לידר
מי אמר שבדיחה היא תמיד גסה?    מקבץ מקרי וקטן של בדיחות, סיפורי חוכמה וחידוד מאוצר חכמינו (ממאגר מוחי הקודח) יוכיח שלא. בדיחות עם ריח אקטואליה, חוכמה ומוסר השכל    מתכּוֹן לבריאות: צחוק טוב - הכל טוב    לא רק לפורים    לגזור ולשמור
איתמר לוין
אין זה מובן מאליו ששופט יצליח לשמור על יעילות וערנות אחרי שעות של דיוני מעצרים, אך מרים קסלסי עושה זאת - אולי גם בזכות הציניות בה היא משתמשת כאשר לסניגור יש ציפיות בלתי מציאותיות
יהונתן דחוח-הלוי
הח'ליפות האיסלאמית מובילה מלחמת חורמה נגד כל הציוויליזציות שאינן איסלאם, ורואה בג'יהאד אמצעי להשמדתן ולכפיית חוק האיסלאם בעולם כולו
אפרים הלפרין
זה נכון שהאנפות הרבה יותר לבנות מהעכברושים, הן גם נראות הרבה פחות קולניות ואלימות, אבל זה עדיין לא אומר שצריך להפלות אותן לטובה בשל המראה שלהן כי העיקר הוא המצב שמפר איזון בטבע ומגיע עד כדי סיכון בריאות וחיים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il