X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מימין: ד"ר מורן גרוסמן, ד"ר אינה סולומונוב ופרופ' אירית שגיא. תהליכים אנזימטיים [צילום: רואיה מידן וצלמי מכון ויצמן למדע]
מהו תפקיד המים בפירוק הקולגן שמתחולל כחלק מתחזוקת התבנית הבין-תאית?
▪  ▪  ▪
[צילום: באדיבות דוברות מכון ויצמן למדע]
בתמונה - תנועת המים סביב הקומפלקס אנזים-קולגן: הקצב בו מחליפות מולקולות המים בסביבה את קשרי המימן שלהן תלוי במרחק מהאתר הפעיל של האנזים (באפור) ובסוג הקולגן אשר מפורק על-ידי האנזים. ההבדלים בקצב יוצרים גרדיאנט של תנועת המים, ממהירה ביותר (באדום) עד איטית (בתכלת)

   רשימות קודמות
  בכל צבעי הקשת
  בין שני עולמות
  כמה צדדים למטבע
  זללנים מבקשים שינוי
  עושים תיקון

מעל למחצית ממשקל גופנו מורכב ממים, אך מדענים אשר חוקרים את כימיית הגוף התייחסו מאז ומתמיד למים כאל "משקיף מהצד", אשר יוצר סביבה ניטרלית לתגובות ביוכימיות. במחקר חדש, שהתפרסם בכתב-העת המדעי "רשומות האקדמיה הלאומית למדעים של ארצות הברית" (PNAS), גילו פרופ' אירית שגיא וחברי קבוצת המחקר שהיא עומדת בראשה, במחלקה לבקרה ביולוגית במכון ויצמן למדע, בשיתוף עם פרופ' מרטינה הבנית' מאוניברסיטת רור בוכום שבגרמניה, ופרופ' גרג פילדס ממכון טורי פינס למחקר מולקולרי שבפלורידה, ארצות הברית, כי מים ממלאים תפקיד הרבה יותר מרכזי בתהליכי חיים מסוימים מכפי שסברו בעבר. ממצאים אלה עשויים להוביל לפיתוח מהיר ויעיל יותר של תרופות למחלות שונות, ובהן סרטן ומחלות אוטו-אימוניות.
המחקר התמקד בפירוק הקולגן על-ידי אנזימים, תגובה ביוכימית הנפוצה כמעט בכל רקמות הגוף. קולגן הוא המרכיב העיקרי של התבנית הבין-תאית, אשר משמשת כתשתית תומכת לרקמות התאים. כחלק מפעילות תחזוקתה של התבנית מתפרק ונבנה מחדש הקולגן באופן שוטף. המדענים חקרו את פירוק הקולגן במבחנה באמצעות שלוש טכנולוגיות: פלואורסנציה, קרני רנטגן, וספקטרוסקופיית אינפרה-אדום.
על-פי התורה הקלאסית, אפשר לתאר את מהלכן של תגובות אנזימטיות באמצעות עקומה: התגובה מתרחשת בקצב הגובר תחילה ומתייצב בהמשך, והיא ממשיכה עד שהאנזים מסיים את עבודתו, ומפרק לחלוטין את החומר הכימי. אך במחקר החדש נדהמו המדענים כשגילו, כי גם לאחר שכל הקולגן התפרק, עדיין אפשר היה לחזות בתופעות-לוואי של התהליך – כמו אדווה המתפשטת אחרי שאבן נזרקה למים: מולקולות המים בסביבה המשיכו לנוע ולשנות את קשרי המימן שלהן, כתגובה לשינויים אשר התרחשו בזמן התגובה על פני השטח של האנזים עם הקולגן. תופעת-לוואי זו התרחשה במשך זמן רב יותר מאשר התגובה עצמה, וככל הנראה היא מכינה את הקרקע לתגובות כימיות וביוכימיות נוספות ברקמות הגוף. בניסויים מסוימים פורק כל הקולגן תוך שנייה, אך תנועת המים נמשכה לפחות פי חמישה מזמן הפירוק.
בהמשך גילו פרופ' שגיא ושותפיה למחקר, כי תנועת המים השתנתה בהתאם לסוג הקולגן ולחומרי הפירוק של התגובה הכימית. ממצא זה מצביע על כך, שקיים קשר הדוק מאוד בין המים לבין התגובה.
בעקבות הגילוי המפתיע הזה התברר, שכדי להבין לעומק תהליכים אנזימטיים בגוף האדם, יש לברר כיצד משפיעות עליהם מולקולות המים המצויות בסביבתם. תובנות מעמיקות בתחום זה עשויות להיות חשובות לא רק לצורך הבנת תהליכים כימיים המתחוללים בגוף, אלא גם לשם פיתוח תרופות חדשות. למשל, כיוון שפירוק יתר של קולגן מאפשר התפשטות של תאי סרטן אשר נודדים בדרכם לייסד גרורות חדשות, וכן תאים דלקתיים המובילים להתפתחות מחלות אוטו-אימוניות, ייתכן שהבנת התגובה של המים עם הקולגן תאפשר פיתוח של כלים חדשים להתמודדות עם מחלות אלה. ייתכן, למשל, שאפשר יהיה לייעל את תהליכי הפיתוח של תרופות שונות באמצעות שליטה בתנועת המים.
במחקר השתתפו גם ד"ר בנג'מין בורן וד"ר אינה סולומונוב מקבוצת המחקר של פרופ' שגיא; ד"ר מורן גרוסמן, תלמידת מחקר לשעבר במכון ויצמן למדע וחברה בקבוצתה של פרופ' הבנית', שכללה גם את ד"ר ג'סיקה דילמן-גסנר ואת ד"ר ולריה קונטי ניבלי.

פורסם במקור: מגזין 'המכון' - מדע ותרבות בשפה ידידותית
השתתפו ביצירת הכתבה חברי צוות המחלקה לתקשורת, מכון ויצמן למדע.
תאריך:  30/03/2015   |   עודכן:  30/03/2015
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ישועה נחמני
טופס 5329 הינו "דוח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו"ל". רוב התושבים שקיבלו את המכתב אינם בעלי עסקים ואינם מגישים דוחות למס הכנסה באופן שוטף, ובכל זאת בימים אלה מגיע סבב שני של מכתבים מסוג זה, תזכורות לאלה שעדיין לא מילאו את ההצהרה הנדרשת
אתר זווית
גלים ענקיים כבר התנפצו על ישראל בעבר הרחוק וגבו מחיר כבד בנפש ובנזק לרכוש    לפני אסון הטבע הבא, שיגיע במוקדם או במאוחר, ממליצים המומחים איך כדאי להתכונן אליו
מכון ויצמן למדע
האם אפשר להפיק דימויי MRI צבעוניים?    הדמיה בצבע עשויה, בין היתר, לאפשר מעקב אחר מטרות רבות בעת ובעונה אחת
לאה טרן
אותלו בתיאטרון גשר - סיפור הקנאה הגדול של כל הזמנים    פתאום הגיע סתיו - מחזה חדש בהבימה עם ליא קניג ותומר שרון וגם על פסטיבל הסרטים הבינ"ל לסרטי תרבות ואומנות
יבשם עזגד
מכל חפציו של הדוד פריש, זכיתי דווקא בדירה העלובה וחסרת הערך. באנחה של השלמה, פניתי לבחון את רכושי החדש...
רשימות נוספות
בין שני עולמות  /  מכון ויצמן למדע
כמה צדדים למטבע  /  מכון ויצמן למדע
זללנים מבקשים שינוי  /  מכון ויצמן למדע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il